Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Alle mødres dag

Hun smiler mot kamera med krypende barn overalt. Bildet utstråler lykke og vellykkethet. Hun har fire barn, er trendy som få, og uten tvil elsket av sin mann.

Hun er ikke mindre enn en Supermamma! Hun ser ut som en prinsesse eller bjørn, ifølge sin sønn på fire. At fire barn mellom sju og fire kan være slitsomt, innrømmer hun, men smiler det bort i et: «Det er så givende».

Malen for hvordan mødre skal være bekreftes av Tønsberg blad lørdag 12.2.2011. Vi kvinner skal være opptatt av hus og hjem, våre ambisjoner skal bare dreie seg om dette. Interiør kan kombineres med blogging og nettbutikk, slik at mor slipper å forlate hjemmet mer enn høyst nødvendig. Om hun er riktig vågal, starter hun kafè, gjerne med ammende småbarnsmødre som målgruppe eller kles-/designbutikk som hun kaller boutiqe. Hvis man er moderne, altså, de tradisjonelle holder seg til helsevesenet eller jobber som småbarnspedagog, hvis de absolutt ikke kan være hjemme med barn.

Å forme ambisjoner etter familielivet slik at alt tilrettelegges etter de små, slik at mannen kan jobbe og tilfeldigvis få sjefsstillinger og godt betalte jobber, er så typisk at det er et problem. Menn får bedre betalte jobber fordi lønn ikke er viktig nok for damer. De nære ting er de viktigste tingene. Mannen finansierer, kvinnen utfører praktiske omsorgsoppgaver og realiserer seg selv innenfor snevre rammer.

Det er ikke noe galt i ønsket om å være mest mulig sammen med sine barn, men det er noe galt i forventningen om at vi skal være det. Forventninger det kan være vanskelig å stå opp mot. I noen miljøer er man rar og opprørsk om man velger jobb til seg og full barnehageplass til barna. Rammene for normalitet og aksepterte valg er snevert.

Supermammaidealet er snevert. Alt slitet skal smiles bort, det er ikke rom for oppgitthet eller ønske om noe annet. Få når det og det er vel derfor det er et ideal. Fire barn er dessuten tredy.

Det er langt flere «bare» mammaer enn Supermammaer. For noen av oss er det nok å være «bare» mamma, for noen av oss er det helt ukomplisert å synes det er tungt. Noen av oss er mødre uten barn. Noen av oss provoseres av idealet om hvordan vi skal være og hva som er godt nok, fordi det er så snevert at vi aldri når opp. Og dersom vi snakker høyt om at vi ikke er interessert i å bli Supemamma, risikerer vi undrende eller fordømmende blikk.

Ved å si at «ikke alle er så mye mamma som Mona», risikerer vi at noen av oss føler seg som mindreverdige mødre, fordi vår standard er så lav at Supermammaene ikke ville vedkjent seg det på noe som helst måte.

Supermamma eller ei: GRATULERER MED DAGEN!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

9 kommentarer på “Alle mødres dag

  1. Kamelryttersken
    13. februar 2011

    Så mye mamma som Mona blir jeg ikke, men tror ungene er fornøyde likevel.
    Godt sagt/skrevet, tror ikke du er alene om se det slik, men som «Pling» sier på Somalierens blogg «…alle sitter og venter på at de andre skal ta kontakt og tror at det er lettere for de andre enn for dem selv.»
    Posten handler om hvordan minoriteter oppfører seg, men det er like aktuelt i forhold til hvordan vi/samfunnet vi er en del av mener at vi kvinner skal ta på oss supermammarollen, okkesom.

    Liker

    • Lammelåret
      13. februar 2011

      Link?

      Jeg liker dårlig forventningene om hvordan jeg skal være fordi jeg er mor. Det finnes ikke noe dummere enn å si at noen er mer mor enn andre. Skal min «moderlighet» måles i antall barn, bakte kaker eller antall åpnede familiebarnehager?

      Jeg har nettopp sett filmen «To på rømmen», en barnefilm om ei som er blitt fanget av sin «mor» i et bortgjemt slott i 18 år. Etterhvert blir hun reddet og rømmer med sin helt. Filmen viser godt hvor klamrende morskjærligheten kan være, eller hvor galt det kan bli. Selv om det selvsagt ikke er hennes virkelige mor som holder henne fanget, synes jeg parallellen til hvordan mange mødre er alt for sine barn vises godt.

      Det er ikke bra å kun ha morsrollen som sitt viktigste prosjekt. Voksne har godt av å ha mer enn hus og hjem å fylle livet med, akkuart som barn har godt av å ikke være det eneste for sine foreldre.

      Liker

  2. Lammelåret
    13. februar 2011

    Takk, Kamelryttersken!
    Har vært innom og sett og kommentert.

    Liker

  3. Innie
    14. juli 2011

    Veldig bra skrevet, men så synes jeg du ellers skriver veldig bra. Jeg føler vi har mye til felles i tankegangen titt og ofte.
    Jeg blir helt tullete til tider på MN over hvordan «standarden» kan bli der og om man ikke er i «den gjengen» så får man stryk som bare det.
    Vi har barn, og vi er glad i barn, men vi er også voksne mennesker med behov for voksentid!

    Liker

    • Lammelåret
      15. juli 2011

      Takk skal du ha!

      Får man motstand er det bare å gi det man gidder tilbake. Jeg liker ikke forventningene om alt vi skal fordi vi er mødre, voksne, eller hva vi nå er. Jeg ønsker meg mer forståelse og aksept for oss som er annerledes, som ikke lever opp til det som er politisk korrekt. Det er jo ikke slik at barna lider dersom en velger en annen måte å leve på, eller ikke har mulighet til å leve som «andre».

      For de minste barna kan det bli vanskelig å være lenge borte fra barnehagen, fordi de må gjennom tilvendingen igjen og de kan bli forvirret av dager uten rytme, men om en skal følge MN-standarden, er det fy og skam dersom en ymter frampå med ønske om barnehagetid igjen.

      Det er uansett positivt å diskutere!

      Liker

  4. Tilbaketråkk: Verdens beste eller verste mor? | Lammelårtanker

  5. Tilbaketråkk: Ekte mannfolk baker kake til sin kjære | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft