Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Bak enhver kvinne, rusler en potensiell voldtektsforbryter

Nett lita blondine kontra ei stor og flott ei er en bra bloggpost om å være stolt av den en er, som en er. Rettfralevvra har skrevet om temaet overfallsvoldtekt. Disse to bloggpostene har tilsammen gitt meg inspirasjon til å skrive denne bloggposten. 

Hvordan vi ser ut påvirker hvordan folk forholder seg til oss. Hvor mange jenter som luter ryggen og forsøker å virke mindre enn de er, vet ikke jeg, men jeg har sett  ganske mange gjøre det. Jenter skal være små, lekre og nette. Gutter skal være store, sterke og modige. Gutter skal beskytte, jenter beskyttes. Jentene passiveres.

De stramme rammene for hvordan vi skal være gjør at mange jenter kryper inn i seg selv og gjemmer seg bort framfor å være sterke og tydelige. Det er ukvinnelig å være tydelig og vise seg fram (med mindre det er snakk om kløft), vi snakker ikke til dem som har makt, men mumler i kulissene, bedriver sosial klaging. Vi risikerer ingenting. Ikke bedre arbeidsforhold, ikke bedre lønn, ikke mer respekt. Vi er tause.

Bak enhver kvinne, rusler en potensiell voldtektsforbryter, er budskapet media formidler, særlig til Oslo-borgere. Det diskuteres om jenter skal endre væremåte for å unngå voldtekt. Hvem har ansvar for om en jente utsettes for voldtekt? Henne selv?

Hvor er alle mennene? Hvorfor er menn blitt  tause når det kommer til ansvar for andres helse forårsaket av dem selv? Er det kvinnelig å bry seg, å ta ansvar for andres velvære og dermed umandig?

Jo mer vi fokuserer på damene som blir voldtatt, jo mindre bryr vi oss om mennene som overgripere. Damer har ikke ansvar for andre enn seg selv, damer har rett til ikke å bli krenket.  De færreste voldtekter er overfallvoldtekter. Fokus på overfallsvoldtekter er viktig, men jeg er redd det kan øke fremmedfrykt, rasisme og fordommer og fjerne oppmerksomheten fra det vonde, nære. Det vi trenger er fokus fra menn på hva menn kan gjøre for å forhindre overgrep. Menn må engasjere seg og ta ansvar – i det offentlige rom. De fleste overgrep skjer i nære relasjoner. Vi trenger å rette fokus mot hverdagslivet, mot risikofaktorene, på hva vi kan gjøre.

Når fokuset ligger på overfallsvoldtektene, skaper vi et skille mellom «dem» og «oss». Nordmenn begår ikke den typen overgrep, vi holder oss til stengte dører der ingen ser. Tausheten forsegler overgrepene. Det er likevel overgrep, som kan forhindres med de rette grep.

Menn må være bevisst hvilke forbilder de er. Små gutter lærer av det de hører og ser og av fravær av ord. Små jenter trenger engasjerte, tilstedeværende fedre som bekrefter dem som de er, uten at de må være yndige, små og søte.

Spørsmålet er:  

Hva gjør fedre for å styrke sine døtre slik at jenter slutter å gjøre seg mindre enn de er og istedet står opp for seg selv, vet hvor egne grenser går og markerer dem?

Hva gjør fedre for å gjøre sønnene deres flinke med ord slik at følelser ikke bare blir uttrykt gjennom adferd?

 

Ord er nøkkelen til forståelse og respekt. Ord er mestring av følelser og opplevelser. Ord er makt!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

13 kommentarer på “Bak enhver kvinne, rusler en potensiell voldtektsforbryter

 1. expo
  24. april 2011

  Jeg synes at artikkelen er virkelighetsfjern. Problemet er at mange innvandrere har annet syn på voldtekter enn vi har her i naive og uskyldige Norge. Noen rapporter fra det sørlige Afrika kan illustrere hva jeg mener:

  (Sitat)

  Det er anslått at en kvinne født i Sør-Afrika har en større sjanse for å bli voldtatt enn å lære å lese. En av tre av de 4000 kvinnene avhørt av Community of Information, hadde blitt voldtatt det siste året. En undersøkelse foretatt blant 1500 skolebarn i Soweto township, sa en fjerdedel av alle guttene intervjuet at «jackrolling», et begrep for gjengvoldtekt, var moro. Mer enn 25% av sørafrikanske menn innrømmet i en undersøkelse å ha voldtatt noen, og av disse, sa nesten halvparten at de hadde voldtatt mer enn én person. Det er anslått at 500 000 voldtekter blir begått årlig i Sør-Afrika. Et 2010 studie ledet av den offentlig finansierte Medical Research Foundation sier at i Gauteng-provinsen, innrømmet mer enn 37 prosent av mennene at de hadde voldtatt en kvinne . Nesten 7 prosent av de 487 mennene i undersøkelsen sa at de hadde deltatt i gjengvoldtekt.

  Sør-Afrika har noen av de høyeste forekomst av barn og baby voldtekt i verden med mer enn 67 000 tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep mot barn rapportert i 2000. Grupper mener at mørketallene kan være opptil 10 ganger dette tallet. Den største økningen i angrep var mot barn under syv. En rekke høyprofilerte baby voldtekter siden 2001 (inkludert det faktum at de kreves omfattende rekonstruktiv kirurgi for å gjenoppbygge urin, genital og mage) økte behovet for å løse problemet sosialt og juridisk. I 2001 ble en 9 måneder gammel baby voldtatt av seks menn, i alderen mellom 24 og 66, etter at spedbarnet hadde blitt forlatt uten tilsyn av hennes tenåringsmor. En 4 år gammel jente døde etter å ha blitt voldtatt av sin far. En 14 måneder gammel jente ble voldtatt av sine to onkler. I februar 2002 ble et 8-måneder gammelt spedbarn angivelig gjengvoldtatt av fire menn. Barnet har krevd omfattende rekonstruktiv kirurgi. Det 8-måneder gamle spedbarnets skader var så omfattende at det oppsto økt oppmerksomhet om barnevoldtektene. En vanlig myte hevder at seksuell omgang med en jomfru vil kurere en mann med HIV eller AIDS. Barnemisbrukere er ofte slektninger av sine ofre – selv deres fedre og verger. Ifølge forsker Suzanne Leclerc-Madlala, er myten om AIDS ikke er begrenset til Sør-Afrika. AIDS forskere i Zambia, Zimbabwe og Nigeria har fortalt at myten også finnes i disse landene og at den får skylden for den høye frekvensen av seksuelle overgrep mot små barn..

  http://www.rape.co.za/index.php?option=com_content&task=view&id=875&Itemid=64

  (Sitat)

  En undersøkelse fra 2009 av Sør-Afrikas Medical Research Council fant at én av fire menn innrømmer å ha voldtatt noen, mens 62 prosent av guttene over 11 mener at det å tvinge noen til å ha sex ikke er en voldelig handling, og en tredjedel tror at jenter liker å bli voldtatt .

  http://www.independent.co.uk/news/world/africa/south-africas-shame-the-rise-of-child-rape-1974578.html

  Når man så i tillegg vet at disse mennene tror at skandinaviske kvinner er særdeles lette på tråden, skal man ikke bli forbauset over et kulturcrash når disse mennene kommer til Norge.

  Liker

 2. Lammelåret
  24. april 2011

  Hva er virkelighetsfjernt med bloggposten til rettfralevvra? Er ikke det en del av virkeligheten vi lever i?

  Eller er det bloggposten min du sikter til?

  Liker

 3. fhjpeder43
  24. april 2011

  Gode poenger. Menn bør engasjere seg i større grad. Full støtte.
  http://fhjpeder43.wordpress.com/2011/04/21/hvor-er-mennene/

  Liker

  • Lammelåret
   25. april 2011

   Jeg anbefaler innlegget til fhjpeder43! Klikk inn og les.

   Liker

 4. Øyvind
  24. april 2011

  Og hva skal vi gjøre? Det første en norsk kvinne vil gjøre er å forsvare overgriper. Men som vil dem vel og ha et trygt samfunn bli med en gang demonisert og hetset.

  Liker

  • Lammelåret
   24. april 2011

   Øyvind
   Hva mener du med din andre setning?

   Jeg har skrevet litt om hvor jeg mener vi må begynne å jobbe: Med våre barn.

   Innføring av psykologi i skolen, bevisstgjøring, lett tilgjengelige helsesøster og barnevernpedagoger, null ventelister på barne- og ungdsomspsykiatrien er tiltak som kan bidra i riktig retning.

   Menn må være forbilder og ta tak i temaer som tradisjonelt har vært overlatt til damene. Menn må ta sitt ansvar istedet for å snakke om hva damene skal gjøre for å unngå voldtekt og andre overgrep. Det er for passivt!

   Ikke minst må vi erkjenne at det virkelige problemet finnes i hverdagen og i nære relasjoner. Ofte er rus i bildet.

   Problemet kan ikke overlates til politikerne alene, men hver enkelt forelder og voksenperson må gjøre sin del av jobben.

   Liker

 5. Bente
  24. april 2011

  Jeg synes innlegget ditt ditt er viktig, og ikke virkeligshetsfjernt. Jeg opplever det som litt rart å dunke skrekktall fra sør afrika i bordet, som bevis på virkelighetsfjernheten din. Norge er ikke som Sør Afrika.
  Jeg er enig med deg. Ord er en viktig nøkkel. Ord som handler om respekt. Jeg vet ikke hvordan vi på best mulig måte kan formidle ordene. Eller når de skal sies. Antagelig tidligere enn vi tror. Jeg tror også det er viktig med ord om hvem som voldtar. Han er ikke alltid skummel og ukjent. Han er kjent. noen ganger så kjent at voldtekten aldri blir anmeldt.

  Liker

  • Lammelåret
   24. april 2011

   Mulig at expo mente at jeg var virkelighetsfjern i innlegget mitt, han har ikke svart meg igjen, men jeg håper han tar turen innom og sier mer om saken.

   Selv om det finnes mer grusomme historier å spore opp fra andre land, synes jeg historiene vi finner i eget land er ille nok. Ille nok til at vi bør innse at det er et problem og gjøre noe med det.

   Hva har menn som voldtar til felles? Kan det være mangel på språk og sosialt aksepterte uttrykksformer?

   «… noen ganger så kjent at voldtekten aldri blir anmeldt.. Ja! Nettopp.

   Liker

 6. Kamelryttersken
  24. april 2011

  Hyggelig å kunne være til inspirasjon 🙂

  Tror Expo er inne på noe viktig,
  » Når man så i tillegg vet at disse mennene tror at skandinaviske kvinner er særdeles lette på tråden, skal man ikke bli forbauset over et kulturcrash når disse mennene kommer til Norge.»

  Voldtektsproblematikken er mangesidig. Èn side er voldtektene som skjer blant kjente, der kan holdningsendringer, informasjon og opplæring i kommunikasjon og forståelse for den enkeltes egenart og integritet hjelpe mye.
  Men når det er snakk om voldtekt med ukjent gjerningsmann, da er det mye rart som ligger bak. Kulturcrash ikke minst.

  Noen ganger kan det å kunne selvforsvar være kjekt å kunne, uansett hvor nett og blond man er.

  Liker

  • Lammelåret
   24. april 2011

   Dette er en debatt som foregår på mange blogger og på forum, så det samlede bildet finnes ikke. Lammelårtanker handler først og fremst om foreldrerollen og derfor trekker jeg fram de faktorene jeg gjør.

   Jeg ser ikke helt hva vi, som foreldre, kan gjøre noe for å forebygge overfallsvoldtekter, like lite som jeg ser at vi kan forebygge ran. Jo, vi kan la ungene våre lære kampsport og unngå skumle strøk til tider vi anser for risikofylte, men dette gjør ikke noe med årsaken. Makten ligger fremdeles hos dem som begår overgrep og damer må ta ansvaret for menns handlinger.

   Derfor er jeg mer opptatt av hva vi kan gjøre for å minimere risikoen for at ting skal skje med ungene våre. Hvis vi ikke lærer dem å sette grenser og være tydelige, blir det vanskelig for dem å være det. Og vanskelig i møte med nye mennesker hvis de ikke klarer å si tydelig ifra.

   Slik jeg ser det, er overfallsvoldtekter et lite problem, hvis vi ser på tallene. Et stort problem er det hvis vi ser på hvor ødelagt livene til dem som utsettes blir. Igjen: Det er mer sannsynlig at et menneske blir utsatt for overgrep av noen de kjenner/vet hvem er enn på gaten av fremmede. DET er jeg opptatt av å forebygge og begrense. Den andre biten handler i stor grad om politisk vilje og den siden av saken tilhører ikke denne bloggen.

   Liker

 7. George
  25. mai 2011

  Slik jeg ser det, nytter det ikke fokusere på overgriperene. Grunnen er at vi ikke vet hvem de er, altså fremtidige voldtektsmenn. Uansett hvor mye man forteller hver eneste mann i hele verden at voldtekt er galt og at de ikke må gjøre det, så kommer de til å gjøre det likevel, akkurat som de er utro, slåss, stjeler, osv.

  Alle menn med en fungerende hjerne vet at voldtekt er galt, til og med de som kommer fra en annen kultur som noen her snakker om. Den eneste forskjellen er at norske menn lærer fra de er små at kvinner ikke er mindreverdig, og eksponeres for kvinnelig skjønnhet fra en tidlig alder. I noen kulturer så skjuler kvinnene seg bak niqab og hijab, slik at mennene får hele verden forandret når de kommer til Norge. I tillegg har vi en del mentalt ustabile asylsøkere som kommer fra ufattelige omstendigheter, som gjør at de har problemer med kultur-kræsjen.

  Voldtekt handler om at en mann, eller kvinne, tar seg til rette fordi de vil ha sex. Det er ofte ikke planlagt og er ofte en impulsiv handling, slik jeg forstår det. Derfor er det helt umulig å forhindre at det forekommer – uansett hvor mange ganger du lærer folk at det ikke skal gjøres.

  Den vonde sannheten er at voldtekt er kommet for å bli, og at vi må handle deretter. Da er det veldig viktig med forebygging og forsikre om at en ikke setter seg selv i faresonen. Man må ta en risikovurdering og forsøke å senke sin risiko for å bli utsatt for det.

  Jeg aner ikke hvor folk får det fra at voldtekt er noe forskjellig fra annen kriminalitet når det gjelder å ta forhåndsregler og passe på seg selv for å minimere risiko for å bli utsatt for det mest mulig. Man låser leiligheten sin, man setter ikke fra seg bilen på et dårlig sted hvis man ikke må, man går ikke der man vet narkotika omsettes og farlige mennesker er tilstede. Det er bare sunn fornuft det handler om.

  Verden er ikke perfekt, og det er naïvt å tro at den kan bli det dersom man bare ønsker det og sier det nok ganger.

  Liker

  • Lammelåret
   25. mai 2011

   Det jeg er ute etter er å gi barn et språk som er godt nok til å gi uttrykk for følelser, som gjør dem istand til å løse konflikter (aller helst forhindre at de kommer og utvikler seg) slik at frustrasjon og sinne primært kommer til uttrykk gjennom ord og ikke handlinger som vold.

   Gutter trenger positive, mannlige forbilder som viser hvordan de skal oppføre seg. Jeg tror mødre bare kommer litt på vei ved å fortelle sønnene hva som er akseptabelt, en far(sfigur) når fram på en egen måte. Fordi de er av samme kjønn.

   Jenter trenger å lære hvor grensene deres går og hvordan de kan markere grensene. De trenger også å lære om hvordan gutter fungerer og reagerer, uten at gutter skal gjøres til hormondyr som ikke kan kontrollere egen kropp og lyster.

   Jeg tror også vi kommer langt ved å innføre psykologi på skolen og ved å ha barnevernpedagog tilgjengelig som lavterskeltilbud. Det er med på å gi barn en utkanal, slik at vanskelige ting ikke hoper seg opp og dermed også frustrasjoner og sinne.

   Overfallsvoldtekter og voldtektsmenn med en annen kulturbakgrunn stiller i en litt annen klasse. Og det er vel her forhåndsreglene kommer inn.

   Jeg er på lik linje med deg i forhold til at vi bør beskytte oss for å minimere risikoen for å bli begått overgrep mot, akkurat som at vi må ta forhåndsregler i andre situasjoner. «Problemet» med snakke om den siden av saken er at det fort kan bli forstått som «det er din skyld» av ofre. Skyldfølelsen er stor fra før, å oppleve at omgivelsene/samfunnet mener det man selv føler, tror jeg skaper alle protestene som alltid dukker opp når det er snakk om hva jenter/kvinner kan gjøre.

   Altså: Jeg tenker at vi må forebygge, både i et kort og et langt perspektiv. Vi må jobbe systematisk og konsekvent over tid, slik at barna våre lærer hva som er akseptabel oppførsel, også når følelsene blir for sterke. Det er mye som kan gjøres før de blir uhåndterbare.

   Liker

 8. Tilbaketråkk: Psykisk helse – så mye mer enn sykdom! Le litt da! | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: