Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Obligatorisk etterforskning ved plutselig og uventet barnedødsfall

Politiet får plikt til å etterforske barnedødsfall som skjer plutselig og uventet, kan vi lese i Aftenposten i dag (29.4.2011). På 80-tallet var det vanlig at politiet undersøkte slike saker, men etter 1991 har politiet bare blitt koblet inn dersom det er mistanke om noe kriminelt. At politiet kom på døren ble opplevd som krenkende av sørgende foreldre. Krybbedød var årsak til omlag 80 %  av dødsfallene, dette tallet er gått ned etter at foreldre begynte å la spedbarna sove på ryggen. Det er derfor grunn til å tro at blant dødsfallene politiet blir tilkalt til er det flere som har årsak i mishandling, omsorgssvikt og drap.

At politiet får etterforskningplikt i slike saker ser jeg som er stort framskritt. Hvordan politiet går fram, er noe som kan diskuteres og justeres, jeg synes ikke opplevelsen av mistenkeliggjøring skal være styrende for om politiet blir koblet inn.

Hvert år dør 40 barn under 4 år plutselig og uventet, av disse kan 4 skyldes alvorlig omsorgssvik eller drap. For å kunne avdekke om dødsfallet skyldes kriminell handling er det nødvendig at politiet ser stedet barnet døde på. Justisdepartementet legger likevel inn en begrensning av etterforskningsplikten i tilfeller der det er åpenbart at barnet ikke døde av unaturlige årsaker, som etter langt sykdomsleie eller innleggelse på sykehus. Jeg vil tro at med sykehusinnleggelse menes innleggelse grunnet «ren» sykdom, ikke sykdom som kan være forårsaket av dårlige hjemmeforhold, som vold.

Etter Christoffer-saken har oppmerksomheten rundt vold og overgrep mot barn kommet fram i bevisstheten til veldig mange. Det er har også ført til større bevissthet rundt helsepersonells meldeplikt og meldeplikten andre som jobber med barn har. Likevel er det avdekket at norske sykehus har dårlige rutiner for å avdekke barnemishandling. I en rapport (mai 2010) kommer det fram at 70 saker ble meldt som mulige mishandlingssaker på ett år. Når sykehusene først har mistanke om mishandling er de gode på å utrede, sier Mia Myhre som forsker og barnelege og som står bak rapporten. Altså kreves det mer standardiserte måter å avdekke uheldige hjemmeforhold enn det som finnes per i dag.

At de aller fleste ungene var under ett år, sier meg at mange foreldre ikke er klare for det nye ansvaret unger innebærer. Kan hende ville gratis foreldrekurs være ett tiltak for å bedre ruste vordende foreldre til oppgaven. Barnevold forekommer i alle samfunnslag. Det handler i stor grad om hvordan vi håndterer ulike følelser og hvordan vi reagerer i pressede situasjoner. Et kurs som spesielt tar for seg slike temaer, kunne vært god samfunnsøkonomi. Vi må likevel gjøre spesielle tiltak for den gruppen som ikke frivillig melder seg på foreldrekurs.

Helsepersonels opplysningsplikt går foran taushetsplikten, det er faktisk straffbart å ikke melde fra dersom det er grunn til å tro at barnet blir utsatt for ting det ikke skal. Barneombudet har fått mange henvendelser som tyder på stor usikkerhet blant helsepersonell på når de skal melde en bekymring. Barnevernets erfaring fra samtaler med barn og unge er at hjelpen ofte kommer for sent fram og derfor gjør livene til barn  enda vanskeligere. Antakelig har vi for høy terskel for å melde bekymring for et barn til barnevernet. Vi er kanskje reddere for å gjør andres liv vanskeligere enn for å kunne redde et barn?

«Staten skal beskytte barn mot fysisk eller psykisk mishandling, forsømmelse, seksuelt misbruk eller utnyttelse fra foreldre eller andre omsorgspersoner.»

– Artikkel 19 – Barnekonvensjonen

Vi må likevel ikke hvile på omsorgsyrkers forpliktelser til å melde fra, vi har alle et ansvar for å at barna våre skal få en best mulig oppvekst. Det kommer hele samfunnet til gode.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

5 kommentarer på “Obligatorisk etterforskning ved plutselig og uventet barnedødsfall

 1. mormor
  29. april 2011

  Det var på tide at det ble innført etterforskning igjen. Jeg forstår at man kan føle det krenkende å få politiet på døren, når et barn har dødd, men det var jo slik, før?

  Liker

  • Lammelåret
   29. april 2011

   Vet du, jeg tror ikke det er krenkende å få politiet på døren hvis man vet at det er rutine. Når det er noe alle må gjennom, minsker det også stigma. Hvordan politiet opptrer er vesentlig for hvordan besøket oppleves, tenker jeg.

   Liker

 2. mormor
  30. april 2011

  Det kan du ha rett i, hvis folk vet. Men det er dette med viten da. For en del er dette med å vite og å forholde seg til lover og regler vanskelig. 🙂

  Liker

 3. Kamelryttersken
  1. mai 2011

  Litt sånn parallellt er artikkelserien i Adressa nå i vårvinter om de «glemte barna». De barna som barnevernet tar over omsorgen for i en periode, eller for godt. Mange sterke scener der.

  Hvem er egentlig forberedt på det ansvaret som følger med barn? Skal vi likegodt overlate ansvaret til fagfolk med en gang? Eller skal vi styrke oppdragelsesplikten foreldrene har?

  Liker

  • Lammelåret
   1. mai 2011

   Takk for tips om artikkel!

   Ja, barndommen er vel egentlig for skjør til å kunne overlates til tilfeldige foreldre. Teori!

   Vi har mange uprøvde metoder, mange forebyggende tiltak som ikke brukes. Det er trist hvor lite det satses på forebygging og hvor kraftig det reageres mot ungdommer som har blitt sviktet hele livet av folk som skulle sett. Etter å ha levd hele livet uten å få den hjelpen de har trengt, blir de igjen straffet når deres uttryksmåte blir katergorisert som kriminell når det i virkeligheten kanskje heller er nok et rop om hjelp, om å bli sett og tatt vare på. Vi gjør såre, redde unger til kriminelle ved å overse deres behov og sende mappene deres fra kontor til kontor og kroppene deres fra fosterhjem til fosterhjem. Og noen år etter: Til dysfunksjonelle foreldre.

   Vi har en stor jobb å gjøre.

   Anbefaler forøvrig dette innlegget:
   http://stomm-blog.blogspot.com/2011/04/ikke-ta-ansvar.html

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: