Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Skoleferie, men ikke lærefri ferie!

Siste skoledag er her og ferien innledes med regn så tett at selv en blyantmann ikke kan unngå vannet som siler ned fra himmelen.

Skoleferie trenger ikke være læreferie, skoleferien er to måneder lang, noe som er et langt opphold fra systematisk læring for små skolebarn. I løpet av ferien går leseferdighetene til en del barn ned fordi de bruker skoleferien som lærefri tid.

Skolelyst har skrevet om dette i dagens bloggpost, hun mener vi bør sørge for at barna ikke får lærefri ferie. Jeg er enig med henne, samtidig er jeg uenig i å bruke uttrykk som lekser. Ordet lekser tilhører skolen og den har barna fri fra.

Læring i skoleferiene krever bevissthet og smidighet fra foreldre. Det er lett å la sommeren være innholdsløs og tenke ferie og reisemål uten å ta med læring som en viktig ingrediens. Jeg tror ikke det er bra for barn. Jeg tror at ved å ikke tenke læring i lange ferier bidrar vi til å gi barna et negativt bilde av læring, som noe tungt og strevsomt vi helst vil slippe. Det gode og behagelige livet er å ikke lære, ikke strekke seg etter noe.

Læring er gøy, men for å oppfatte det som gøy, må vi foreldre vise at vi liker å lære nye ting, prøve nye ting. Læring kan pågå hele tiden, det er ikke noe som må forbeholdes skolens lokaler. Ved å ikke ha en læringsplan, tror jeg vi lærer ungene at å ikke lære er det beste. Som på alle andre områder er foreldrenes holdninger og handlinger vesentlig for hva slags holdninger ungene får. Læringsplanen trenger ikke være en fysisk ting til å henge på veggen, men det er en fordel om den finnes i bevisstheten til foreldrene.

En tur til biblioteket for å låne en bok om livet i skjærgården før dere drar på badetur eller noe annet spennende, kan være en innfallsvinkel til lystbetont læring. Eller la barnet lese spillereglene til et nytt spill dere skal spille. Eller lese oppskriften på muffinsene til sommerfesten. Mulighetene er mange og ikke alltid åpenbare. For unger som er litt negativt innstilt til læring, kan dette være en måte å lure det inn på.

God lærerik ferie!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

13 kommentarer på “Skoleferie, men ikke lærefri ferie!

 1. mormor
  17. juni 2011

  Hallo
  Barn lærer uavbrutt, de tar ikke lærepause, men det er den»disiplinerte» læringen som tar ferie. Ferier kan være så utrolig berikende og lærerike selv om man ikke tar de helt store utfluktene. Leke turist på eget hjemsted om man har knapt med tid.
  La poden og podinnen leke turistvert og vise frem «sitt» hjemsted og vise frem sin viten, er moro. Også for den som er stor og trodde at man visste.
  God lærerik ferie.

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2011

   Det er jeg enig med deg i, mormor, unger lærer bare ved å være til!

   Likevel: Selv om unger lærer av alt de gjør, er det også viktig å ivareta den kunnskapen de allerede har tilegnet seg, f.eks ved å velge ut bøker om temaer de er nysgjerrige på slik at de får lesetrening/vedlikeholder det nivået de er på.

   Tenker jeg.

   Liker

 2. Hilde
  17. juni 2011

  Skoleferie er deilig for de fleste, men de to månedene skal jo fylles med et innhold. Jeg er helt enig med deg i at foreldrene gjerne kan være litt bevisste på hva man putter inn, i hvert fall i deler av de to månedene. Heldigvis har jeg en skolegutt som er glad i å lese, både skjønnlitteratur og fakta. Og vi ber han gjerne sjekke opp fakta på internett når vi skal på endel utflukter f.eks. Diverse museumer o.l. er supre å besøke i ferier 🙂 Om en uke skal vi til Trondheim, og der skal vi innom rockemuseumet – supert for en 12-åring!
  6-åringen har ikke den fulle forståelsen av læring kontra skoleferie enda. For henne er alt spennende og lærerikt 🙂

  Ha ei god helg! 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2011

   Hilde
   Den måten dere ber gutten sjekke fakta osv på er en naturlig måte å tilegne seg kunnskap, skal prøve å gjøre det på samme måte her. Ideelt sett skal læring gli rolig inn og gi glede, ikke være strevsomt.

   Skal innom et par museer i løpet av sommeren, det liker vi alle sammen.

   Liker

  • Kamelryttersken
   20. juni 2011

   Hilde
   Ta med Vitensenteret i Kongensgata også når dere er i Trondheim. Det er både gøy og lærerikt for små og store.

   Liker

 3. Kristine
  17. juni 2011

  Ja, det er veldig viktig å opprettholde leseferdighetene også i sommerferien. Selv skulle jeg ønske at ungene mine ville lese flere bøker, men det er ikke bare-bare å få det til. Har forsøkt ganske mye, men det meste renner ut i ingenting; De leser noen sider, eller halve boken, og det var det. Så…hva gjør man med slike slabbedasker? 😉

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2011

   Kristine

   Vi strever her og, å finne motivasjon for å lese kommer ikke av seg selv, dessverre.

   Liker

 4. Benedicte
  17. juni 2011

  Helt enig i at vi ikke bør bruke ordet lekser overfor barna, men la læring være en naturlig del av hverdagen. Jeg brukte ordet lekser i tittelen for å få lesere til å tenke, og legge merke til innlegget:-)
  Så fint at jeg kunne inspirere deg.
  Gleder meg til å følge deg videre.

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2011

   Hei Benedicte!
   Takk for at du tok turen innom meg, kom snart tilbake. 🙂

   Det ante meg at du brukte ordet «lekser» for å tiltrekke deg oppmerksomhet, noen triks må man bruke!

   Hvor mye lesing skal til for å opprettholde nivået? Tror du det er «nok» å rette fokus mot lesing de siste par ukene før skolestart?

   Det beste er jevn lesning, men ofte kan det være vanskelig å gjennomføre.

   Liker

 5. Hilde
  18. juni 2011

  Ikke alle er like leseglade, men for noen er det også flott å lytte til lydbøker. I bilen/toget/flyet, på hytta, under en pause på stranda f.eks. Lydbøker gir også en innsikt i en litterær tekst, ordforståelse og ikke minst setter det fantasien i sving (i motsetninger til film).

  Liker

 6. gullfiskbollen
  20. juni 2011

  Jeg er fullstendig enig i å gjøre læring til noe positivt, og sørge for ny innputt gjennom hele året.
  Som nevnt over er skoleferien ferie fra organisert og disiplinerte læringen, men man kan gjøre litt kreative krumspring.
  Min eldste er glad i faktabøker om ting og tang, og spør generelt når det er ting hun lurer på. Alderen hennes er ingen hindring, spør hun skal hun få svar.

  Håper dere får en fin lærerik ferie, og at leselysten blomstrer. Kanskje en tur på biblioteket for å låne Bæsjeboka eller prompeboka eller noe får fatt på leselysten. 🙂

  Liker

 7. Tilbaketråkk: Lesedrivet « Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: