Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Lesedrivet

Inspirert av bibliotekets idè om å premiere en tilfeldig leser som legger igjen en navnet kule i en glassmonter for hver leste bok,  har Storebror kommet med forslag om at hver andre leste bok skal premieres med en Donald pocket. Idèen ble raskt akseptert, under forutsetning av at bøkene må godtas av en av oss voksne. Det nytter ikke med en Luddebok som er lest på ti minutter!

Leseløven er en fin serie med lettleste bøker for barn i barneskolen, temaene spriker og appellerer til både jenter og gutter. Det er ikke rart om leseinteressen går ned hvis temaene ikke fenger. Riktig bok til barnet er en forutsetning for å skape leseglede.

I går var jeg innom er underveis som skriver om hennes leseplaner for sommeren og hva barna leser. Hun skriver om at barna liker historier fra gamledager, som selv vi som er foreldre i dag vil kalle gamledager. Jeg har samme erfaring som henne, serien om Tørris skrevet av Berit Brænne fenger våre barn. Handlingen er fra omtrent 1840, likevel fenger det. Det er kanskje annerledesheten fra samfunnet barna kjenner til som gjør historiene interessante?

Det er viktig at barna velger bøker med temaer de er nysgjerrige på, men jeg tror også det er lurt at vi voksne velger ut bøker vi synes barna bør høre. For et barn som ikke er leseglad, kan det være lurt at en voksen leser høyt. Å sette igang å lese noe som i utgangspunktet ikke fenger noe særlig, er ikke moro, men boken kan ta seg opp og en får utvidet innsikt i et nytt tema. Eller bare glede ved å høre noe nytt.

Jeg har lest en del bøker jeg ikke ville valgt ut selv, typisk bøker som skulle vært avbestilt fra en eller annen bokklubb, men som likevel havnet i hyllen. Etter en tid har jeg likevel lest boka og vært veldig glad for forglemmelsen!

Det ser ut til at sommeren likevel kommer til å bestå av en del lesevirksomhet, noe jeg var litt skeptisk til da jeg skrev om sommer og læring.  Puh!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

7 kommentarer på “Lesedrivet

 1. Kamelryttersken
  27. juni 2011

  Torvald Sund – Omar Andrèen, Villmarksguten, Bokklubbens barn, Årstall ukjent
  Om en gutt på kanotur i Femundsmarka sammen med pappa.

  Jujja og Thomas Wieslander, Lillebror og Bamse, Bokklubbens barn, 1992
  Passe lange godnatthistorier om Lillebror og Bamses eventyr. En sikker vinner.

  Roald Dahl, Bittesmåene, Bokklubens barn/Gyldendal 1992
  Om Lille Billy og hvordan han reddet Bittesmåene fra den forferdelige blodsugeren tannknaser steinsmeller krasj. Dahl skriver barnebøker som kan leses av både barn og voksne. Og fantasien hans er det ingenting å si på.

  J.R.R. Tolkien, Eigil Bonde fra Heim, Tiden 1980
  Om Eigil Bonde og hunden hans Garm. De fanger en drage og får stor fagnad hos både folket og kongen. Tolkiens fantasi har født mer en Lord of the Rings. Både til høytlesing og egenlesing

  Mine to eldste begynner å bli litt store til høytlesing, Mellomsten drar i militæret nå i sommer. Minstemann derimot vil gjerne leses for. Akkurat nå er det Heldiggrisen Babe som står på menyen. Før den var det Michael Endes «Den uendelige historie» og før der var det «Hobbitten». Men de to ble for lange. Eigil bonde derimot var akkurat passe. Er ikke enkelt å finne gode bøker til ham. Sliter litt der, kan ikke være for enkelt, samtidig har han andre krav enn en åtteåring.

  Liker

 2. Lammelåret
  28. juni 2011

  Da er han vel midt i Pelle og Proffen-alderen?

  Liker

 3. Hilde
  1. juli 2011

  Veldig enig i at det er viktig å finne riktige bøker til det enkelte barn. Teksten må fenge 🙂 Og så er det gøy for oss foreldre å minnes det vi leste som barn, men iblant kan bli litt morsomme opplevelser av det. Husker jeg ble lest for og leste mye selv av Anne Kath Vestly, men oppdaget da jeg skulle lese hennes bøker for mine barn, at det var ikke like enkelt. F.eks. bøkene om Aurora, hvor mamma er vaktmester og kjører bil, og pappa steller hus og tar seg mye av barna. Det var jo store greier da det ble skrevet,
  men min sønn skjønte ikke helt greia med det oppsiktsvekkende ved det. Måtte litt forklaringer til…

  Liker

  • Lammelåret
   1. juli 2011

   At sønnen min virkelig har oppdaget at det kan være morsomt å lese, og ikke bare noe han må (som i lekser), får meg til å smile. Det mangler iallfall ikke på lesepåvirkning hjemmefra, her har vi bokhyller og prater stadig om bøker.

   Den store motivasjonsfaktoren har han faktisk funnet i seg selv og det er den mest effektive motivasjonen.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: