Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Rusfri ferie for barnas skyld

Barn som har erfaring med voksne som drikker seg beruset, blir etterhvert godt kjent med tegnene på at alkohol er konsumert. Barn er følsomme for endringer, selv små endringer som de voksne selv ikke legger merke til. Mange barn forbinder alkohol med utrygghet, og gruer seg for ferier uten struktur, uten tydelige rammer som hverdagene inneholder. En hverdag der skolen er en sentral aktivitet, lager rammer og skaper avstand til de voksnes problematiske liv. I feriene, derimot, blir disse rammene borte  og for mange som liker å «ta seg en drink», forsvinner grunnen til å ikke ta «en ekstra», det er likevel ikke noe som skjer den neste dagen og litt må det vel være lov å kose seg etter strevsomme hverdagsuker. Endelig ferie, er endelig ingen begrensninger.

For barna, derimot, er ferier problematiske, de føler seg ikke sett og i en del tilfeller er det da også slik at omgivelsene reagerer på at barnet ikke ser ut til å ha grenser. De går ute til alle døgnets tider og ingen etterlyser barnet eller kaller det hjem til middag eller kvelds.

En artikkel i Aftenposten i dag, 13.7.2011, viser at voksne som ruser seg i feriene er et problem, i dette tilfelle tas det opp voksne på «sydenferie» som legger fornuften igjen hjemme og virkelig tar seg fri fra all fornuft og hensyn til barna de har ansvar for. Igjen sitter utrygge unger som ikke vet hva de skal gjøre og i noen tilfeller må klare seg mer eller mindre selv i ferien, bare oppdaget og hjulpet av ansvarlige, observante og tilfeldige voksne. Slike barn er svært utsatt for overgrep, da overgripere sikter seg inn på unger som ser ut til å trenge noen. Det er akkurat det slike barn uten ansvarlige voksne er, de trenger noen som kan ta vare på dem. Og som vil dem deres beste.

Jeg sier ikke at alle voksne må være alkoholfrie hele barndommen til ungene, det er forskjell på å drikke ett glass eller to og å drikke seg beruset. Når en har ansvar for barn, har en også et særegent ansvar for egen adferd. Dersom barnet blir utrygt av voksnes adferd, er det noe som må endres på. Dessverre er unger gode til å undertrykke egne behov, særlig dersom de har erfaring med at det ikke hjelper å snakke om det eller dersom de har en følelse av at den voksnes behov er viktigere enn deres egne.

Min anbefaling er derfor: Vær observant der det drikkes alkohol, forhindre at noen kjører etter å ha drukket, sjekk hvordan barna har det når de voksne drikker og ta ansvar for de små. Dersom det ikke hjelper å snakke med den voksne eller andre ansvarspersoner som kan ta seg av barna dersom den voksne er ruset, ring barnevernsvakten eller politiet.

Curly life har også skrevet om temaet, jeg oppfordrer deg til å lese det.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

3 kommentarer på “Rusfri ferie for barnas skyld

 1. Kamelryttersken
  13. juli 2011

  Tiltredes

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, nå om Flatt inn i svingen

  Liker

 2. mormor
  13. juli 2011

  Det norske drikkemønsteret er katastrofalt dårlig.
  Det ser ut til at mange holder seg til kvantitet som om de drikker Tomtebrygg og ikke alkohol.
  Synd.
  Et glass vin til god mat er deilig og gjør maten bedre. Men man må se an hvem man gir glasset.
  Stupfylla, enten det er barn eller ikke tilstede, er forferdelig 🙂
  På den annen side. Man må ikke bli fir nidkjær på andres vegne.
  Vakker kveld

  Liker

  • Lammelåret
   13. juli 2011

   I slike diskusjoner har det lett for at de ekstreme synspunktene kommer fram. Jeg tror en del har vanskelig for å skjønne hvor grensene går, hva som er akseptabelt alkoholforbruk. Det er jo gjerne slik at det vi har vokst opp med former hva vi anser for å være normalt. På den måten kan variasjonene bli store.

   Å se an hvem man gir glasset, synes jeg var en klok uttalelse. Veldig sant.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: