Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Omtanke for etterlatte og pårørende

Det verste ingen kunne tenke seg at kunne skje, ble til virkelighet for nesten to dager siden. Vi trenger ingen kjente som var på Utøya eller i regjeringskvartalet, eller ha en relasjon til Oslo, for å kjenne på det uvirkelige og kjenne sorg, kanskje fortvilelse og sinne. Jeg tror kanskje sinnet kommer i etterkant.

Jeg tenker at nå og framover er det viktig å huske på at foreldrene til gjerningsmannen ikke skal lastes for det som har skjedd. De trenger vel så mye omsorg som alle andre som er nært berørt. Å vite at barnet sitt har drept minst 77 mennesker, kan jeg ikke engang tro at jeg kan forestille meg hvordan er. Jeg kan heller ikke forestille meg hvordan det er å se noen bli drept og vite at man selv er i livsfare eller å ikke vite om ens eget barn er drept.

Ikke alle har et trygt hjem å vende tilbake til, det må vi huske på, disse menneskene kan trenger ekstra omsorg fra andre . Jeg tror det er svært viktig å følge ekstra med på dem vi vet har vært direkte berørt av hendelsene i ukene og månedene som kommer. Det er ikke unaturlig om det kommer reaksjoner i ettertid, selv om personen ser ut til å klare seg bra. De som står rundt må ha øynene åpne og være oppmerksomme. Jeg tenker særlig på tanker om selvmord.

Vis omsorg, tilby konkret hjelp til mennesker i krise. Det er lettere å si ja eller nei til konkrete tilbud om hjelp enn generelle oppfordringer om å «si ifra hvis vi kan hjelpe». Og husk at sorgen ikke tar slutt når det er stille i mediene, sorgens styrke vil variere, men blir aldri helt borte.  Det gjør heller ikke behovet for omsorg og omtanke fra andre.

Vi må også være ekstra oppmerksomme på mennesker som ytrer beundring og anerkjennelse til gjerningsmannen, for de finnes. I en del tilfeller vil det være utvilsomt riktig å melde fra til politiet.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

8 kommentarer på “Omtanke for etterlatte og pårørende

 1. Therese
  24. juli 2011

  Det er helt ubeskrivelig, det som har skjedd. Vi har sittet klistret, først og fremst til radio, og når hun som er mindre har vært i seng, også tv. Vi har lest, snakket og diskutert.

  Jeg vet hvordan det er å være i fare, å føle frykten. Jeg vet hvordan det er når noen skyter rundt en, og eksplosjoner som går av så altfor nær. Likevel ble jeg ikke jaget, jeg kunne gjemme meg i mørket. Og jeg er her fremdeles.

  Som Stoltenberg sa: hvert enkelt dødsfall er en tragedie, og samlet blir de en nasjonal tragedie.

  Mine tanker går til hver enkelt, hver enkelt familie, kollegaer, venner og resten av Norge.

  Vi har hatt et lyst brennende fra vi fikk vite om dette på hytta, og siden også da vi kom hjem. Det finnes ikke ord.

  Liker

  • Lammelåret
   26. juli 2011

   Dette må være ekstra tøffe dager for deg, Therese!
   Beklager at jeg ikke har kunnet svare deg tidligere, sender snart en epost.

   Liker

 2. Veldig fin tekst, du har fått med mange viktige moment her, om alt ein må forholda seg til etter eit slikt drama. Du er ein dyktig skribent!

  Liker

 3. mormor
  24. juli 2011

  Det viktigste er å ikke glemme, når hverdagen kommer. Å spørre enkelt og direkte, Kan/skal jeg og du gjøre slik og slik? Trenger du en liter melk? Vil du spise sammen med meg/oss?
  Ofte kan det å rusle en tur sammen, med eller uten ord, være en lise, i sorgen, raseriet og frustrasjonen, etterpå, når bølgene har lagt seg.

  Liker

 4. Kamelryttersken
  25. juli 2011

  Arnulf Øverland Du må ikke sove

  Liker

 5. Lammelåret
  26. juli 2011

  Jeg håper det blir stor åpenhet om sorgprosesser og at det ikke er noen riktig måte å sørge på. Det er heller ikke slik at sorg har en sluttdato.

  Takk for kommentarer, mormor og Kamelryttersken!

  Liker

 6. Tilbaketråkk: 22.7 i balanse? « Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: