Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Cars 2 – en actionfilm for større barn

Cars 2 er ikke som Cars 1, selv om bilene er de samme er stemningen annerledes. Mens den første filmen passet godt for barnehagebarn er oppfølgeren best egnet for barn i 8-9 års alderen, kanskje mest for gutter?

Filmen ble sett i dag, til stor glede for store gutter mens enkelte barn i barnehagealder ble skremt. Jeg hørte spredt gråt gjennom deler av filmen og så mange mindre barn i salen, som utvilsomt var for små til å få handlingen med seg. Det de derimot fikk med seg var fartsfylte actionscener som ofte virket skremmende, særlig siden det var så mange av dem. Filmen er to timer lang, noe som gjør det vanskelig for de minste barna å holde fokus. Jo vanskeligere det er, jo vanskeligere blir det også å opprettholde et filter som hindrer barna fra for mektige inntrykk. De blir sittende og se og se uten å kunne skjerme seg.

Filmen har 7 års aldersgrense og det bør respekteres. Det er store scener med skyting av automatvåpen og sprenginger underveis i filmen og gjentatte ganger. Tempoet er til dels for høyt og den underliggende historien for komplisert for de minste barna å oppfatte. Filmen varer to timer, det er lenge å holde fokus.

For barn som har tatt innover seg hendelsene 22.7, vil jeg råde foreldre å holde barna unna denne filmen.

Jeg er skeptisk til å bruke bombing og massiv skyting som underholdning for små barn. Det kan bli for mye for mange av dem. Andre barn kan oppfatte underbevisst at skytingen bare er moro og helt greit, mens det i virkeligheten aldeles ikke er det. Når skyting og bombing brukes som underholdning, blir alvoret i det fjernet og følelse med offeret forsvinner (det er ikke ukomplisert når bilene ikke bare er biler, men biler ikledd menneskelige trekk). Er det en ønsket effekt av filmskaperne? Selvsagt kan man argumentere mot og si at dette er en fantasifilm og ikke er ment å være realistisk, men jeg synes ikke det fjerner de voldsomme inntrykkene den skaper av bombing og skyting som greit. Vi vet at voldsfilmer påvirker og skremmer, jeg ser ikke at det er en vesentlig forskjell fordi dette er en film som (antakelig) ses med foreldre/voksne. Det er heller ikke alle voksne som vet å skjerme barna eller snakke med dem om inntrykkene i ettertid. En film som krever bearbeidelse, forklaringer og trøst i ettertid er uansett en for sterk film.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

7 kommentarer på “Cars 2 – en actionfilm for større barn

 1. mormor
  8. august 2011

  Har lest 🙂

  Liker

 2. Jill
  8. august 2011

  jeg har ikke engang sett cars 1 men utifra hva du skriver, så virker det ikke som en god film for de mindre barna dette (cars 2). Vi er veldig bevisste på å ikke ha nyhetene på her hjemme hele dagen, godt nok er lillemann bare 9 mnd, men man vet jo ikke hva de får med seg og han går ikke glipp av noe. Eneste han er opptatt av for tiden er Rosie, en veldig søt greie som går på BBc 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   8. august 2011

   Lillemannen din får nok ikke med seg innholdet, men lydene kan være skumle og gjøre han urolig eller grinete.

   Biler 1 er en koselig film, den passer godt for 3-4 åringer.

   Liker

 3. whitebite
  8. august 2011

  bra filmanmeldelse!
  har vurdert å ta med minstemann (snart 6år) på denne filmen, men synes ikke den høres egnet ut etter dette.

  ha en flott dag!

  Liker

  • Lammelåret
   8. august 2011

   Godt å høre at denne bloggposten kunne være til nytte, whitebite!

   Liker

 4. Une
  9. august 2011

  Takk for anmeldelsen! Vurderte et kort sekund å ta med 3-åringen – biler 1 er jo en stor hit i heimen, men dropper det nå. Finner det veldig vanskelig med aldersgrensen 7 år siden den både rommer ting som er for skummelt, men også ting som kanskje kan være for komplisert for enkelte under 7 år (men ikke alle).
  Men da er jo opp-googlede blogger en fin ting å ha:)

  Liker

  • Lammelåret
   10. august 2011

   Jeg tror Cars 2 er den mest omdiskuterte barnefilmen på veldig lenge og mange er skuffet. Den har småbarnsappell og man antar at oppfølgeren er lik den første filmen, ikke så ulik som den faktisk er.

   Godt at jeg har kunnet gi et innblikk i hva slags film det er!

   Velkommen til bloggen min, Une! Kom snart tilbake.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: