Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Sukkerfesten

Er du klar over hvor mye sukker det er i prim?? Er du klar over hvor mye sukker ungene får i seg i løpet av ett år, sier hun med sånn kraft at det disser i hakene. Øynene er oppspilte og stemmen tar seg opp, kroppen settes igang og gestikulerer. Damen har mye på hjertet.

En annen mor engasjerer seg minst like mye, hun synes det er forkastelig at barnehagen ikke har større fokus på ernæring, at det ikke kan innføres sukkernekt. Sukkerfri barnehage ville vært det beste! Hun kikker rundt seg, uforstående til alle de tomme, nedslåtte blikkene, er det ingen som vil støtte henne?

Jeg hører et dempet sukk gjennom forsamlingen, som om de fleste tenker at de ikke orker forholde seg til overengasjerte mødres harme og forbitrelse over små ting. De Engasjerte Mødrene demper seg etterhvert, særlig når diskusjonen beveger seg ned på detaljnivå. Hvor går grensen for hva som er tillatte matvarer og hva som ikke er det? Er det ok med brunost, men ikke med syltetøy?

Sukkerdiskusjoner er vanskelige, men enkle dersom en ikke bryr seg med bagatellene. Sukkerdiskusjoner fører ofte lite med seg. Det burde vært satt ned et ernæringsutvalg i kommunen som kunne se på alt fra innkjøpsrutiner, hvor det handles og kvaliteten på maten. Barn som vokser opp i barnehagen spiser de fleste av ukens måltider der. Hva de får servert er viktig. Det er så viktig at det ikke kan overlates til foreldreutvalget i hver enkelt barnehage, for det er ikke nok å se på sukkerinnholdet. Det er vel så viktig å se på innhold av E-stoffer, bruk av kunstig søtningsstoff, hvor stor bruk av grønnsaker og frukt ungene får.

Ernæringsfeltet er stort, det krever god kunnskap og ikke bare synsing og «kunnskap» basert på informasjonsartikler fra Hjemmet, for å ta stilling til hva slags mat ungene får servert. Det er mye dårlig mat som serveres små barn. I løpet av de første 9 årene i ungenes liv spiser de mye av maten i barnehage og på sfo, utenfor foreldres kontroll. Er det greit å ikke ha innflytelse og slippe å forholde seg til dette eller er det ikke det?

Møtet ble avsluttet etter klokken satte begrensninger for videre diskusjon. De Engasjerte Mødrene småprater på vei til kakefatet. Blir godt med kaffe og noe å bite i nå, ikke vel?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

20 kommentarer på “Sukkerfesten

 1. Kamelryttersken
  8. september 2011

  1/3 proteiner, 1/3 fett og 1/3 karbohydrater og mest mulig mat som er laget fra bunnen av i heimen er grei skuring. I allfall i min heim og til mine unger.
  Syns faktisk det er verre at det er så få som har fått med seg at kunstig framstilte søtningsstoffer har samme effekt i kroppen som sukker og andre karbohydrater i maten. I tillegg til at vi fremdeles ikke vet hvordan disse stoffene påvirker kroppen på andre vis.

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Jeg forsøker å lage mest mulig mat fra bunnen, det gjelder også brødbakst. Kjøper helst økologisk mat og ideelt sett skal den også være kortreist. Å få til noe av dette er godt nok. Jeg driver ikke å veier maten eller studerer hvor mye proteiner det er i den. Det blir for avansert og tidkrevende.

   Ernæringsfeltet er stort og komplisert, de ulike ekspertene mener forskjellig ting og det krever mye å holde seg oppdatert, å sikre at forskning er gjort godt nok osv. Ikke rart folk blir forvirret og holder seg til lett tilgjengelige syndere.

   Liker

 2. mormor
  8. september 2011

  Aspartam, som brukes i stedet for sukker er ikke noe godt alternativ. Sjekk hva som står på innholdfortegnelsen i «sukkerfrie matvarer». Sakkarin er heller ikke noen innertier, så mye av det man spiser og drikker er mindre sunt enn om det hadde vært tilsatt rørsukker eller roesukker.
  Det er ikke sunt med for mye av noe, så jeg tror noen Engasjerte Mødre har mye annet å ta tak i.

  Ha en fin dag

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Jeg foretrekker ekte vare framfor kunstig søtningsstoffer. Skal en bruke sukker, kan en velge bort farin og heller bruke rårørsukker og andre grovere sukkertyper. Da blir det mindre usunt og litt bedre for kroppen.

   Liker

 3. Prinsesse-mamma:)
  8. september 2011

  Morsomt med engasjerte mødre:) Men viktig med riktig kosthold i barnehagen. Hos oss er det ikke kake på busdager osv. Noe jeg synes er like greit, ettersom både sukkernivået i storesøster blir dempet, og ikke minst bakeprestasjonsangsten min;) Fortsatt fin dag til deg!

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Hehe.. godt at det lave sukkernivået har en dempende effekt på bakeprestasjonsangsten din! 🙂

   Engasjerte Mødre kan være underholdende!

   Liker

 4. Røsslyng
  8. september 2011

  Hehe… Artig skrive om eit viktig tema! Synest du kjem med gode forslag! Det går ikkje an å diskutera slikt mange i fellesskap…

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Det er et viktig tema, og veldig komplekst. Engasjerte Mødre har gjerne forlest seg på en ørliten del av totalen og evner ikke å se hele bildet.

   Liker

 5. KristinB
  8. september 2011

  😀 Jeg må le! Har vært på noen sånne foreldremøter, ja. Det som aldri slutta å fascinere meg, er hvordan vi kunne sitte der møte etter møte – en gjeng foreldre som overlot barna sine til denne barnehagen åtte-ni timer hver dag – og aldri se oppriktig engasjement i noe annet spørsmål enn hvorvidt barna skulle få lov til å ha syltetøy på skiva eller ikke. Pedagogiske problemstillinger: null respons – ulike perspektiver på barneoppdragelse: ikke der heller, gitt.

  Men lurt forslag med en kommunal ernæringsveileder for barnehage/SFO…

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Ja, er det ikke rart hvordan folk fordyper seg i det bittelille og glemmer helhetsbildet? Ikke minst deres egen påvirkning, i hjemmet.

   Liker

 6. whitebite
  8. september 2011

  Var selv på et slikt møte rett før sommeren, hvor overengasjerte mødre kritiserte både det ene etter det andre. Jeg tror jeg var den eneste som sa noe positivt. Fordi jeg har lært, først positivt -så eventuell kritikk.

  Da når kritikken lettere inn. Sukker-diskusjoner har jeg heldigvis ikke vært borte i. Jeg er mest opptatt av at ingen gir barnet mitt lettprodukter, for det er etter min mening mye verre enn litt sukker. Og det er jo påvist også nå.

  lenge leve balansert kosthold, og ekte produkter.
  sant?

  Liker

 7. Alexia
  9. september 2011

  ekte produkter er best ja.

  Min sønn tåler ikke en prikk hvitt sukker, så han har alltid hatt egen mat og strenge regler hva han kan spise. det fungerte i barnehagen. Ikke på SFO, der overlater de tydeligvis til ungene selv hva de har lyst på, og serverer boller og vafler med hvitt sukker.

  Jeg er veldig enig i at aspartam og e-stoffer heller ikke er bra, men dette reagerer han ikke like sterkt på. Det burde likevel være satt fokus på det, for dette gjelder jo alle barn mener jeg.

  Min sønn har fått diagnose ADHD( sånn ca) og jeg googler jo og søker all mulig forskningsresultater på adhd og kosthold, sukker og e-stoffer. For når han spiser rene råvarer, spiser nok mat, og ikke HVITT sukker, da merker du knapt at det er noe med han. Han tåler råsukker, fruktsukker, rørsukker, Sukrin og Splenda.

  Min teori er at mange barn med ADHD er som han, og at et bedre kosthold hadde gjort dagene i barnehage og skole helt anderledes for disse barna og de som er rundt dem.

  Men det er tungt å være en av disse engasjerte mødrene, jeg har vel egentlig gitt opp å omvende hele verden, men prøver passe på min egen sønn ihvertfall.

  Bra du tar opp dette Lammelåret!

  Liker

 8. Lammelåret
  9. september 2011

  Er det noe som heter karbointoleranse? Jeg kom til å tenke på det siden du sier at du knapt merker noe på han når han ikke får hvitt sukker.

  Dette ER viktig og siden det er et avansert fagområde burde det vært nedsatt et utvalg som så på alt vedrørende maten. Det er for mye for enkeltpersoner å gjøre noe med.

  Mat er følelser for mange og det gjør det ekstra komplisert.

  Liker

  • Alexia
   9. september 2011

   jeg vet ikke…men kroppen vår er en liten kjemisk fabrikk, og i hans kropp mangler det tydeligvis noe som gjør at han klarer behandle hvitt sukker. Har forklart litt hva som skjer med han her: http://www.mortil4.no/?p=235

   Det innlegget skrev jeg for et års tid siden, nå har han jo fått diagnose, eller nesten. De mener det godt kan hende han har ADHD, og hvertfall at ADHD medisin kan hjelpe. Så vi skal snart igang med det, så får vi se…

   Liker

 9. Pia
  9. september 2011

  Ha ha, kjenner til det med engasjerte mødre! Og at absolutt alt skal diskuteres på foreldremøter….Er det noe jeg har lært, så er det at det aldri blir noen enighet. Synes det er helt greit at de i barnehagen sier at man ikke tar med seg kake når ungen har bursdag, f.eks. Da er det jo bare å forholde seg til det.

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Selvfølgelig blir det ingen enighet når professorer i ernæring ikke kommer til enighet engang. Et håpløst prosjekt å diskutere sånt i barnehagen.

   At personalet bestemmer om det skal være kakebursdag eller ikke er enkelt å forholde seg til – for de fleste.

   Ønsker deg en fin helg, Pia!

   Liker

 10. Ingeborg
  9. september 2011

  Veldig godt skrevet, nok en gang av låret!

  Liker

  • Lammelåret
   9. september 2011

   Takk Ingeborg!

   Jeg ser at dette innlegget er blitt tatt med som Bra Blogg på VG Facebook, stas det!

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: