Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Slik får du venner i voksen alder

Har vennene blitt borte etter du fikk barn? Er det vanskelig å få venner på nytt bosted?

Mange som får barn i ung alder opplever at vennene blir borte. Igjen sitter de nedgravd i bæsjebleier og gulp lengtende etter en kveld på byen med vennene sine, men vennene trekker seg bort og skjønner ikke at du ikke kan slenge deg med hver helg. Tema som er viktig for vennene dine er kjedelige for deg og motsatt, rett og slett fordi livsverdenen deres er helt forskjellig. Om noen år, når de selv får barn, vil kontakten kanskje bli tatt opp igjen, men ikke vær ensom i ventetiden, gjør noe for å få nye venner!

Her følger noen ting du kan gjøre

Meld deg på bim/dib-treff (forkortelse for barn i magen og din baby) eller andre treff for småbarnsforeldre, eller bli aktiv på forum for foreldre, som babyverden/familieverden. Om du er aktiv blir du kjent med folk. Du kan også slenge deg på tråder som søker etter vennskap eller opprette en selv.

Hvis du har barn eller er gravid: meld deg på alt som arrangeres for gravide eller for dem som har barn på alder med dine. Det er ikke viktig om du liker å synge for å bli med på babysang, hovedpoenget er å bli kjent med nye mennesker. Ikke vær kresen! Venner er venner og om potensielle venner er 10 år eldre enn deg utelukker det ikke at dere kan bli nære venner.

Bruk skolestart aktivt dersom du har skolebarn, inviter til klassefest eller inviter barn i nabolaget som er på samme alder som dine hjem til deg.

Ta initiativ til mødretreff (eller fedretreff dersom du er mann), da treffer du andre som ønsker kontakt. Fellesskap mellom foreldre til barn i barnehagen eller barnas klasse er verdifullt på kort og lang sikt, fordi det gjør det lettere å ta kontakt med et menneske du kjenner ansiktet og navn på hvis en situasjon oppstår der du trenger kontakt. Det er også trygt for barna å vite at foreldrene kjenner litt til hverandre.

Du har flyttet til et nytt sted og kjenner ingen, hva gjør du?

Det er mye som kan gjøres for å bli kjent med nye mennesker. Når du planlegger å flytte til et nytt sted kan du spørre huseier eller megler om det er barnefamilier i området, ikke flytt til et boligområde der gjennomsnittsalderen er 50-60, da er ungene flyttet ut og barnebarna kommer på besøk bare av og til. Flytt til et sted der barneskolen er i nærheten og sjekk med kommunen om det er planer om å nedlegge skolen eller utvide den. Følg med i lokalavisen (gjerne på nett) på hva som skjer i forskjellig deler av kommunen slik at du ikke flytter til et område med mye uro.

Hvilke personer har du har hatt god kjemi med tidligere i livet og hvem du ønsker å fortsette å ha kontakt med? Det tar tid å bygge opp vennskap. Selv om noen blir raskt etablert vokser de fleste vennskap seg tettere med tiden. Ta kontakt med dem på Facebook eller andre sosiale media, prøv litt mer enn du vanligvis våger.

Er du kresen er det vanskeligere å få venner. Vær åpen og smil! Tenk at du skal ta kontakt og veksle høflighetsfraser. Du trenger ikke føre dype samtaler med hvert menneske du treffer. Veksle ord med naboer når du tilfeldig treffer dem, slik får du trening i å være sosial.

Arranger nabofest, om sommeren er det en enkel og en ypperlig anledning til å treffes uformelt. Når det blir kaldere ute kryper folk inn og terskelen for å ta kontakt minker.

Meld deg på kurs. Hvis du ikke har spesielle interesser; finn likevel noe som er interessant nok. Igjen er hovedpoenget å få kontakt med folk.

Kontakt folk på internettforum. Bruker du tid på nett blir du mer og mer kjent med nye folk som du etterhvert kan få privat kontakt med. Vær kritisk til hvem du gir private og personlige opplysninger til, men ikke så kritisk at du ikke gir noe av deg selv. Du kan fint gi noe av deg selv uten å fortelle private ting. Møter du personer fra nettet; avtal å møte dem på et offtentlig sted de første par gangene.

Begynn å blogg! Å blogge kan være en fin måte å få kontakt med andre på. For den som kjenner seg alene og som synes det er vanskelig å ta kontakt, kan blogging være en forsiktig tilnærming, en enklere måte å bli kjent enn ved kontakt på vanlig måte. Bare husk at ikke alle er den de gir seg ut for å være. Tenk på hva du legger ut av private opplysninger og ikke skriv noe som ikke tåler å bli lest av hvem som helst.

Jobb med deg selv. Hvorfor ble vennene borte? Hva gjorde du for å holde på vennene? I perioder av livet har vi nok med oss selv, men vi kan også gå i fellen med å bare holde oss hjemme og etterhvert bli redd for å ta kontakt, føle oss dumme og uverdige. Er det slik for deg, kan du jobbe med deg selv for å komme ut av ditt eget hode og rette oppmerksomheten utover. Ta kontakt, være åpen og bestem deg for å kutte ut tv-en noen kvelder i uken.

Ikke vær så redd for avvisning at du avviser deg selv! Press deg selv ut dersom du egentlig ikke vil. Vennene kommer sjelden på døra og insisterer på å få deg ut. Dra deg ut selv! I dag.

Hvis du har problemer, som f.eks angst eller at forholdet skranter, er det lurt å oppsøke hjelp slik at du i stedet kan bruke energien din på det positive i deg selv og forsterke det. Vennskap styrker deg, men det er ikke lurt å bare bruke vennskapet til å snakke om det som er vondt og vanskelig. Du kan gjerne gjøre det òg, men ikke mesteparten av tiden. Det kan være slitsomt og tungt å stadig høre på andres problemer. Selv om det noen ganger kan gi lettelse å dele det som er vanskelig, kan det også gjøre at problemene danner rammen for vennskapet og av den grunn opprettholdes.

Begynn å trene! Trening er også noe som kan gi deg kontakt med andre. I tillegg er du snill med kroppen og psyken din. Du forebygger depresjon og kommer ut av deg selv slik at det blir lettere å ta treffe andre.

Få deg hund! Har du allerede planlagt å skaffe deg hund, er dette en perfekt anledning til å skaffe deg en. Hundeeiere er flinke til å komme seg ut og få kontakt med andre.

Ta mer utdannelse! Utdannelse er også noe som binder folk til hverandre. Her er folk i alle aldre og mange som kommer fra andre steder i landet er spesielt på let etter nye vennskap.

Til slutt: Ikke tenk så mye, sett heller i gang og tro på at du kan få venner igjen.

VENNSKAP  HAR  INGEN  ALDERSBEGRENSNING! 

***********

Les også: Vi snakker ikke om ensomhet 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

16 kommentarer på “Slik får du venner i voksen alder

 1. Røsslyng
  2. oktober 2011

  Dette var gode tips!! Fint at du deler, og trur mange kan ha nytte av desse ja.

  Eg kjende meg ganske åleine ein periode, då eg fekk born tidlegare enn dei andre venninnene mine. Men no har endeleg fleire fulgt etter, og eg har byrja å få nettverk i samband med ulike aktivitetar eg deltek på. Kjekt å kjenna eg har litt overskot til det.

  Men kjenner at eg ikkje er flink til å ta initiativ til å vera med venninner utanom dei faste møta. Dette må nok jobbast med.

  Liker

  • Lammelåret
   2. oktober 2011

   Jeg tror det er mange som føler seg alene og mange av dem aksepterer at det skal være slik. Kanskje er det for skummelt å risikere?

   Liker

 2. alittlebit@hotmail.com
  2. oktober 2011

  fine tips du kommer med her.
  et viktig tema som kan være vanskelig for mange.
  Kunne vært flinkere sosialt selv, ikke flink til å småprate, og da unngår jeg gjerne noen som muligens kunne blitt nye bekjente..

  Lurer på en sak, hvor gammel er du?
  🙂

  Liker

  • Lammelåret
   2. oktober 2011

   Jeg er ikke noe flink på småprat, men øver meg! Har helt klart et stykke å gå før jeg blir mester på det. Ikke alle er klar for Livets Alvor ved første setning. Å kunne snakke om de små tingene, gjør meg kanskje mindre skummel? Hmm..

   Jeg er 37.

   Liker

 3. mormor
  2. oktober 2011

  Mange gode tips her! Jeg flyttet fra et sted jeg hadde bodd i 29 år, for et år siden. Jeg har ennå ikke funnet nye venner eller bekjente her på det nye stedet, selv om jeg faktisk har gjort mange av de tingene du beskriver over. Heldigvis har jeg fremdeles kontakt med «gamle» venner! Senest i går arrangerte vi fest med «gamle» venner….. Vellykket sådan 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   2. oktober 2011

   Gamle venner skal vi ta godt vare på!

   Det kan være vanskelig å finne nye venner, men jeg synes det er vktig å formidle at det ikke er umulig, selv om en er voksen.

   Liker

 4. Tonje
  2. oktober 2011

  Fint innlegg! Jeg synes det har vært så fint med blogging – det er så mange hyggelige mennesker en møter på der. Etterhvert kjennes disse menneskene som gode venner. Det er godt, synes jeg.

  Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg. Du er flink til å oppmuntre. Du er også flink med ord, og skriver mange gode innlegg. Jeg liker å besøke bloggene dine å lese. Ikke alltid jeg er like flink til å legge igjen kommentar, men jeg er innom 🙂

  God søndagskveld til deg.
  Klem

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Vi snakker ikke om ensomhet « Lammelårtanker

 6. Cassandra
  2. oktober 2011

  Interessant innlegg, jeg har tenkt mye på begrepet venner og bekjente i den senere tida. Ikke fordi jeg savner det eller noe, men begrepene. Og med økende ensomhet, ikke bare blant voksne,men også blant de unge så må det jo være noe der.

  Tipset om å skaffe seg hund er ypperlig, ikke bare blir en kjent med andre mennesker, men en har alltid en venn hos seg 🙂

  Liker

 7. Pia
  6. oktober 2011

  Et godt innlegg med mange fine tips! Jeg har blitt positivt overrasket over at jeg faktisk har fått nye venner gjennom blogginga – det hadde jeg faktisk ikke trodd:)
  Når barna begynner på skolen blir man også godt kjent med andre foreldre, og noen matcher man jo bedre med enn andre.

  Liker

 8. Lammelåret
  10. oktober 2011

  Takk for fine kommentarer!

  Liker

 9. Tilbaketråkk: Nye naboer = nye vennskap? « Lammelårtanker

 10. Fru Andersen
  12. oktober 2011

  Stadig aktuelt tema, jeg opplevde selv at vennene mine en etter en flyttet fra byen, og plutselig stod jeg alene igjen (men heldigvis med familie rundt meg). Møysommelig, skritt for skritt i snegletempo, har jeg endelig fått gode venner igjen… Men det kom ikke av seg selv, og det krevde sitt av innsats å bli kjent med nye folk og gradvis bygge relasjoner. Men for en fantastisk følelse å få et nytt, godt bekjentskap! 🙂

  Liker

 11. Elisabeth
  14. oktober 2011

  Her er mange gode tips til relasjonsbygging, som det så fint kalles.

  I vår travle hverdag har vi ofte så nok med oss selv. Å dekke egne behov først og fremst.

  Vennskap handler om å bli sett.

  Å pleie vennskap krever tid. Til samvær. Til refleksjon. Til å lytte. Til å by på seg selv. Men altfor ofte er vi mest opptatt av å dele vårt eget budskap, framfor å åpne ørene.
  Folk som har levd «en stund» har opplevd livet, på godt og vondt. Som setter spor. Og svir. Men samtidig gjør at man vokser. Hvis man vil.

  F.eks. å bruke venner kun til å bearbeide sine egne problemer, kan være trettende for vennskapet i det lange løp. Lurt å oppsøke profesjonelle, slik du skriver så fint selv.

  Liker

 12. Tilbaketråkk: Uakseptert vennskap mellom heterofile menn og kvinner? « Lammelårtanker

 13. Tilbaketråkk: Uakseptert vennskap mellom heterofile menn og kvinner? : Hjem og familie

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: