Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Den gode samtale med barnet

Igjen har jeg latt meg inspirere av en annen blogger.

Er underveis skriver om verdier:

» Gode samtaler kommer ikke på bestilling. De kommer når de kommer. Da må vi ha tid sammen.» 

Hvor er denne tiden? Når ukesplanen bærer preg av timeplanen og hver rute er fylt ut, blir mulighet for taushet borte. Friheten som ligger i pusten som langsomt slippes ut og i glimt av kjedsommelighet blir utryddet  når ingen time er ledig mer.

Følelsene kan ikke klokken, skjønner ikke døgnet, bryr seg ikke om fritidsaktiviteter og tusen gjøremål. Den gode samtales mulighet utryddes når stresset fyller oss og stillheten blir fraværende. På vei til noe annet hele tiden, stjeler tid fra det gode, uplanlagte, nødvendige. Nødvendig, fordi stillhet og opphold fra det planlagte, gir rom for det vanskelige, men også fine som ligger i den uforbeholdte undringen.

Når barnet har opplevd noe vanskelig, trenger det tid på å fortelle, på å bearbeide, for å kunne forstå. Når barnet klarer fortelle det som har skjedd har det samtidig startet en slags bearbeiding av hendelsene og satt det i sammenheng med seg selv. Det har gitt seg selv en rolle i forhold til omgivelsene.

Som voksne kan vi få innsikt i barnets oppfattelse av seg selv og sin rolle i det som skjedde, men også et blikk på barnets selvbilde. Ser hun seg som deltakende, eller som passiv mottaker av det som skjedde? Er hun fortvilet og hjelpesløs eller har hun forståelse og ser løsningsalternativer?

Noen ganger ser vi oss selv tydeligere gjennom barnas framstilling av ting som er skjedd. Vi ser oss selv gjennom barnets følelser, gjenkjenner oss selv som barn. Oppdagelsen kan skremme, gjøre at vi intuitivt trekker oss tilbake istedet for å løsrive hendelsen fra egne erfaringer og følelser. Vi risikerer å identifisere oss for mye med barnet slik at vi ikke kan hjelpe. Om den voksne har erfaring med mobbing, hjelper det ikke barnet om du forsvinner inn i din egen erfaring og forholder deg passiv. Å identifisere egne følelser i en slik situasjon er vanskelig. Et diffust ubehag som passiviserer kan være tegn på at du er for følelsesnær. Da er det lurt å ta et steg tilbake og se nærmere på hva som tilhører deg og hva som er barnets historie og erfaring og nullstille seg før du forsøker å hjelpe.

Jeg tror vi trenger tid for å kunne gjøre dette. Tid nok når vi trenger den, ikke når timeplanen ikke dekker alle minutter.

 

til fordel for fritidsaktiviteter? Når har vi tid?

http://erunderveis.blogspot.com/2011/10/mammaoppgaver-foreldreoppgaver.html?showComment=1317679734183#c7711276629479883395

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

5 kommentarer på “Den gode samtale med barnet

 1. Røsslyng
  4. oktober 2011

  Bra tekst og gode refleksjonar du deler. Eg var veldig «flink» å snakka mykje med dottera mi tidlegare, men merkar eg ikkje er like flink til å hengja meg på hennar resonnement no. Skjerpings! Takk:)

  Liker

 2. mormor
  5. oktober 2011

  Meget velformulerte og nyttige tanker!

  Liker

 3. Kristine
  5. oktober 2011

  Ja, de fleste har en stressende hverdag, men jeg tror at om vi vil nok, så får vi tid til å ta barnet med ut på en liten tusletur på 30 minutter eller så. På slike turer komme det ofte frem tanker fra barnet, og den gode samtalen er i gang. Ikke alltid så mye som skal til. 🙂

  Liker

 4. Frk.Virrum
  5. oktober 2011

  Flott og viktig innlegg..
  Disse samtalene, behovet for de, kommer som du sier, når de kommer..og da er vet vel om å gjøre å stoppe opp og TA seg tid..uansett.
  Høres lett ut, men vi vet vel alle hvor uforenelig dette med teori og praksis kan være.

  Liker

 5. mormor
  5. oktober 2011

  Ting tar tid. Men det hender altfor ofte at tiden tar tingene og feier dem vekk. Som sagt her tidligere.
  Tid finner vi nok, om vi vil nok.

  Ha en fin kveld 🙂

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: