Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Verdensdagen for psykisk helse

I dag er verdensdagen for psykisk helse. Over hele landet markeres dagen med ulike arrangementer.

Psykisk helse er gjerne forbundet med psykisk uhelse, lidelse eller sykdom. Jeg synes at det er veldig synd at psykisk helse ikke er et tema i seg selv. Ved å koble psykisk helse til sykdom, tror jeg mange mennesker tar avstand til hva de føler, fordi de er redde for å bli sett på som psykisk syke når de føler seg svake eller kjenner på nedstemthet. Istedet for å gjøre nødvendige grep for å få det bedre, fortrenger de det de ikke tør se nærmere på.

Den som sliter psykisk blir sett på som en svak person som ikke har kontroll på seg selv.

Psykiske helseproblemer er noe alle kan få, akkurat som at alle kan brekke beinet eller få lungebetennelse. En del psykiske problemer kan forebygges, akkurat som somatiske problemer kan det. Med større kunnskapsnivå om egen og generell helse, blir det lettere å merke når noe er i ferd med å få en negativ utvikling, som senere kan gi helseproblemer. Ved å gi befolkningen større kunnskap om hvordan kroppen henger sammen, vil folk kanskje ta større ansvar for seg selv og bli mindre fordømmende?

Psykisk helse er ikke viljesstyrt. Man kan ikke vilje seg frisk, verken av fysisk eller psykisk sykdom.

Jeg tror at vi som samfunn kan forebygge problemer (og i senere omgang økte utgifter til sykdomsbekjempelse og trygdeutbetalinger) ved enkle grep. Ett av disse er å innføre psykologi og senere lett psykiatri som hva angst og depresjoner er, i skolen. Økte bevilgninger til helsesøstre og barnevernspedagoger som er tilgjengelige i lavterskeltilbud allerede på barneskolen tror jeg er gode bidrag. Jeg har skrevet noe om det her: Stillhet er skadelig.

Med større toleranse for «svakhet» i oss selv og hos andre, tror jeg vi tar noen store steg i retning aksept for annerledeshet, og anerkjennelse av at hele mennesker innehar både fysisk og psykisk helse som hele tiden samspiller med hverandre og miljøet rundt. I dette må kunnskap ligge i bunn.

Jeg ønsker meg et samfunn der fysisk og psykisk helse er likestilt!  Psykisk sykdom er fremdeles tabubelagt, noe som påfører skam, som tilleggsbelastning til de egentlige problemene. 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Verdensdagen for psykisk helse

 1. Hege Aida Volden-Sandersen
  10. oktober 2011

  JA, dette er et superviktig tema!! Og noe som absolutt trenger å ufarliggjøres. Så fint at du tar det opp!

  Ha en finfin kveld!

  Liker

 2. mormor
  10. oktober 2011

  Jeg deler dine tanker om opplysning, til en viss grad.
  Men bare til en viss grad. Når «alt» skal teoretiseres og inn i skoleverk og barnehager kan det også forfeile sin virkning.

  Noen aspekter å ta i betraktning.:
  Hvor moden må du være for å forstå?
  Hvor moden må du være for å nyttiggjøre deg den viten du får?

  Og er det å ufarliggjøre eller er det for å bortforklare?

  Man kan og skal ikke presse alt inn på det teoretiske plan.
  Noe kan man ikke lære teoretisk, men via erfaringer. Og er skole og barnehage alltid den rette arenaen?

  Stillhet er skadelig, det er det. Men for mye informasjon kan gjøre at man ikke får tak i kjernen, tror jeg.

  Men å snakke med barna sine, på et hverdagslig plan, om dette, kan være veldig bra. Og ikke svartmale og skremme vannet av de håpefulle.

  Ha en fin kveld 🙂

  Liker

 3. Lammelåret
  10. oktober 2011

  Hvis du leser om zippys venner og ART i linken over ser du hvordan det jobbes med temaer som vennskap, hvordan kan du se at noen trenger hjelp osv allerede fra barnehagen av. Kunnskapen eller evnene blir ikke teoretiske, men hverdagslige og naturlige. Jeg ser for meg psykologi i skolen med samme type tilnærming, praktisk rettet. Det handler om det alle kan kjenne inni seg.

  Ellers er jeg enig med deg at vi ikke kan fortelles og forklares alt gjennom andre, noen erfaringer må vi gjøre selv. Å prøve og feile er viktig, noe som sikkert vekker en del frustrasjoner ettersom ungene blir tenåringer etterhvert…

  Skolen kan ikke ta alt, men jeg tror at det er god og nødvendig hjelp for å fremme læring av ungene har utkanaler for ting de bærer på. Det er vanskelig å lære dersom en blir mobbet eller har foreldre som ikke klarer passe på seg. Med lavterskel-tilgang på helsesøster og barnevernpedagog kan noe av presset dempes og konflikter identfiseres. Det kan tas på et tidlig tidspunkt, mao. Det tror jeg er med på å hindre/redusere frafallet i skolen.

  Liker

 4. mormor
  11. oktober 2011

  Et viktig tema! Jeg tror dagens «skrytesamfunn» med facebook, sms, mms, blogger o.a.som «skrytemidler», også bidrar til psykiske problemer hos mange. Gamle som unge. Mange føler seg mindreverdige fordi venner sender/legger ut bilder og opplysninger om fantastiske ting de har gjort, hvor vakker kjæresten er, hvor bra det gikk på siste eksamen, hvor fine cupcakene de bakte ble…osv. En viktig vinkling for å unngå dette, er den gode samtalen som gjør at man blir sett på ordentlig. Har et barn blit sett og verdsatt, vil det være enklere å takle andres suksess uten å føle seg mindreverdig!

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Verdensdagen for psykisk helse er i dag! « Lammelårtanker

 6. Tilbaketråkk: Psykisk helse – så mye mer enn sykdom! Le litt da! | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: