Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Halloween, Hallo Venn og Helveteshus

Halloween-feiringen i Norge møter mindre motstand for hvert år.

Handelsnæringen har tradisjonelt fått skylden for innføringen av Halloween i Norge. «Enda en anledning til å handle og enda en ting vi må forholde oss til», sukker folk. «Hvorfor skal vi innføre en amerikansk tradisjon, vi bor jo i Norge?!»  Det samme sies om Alle hjerters dag, eller Valentines dag, i februar.

Religionsforsker Asbjørn Dyrendal ved Institutt for arkeologi og samfunnsvitenskap på NTNU i Trondheim, legger skylden for feiringens popularitet på barnehagene. Han mener, ifølge Fædrelandsvennen 30.10.2010, at høsten er et svart tomrom hvor det ikke skjer noe og i mangel på fantasi klamrer altså barnehages ledere seg til Halloween for å finne på noe morsomt for barna. Og siden de aller fleste barn går i barnehagen og det er her påvirkningen skjer, vil barna komme hjem med ufravikelige krav om å få hjemmelagde kostymer slik at de kan feire Halloween.

Jeg finner uttalelsen noe spekulativ, og den gjør meg umiddelbart skeptisk. Er han imot barnehagenes selvfølgelighet for småbarnsforeldre? Anerkjenner han ikke de pedagogiske ledernes faglighet? Eller leter han etter noen å skylde på uten å komme på noe bedre? Jeg lar meg provosere, selv om småbarnspedagogikk ikke er fagfeltet mitt, jeg har virkelig større tiltro til førskolelærere enn dette. Jeg tror ikke barnehagene trenger noe utenfor egen faglighet for å fylle høstmånedene. Min lille erfaring viser at de har for liten tid til å gjøre det de ønsker, tiden strekker ikke til. Problemet er ikke for lite å finne på, men for mye som ikke lar seg gjennomføre pga for få ressurser.

Hallo Venn er nærmest motstandsbevegelsen til Halloween. Hallo Venn ble opprettet som reaksjon på den fæle Halloween-feiringen og arrangeres ofte av kristne menigheter med forbud mot å kle seg i grusomme kostymer som har som formål å skremme. Det skal være en vennlig feiring (!) skjermet fra det skumle og negative. Ungene kler seg ut, men på en snill måte, i stedet for å si «Knask eller knep» sier de «Knask eller klem». Arrangementet er populært, i Halden samlet feiringen hele 500 barn i helgen (2010). Jeg har lest foreldre uttale seg negativt om Halloween, blant annet fordi det er en amerikansk tradisjon, men Hallo Venn omfavner de med stort smil. Det ironiske er at også dette er en amerikansk tradisjon.

Ironisk er det at Halloween er en grusom greie, mens det er helt ok å arrangere Helveteshus! Ikke hørt om det før? Det hadde ikke jeg heller, først i Dagbladet lørdag 30.10. ble jeg gjort oppmerksom på at noe slikt finnes (artikkel skrevet av Oda BarthVedøy) . Også dette er amerikansk og poplært. Helvetes hus er hus dekorert med den hensikt å illustrere hvordan det er i Helvete, selvsagt i det bestes mening. Å skremme er helt greit så lenge målet oppnås, f.eks at ingen blir homofile og siden dør av aids, at ingen har sex før ekteskapet eller tar abort. Hva gjør man vel ikke for å hindre folk fra evig pine i Helvete? At man samtidig vekker en dyp og grunnleggende angst i 12-åringer er underordnet bare de holder seg unna syndige handlinger.

Jeg har et stort håp om at Helveteshus aldri kommer til Norge. Jeg er sikker på at forestillingen om Helvete formidles levende i en del små og sære menigheter. Det er skremmende at voksne bevisst bruker frykt for å oppnå det de ønsker, at de ignorerer norsk lov om at psykisk mishandling og overgrep ikke er lov. Slik jeg ser det er dette forstadiet til fysiske, jordiske helveteshus. Jeg kan forestille meg at enkelte bortgjemte menigheter kan kopiere den amerikanske idèen og det skremmer meg. Tanken i seg selv. Hvordan er det ikke da for barn å se og oppleve det?

Jeg tror motstanden mot Halloween-feiringen skyldes uvitenhet. Det er enda relativt nytt og en ikke-etablert feiring i Norge. Nye ting er skummelt og det kjennes tryggest å holde avstand. Over tid tror jeg Halloween-feiringen blir organisert på en måte som tilsvarer Hallo Venn, men i en mer offentlig og akseptabel drakt. Inntil det skjer tror jeg vi gjør våre barn glade ved å være med på deres gleder, la dem gå «Knask eller knep» og svelge vår egen motstand mot skumle, søte barn på godterijakt. Vi er forbilder uansett hva vi gjør og for våre barn er det vel mer positivt om vi setter oss inn i deres verden og nye feiringer og tendenser i samfunnet enn om vi slukker lyset og later som vi ikke er hjemme og håper at utviklingen snart tar slutt?

************

Dette innlegget er republisert.

**

Lik gjerne bloggen på Facebook og få oppdateringer om nye innlegg og tips om aktuelle saker publisert andre steder på nett.  

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

19 kommentarer på “Halloween, Hallo Venn og Helveteshus

 1. Frk.Virrum
  30. oktober 2011

  ..du har nok rett i at uvitenhet er avgjørende for hva man syns om dette fenomenet.
  Jeg kan bare ikke for det, syns halloween er noe tull. Virkelig.
  Jeg demonstrerer med å koble ut ringeklokka, sette på en god film, og nyte en haug med snop. Selv. uten å dele til unger som har kledd seg ut som monster. Sikkert veldig kjerringaktig, men.. 🙂
  Ikke mye vits å komme med knask&knep hit! 😉

  Liker

  • Lammelåret
   30. oktober 2011

   Du får henge ut en svær plakat på døra der det står: Godteriet skal jeg ha for meg selv! Jeg deler ikke med noen!

   .. eller hva?

   Liker

 2. Jill
  30. oktober 2011

  Synes folk er så flinke og kreative til å kle seg selv og barna opp, har sett ufattelige fine bevis på det på fb denne helgen. Jeg er ikke av den tålmodige typen som kan bruke timesvis på å sminke meg skummel, men all ære til de som har tid til det og hvem vet om jeg slenger meg på trenden når lillemann blir større. 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   30. oktober 2011

   Du gjør nok det, for når han er blitt stor nok til å bli med er det sikkert ikke mange som tviholder på nei’et sitt lenger.

   Synes mange er for skumle, jeg.
   Skriver om det i morgen.

   Liker

 3. mormor
  30. oktober 2011

  Ikke mitt bord, enda.
  Snakk til meg om 3 år 🙂
  Ha en fin kveld 🙂

  NB Snop på lur, i fall _________

  Liker

 4. annebloggen
  30. oktober 2011

  Takk for at du har tiltro til oss pedagoger. Jeg kan forsikre om at vi ikke trenger «noe» å fylle høstmånedene med. Vi har forresten også nettopp markert FN-dagen med fokus på fred og mellommenneskelig forståelse.

  Når det gjelder Halloween tror jeg det er sunt for unger å utforske det skumle og mørke litt. Vi leser jo eventyr for dem også, om troll og hekser.

  Og om Hufsa!

  Vi kan ikke pakke dem inn i rosa bomull.

  Når denne markeringen nå en gang har inntatt Norge er det bedre å bruke den til å snakke med ungene om liv og død, om hva som er farlig og hva som bare er skummelt, om rett og galt og om hvor grenser går.

  At handelsstanden tjener godt på dette er en annen sak. Det gjelder mange andre markeringer også. Det kanskje ikke en god ting, men det er en annen diskusjon.

  Jeg mener også at vi har tatt opp i vår kultur adskillig verre ting fra Amerika enn Halloweenfeiring.

  For meg er det uansett enkelt. Jeg har hatt en stor andel av nabolagets barn i barnehagen. Selvfølgelig er jeg den snille dama som har godteri å dele ut.

  Ungene gleder seg over Halloween sånn som jeg gjorde da jeg gikk julebukk som barn, og da bidrar jeg gjerne til at de får en fin kveld.

  Liker

  • Lammelåret
   30. oktober 2011

   Har sjelden hørt en så tåpelig uttalelse som at Halloween liksom skal være noe pedagoger trenger i mangel av fantasi!

   Jeg synes ungene er tøffe, jeg, de tåler mye mer enn jeg når det kommer til skumle ting.

   Liker

 5. Elisabeth, Innerst i veien
  30. oktober 2011

  Ja, juletreet var jo også en ny, utenlandsk skikk for mange år sida….
  Åtteåringen får gå på tiggerferd og vi har godis på lur, men gresskar og pynt gidder jeg ikke bruke energi på.

  Liker

  • Lammelåret
   30. oktober 2011

   Jeg pynter heller ikke, det får holde å lage godteriposer og vaske godteribøtta. Og ingen klager på det.

   Liker

 6. tuppelina82
  30. oktober 2011

  jeg er en av de som elsker halloween, og alle de som kommer dragende med at det er en amerikansk ukultur må gå litt mer inn på historien som forteller hvor det kommer fra…
  det er jo faktisk vi selv i Europa som er skyld i dette… vi tok med oss mange forskjellige tradisjoner til amerika, så har dette fått godgjort seg der i ‘noen år’, og så kommet tilbake hit…
  bare fra Norge så har vi jo blant annet oskorei og julebukk, brenning av heks på bålet gjør vi jo enda, og da skal vi også kle oss ut…

  èn ting som amerikanerne har gjort er at de har lagt gode regler for feiringen…
  f.eks om du ikke vil ha besøk på døren så slukker du lyset…

  tenk så enkelt om vi hadde innført den regelen, da hadde motstanderne av halloween enkelt fått fred (i hvertfall av barna/ungdommen som følger reglene)

  ellers så er dette en feiring som lyser opp i mørket for vår familie. ute er det grått og kjedelig, regner mye og det blir bare mørkere. da er det koselig å sitte inne og lage noen enkle gresskar som vi henger i vinduene – klipper ut av ark, farger/maler dem, og henger dem opp i vinduet med teip. har også tatt vare på noen store sylteglass som skal males med vanlig glassmaling- eller hva nå enn av annet jeg har av maling, og de skal stå ute og lyse opp til de som kommer.
  skal male meg selv og guttungen også, dvs, sminke oss da i hvertfall, og utkledning er enkelt- en gammel sort kappe, sort bukse og sort genser, men JEG skal sikkert ha på meg en fin kjole og sort korsett… skal ta litt annet jeg finner i skapene også….
  og så klart utøyet som kommer rekende skal bli møtt av ‘this is halloween’ rungende fra høytalerne 🙂

  ikke er dette dyrt å få til, har faktisk bare brukt 35kr på en hårfargespray til sønnen min, og godteriposer, ca 35-40 stk, ligger klar i en skål, ca 60kr…
  og så fint da; sønnen min på 6 lærer seg at selv om noen har skremmende masker og sminke så er det ikke farlig, faktisk har han elsket å feire halloween siden han var 3, og ser frem til å finne ut hvem som er skumlest…

  bare dumt de ikke har noe feiring av det her på skolen, selv om jeg forstår det likevel…

  Liker

  • Lammelåret
   31. oktober 2011

   Du har rett i at Halloween ikke er en amerikansk tradisjon i utgangspunktet, så jeg burde skrevet at det er en kommersiell amerikansk tradisjon, for så vidt jeg vet stammer kommersialiseringen fra amerika.

   På den skolen barna mine går er det markering av Halloween. Barna har brukt tid på å lage gresskar i papp og mye annet. Når skole og barnehage dras inn i feiringen, blir det for dumt å ikke akseptere Halloween. Synes jeg.

   Liker

 7. Whitebite
  30. oktober 2011

  Halloween er kommet for å bli! og hvorfor ikke gjøre det beste ut av det?
  Hvorfor gjøre det skumle så skummelt at det ikke må utforskes?
  Hallovenn er noe av det mest tåpelige jeg har hørt om, unnskyld meg.
  Trodde det var fleip første gang jeg hørte om det.

  Dette året bruker vi anledningen til å ha halloweenfest for minstemann og nye (skumle) klassekamerater! For å samle troppene, bli bedre kjent, vise hvor vi bor og gjøre det på en skikkelig måte.

  Gleder oss! Gøy å kle seg ut..og det er jo egentlig alt det er!

  Liker

  • Lammelåret
   31. oktober 2011

   Jeg reagerte også slik da jeg hørte om Hallo Venn første gangen.

   Utrolig bra at dere tar initiativ til fellesfeiring med alle i klassen, slik at ikke noen føler seg utenfor.

   Foreldre som holder ungene borte fra slike fellesarrangementer (og bursdager) av en eller annen overbevisning har jeg lite til overs for. Så jeg håper at alle kommer!

   Liker

 8. mormor
  31. oktober 2011

  Jeg bryr meg personlig ikke om Halloween. Har ikke fått den inn under huden enda. Men godteri har jeg, og jeg synes det er hyggelig og artig med ungene som kommer.

  Liker

 9. Kamelryttersken
  31. oktober 2011

  I heimbygda gikk vi ungene «Julanders» siste dagen i november, uansett helg eller ørk. Har hørt litt om tradisjonen bak, den er gammel, flere århundrer såvidtjeg forstår. Over tid har den forandret seg fra at det var voksne folk som gikk Julanders, og de skulle ha severt sauekjøtt og øl. Etthvert ble det til at det var ungene som gikk rundt og tagg og tagg godter. Men jeg husker at så sent som på seksti-tallet var det voksne som var ute og gikk Julanders 30/11.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om mulighet for å lære

  Liker

 10. Nina Elisabeth
  1. november 2011

  Jeg har ikke noe imot Hallowen fordi det er amerikansk (hvilket den forsåvidt ikke er, siden det er en irsk greie fra starten av), men fordi det har tatt over for en lang og langt hyggeligere tradisjon her i landet. Nemlig julebukk/nyttårsbukk.
  Personlig syns jeg faktisk det er hyggeligere at ungene kommer på døra iført hjemmesnekkra kreasjoner (noen prinsesser der også), som synger julesanger for en twistbit eller en sjokolade, fremfor at de «truer» med knep hvis de ikke får knask. Nå har heldigvis ikke knepene tatt helt av her til lands enda, men…..

  Å skylde på barnehagene for at hallowen har fått inpass her til lands blir vel litt søkt. Etter det jeg husker så hadde vi da karneval om høsten både i barnehagen og på skolen leeeenge før halloween trådte inn i de 1000 hjem.

  Liker

 11. Morten Besshø
  31. oktober 2012

  Vet du, jeg tror at dette henger fint sammen med den mangel på kreativitet som binder barn og unge i dag – alt må organiseres og kjøpes og struktureres.

  Liker

  • Lammelåret
   31. oktober 2012

   Virkelig? Jeg kan være enig når det gjelder kjøpekulturen, men ellers tror jeg unger blir med på det som er gøy og så er det opp til oss voksne hva vi introduserer for ungene. Iallfall inntil de aller fleste rundt oss feirer og barnet blir stående utenfor det sosiale fellesskapet dersom det ikke deltar. Da blir det et press. Jo mer vi voksne organiserer og jo mindre tid vi gir ingenting jo mindre rom for kreativitet blir igjen. Jeg tror ikke det har sammenheng med Halloween, iallfall ikke alene. (kopi av svaret som ligger på Facebook-siden)

   Liker

 12. Tilbaketråkk: Halloween eller julebukk? | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: