Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Fornuftig, økonomisk tenåringsdatter

Økonomi er kilde til mange familiære diskusjoner og med ulik økonomiforståelse og planleggingsevne, kan konfliktnivået bli høyt.

Et program som tar for seg dette er Teenage boss, her får tenåringen ansvar for familieøkonomien en måned. Hvilket himmelrike for en tenåring! I teorien kan hun (ja, for det er ofte ei jente) bruke penger som det passer henne. Dette er en fantastisk mulighet til å lære mye om økonomi for hele familien. Det er ikke uvanlig å ikke ha stålkontroll på økonomien og mange bruker ikke budsjett som grunnlag for den daglige økonomien eller for investeringer. Det hender også at bankansatte som styrer med lån blir overrasket over folk som faktisk har oversikt over egen økonomi. Det sier meg en hel del om hvilke forventninger som ligger inplisitt i holdningene til unge boliglånsøkere. Ved at tenåringen får ansvaret en måned vil både foreldre og barn lære en god del om økonomi og familien om hverandre.

Dagens episode imponerer meg! Jenta har god økonomiforståelse og styrer pengene godt. En dag tror jeg hun blir økonomisjef i en stor bedrift.

Gjennom bevisstgjøring av pengebruk gjør vi barna våre, og oss selv, bedre rustet til å ha kontroll over oss selv og den økonomiske hverdagen. Minst mulig gjeld og mest mulig sparing gir en god start på voksenlivet. Det kan ikke starte når barnet er myndig. En gradvis tilvending til penger gir også forståelse av at de ikke varer i evigheter. Etterhvert som barnet vokser, bør vi som foreldre også følge etter og gi det romslighet nok til å kunne utvikle et godt og bevisst forhold til økonomi. Det innebærer også rom for å gjøre feil, for er det ikke bedre å gjøre feil som unge, under tilsyn av voksne, enn å gjøre store feil som voksen uten retrettmuligheter. Ved å prøve ut sin økonomiske evne vil trygghet vokse fram og man blir mindre avhengig av andre? Det gir selvtilit.

Jeg tenker at vi har et langsiktig ansvar for å gjøre ungene våre i stand til å ta vare på seg selv, dette gjelder ikke minst økonomisk.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

8 kommentarer på “Fornuftig, økonomisk tenåringsdatter

 1. Kamelryttersken
  20. desember 2011

  Dagens ungdom er ikke så gale som vi vil ha det til, og som vi voksne har trodd siden Aristoteles

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, Julebrev

  Liker

 2. Elisabeth, Innerst i veien
  20. desember 2011

  Veldig godt konsept. I de programmene jeg har fått med meg så har ungdommen kommet til fornuft og tydelig lært en hel del. Så da er i alle fall disse redda fra en karriere på «Luksusfellen» forhåpentligvis.

  Liker

  • Lammelåret
   20. desember 2011

   Elisabeth

   Enig. Og så er det en fin måte å få innblikk i økonomien til familien sin og bli bedre rustet til å klare seg økonomisk som ung voksen når den tiden kommer. Å sørge for seg selv er en verdi jeg opplever at ikke henger like høyt lenger.

   Må si jeg er rystet over forslaget om å spare til russetiden allerede som 16-åring, hvor går egentlig grensen for pengesløsing? Helt vilt å måtte spare i to år for noe som varer en måned eller to!

   Liker

 3. mormor
  21. desember 2011

  Enda et program jeg har gått glipp av. Kanksje jeg skulle begynne å se på tv?
  Men barn og unge påvirkes mye av sine foreldre. Og de er slett ikke så ille som vi vil ha det til.
  Men «vi gamle» har nå klaget på «dagens unge» siden antikken.
  Ha en fin dag 🙂

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Få telt av NAV! « Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft

Sunn fornuft

%d bloggere like this: