Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Traumet er ikke over når dommen er felt

Jeg har ikke tall på hvor mange overskrifter i norske medier som har inneholdt ordet «voldtekt» de siste to årene, men det er mange. Det er bra å sette fokus på temaet, men det er mindre bra dersom det betyr at andre former for overgrep blir glemt. Og hva er konsekvensene av overgrep, for offer og gjerningsmann?

Som regel forsvinner overgrepssaker fra medias søkelys så snart dommen er avsagt, hvis en sak i det hele tatt kommer så langt. For den krenkede er imidlertid saken såvidt begynt. Den slutter ikke fordi overgriperen er domfelt eller frikjent.

Trollmor har skrevet et gripende innlegg om sine erfaringer som offer for seksuelle overgrep. Hun var et lite barn da det startet og ble ikke sett av dem som skulle se; ingen handlet på hennes vegne for å stoppe det som skjedde, men de forholdt seg passivt og gjorde med det skaden større.

Aftenposten skrev i mars om at traumatisert barn ikke blir oppdaget fordi de ikke snakker om det vonde som er skjedd. Taushet er overgripers beste beskyttelse, men også en måte for barnet å redde seg selv på: Det som ikke snakkes om finnes ikke. Det er også vanskelig å snakke om det som ord ikke kan dekke. Et barn som er blitt truet til taushet forsegler det vonde det har opplevd og dersom overgriperen bor i samme hus som barnet vil trusselen om å miste vedkommende ofte være større enn kostnaden ved å stenge det vonde inne. Innestengte traumer kan virke som den beste løsningen fordi valgene ikke er synlige. Å snakke om det vonde som skjer kan dermed true tryggheten som ligger i å ikke fortelle, som ligger i effektive fortrengningsmekanismer.

Traumatiske hendelser, som seksuelle overgrep eller krenkelser, har ingen alder. Et barn vet når det blir krenket, det trenger ikke ord for å skjønne det. Det overrasker meg at noen gir uttrykk for at små barn ikke kan erfare krenkelser av den typen, teller ikke de minste?

Barn som vet hva krenkelser er forstår ikke hva de skal gjøre med de hvis ingen forteller dem det. Derfor er det et bra tiltak at Incestsenteret holder undervisning for barn på barneskolen. Undervisningen handler ikke bare om incest, men om hva som er god og ubehagelig berøring. Det gis også informasjon om alarmtelefonen for barn og unge (telefonnummer 116 111) og hvordan barnet kan handle om det blir utsatt for slike krenkelser.

Det er viktig å være klar over at barn som utsettes for seksuelle overgrep gjerne bærer det i seg lenge før de deler det. De velger den de vil betro seg til og valget er ikke tilfeldig. Derfor skal den som får en slik betroelse sette seg ned og lytte og la tiden gå. Dette er ikke en samtale som kan utsettes. Om den utsettes risikerer man at munnen blir forseglet. Det er ved å snakke om det, og å gjøre det som kan for å forhindre at overgrepene fortsetter, at vi best kan forebygge lidelser som PTSD og andre psykiske lidelser og problemer som følger av overgrepene.

***

Har du mistanke om at en du kjenner blir utsatt for seksuelle overgrep? Da kan du ringe den landsdekkende telefonen for incest- og seksuelt misbrukte: 800 57 000 eller kontakte Statens Barnehus (trykk på navnet og du kommer til nettstedet).

***

Jeg har skrevet om temaet tidligere og kommer sikkert til å ta det opp igjen, her er et eksempel: Snakk med barna om sex 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Traumet er ikke over når dommen er felt

 1. ingridjohanne
  19. juni 2012

  Takk for at du tar opp dette, som er så viktig. Jeg kommer til å lenke til det i min blogg når jeg skriver om det samme emnet fra min synsvinkel. Jo flere vinkler slike temaer belyses fra, desto bedre!

  Liker

  • Lammelåret
   19. juni 2012

   Det er bra at du gjør! Tror vi kan nå ut til mange etterhvert hvis flere følger opp temaet og lenker til hverandre. Vi har ikke helt samme leserkrets og dermed når vi flere.

   Jeg ser fram til å lese innlegget ditt!

   Liker

 2. trollmor
  19. juni 2012

  Godt skrevet om temaet! Vi trenger mange slike bloggposter!!

  Godt jobbet!

  Liker

  • Lammelåret
   19. juni 2012

   Nå ble jeg glad for at du likte det, siden jeg bygget det opp om ditt innlegg. Jeg er også fornøyd med at ingridjohanne tar det videre til sin blogg!

   🙂

   Del det gjerne!

   Liker

   • ingridjohanne
    20. juni 2012

    Tid er problemet her – om noen få dager begynner en travel og hyggelig tid med barnebarn og andre sommergjester. Men jeg jobber med det.

    Det aller første jeg vil gjøre, er å opprette en side som heter «Lenker til historier om overgrep», slik jeg allerede har «LENKER TIL BERETNINGER OM SKADELIG TERAPI». Og det skader vel ikke at flere gjør det samme?

    Liker

    • Lammelåret
     20. juni 2012

     En god ide, ingridjohanne!

     Ønsker deg gode dager med sommergjester og barnebarn, høres ut som om du går en fin tid i møte!

     Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: