Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Cornelia flytter i fosterhjem

Hvert år trenger omtrent 1000 barn fosterfamilie. Det er mange.

Hvordan er det egentlig for et barn å flytte ut av den familien det ble født inn i? Er det mer traumatisk og vanskelig enn å fortsette å leve i en familie som voksne som jobber for barns beste mener at ikke er sunt?

Ritva Fyhn-Pettersen jobber i barnehage, har vært fostermor og hjemmet hennes har fungert som beredskapshjem. Hun har med andre ord erfaring fra hjelpersiden. Gjennom denne erfaringen oppdaget hun at litteratur om å bo i fosterhjem rettet mot små barn var fraværende. Å vite hva man skal si og hvordan man kan forklare for et lite barn (i alderen 2-5 år) hva det innebærer å bo i fosterhjem, er ikke lett. Å finne støtte i litteratur kan være en fin innfallsvinkel til et vanskelig tema.

Fordi Ritva ikke fant den litteraturen hun søkte etter satt hun seg rett og slett ned for å skrive den selv. Resultatet ble boken «Cornelia flytter i fosterhjem». Illustrasjonene står Mette Fyhn for. Ritva har fått støtte av saksbehandlere innen barnevernet, men også fra Barneombudet, som mener dette er en viktig utgivelse.

Jeg har ikke selv lest boken, men er nysgjerrig på den. Jeg kommer nok til å låne den på biblioteket, for selv om jeg verken er fostermor, står i fare for å måtte gi fra meg barna mine eller jobber innen barnevern eller barnehage, synes jeg temaet er spennende og interessant. Jeg synes det er nyttig å forstå mer av andre menneskers livssituasjon.

Det er et økende antall barn som trenger fosterhjem, noe som ytterligere aktualiserer bokens tema.

***

Tidligere har jeg blogget: Vil du hjelpe et barn? 

***

Avisartikkel om forfatteren og boken: Skrev et barns viktigste bok

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

11 kommentarer på “Cornelia flytter i fosterhjem

 1. Røsslyng
  20. juni 2012

  Viktig tema! Kjenner fleire som er fosterforeldre, og veit det kan vere utfordrande. Då er det godt å ha noko slikt lesestoff å forholda seg til:) Takk for tips!

  Liker

 2. Ellen
  20. juni 2012

  Jeg har veldig lyst til å bli forstermamma. En dag.

  Liker

  • Lammelåret
   20. juni 2012

   Og det kan du sikkert også. En dag, sier du, fordi det er for stort nå? Det finnes andre måter å bidra på som krever mindre, f.eks Home Start.

   Liker

 3. trompetmor
  21. juni 2012

  Å kunne bidra på en måte som dette er spesielt, og det krever mye. Når det er sakt så gir det deg også så uendelig masse. Det er så mange barn som trenger det og jeg skulle ønske flere tok steget og ble med på pride-kurs istedet for å bare si at de kunne tenke seg å bli fosterforeldre. Det er så altfor mange som sier «ja det har vi tenkt på også…» – men ikke la det bli med tanken.. mange er litt redd for hva det innebærer, men jeg tror man må bare hoppe i det og ta en uke av gangen. Det er mitt råd:)

  Liker

  • Lammelåret
   21. juni 2012

   Godt å høre fra en med erfaring! Pride-kurs er uforpliktende, så de som lurer på om de skal være fosterhjem kan ta kurset og få bedre innsikt i hva det faktisk innebærer. Ellers er det mange andre måter å hjelpe også, f.eks kjøre litt flere ganger til kamp enn strengt tatt nødvendig, stille opp på dugnader, servere middag til en ekstra og lignende ting. Jeg tror flere stiller opp dersom de skjønte hvor lite som skal til eller forstod at ved å gjøre de små tingene kan en bidra til en lettere hverdag for et barn som sliter. Mange barn sliter lenge før det blir aktuelt med inngripen fra barnevernet. Vi kan alle bidra med noe.

   Liker

 4. Hilde
  21. juni 2012

  Sikkert ei bok som er vel verdt å lese for mange. Blant annet meg, så takk for tips!

  Jeg kunne tenkt meg å jobbe som beredskapshjem, men vi har ikke plass her vi bor, og det er uansett ikke aktuelt så lenge våre unger er såpass små. Det er anbefalt at egne barn har blitt større. Så vi får se hva fremtiden bringer…
  Jeg har familiemedlemmer som har beredskapshjem, og jeg ser hva det bringer av både glede og utfordringer, for både barn og beredskapshjemmet.

  Liker

  • Lammelåret
   21. juni 2012

   Så bra at du kjenner noen som fungerer som beredskapshjem! Da får du reell informasjon og vet mer om hva det innebærer enn folk som ikke kjenner noen.

   Liker

 5. villkatta
  21. juni 2012

  Så fint at nokon har skrive ei så viktig bok! Eg kjem til å lese den. Ynskjer òg å verte fostermamma ein dag, men per i dag vert det for stort. Mange omveltningar, og manglar til dømes nok soverom.

  Takk for tips om Home Start. Eg var inne og såg på sida deira. Dei har ikkje kontor på min kant av Noreg, men tenkte eg skulle ta kontakt så har dei i alle høve kontaktdetaljane mine når den dagen kjem.

  Liker

  • Lammelåret
   21. juni 2012

   Kjempebra at du har kontaktet Home Start!

   Med flere henvendelser kan det være at de oppretter kontor i fylket/kommunen du bor i! Det er sikkert behov for det der du bor også.

   Liker

 6. fjellcoachen
  24. juni 2012

  Takk for tips! Skal tilbringe søndagen med ei venninne som akkurat har gått pride-kurs.Skal tipse videre.

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: