Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

For slike jenter vil vi ha?

Det foregår en debatt i media som startet med Heidi Helene Sveen sin kronikk De som villig spiller på sex, som så ble fulgt opp av Cathrine Elnans innlegg  Tone Damli er en del av et velsmurt maskineri, som til sist er fulgt opp i en sak til dels basert på Kjetil Rolness sine utsagn i innlegget Som et gufs fra et gammelt feministisk ekkokammer, men også uttalelser fra Marta Breen. Les gjerne lenkene markert i gult om du vil sette deg inn i utgangspunktet for denne bloggposten.

Artiklene som er lenket handler om popartister som spiller på nakenhet og sex for å få oppmerksomhet. Diskusjonen om betydningen av hud og lyst for å lytte til musikk er gammel og mindre interessant. Selverklærte feminister synes noe annet. Jeg er mest opptatt av andre yrkesgrupper enn dem som velger popbransjen, selv om jeg kan innrømme at jeg skjønte mindre og ble skuffet da jeg så Hanne Sørvaag (dyktig låtskriver, artist og sist sett i The Voice) i kjent ta-meg-posisjon. Selv om det skuffer, er det likevel ingen stor overraskelse at jenter i den bransjen like gjerne kan avfotograferes for «manneblad» som for cover til sin siste skive. 

Det som bekymrer meg er når respekterte mennesker som idrettsstjerner med Suzann Pettersen (golfdronning) som eksempel, kler av seg; når medisinstudenter viser hud for å fronte saker de tror på og når politikere på toppnivå, for eksempel Inger Lise Hansen (Krf)  viser seg i undertøyet uten at det er snakk om spontan isbading. Jeg blir forvirret: Hvorfor har de så liten tro på seg selv? Hva bunner dette behovet for å bevise at de er utstyrt med både bryster og hofter i? Da må jeg si at respekten daler en ganske langt ned. Jeg er virkelig ikke interessert i kroppen til landets storting og regjering, jeg er interessert i deres kunnskap, arbeidskapasitet, gjennomføringsevne og vett og forstand!

En dame som viser fram arret etter et bryst som er fjernet på grunn av brystkreft kan forstås som et poeng, som synliggjøring av et viktig tema. Hun viser seg ikke fram for å understreke at hun er kvinne eller for å fortelle verden at hun liker å pynte seg (Inger Lise Hansens argument for posere i undertøy/liten kjole)  hun vil fortelle noe viktig. 

Det som er viktig her er å skille mellom hva som er relevant og hva som ikke er det. Hvorfor ønsker disse hud-damene å fortelle ungdom i identitetssøken at det som virkelig teller er hvordan du ser ut? Først utseendet, deretter hodet. Når ble fokuset snudd på slik?

Dette skremmer meg. Jeg vil gjøre det jeg kan for å motvirke press på utseendet og styrking av ytre verdier. Jeg vil at vi skal holde fast ved det vi kan, ved den kroppen vi har og bry oss mer om hvordan kroppen virker enn hvordan den ser ut – iallfall når det gjelder kirurgisk manipulering av den.

Hva mener du? Er det helt greit at politikere poserer i sexy undertøy/minikjole, eller at idrettsstjerner kler av seg og fotograferes i salgsøyemed?

***

Innlegget er oppdatert 28.6.2012

Jeg har tidligere skrevet

Kroppen din er ikke bra nok, Merket for livet – 1.del: Strekkmerkene, Merket for livet – 2. del: Arrene – rester av en historie, Jeg vil ikke være sexy

***

Hvis du synes dette innlegget er interessant kan det være at du liker flere innlegg jeg har skrevet, eller at du kjenner noen som også har lyst til å lese dette. Derfor må du gjerne dele dette innlegget med nettverket ditt. Følg gjerne bloggen min på Facebook, der vil det av og til publiseres innlegg og lenker som ikke blogges. Velkommen!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

91 kommentarer på “For slike jenter vil vi ha?

 1. Magne D. Antonsen (VG)
  26. juni 2012

  Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  Liker

 2. drammetårtanker
  26. juni 2012

  Ja. Det er helt greit. I tillegg er det fullstendig irrelevant, uinteressant og uviktig, og det har foregått siden mennesket begynte å kle på seg under siste istid.

  Liker

 3. cecilror
  26. juni 2012

  Jeg er veldig enig. Ikke minst er det urovekkende når jenter i 11 års alderen får spiseforstyrrelse pga. kroppsbilde er så EKSTREMT i media. Tynn, brun, trent, hvit perlerad = perfekt og lykkelig.. det er trist! OG vi trenger mer fokus på det indre, helhetlig bilde, det å bruke hodet, bli fornøyd med seg selv for den man er.. ikke hige etter å bli noe annet… en sylfide.. Flott innlegg!

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   Spiseforstyrrelser har mer kompleks årsaksforklaring enn medias påvirkning, men medias bilde av hvordan vi skal se ut har helt klart innvirkning på vårt forhold til kroppen.

   De indre verdiene, selvbildet, er ikke lenger viktigst, det skal komme i tillegg til et såkalt perfekt utseende. Et ideal som krever altfor mye, men som likefullt er der.

   Vi trenger en motvekt til det ekstreme kroppsfokuset, vi trenger flere forbilder som gjør seg kjent pga meninger og kunnskap framfor bar hud og døsig blikk.

   Liker

 4. Heidi
  26. juni 2012

  Hvorfor skulle det IKKE være greit? Dette er nordmenn i sitt nøtteskall. Janteloven lenge leve.

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   Hvor kommer janteloven inn i bildet? Den ser ikke jeg.

   Liker

  • H
   26. juni 2012

   And here we go again….. Det slenges ut «nordmenn i et nøtteskall» og «jantelov» hver ENESTE gang noen påpeker problemstillinger i denne typen saker. Helt utrolig. Det blir for dumt. Tenk sjøl.

   Liker

   • norskgoy
    27. juni 2012

    Fordi det er nordmenn i nøtteskall. Troen på at Damli Aaberge har en abnorm påvirkning på «uskyldige små pikebarn», som er ond. Mens Susanne Sundfør skal visst være fantastisk, i all sin depressive fiksfakserier. Men det er iallefall god påvirkning.

    Liker

 5. Ingalill
  26. juni 2012

  Endelig en som våger å komme med motforestillinger! Stå på! Jeg tror vi er mange som er møkkalei denne trenden.

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   Jeg håper flere vil være en alternativ stemme. Som du ser i slutten av innlegget er dette med fokus på kroppens utseendet noe jeg er opptatt av og har skrevet flere innlegg om fra ulike vinkler. Jeg håper flere vil ta til motmæle mot dette overflatefokuset, vi trenger budskap om at den kroppen vi har er god nok og at det er på andre områder vi bør hevde oss.

   Del gjerne innlegget med flere og kom snart tilbake!

   Liker

 6. Christopher
  26. juni 2012

  Jeg tror dere generelt misforstår budskapet til Tone Damli totalt. Her handler det 110 % om å være stolt av den man er. Vise verden de gode sidene man har, og stå for dem. Det må bli slutt på at man ikke skal kunne skryte av det man er flink til. Her handler det ikke om at Tone faktisk er en utrolig pen dame, men at hver enkelt skal kunne være stolt over den man er.

  Er man flink på skolen skal man kunne vise det frem. Det samme gjelder alt fra utseende til idrett. Får stadig større følelse av at man ikke skal vise det man kan, fordi andre kan bli misunnelige. Blir for dumt.
  .

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   I mitt innlegg handler det ikke om Tone Damli, men om at sex/nakenhet infiltrerer alle samfunnsområder. Det sender uheldige signaler til dem som er i de mest sårbare fasene og tar oppmerksomheten bort fra den jobben f.eks politikere skal gjøre.

   Å skryte av det man er god på burde folk gjøre mer. Avisartikler om ungdom som får nesten bare seksere er supert. Vi burde også få fram flere suksesshistorier fra folk som har oppnådd mye fra lite. Det er forbilder vi trenger. Mener jeg.

   Takk for kommentaren Christopher!

   Liker

  • qwert
   26. juni 2012

   Det er seriøst det dummeste jeg har hørt! Det handler ikke om å ikke vise frem hva man kan, men å posere naken/i undertøy er absolutt ingen egenskap! Det gjør man fordi nakenhet alltid tiltrekker seg oppmerksomhet. Feil oppmerksomhet!

   Liker

   • norskgoy
    27. juni 2012

    Selvsagt er det en egenskap. Noen mennesker har fått tildelt en fantastisk kropp. Den må de da få all del lov til å tjene penger på. Andre har fått tildelt fantastiske fingerferdigheter, så da må de da få lov til å tjene penger på det.

    Eneste forskjellen er selvsagt hva du mener er «moralsk forkastelig».

    Liker

 7. Gompedyret
  26. juni 2012

  Du impliserer, som om det var et selvfølgelig faktum, at jenter gjør noe slikt fordi de har «liten tro på seg selv». D’ække sånn, vettu.

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   Hvorfor tror du folk bruker nakenhet som middel? Og hva tror du de vil oppnå med det?

   Liker

 8. Tina
  26. juni 2012

  Enig med Heidi. De to du viser til som eksempel er to flotte forbilder. Sunne og flotte kropper. Hvis ikke det er greit å vise fram dem skjønner jeg ingenting. Dette er jo to kvinner som har Jeg er langt mer skeptisk til bloggeren fotballfrue som ser ut/skriver som hun har store utfordringer med sitt kosthold. Mange svært unge jenter leser bloggen fra «perm-til-perm» og synes det er et flott forbilde. Lav karbo, ekstremtrening og «disney-verden»-vyer. Langt større problem spør du meg.

  Liker

  • Lammelåret
   26. juni 2012

   Tina

   Jeg tenker at vi må se på helheten og gjøre tiltak ut fra det.

   Er enig i at Tone og Hanne har flotte kropper som er veltrente uten at det ser ut som det tar fullstendig av.

   Takk for engasjementet!

   Liker

 9. Philippe
  26. juni 2012

  At kvinnelige politikere eller medisinstudenter viser seg lettkledd er så ille forstår jeg virkelig ikke. Jeg er mann og føler ikke at dette nødvendigvis fordummer eller objektiviserer en kvinne. Tvert imot. Du sier at du ønsker du vil at folk skal verdsette og prioritere det som skjer i hodet først,deretter kropp. Samtidig så dømmer du de som verdsetter og viser frem sin egen kropp. For meg så føles det ut som om du heller bygger opp under andre typer fordommer hos kvinner. Det er at kvinner som er vakre er dumme og ikke har noe oppe i hodet. Når politikere og medisinstudenter viser seg frem slik,beviser det faktisk det motsatte.

  Det er ikke noe galt med en kvinnekropp. Faktisk så er kvinnekroppen vakker. Menneskekropper er vakre. Hvorfor må vi alltid tenke at noe er billig eller skittent bare fordi det vises mer enn 3 kvadratcentimeter med hud? Når du ser en vakker,gresk statue av en naken kvinne fra antikken. Tenker du da at kvinnen som lot seg avbilde er dum og ikke har noe oppi i hodet?Tenker du at statuen er ekkel istede for å tenke på hvor vakkert den er laget?

  Du sier at media ødelegger jenters selvbilde og fremprovoserer anoreksia ved å vise frem lettkledde kvinner. At kvinnene som viser seg frem har lite tro på seg selv. Da må du huske en ting. Disse kvinnene er mennesker de også. Akkurat som du og meg. Ingen mennesker går rundt å føler de er perfekte. Ingen mennesker går rundt å ser perfekte ut som på forsidebilder konstant. Alle mennesker føler seg på et eller annet tidspunkt usikker på seg selv. Så hva er galt med å få lov til å vise seg fra sin beste side utseendemessig? Å få lov til å være med på en photoshoot? Å få en dag der man blir pyntet,sminket,der alle bildene blir retusjert slik at man ser perfekt ut. Å få lov til å føle seg som en kvinne. Tro det eller ei,men dette øker faktisk selvtilliten nevnverdig. Selv om man er lege,advokat,låtskriver eller politiker,så er man faktisk kvinne også. Hvorfor må man måtte skjule denne delen ved seg selv pga yrkesvalg? Hvilke kvinner er det som ikke liker å pynte seg eller som ikke bryr seg om utseende? Hvis du er en av disse så kan du like godt la være å bry deg om hva du har på deg og ta på deg en pelskjole fra steinalderen.

  Jeg har sett Hanne Søvåg på SATS når hun trener. Damen er absolutt pen,men hun er også en ganske så alminnelig dame når du ser henne i virkeligheten. Og hun jobbet hardt på SATS for å se bra ut. Akkurat som alle vi andre kan hvis vi bare vil.

  Hovedpoenget med innlegget mitt er at alt er en tolkningssak. Vi har alle ulike oppfatninger av ting før vi ser noe. Hovedproblemet er ikke at det blir vist litt hud og at ungdommer som leter etter sin identitet derfor får dårlige forbilder og selvbilde. Problemet er folks negative syn på menneskekroppen. Psykologiske årsaker til dårlig selvtillit og anoreksia er komplekse saker. Man bør ha fokus på ting som gir folk god selvtillit. Fokus på ting som gir folk et sunt forhold til kropp og helse. Fokus på å gi folk en sunn virkelighetsoppfatning. Photoshoppete bilder er ikke virkeligheten.

  Liker

  • H
   26. juni 2012

   Philippe, du tar virkelig ikke poenget her. Les bloggposten igjen.

   Liker

  • Bleu
   26. juni 2012

   Naa har ikke kvinne noe med og aa ville vise fram kroppen sin… Selv om jeg er enig i det du sier, saa synes jeg det blir for dumt og si at det og fole seg kvinnelig er og vise framm kroppen, eventuelt bli retusjert… Retusjering er negativt i seg selv, det kan da ikke vaere fint og vite at du ikke er bra nokk som du er saa du maa bli fikset paa?

   Liker

 10. Tine Jakobsen
  26. juni 2012

  Utfordringen er vel så enkel om at når man ikke kan synge – så er sex man må spille på for å få oppmerksomhet…

  Liker

 11. Uwaysi Bin Kareem
  26. juni 2012

  Slike ting var uhørt for 20 år siden. Men nå er «Samantha Fox» og «Sabrina» standard innslag i populærmedia. For 20 år siden husket jeg det var en spøk i Pyton, på omslaget sto de «vi spiller ikke på» i liten skrif, og så veldig stort skrift «SEX». Nå har vi TV-serier som heter «sex in the city», og nylig enda værre «good christian bitches». Om dekadensen fortsetter så vil vel neste store hit være en mogolid med erkesjon på scenen, hvor folk rødmer og jubler og forelsker seg.

  Liker

  • PER
   27. juni 2012

   Dette tror jeg ikke handler om DEKADENSE. Dette handler om nakehet i mediebildet. Samatha Fox var for 20 år sida, på 80 tallet, så det du påstår i første setning er en løgn! Hvis du ikke liker en TV serie, så la vær å se på den! det er mange dokumetarer eller andre historier det går ann å se på.
   mongoloid med ereksjon en hit???? livilg fantasi har du, men noen hit tror jeg det aldri blir.. men du er velkommen til å prøve.

   Liker

 12. Lammelåret
  26. juni 2012

  Takk for en god og engasjert kommentar Philippe!

  Jeg ønsker å se ting i sammenheng. Hva hver enkelt person velger å gjøre er i første omgang en privatsak, men alle valg vi tar har også betydning for dem vi har rundt oss. En kjent persons valg får betydning for mange flere. Derfor er det ikke likegyldig hva kjente mennesker gjør.

  Når mennesker som i utgangspunktet er kjent for politikk, idrett mm kler av seg gir det budskap om at det er nødvendig. Dette mener jeg har uheldig påvirkningskraft på særlig unge mennesker, både jenter og gutter. Det holder ikke at man presterer på toppnivå, en må ta seg godt ut i tillegg. En enkel ting som terningkast for antrekk stresser enkelte kvinnelige politikere, de føler det ubehagelig. De vil ha fokus på alt annet enn hvordan de ser ut. De vil ha fokus på politisk budskap.

  Det er fullt mulig å være både vakker og intelligent, men hvorfor bruke intelligensen sin til å fremme seksualiseringen av kvinner? En vakker kvinne er også vakker med klær på. Skjønnhet er ikke skittenhet, men skjønnhet ala en gresk staue har ingen ord. Den tause skjønnheten blir til et objekt og produkt av det som finnes i hodet til betrakteren. Det er ikke måten vise kunnskap på, etter mitt skjønn.

  Spiseforstyrrelser har ingen direkte sammenheng med medias fremstilling av skjønnhet, det er mange andre faktorer som må ligge til grunn. Vi kan likevel ikke se bort fra at det er en faktor som til en viss grad spiller en rolle. Medias makt dreier seg i større grad om hvilke idealer vi har.

  Det er ikke noe galt i å pynte seg og trakte etter følelsen av å være kvinne og vakker, men det er et problem når kvinneligheten knyttes til timesvis av forarbeid. Hvor lenge varer følelsen for personen selv? Hvor lang tid tar det før hverdagen sluker en igjen? Og hvilket bilde gir en av hva kvinnelighet er?

  Du skriver: «Man bør ha fokus på ting som gir folk god selvtillit. Fokus på ting som gir folk et sunt forhold til kropp og helse. Fokus på å gi folk en sunn virkelighetsoppfatning. Photoshoppete bilder er ikke virkeligheten.» Jeg er enig. Og problemet med photoshop-bilder er at folk likevel har slike kropper som ideal. Men nok om det.

  Til slutt vil jeg ønske deg velkommen tilbake til bloggen!

  Liker

 13. Småen
  26. juni 2012

  Nei, det er mye bedre å lære unge jenter å være fordommsfulle og se ned på andre jenter som tar andre valg enn dem selv…
  La nå folk få gjøre som de vil. bare fordi man ikke vil kle av seg for ett manneblad selv, så ser jeg ikke at det gir en rett til å tråkke ned på andre som velger det. synes det er modig jeg, og viser at man er stolt av kroppen sin, og det kan jeg ikke se noe galt i. Er det ikke det man sier til alle ungjenter, at man skal være stolt av den kroppen man har? men med en gang noen viser den frem eller skryter av den, så får man slengt masse dritt etter seg? kan jo bli forvirret av mindre.
  Det er så klart ikke relevant for Inger Lise Hansens politikk at hun kler seg i en liten kjole(som jeg synes var mye mer dekkende og smakelig enn det mange skulle ha det til) men om hun vil gjøre det, så skal hun da få lov til det? Hvordan skal vi forvente at mannfolk skal ta oss seriøst når vi er mer opptatt av å tråkke på hverandre for å føle oss bedre enn å faktisk oppnå noe selv? hvor ofte ser man mannfolk kritisere hverandre pga utseende eller bilder? ta for eksempel Nordthug, ingen kan si at han ikke spiller på sex, men er ingen som kritiserer det.
  La folk gjøre som de vil, så lenge de ikke skader andre, alle har rett til å leve sånn de vil.

  Liker

  • Samfunnets nåløye
   26. juni 2012

   Folk gjør da vitterlig som de selv vil, men vi andre har lov til å si vår mening om det.

   Liker

 14. tomatohead
  26. juni 2012

  Hvorfor er det så viktig å kle av seg og vise frem mest mulig naken hud?
  Det er tydelig et behov hos veldig mange og ta bilder i undertøy eller mindre i sexy positurer.
  Jeg synes det er interessant å vite hva man faktisk vil oppnå med dette, hvor vil man?
  Kan liksom ikke se at svaret skal være; jeg synes jeg er så flott og vil vise verden at jeg er et fantastisk forbilde.
  Men heller at, «jeg vil at andre skal si jeg er flott», for å selv føle seg bedre ved å motta positive tilbakemeldinger, eller for å oppnå litt misunnelse?

  Jeg får ikke noe mer respekt for, eller liker disse personene bedre fordi de er fotografert avkledd, men synes kanskje mer om de som kan klare å hevde seg i sin bransje MED klærne på 🙂

  Liker

  • Silje N
   27. juni 2012

   You took the words right out of my mouth. Jeg syns ikke det er greit at politikere å idrettsstjerner gjør dette, og jeg tror de som syns det ikke helt tar poenget i denne bloggen, og at de ikke har døtre. Husk på hva barn «fores» med i dag. Barbiedukker med perfekte kropper, disneyfigurer med perfekte kropper, «perfekte» tenårsidoler (Selena Gomes, Rihanna f.eks), så skal politikerne og idrettsstjernene også stå halvnaken å vise hvor sexy de er? Give them a break! Ungene altså! Ja folk gjør som de vil, å det har de selvfølgelig lov til. Å jeg har lov til å ha min mening, som er ..at jeg ikke syns dette er greit. Anbefaler å gjøre som jeg, ta med ungene i svømmehallen hver helg så de får se hvordan «normale» kropper er.

   Liker

 15. Annelie
  26. juni 2012

  Uansett så trekker det ned på respekten når folk kler av seg for å selge, og det gjelder både damer og herrer etter min mening. Så når hylekoret hyler om pripne feminimster så er de ute å kjøre. Her er likestilling i mine øyne. Alle bør vinne ved å vise hjerne og hjerte, og omsyn, ikke ved å vise kjønn for å lure sinnet. Lure sinnet kan alle, men å ha talent det har ikke alle. Har man et talent skal man være stolt av det, og ikke selge seg billig.

  Liker

  • M
   26. juni 2012

   100% enig.

   Den dagen man føler at man MÅ kle seg naken og spille på kropp for å selge, da er det på tide å finne seg noe nytt å holde på med.

   Selvrespekt er visst en ting fra gamle dager.

   Liker

  • H
   26. juni 2012

   Word.

   Liker

  • slarva
   27. juni 2012

   Det må da være opp til den det gjelder om en vil vise frem kroppen sin eller la være? Hva vet du om dette med respekt som daler? Er du artist?
   Tone har hjerte i massevis så vidt meg bekjent, men hun er også smellvakker..er det det som irriterer folk?

   Liker

   • Annelie
    27. juni 2012

    Hva jeg vet om respekt som daler? Vel jeg mister respekten for folk som viker seg ut.

    Liker

   • Annelie
    6. juli 2012

    Du har tydeligvis ikke forstått poenget. Poenget er å kunne selge talentet sitt, uten å måtte bruke sex for å selge. Ganske enkelt.

    Liker

 16. Philippe
  26. juni 2012

  Satt på jobbe og skrev,så innlegget ble ikke så bra som jeg ville ha det hehe,var endel avbrytelser mens jeg skrev. Bare lufter noen av tankene jeg har. Ble litt rotete noe av det.Takk for at du setter pris på kommentaren 🙂 Du har absolutt mange gode poeng. Vi har litt uoppnåelige og urealistiske idealer i dagens samfunn. Og litt for mye press til å prestere på alle mulige områder.

  Liker

 17. Benni
  26. juni 2012

  Hei

  Helt enig med deg. Syntes ting går helt i feil retning. Media har også en god del av skylden i denne utviklingen. Håper folk våkner opp litt snart

  Liker

 18. marion
  26. juni 2012

  helt enig me budskapet i bloggen! je ser paa meg selv som feminist fordi je tror paa like rettigheter, thats it. det er det det handler om. jeg mener det bli for dumt at man hele tida skal vise seg halvnaken om ikke naken. «bryte med janteloven, vaare stolt,..etc..». Det er rimelig enkelt, man vil vise seg frem. Det er greit det, sjolsagt har man rett til det, men er helt enig.. begynner aa bli lei av at alle skal gjore det, typisk de med «best»kropp ogsaa.. i alle saker.

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   marion

   Det som er viktig er at man hever blikket og forsøker å se tendensen med å vise kropp i et større perspektiv, det handler ikke bare om individuelle valg.

   Man kan fint se temaet i et likestillingsperspektiv. Dette temaet har mange perspektiver.

   Takk for kommentaren din!

   Liker

 19. Samfunnets nåløye
  26. juni 2012

  Slik jeg ser på denne diskusjonen, så blir disse kvinnenes signaleffekt i media jamfør kroppsideal noe skeivt, i forhold til hva som faktisk er normalfasongen.

  I mine øyne så er disse kroppene svaret på hvordan en «perfekt» kvinnekropp skal se ut, og de framstilles alltid i nystriglet og høyglanset form.

  Det er selvsagt ikke noe i veien for at en skal være stolt over den kroppen man har, men når jeg i blandt tar turen innom disse kjendisbloggerne, så blir jeg litt matt.

  For mens bloggerne ønsker å få frem budskapet at «du skal være stolt over kroppen din på samme måte som jeg er stolt over min» – så er det akkurat det motsatte budskapet jeg ser: «Deres kropp er tilnærmet perfekt, derfor kan de vise den fram» – og at det er denne føringen som må være til stede dersom en ønsker å vise seg avbildet.

  Det sier seg selv at man har all grunn til å være stolt over kroppen sin dersom den ser ut som nevnte kvinners kropper, men skal man ikke være fullt like stolt dersom ens egen kropp avviker fra idealet?

  Og her vil vel alle svare «selvfølgelig!».

  Men hvorfor er det da bare de vakre og «perfekte» som kler av seg?

  Svaret må vel være at det er kun dette som vi andre tiltrekkes av og misunner?
  Det er vel ingen som ønsker seg en halvlubben kropp med strekkmerker og cellulitter innimellom sprekkene?

  Når det gjelder selvbildet og selvfølelsen, så har slike blogger stikk motsatt effekt for meg i alle fall. Mye av det som avbildes og skrives om er ikke sunt.

  Idealkroppen krever vedlikehold døgnet rundt, og det må trenes og telles kalorier for hver matbit man vurderer å innta. Når dette er hovedtema i de fleste rosa blogger, samt nystrøkne klær som koster halve månedslønnen, så har det gått for langt for min del. Det er ikke lenger en «sunn livsstil», men et regime som styrer livet ditt.

  Og da kan man jo egentlig spørre seg selv om det faktisk er verdt det?
  Hvorfor skal et vakkert ytre bety så ufattelig mye i dagens samfunn?

  Det er her jeg tror kjernen til dilemmaet ligger, og det er dette jeg tror Sveen prøver å formidle i sitt innlegg.

  Hvilke verdier er det som regjerer i dagens samfunn? Og hvorfor har vi valgt å benytte oss av disse snarveiene til suksess, i stedet for å bli kjent for de talenter man innehar?

  Det er ikke et talent å vise at man har en så sterk selvbeherskelse at knapt tre erter slipper gjennom gapets porter.

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   Samfunnets nåløye

   Takk for en god og velreflektert kommentar!

   Liker

  • Lighter
   27. juni 2012

   Her traff du virkelig spikeren på hodet!
   Selv er jeg overvektig på grunn av sykdom og jeg får styggere blikk på gata om jeg går med vanlige, tettsittende klær enn «telt» som skjuler hver eneste form.
   Det er ikke valgfrihet i Norge når det gjelder å gå kledd slik man selv ønsker. «Man må hele tiden kle seg utifra hvordan man ser ut» får man stadig høre. Hvis jeg hadde kledd meg i korte skjorts og singlet, ville det blitt svært negative reaksjoner. Derfor får ikke jeg «lov» av samfunnet til å være stolt over kroppen min, til tross for at jeg spiser sunt og trener regelmessig. Jo mer av kroppen min jeg skjuler, jo flere kommentarer om hvor flott jeg kler meg kommer.
   Samfunnet bestemmer hva som er pent og hva som er stygt. Folk blir sjokkerte om man sier at man ikke liker pizza, for «alle» liker jo pizza! På samme måte bør vi holde kjeft om vi har sansen for utseendet til overvektige mennesker, jenter med hår på bena, menn med «måne» e.l. Slikt er normalt og en del av menneskekroppen, men det bør man ikke si høyt.
   Til dere menn; hos kvinner er det 100 % naturlig med hårvekst, hengepupper etter amming, korte negler, strekkmerker, rynker, åreknuter, kviser, korte øyevipper, fregner, føflekker +++ Tenk over det neste gang dere maser over hvor lang tid dama deres bruker på badet og hvor mye penger hun bruker på skjønnhetsprodukter!

   Liker

 20. Bleu
  26. juni 2012

  For meg at vi respekterer hva kvinner onsker og gjore, men jeg vet, og veldig mange av oss vet, at veldig mange ikke gjor disse tingene helt upovirket av verden rundt oss. Mange jenter foler et sterkt behov for oppmerksomhet, jeg har vert der selv, da jeg folte jeg maatte vise alle kroppen min, alle maatte see meg. Det var viktig, for det var saann det var, det var saann jenter fikk oppmerksomhet. Jeg var 13.

  Jeg tror det er litt vanskelig, dette emnet, fordi jeg mener at vi ikke har rett til og bestemme hva folk skal og skal ikke gjore med kroppen sin, og kvinner har alltid faatt svi for valgene deres, enten det har med og ikke vise hud, eller og vise hud. Alle skal liksom mene noe om kvinnekroppen, alle skal bestemme over hva som er greit med den, og hva som ikke er greit. Jeg er helt enig i at det spilles for mye paa sex, men jeg og mange andre ser at dette ikke omhandler bare kvinner, det omhandler hvordan vi ser paa kvinner, og hvordan vi BRUKER kvinner. Vi lever i en verden hvor alt fokuseres paa utseende, og da spessielt for kvinner, selv om, trist nokk, saa har denne sykdommen begynt og smitte over paa menn i stor grad. Kvinner brukes til og selge, og det, tydelig vis, fungerer. Kvinners seksualitet brukes til og selge alt mulig, ting som ikke har med sex og gjore osv. Er det greit at vi bruker kvinner slik?

  Jeg tror vi maa endre holdningene vaares til kvinner og seksualitet for vi kan begynne og endre musikkbransjen. Slutte og bruke kvinner som objekter til og selge produkter, og se dem som mennesker.

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   Takk for at du legger til nye perspektiver i denne debatten, Bleu!

   Liker

 21. Ove Kristian Furelid
  27. juni 2012

  Hei. Nå har jeg ikke lest alle kommentarene her og vet derfor ikke om jeg kommer med noe nytt. Det som er viktig er at de aller vakreste jentene er de som har utstråling og som er fornøyd med seg selv uten overdrevent mye sminke og som har det noenlunne godt med seg selv. Riktig nok så finnes det ytre skjønnhet, og det er det ikke noe galt med. Slik har det alltid vært i samfunnet at utseendet er viktig. Men når det kommer til et punkt hvor ens indre ikke er like viktig så er det noe som er galt i samfunnet vårt. Det er et altfor stort press på å være hundre prosent vellykktet når det kommer til både utseendet og statussymboler. Vi mennesker bør heller ta det mer med ro, være mer sammen med familie og interessere oss for de egentlige verdiene.

  Liker

 22. Elsi
  27. juni 2012

  Synes det viser stor grad av selvtillit å la seg avbilde sånn jeg, og ikke lavt selvbilde. Det er vel heller de som henger seg opp i dette som har lavt selvbilde og en grad av misunnelse ovenfor flotte jenter med flotte kropper. Kroppen er et kunstverk, og selvfølgelig skal man kunne vise frem et praktfult eksemplar – det er vakkert å se på, men kan skape ubehag hos de som ikke er like fornøyd med sin egen kropp kanskje. Jeg er jente selv og synes kvinnekroppen er utrolig vakker å se på. Skulle gjerne hatt en litt mer smekker kropp, men er greit fornøyd med den jeg har, og tåler virkelig at andre har flottere kropper som egner seg mer til å vise frem enn min 😉 Det er vel stort sett damer som har motforestillinger mot at man viser frem kvinnekropper, og det er vel bare å si typisk til det…. Gå i deg selv og tenk på HVORFOR det er så ille at noen velger å gjøre dette, og kjenn etter om det ikke er en liten smule sjalusi ute å går langt der inne. Behovet for å kritisere kommer av å ha behov for å ha rett selv, og hvem har mer rett enn andre til å uttale seg om de valg hvert enkelt menneske tar? Så lenge man kan stå for sine valg synes jeg vi alle skal respektere og applaudere det. Det er alt for mange som ikke tør det, men heller velger å kritisere andre.

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   Hei Elsi og velkommen til bloggen!

   Ja, det viser stor grad av selvtillit når det gjelder kropp, men når kroppen drukner andre budskap: Hva er det da verd?

   Hva enkeltindivider gjør betyr ikke så mye, men alle valg påvirker andre og mer du eier søkelyset og medias blikk jo større betydning får de valgene du tar. En blir et forbilde. Når de valgene en tar betyr noe for mer enn en selv må en se dette i et samfunnsperspektiv. Det er det jeg tar opp her: Vil vi at kroppens ytre skal bety mer enn dypere budskap? Eller at eksponering av kropp skal være en forutsetning for å få fram budskap?

   Liker

   • Elsi
    27. juni 2012

    Det at vi andre skal begynne å spekulere i hva som ligger bak, og hva man ønsker å oppnå er etter min mening ikke relevant. Det er viktig å se helheten, og ikke bare imaget som frontes utad. Det er snakk om hele mennesker, ikke bare politiker, popstjerner osv, men hele, komplekse mennesker som må få lov å være noe annet enn bare prakteksemplarer hele tiden. Ingen har vondt av å se hele bildet av en person, det er en ærlig sak. Jeg tror man overkompliserer ting ved å tenke at det nødvendigvis skal være et budskap gjemt under der et sted. Det er sunne, flotte jenter, gode forbilder, og la ikke nakenhet bli noe negativt ovenfor våre unge. Det som er viktig er at vi lærer våre unge at det er fint med kropp, og at man faktisk må tåle at ikke alle er utstyrt likt fra naturens side. Man bør heller prøve å sette fokus på alt det positive som vi selv har i oss, og bry oss litt mindre med hva andre gjør. Da hadde verden vært mye enklere for de fleste. Vi har alle ansvar for å vise at vi setter pris på menneskene rundt oss, og å støtte opp om våre unge som vokser opp i dagens samfunn. Det er vi som bestemmer hva slags verdier vi ønsker å gi videre til våre barn, og da tror jeg empati og toleranse er viktige ting å ta med seg. Hvis vi skal gå rundt å gjemme bort alle som er pene og har flott kropp, vil vi bare narre oss selv. Det som er viktig er at vi selv vet hvem vi er og hva vi står for. Da er ikke naboens fine bil eller Tones flotte kropp noen trussel lenger. Jeg synes det er kjempeflott at Tone trosser janteloven, og ikke pakker seg inn i klær bare fordi noen superfeminister synes det er upassende. Skulle man ha levd etter hva andre synes er upassende, hadde man hatt et kjedelig liv !! Vi er jenter, vi har former og fasong – hvorfor ikke vise det frem ? Go for it girls – ja til mer nakenhet ;-))) Og vi liker at gutta liker det, vi er jo jenter. Nei til likestilling – vi er faktisk IKKE like !!

    Liker

    • Lammelåret
     28. juni 2012

     Elsi

     Nå lurer jeg veldig på hva du legger i «likestilling» siden du sier nei?

     Liker

  • Sooh
   3. juli 2012

   Jeg er så møkk lei utsagn som dette, kroppen er et kunstverk, den er vakker, alle må da kunne få vise den frem og blah blah bla!. For det første ligger skjønnhet i øyet som ser, så det du synes er fint synes andre er stygt. For det andre, hvis de må være nakne kan de ikke gjøre det hjemme hos seg selv? Jeg synes ikke menneskekroppen er fin, den er ikke et kunstverk og jeg vil ikke ha andre sine kropper trykket opp i trynet mitt! Jeg blir rasende av dette tullet, vær naken hvis dere vil, hjemme hos dere selv, ikke foran meg.

   Liker

 23. PER
  27. juni 2012

  Hvorfor tror du at de har så liten tro på seg selv? Det vet du ingenting om, du bare _antar_ fordi du er uenig i hva de gjør med sine egne liv, og de valgene de selv tar.

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   Hei PER!

   Sex og nakenhet selger og gir oppmerksomhet; om man ikke ønsker oppmerksomhet selger man ikke slike bilder til media, man stiller heller ikke opp som modell på slike bilder. Så hvorfor gjør man dette dersom man ikke ønsker økt oppmerksomhet? Hvorfor gjør man dette dersom man har budskap som når gjennom uten å bruke kroppen for å fremme dem?

   Liker

   • Elsi
    27. juni 2012

    Disse det er snakk om har vel aldri nektet for at de ønsker oppmerksomhet? Og har de hevdet å ha et budskap bak disse bildene? Har tanken på at de kun gjør dette fordi de syns det er gøy falt deg inn?

    Liker

 24. moraiheg
  27. juni 2012

  Supert blogginnlegg! Ser at der er en del menn her som kommenterer at det er helt naturlig at artister o.l viser frem en del hud. Dersom det er noe vi har drevet med siden tidenes morgen og siden «neanderthalerne kledde på seg» som en av dem nevner, hvorfor er det bare kvinnene som gjør det? Hvorfor ser en så sjeldent mannlige artister i «ta meg»-positur eller mannlige medisinstudenter som føler at den eneste måten de kan få blest rundt en sak på er å strippe? Men er det ikke fremdeles slik i mange situasjoner at menn blir bedømt ut fra hva de kan, mens kvinner blir bedømt etter hvordan de ser ut? Har ikke likestillingen og kvinnefrigjøringen kommet lenger? Jeg gremmes!

  Liker

  • prysseluskan
   27. juni 2012

   Har du ikke sett mannlige artister som viser hud? Nesten alle «store» fotballspillere har posert i minimalt med klær minst én gang, og det samme gjør mange musikere og skuespillere. Søk på «navn + photoshoot», du finner sikkert noe å kose deg med.

   I henhold til likestilling og kvinnefrigjøring, så må du ta av deg feministbrillene dine. De fleste kvinnene som gjør dette er allerede berømte på grunn av talentene sine, og velger å spille på sex for å dra inn mer penger og berømmelse. Det er med andre ord ikke «store stygge mannen» sin feil, for kvinnene kan selv velge å ikke gjøre det.

   Liker

 25. Ladybird
  27. juni 2012

  Et spill på sex. Alle roser (her jenter) blomstrer en gang. -Vi finner ut at vi i aller høyeste grad har en kropp som gir oss mer oppmerksomhet enn før. For noen kommer dette med langt pent hår som 10-åring eller med puppene som 12-14 åring, eller kanskje som mor i 20-30årene. Poenget er at i perioder vil samfunnet gi oss posivit feedback på kropp. Hvem liker ikke det? Også de som «lever av kropp» i idrett, og de som «lever av hode» innen politikk kan jo like positiv feedback på andre egenskaper enn den de er mest kjent for.

  Jeg forstår at den enkelte kan like seg i posisjonen spill på sex. Kanskje er det publikum som blir forvirret fordi de må redefinere kjendisen? Kanskje blir publikum provosert fordi dette hører privatlivet til?

  Absolutt et interessant tema å diskutere.

  Liker

 26. Benisa
  27. juni 2012

  Bra innlegg, er heilt enig. ei som e flink og synge, trenger ikkje vise fram nakenhet for å vise kor flink ho er til å synge.

  Ei som holder på med politikken, trenger ikkje vise fram nakenhet for å bli hørt, ho vil jo ikkje bli tatt seriøst etterpå.. man komme berre te og huska at ho der viste fram nakenhet.. Det politiske budskap forsvinner i mengden.. Og det samme gjeld idretten..

  Vi ser ikkje at mannfolka viser fram nakenhet (iallefall ikkje så ofte), så kvinnfolka trenger ikkje gjera det heller.

  Gjere man det, så handler alt om nakenhet, ikkje om det dei FAKTISK er flinke til.

  Liker

 27. mirabell
  27. juni 2012

  Jeg har tre jenter i alderen 9, 11 og 14 år og deres kommentar til slike bilder har i alle år vært; «-de tøffer seg mamma!»

  Har nylig lest et portrettintervju med den tidligere glamourmodellen Helene Rask. Det som ble en vekker for Helene Rask (som egentlig heter Anne Arnesen) var en epost fra en 12 åring som beundret henne og som ville bruke alle konfirmasjonspengene sine på å bli som henne…

  Det er mange som lar seg blende av alt de ser på glanset papir, og det er få som kjenner mennesket bak fasaden. I et samfunn med «stor fart» og mye stress går det ofte ut over kvaliteten på tiden vi har sammen, og mange blir ikke sett for den de ER men vurderes utfra hvordan de tar seg ut eller hva de kan prestere. Medienes og musikkindustriens ukritiske utnyttelse av at kropp og sex selger er provoserende, og jeg tror det gjør verden hardere å vokse opp i for barn og unge.

  Vårt samfunns utfordring er at det ikke lenger er akseptert å etterlyse etiske refleksjoner, hverken hos kjendiser, redaktører, fotografer eller kommersielle aktører. Alle er liksom «sin egen lykkes smed», og å bli stemplet som moralist er det verste som kan skje… (derfor holder man heller kjeft).

  Vår verdi er basert på det enkle faktum at vi er til, og alle har samme verdi uansett hudfarge, kroppsfasong, mening, tro, handicap, og om man er fattig eller rik!

  Det beste våpen mot overfladiskhet og kynisme er å ta tid til hverandre og invistère i nærhet til mennesker fra alle samfunnslag. Det er viktig at barn og unge blir sett og elsket for den de er slik at de kan klare å tenke og føle selv og slik at de tørr å være samfunnskritiske og mediekritiske og ta egne valg basert på hvem de ER.
  Det er ikke få ganger at jeg har blitt overrasket og «tatt på senga» av gode og sunne refleksjoner, tanker og meninger fra barn!
  Så jentene mine; Jeg tror dere treffer litt spikeren på hodet med kommentaren; «-de tøffer seg, mamma»

  Liker

 28. John Olav Ytreland
  27. juni 2012

  Jeg er nok litt skeptisk til kvinner og menn som bruker kroppen for å øke sin popularitet, hvis det er på siden av det de driver på med til vanlig. For noen år siden lot kvinnene på det tyske skøytelandslaget seg avbilde naken med kroppsmaling. Plutselig gikk de fra en ganske anonym tilværelse til å bli de mest populære idrettsutøverne i Tyskland. De tok seg sikkert bra ut, men det hadde relativt lite med idrett å gjøre. Det har noe kynisk over seg.

  Det er ikke helt det samme med Tone Damli Aaberge. Det er egentlig musikk som er faget hennes, mens slik musikkbransjen har utviklet seg er det dessverre liten forskjell på de som har talent og Kardashian/Paris Hilton.

  Jeg synes både for og motargumentene har noe for seg, men lander nok på mot. Det Tone Damli gjør er forsåvidt ikke så ille i forhold til noen av de virkelig ”sleezy” amerikanske kollegene hennes. Jeg synes imidlertid bransjen burde tenke litt på at mange av de som ukritisk ser opp til idolene er veldig unge, og grensene flyttes hele tiden. Jeg er lærer og hadde bl.a. en 4. klasse i år der Marit Bjørgen og Rihanna var det store blant jentene. Jeg vet hvem av de to jeg helst ser at de etteraper.

  Naken hud virker. Det er veldig effektivt hvis målet er popularitet. Hvis det derimot er respekt de ønsker, tror jeg artister som Alexander Rybak, Lene Alexandra og Tone Damli bommer kraftig.

  Liker

 29. mm
  27. juni 2012

  Det har ikke slått deg at de muligens er et produkt/en vare som markedfører seg. Kanskje det er et smart sjakktrekk. Jeg mener de har samme rett å bli respekterte yrkesutøvere på lik linje med idrettsutøvere. Kvinner er kvinner verst.

  Liker

 30. Amalie
  27. juni 2012

  Jeg syntes det ikke er noe galt i å være stolt over kroppen sin. Og bare fordi de har et yrke, som politiker foreksempel, så burde de få lov til å posere i sexy undertøy.
  Det er ikke noe skam i å være/føle seg sexy. Hvis personen er farlig tynn så blir det annerledes. Og det at idrettsstjerner viser kroppen sin fram er jo bare bra. Da får vi et sunt kroppsideal.

  Liker

 31. Ms Tina and Bear Bones
  27. juni 2012

  Veldig interessant leser innlegg!
  Stiller de samme spørsmålene som deg her..
  Allikevel, tilføyer jeg at det mest sannsynlig er en grunn til at enkelte personer har den karrieren de har – nettopp på grunn av utseende.

  Bra Talent og et heldig ytre, kommer nok godt med på veien!

  Glamour bilder betaler vel nokså godt og???

  Selv tror jeg Tone Damli’s hovedinntekt kommer fra Se & Hør… Men det er min egen oppfatning! 🙂

  Liker

 32. Nakenogelskerdet
  27. juni 2012

  Er du stygg, jomfru og bruker røde strømper?

  Liker

  • Lammelåret
   27. juni 2012

   Nakenogelskerdet

   Forsøker du å understreke poenget mitt? Her i bloggen er det budskap og ikke utseendet som betyr noe. Om jeg har covergirl-potensiale eller ikke har ingen betydning for det jeg forsøker få fram her.

   Liker

 33. Thormod Hvermansen
  27. juni 2012

  Jeg tenker på det sånn: Uansett om ei jente velger å vise fram kroppen sin eller ikke, eller er pen eller ikke, eller så skal ikke det influere min oppfattning av hennes dyktighet.
  Et par eksempler: Jeg var på Jernia er en dag, og skulle ha et fugelim til å feste et rør jeg hadde masse problemer med. Jeg gikk først i kassa og spurte ei jente der. Veldig søt, svensk jente i 20-åra. I bakhodet hadde jeg den fordommen at kanskje ikke hun hadde peiling nok, men hun kom med et forslag men sa også at jeg burde snakke med han som jobbet i malingsdisken. Han var en mann i 50-åra med maling på hendene, hadde sikkert jobba der i alle år. Men det viste seg at han hadde virkelig ikke peiling, og til slutt spurte jeg ham rett og slett hvor det produktet jenta hadde anbefalt meg hang. Siden det har røret sittet godt fast.
  Jeg leste en gang en artikkel om «booth babes» på bilutstilling. De spurte om hva som var det verste med jobben, og de hun fortalte var at det verste var at de aldri fikk tekniske spørsmål. De hadde faktisk fått et lengre kurs i de tekniske sidene ved bilen, men var det spørsmål om dreiemoment og drivlinje, var det alltid mennene på utstillinga som fikk de spørsmålene, selv om jentene i bikini hadde like gode svar.
  Det er slike implisitte fordommer som er viktige å komme til livs. Det gjør man ikke ved å be jentene kle på seg, det er ikke løsningen fordi det tar fram dem friheten til å kle av seg hvis de vil. De skal rett og slett ikke dømmes på bakgrunn av slike framstillinger, det er det som er problemet!
  Jeg skal innrømme at jeg som mann liker å se pene jenter med lite klær, men det er viktig at de gjør det med stolthet. Dessuten er det så mange av dem at hvis de virkelig skal virke tiltrekkende, så må de ville noe mer.
  Men hovedsaken er altså at ingen skal dømme jentene på grunnlag av utseende, jenter som gjør seg (eller rett og slett er) fysisk tiltrekkende skal også taes på alvor som en person og som en fagperson.

  Liker

 34. Lammelåret
  27. juni 2012

  Ms Tina

  Ifølge Hannah Helseth (sosiolog) får disse glamour-jentene ingenting i betaling for cover-shoot, det betraktes som investering i personlig karriere fra oppdragsgiver. Det provoserer at de ikke betaler og det er betenkelig at jentene ikke stiller betingelser som kronebeløp.

  Liker

 35. Voksen
  27. juni 2012

  Hei.
  For det første:veldig enig.
  Så vil jeg si: det finnes en avknapp på tv.Det går ann å la være å kjøpe blader og magasiner med disse nakne,usikkre damene i.
  Man kan skifte kanal for den saks skyld og.
  Vi bestemmer selv hva vi vil skal påvirke oss og våre barn med noen enkle grep.
  La de rike og berømte vise seg fram,hvem bryr seg? De som kjøper leser og lar seg påvirke.

  Jeg har passert de 30 og født to barn.Hvis jeg slanker meg er det fordi jeg gjør det for min egen del,fordi jeg har et godt forhold til tærne mine og liker å se dem når jeg kikker ned.

  Jeg går som jeg vil,snakker som jeg vil.Mote,hva er det? Jeg går i det som passer meg.

  Det er en deilig følelse og være selvsikker,men ikke arrogant. Det er deilig å vite at jeg er den jeg er,så får alle andre slite med sitt.

  Jeg respekterer de som respekterer segselv.

  Skal vi bli kvitt trenden vi har ,må vi overse den,ikke gi den oppmerksomhet. Som ett trassig barn som gråter i godtehyllene,som gir seg når det ikke får oppmersomheten det vil ha.

  Liker

 36. Ingen andre enn Inge
  27. juni 2012

  Enig med Amalie. Så lenge kvinner går rundt å tror at den ideelle kroppen er f.eks som Tones eller Hannes så vil det aldri bli noe forandring. Noe av det vakreste jeg ser er når formfulle kvinner viser at de er stolte over kroppen sin, men det er desverre ikke ofte jeg ser. Var også i en situasjon for noen måneder tilbake der jeg sa til guttegjengen min at jeg likte mer formfulle damer. Jeg kan ikke ta bort at de så litt rart på meg, men det endrer overhodet ikke mitt syn på hva som er vakkert. Vil allikevel nevne at det er flere menn der ute som setter pris på kvinnens formfulle kropp, enn hva som kan sitte i hodet på kvinnen.

  Konkulsjonen min er vel kanskje litt kravstor, men enkelt formulert. For at samfunnets syn på den ideelle kropp skal endre seg så må de formfulle stå sammen å vise at de også er stolt over kroppen sin. Ellers vil de ideelle aldri få noen motpart. Og dette er selvsagt noe som vil ta tid. Kanskje det er for sent?

  For å trekke inn en sang eller to her så kan jeg jo nevne Radiohead med fake plastic trees. Der kommer det bla. klart frem at «Gravity always wins». Den passer forferdelig godt inn her. På andre siden ble det laget en låt av Blue October for noen år tilbake som heter «Inner glow».

  Mine få ord er levert.

  Liker

 37. Budvar Kilmister
  27. juni 2012

  Hvis de viser seg frem i blader er de stykker med kjøtt for ulvene. «Ulvene» eller mannfolka er infisert med store mengder testosteron, nettopp det som avgjør hva de vil se. De som spiller på nakenhet får store summer med penger. Kapitalisme kalles dette og de horer for den som byr høyest.

  P.S.

  Overdreven
  moral, stolthet og etikk gjør at du sløser bort muligheter.
  Go fuck yourself.

  Liker

 38. cristina maria bjørge
  27. juni 2012

  det finnes fine folk og det finnes stygge folk sånn er det bare:)

  Liker

 39. slarva
  27. juni 2012

  Latterlig innlegg etter min mening, fordi… det du gjør er å nøre oppunder sjalusi..Både Tone og Sørli er sunne sterke jenter, flotte forbilder for oss alle:)
  Når ble det feil å være sexy og lettkledd? Det er en påstand som blir nevnt her flere ganger, at disse kler av seg for å gjøre seg mer populære…hallo? Er det noen som ikke har fulgt med i timen her? Disse flotte jentene er MEGET populære uten å ta av seg et plagg, de står sterkt på egne ben!

  Jeg så en dame lengre oppe her som mente at vi må se etter indre verdier…hahaha…mener dere/du at Tone og Sørle ikke har indre verdier fordi disse er smellvakre?

  Er rett og slett så møkkalei at de mindre pene ikke takler å se sine medsøstre som har fått utdelt litt mer enn sine medsøstre sutre i vei om indre verdier…

  Liker

 40. Synnøve
  27. juni 2012

  Har ikke lest absolutt alle kommentarene her, men har endel tanker om temaet likevel. Klarer liksom ikke helt å bestemme meg og funderer over spm om det er slike jenter vi vil ha? Og av en eller grunn heller jeg mot JA!! Vi vil ha alle jenter, i alle fasonger og former, med alle typer jobber og interesser. Skulle ønske at det var like mye plass til oss alle. Også vi som liker å bruke endel tid på utseende. Jeg for min del, har alltid likt det. Og synes det er superspennende å se andre jenter style seg osv… Uten at det får meg til å føle meg mindreverdig. Det som får meg til å tvile på meg sjøl, er stadig å lese at jenter som velger å være «såkalt pene», ikke har selvtillit, at de er dumme, at vi vil avlede mennesker, slik at de ikke ser at vi ikke har peiling og at vi vil endre fokus. Skulle ønske at flere så at vi kan være mer enn bare det ene. Derfor er jeg usikker på om jeg synes det er så galt at idrettjenter eller politikkere kler av seg..man kan vel være flere ting? Menneske er jo komplekst! Tror at vi som medmennesker og som foreldre bør lære våre unge ( og kanskje endel godt voksne) kvnner, at de er GODE NOK! Nå er jeg eldre, men tidligere når jeg var ung sosionom, ble jeg ofte møtt med fordommer og arroganse av mine medsøstre og brødre. At en ung kvinne, som hadde langt lyst hår, som kledde seg i kjoler og høye sko, hadde noe å fortelle dem ble møtt med hevende blikk. Men jeg er mer enn bare det du ser når jeg entrer et rom, jeg er en kvinne med meninger og kunnskap. Og med en respekt ovenfor at alle er forskjellige, og at kvinner som elsker joggesko og sporty stil er like mye verd som meg. Når vi skal diskutere dette, bør vi da kun ta for oss kvinnen? Hvor er diskusjonen om den nakne mannen? Det hender vel ikke så forferdelig ofte at vi diskuterer at mannlige idrettsstjerner eller politikere velger å kle av seg og gir dette stor plass i samfunnsdebatten? Verden har for meg gått forferdelig langsomt framover, vi diskuterer dette temaet på samme måte som vi gjorde for 20 år siden. Kvinnen skal ikke kle av seg, det at kvinnen velger å være sexy er ikke bra. Det stjeler fokus mener vi fortsatt. Hennes kropp kommer i veien for hennes intellekt. Hun kan ikke være begge deler. Jeg føler at dersom likestillingen skal gå framover, så bør vi ikke gjøre dette til en debatt om den nakne kvinne, men heller om det nakne menneske vs intellekt,karriere og interesser.

  Liker

 41. gman
  27. juni 2012

  Tone damli er digg ❤

  Liker

 42. Sirii
  27. juni 2012

  Når jeg ser unge jenter fra 11 år og oppover har tidenes joggemaraton, så er det noe som påvirker dette. Presset om å være som sitt forbilde. en 11åring skal ikke trene på press. De skal leke, trene det som er gøy og være BARN! Jeg kjenner presset fra rosa-bloggere, facebook og ellers media har en alt for stor påvirkning. Og det at jenter som Tone, politikere osv OGSÅ setter et eksempel med nakenhet og det å spille på utsende, er kvalmt.

  Tone er ufattelig vakker. Men hun vet det vel selv at hun har mer utseende enn talent når det kommer til musikk. Musikken er det jeg kaller.. RÆVVA!

  Mens andre smarte jenter og kvinner burde kanskje sette et bedre eksempel og vise at du kommer lenger i livet med en funkende hjerne enn å vise bar hud. Som folk flest, så er det hvertfall det viktigste når det kommer til å komme seg noen vei i livet..

  Liker

 43. D.A
  27. juni 2012

  Om folk hadde brukt like mye tid på trening som det de gjør på å klage, så kanskje de hadde sett like bra ut som Tone og Hanne…

  Liker

 44. espen
  28. juni 2012

  Tone liker å fremstå som en artist som ikke bryr seg om hva andre mener. Da er det litt merkelig at med en gang hun kom i rampelyset, fikk hun automatisk guttekropp (noe som nært sagt alle i den bransjen tvinger på seg selv). Selvinnsikt, og det å virkelig gå sine EGNE veier er rollemodeller unge mennesker i Norge trenger i dag. Og ikke si meg at i den bransjen må man kle av seg fordi det kreves av en (Sørvaag, H). Fokuser heller på musikken!

  Liker

 45. Sooh
  3. juli 2012

  Jeg synes det er bra at disse menneskene kler av seg offentlig fordi det da blir mye lettere for resten av oss å se hvem man skal styre unna. Personlig ser jeg på det som et tegn på svakhet, dumhet og usikkerhet. Når det gjelder pop artister, før i tiden laget man musikk fordi man likte å lage musikk. Nå lager man musikk for å tjene penger. Så for å tjene mest mulig er det smart å klistre noen nakne mennesker på coveret eller i musikkvideoen, noen kjøper musikken, noen kjøper de nakne menneskene og noen kjøper begge deler, det øker salget. Så det er ren økonomi. Det er selvfølgelig trist men penger styrer alt i 2012. Så når en halvnaken wanna-be pop artist roterer rundt på scenen så vet jeg det er for å tjene penger. Og det gjør det hele veldig usmakelig og påtrengende. Selv har jeg aldri klart å ta denne typen mennesker seriøst, for eksempel utlra-blondinene. Man ser de overalt nå til dags, halvnakne, sminke, silikon og trutmunn. Jeg har møtt flere av de og hver gang ender jeg med å si noe sånt som; «jada, jeg ser deg, du er så flink så, vær så snill å gå vekk nå, forsvinn, du irriterer meg noe så jævlig!». Det er så stakkarslig og tafatt, de står der med tomt blikk i ta-meg posisjon og tror de er guds gave til verden.

  Liker

  • Lammelåret
   3. juli 2012

   Du er ikke den eneste som har et slikt forhold til disse jentene. For mange er jenter som kler av seg kun kropp, ingen hjerne, ingen personlighet, ikke et menneske. Selv om en er godt fornøyd med kroppen sin, bør disse jentene tenke seg godt om før de gjør seg selv til objekter. Det er bekymringsfullt nok at kroppen brukes til å selge et produkt (når det ikke er snakk om er kroppsrelatert produkt, som f.eks å reklamere for et treningssenter).Det bør være relevans mellom produkt og reklame for å vise størst grad av seriøsitet, tenker jeg.

   Liker

 46. Fure
  3. juli 2012

  Jeg har en teori, jeg mener det er en sammenheng mellom intelligens og bruk av klær/mangel på bruk av klær. Har du noengang sett et nakenbilde av Albert Einstein? 🙂 Har du noengang sett en smart `glamour modell`? Har du sett en smart pornostjerne noengang? Jo mer jeg undersøker dette desto mer sikker blir jeg på at dette stemmer, det er en sammenheng er. Smarte mennesker springer ikke rundt nakne, det er fakta.

  Liker

  • Lammelåret
   3. juli 2012

   Vet ikke om jeg er helt enig med deg i teorien din. Personen som bruker kropp i salgsøyemed kan absolutt være intelligent, men jeg er skeptisk til å bruke intelligensen sin til å fremme et produkt ved å selge kroppen sin.

   Liker

 47. Steinar
  26. desember 2012

  Jeg kan virkelig ikke skjønne tanken bak dette innlegget. Du raker ned på å vise fram sin egen kropp hvis du har et annet talent. Det virker som om du mener at du må ha et mindreverdig yrke eller talent (som popsanger) for at det skal være greit å la seg avbilde halvnaken. Det er greit hvis du er dum, men hvis du har et talent får du holde deg til det ene domenet?

  Å publisere et bilde av seg selv er en ytring, alle ytringer er bra. Noen vil ha negative konsekvenser, men man må være forsiktig med å gi skylden på selve ytringen. Karikaturtegningene førte til at flere personer døde, og store materielle skader; var dette ytringen sin feil? Det virker som om du tviler på selve ytringsfriheten. Skal en politiker eller en golfspiller ha begrenset ytringsfrihet (les: ingen ytringsfrihet)? Fordi det potensielt sender feil signaler til barn og unge, hva med de kjente personene som drikker? Hva med politikere som bruker narkotiske middler? Eller de som ligger med sine mindreårige partikolleger? Hvis vi først skal innføre sensur, så finnes det utallige verre ytringer enn et bilde av en pen kropp. Om sensuren er statlig eller en form for selvsensur opprettholdt av sosiale konsekvenser er irrelevant.

  På internett kan jeg blant annet finne en oppskrift på GHB som bare krever fire ingredienser, som alle er tilgjengelig på den lokale invandrersjappa og alle er fullt lovlig. Jeg kan finne oppskrifter på bomber, eller hatske tekster. Jeg kan finne ut hvordan jeg skal bli anorektisk, eller hvordan jeg kan gjøre min partner avhengig av meg ved hjelp av nikotinplaster, eller hvordan man tar selvmord mest effektivt. Alle disse er skadelige, og sannsynligvis langt verre enn å se et bilde av en pen jente. Problemet er ikke at disse ytringene finnes, det er at noen vil se dem, ingen tvinger deg til å se på bilder av halvnakne jenter, du selv oppsøker de. En person som vil lage en bombe vil oppsøke en plass der bomber diskuteres, og en person som vil ta selvmord vil oppsøke et nettsted der det beskrives. Det er godt mulig at de ikke finner de beste rådene, kanskje de heller skulle hatt litt rådgivning, men problemet oppstod ikke når noen lagde en nettside med en bombeoppskrift, det er personen som vil bruke bomben som er problemet.

  Det er ikke golfspillere eller politikere som skal oppdra barna dine, eller noen andre enn sine egne barn, det er barnas respektive foresatte sin oppgave. De skal beskytte barna mot ytringer som kan være skadelig, ikke alle ytringer passer for alle personer, og det er de foresattes oppgave å passe på. Samfunnet dikterer hva media spyr ut, hvis vi vil se halvnakne golfspillere, så får vi se halvnakne golfspillere, hvis ingen var interessert i å se, ville det vel neppe blitt publisert.

  For min del kunne politikere gått naken, eller i burka, alt ettersom hva de føler for. Det er ikke min jobb å fortelle en politikker eller en golfspiller hvordan de skal ytre seg, hvis jeg ikke er fornøyd med kvaliteten av verket de skaper, er det ikke verre enn å hoppe videre til neste verk, kanskje av en annen skaper. Isteden for å kritisere nynazister for å ytre sine meninger, kan man bruke sin egen ytringsfrihet for å slå sprekker i ideologien deres. Mangel av ytringer løser ingenting. Ville du gått ut på samme måte om de var avbildet i en burka? Sørpa fulle? Eller på en annen ikke-perfekt måte? Ville det vært bedre om alle politikere måtte dekke til hele kroppen, topp til tå, sånn at utseende ikke kunne påvirke noen vei? I USA er det mye mer sannsynlig å bli president hvis du er høyest. Noen vil alltid stemme for arbitrære grunner, men det er slik demokrati fungerer.

  Hele ideen blir like surrealistisk som at personer som kan ytre seg på normert bokmål med sammenhengende argumentasjon skulle legge inn litt skrivefeil og gjøre det mindre oversiktlig for at de som ikke kan skrive like bra skal slippe å føle seg mindreverdige. Hvis du er pen eller stygg skal du uavhengig av yrke eller status ha lov til å avbilde deg selv basert på hvilken som helst eller ingen grunn. Hvis du ikke liker det, kan du alltid se en annen vei.

  Liker

  • Lammelåret
   28. desember 2012

   Steinar.

   Jeg er for tiden syk, men skal svare deg når jeg er tilbake i mer normal form.

   Liker

  • Lammelåret
   7. januar 2013

   Sånn, da skal jeg svare deg, Steinar.

   Dette er et tema som handler om samspillet mellom privatpersoners valg og media. Spørsmålene dine og tilbakemeldingen din utfordrer tankene mine og gjør dem mer helhetlige. Takk for det!

   Ingen blir eksponert i media uten selv å bidra, om det så er i kraft av å være politiker, idrettsutøver eller popartist. Redaktører velger ut innhold etter hva som selger. Fordi profitt styrer blir det mye halvnakenhet (nei, det må ikke oppsøkes, nettaviser er fylt med det – i motsetning til oppskrifter på bomber). Jeg mener at folkevalgte, og dette blir viktigere jo høyere i systemet man kommer, har et særlig ansvar for hvordan de eksponerer seg i media. De er ikke bare privatpersoner lenger. De har en funksjon og det er i kraft av denne funksjonen de får oppmerksomhet. Dersom (halv)nakenhet får mer oppmerksomhet enn deres funksjon forstyrrer dette for det politiske budskapet. Jeg mener at vi ikke har plass til begge deler, samtidig. Det handler om hva slags samfunnsutvikling vi ønsker. Jeg kan ikke se at samfunnet er tjent med økt kroppsfokus. Står det i noen partis program? Om ikke er det en ren distraksjon fra det politikere skal gjøre. Budskapet drukner i lår. På en helt annen måte vil burka også dra bort fokus fra et partiprogram, med mindre det er burka-problematikker som skal ha fokuset – som sak.

   Den enkelte tar sitt valg om hvor kledd han/hun skal være, redaktørene sier ja eller nei. Begge har ansvar, men avisredaktører har et stort samfunnsansvar i kraft av å kunne bestemme hva som skal publiseres og hva som ikke skal det. Det betyr noe for hvilke verdier vi får. Hva vi eksponeres for betyr noe for hvordan samfunnet utvikler seg. Barn er ikke bare foreldrenes ansvar, men alles ansvar, Ikke like mye, selvsagt, men like fullt. Det vi utsettes for i media påvirker noen ganger hvilke valg vi tar og hva slags verdensbilde vi får.

   Det er begrenset hvor lenge vi kan beskytte ungene for sterke scener og uønsket informasjon, dersom vi vil at de skal være en del av samfunnet. Derfor er det ikke bare foreldre som er oppdragere – det er vi alle i ulik grad. Vi er en del av helheten.

   Som avslutning passer det kanskje å si at vi har ansvar for flere enn oss selv. Den som er mye eksponert i media, eller som er blogger med mange lesere, som er toppolitiker eller som på annen måte når ut til mange mennesker har er særlig ansvar for hvilke signaler han/hun sender ut. Budskapet en ønsker å formidle er ikke alltid det som blir forstått. Og derfor må disse personene tenke helhetlig og spørre seg selv: Hva vil jeg oppnå og hva betyr det for andre ting enn f.eks lommeboka mi? Vil jeg bidra til seksualisering av samfunnet? Ville jeg vært stolt om mora mi eksponerte seg på denne måten?

   Det er ikke bare redaktører som har ansvar, vi har det alle sammen. Hver enkelt persons valg betyr noe for helheten.

   Liker

 48. Tilbaketråkk: Er Tajik problemet? | Lammelårtanker

 49. Tilbaketråkk: Uten pupp ingen stemme | Lammelårtanker

 50. Tilbaketråkk: Ibenholt ungdoms ass til munn støtfanger call girl norge eskorte jenter trondheim – Handcrafts From Turkey

 51. Tilbaketråkk: Norske milf gratis norsk porno thai massasje sandefjord sex novelle dk – Robert Zlatkiss

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: