Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Sikleknurr

Alle disse grusomme historiene som er kommet fram den siste tiden om mennesker som blir skamfert eller drept av hunder som burde blitt avlivet på stedet, alle disse historiene skal jeg ikke gå i dybden av. Jeg nøyer meg med et dikt.

Sikleknurr

Vi kalles for «The pitbull bunch».

Vi eter kattunger til lunsj.

Vi sluker alt med pels og hår.

Vi sikleknurrer når vi går.

*

Vi er de farligste i by’n.

Vi slår til hardt og brått som lyn.

Vi er så hensynsløse rå

at det er vanskelig å forstå.

*

Vi skaper uro, redsel, frykt.

Og ingen katter sover trygt.

Vi herjer slik vi alltid gjør

og ler brutalt når noen blør.

*

Og hvis du kommer hit til oss

vær forberedt på at du må slåss.

Vårt motto det er bit og knus

for vi er … Hjelp, en mus!

*

Meld fra dersom du vet om noen som eier, eller vurderer å gå til anskaffelse av, hunderaser som er forbudt i Norge. Meld også fra dersom du på annen måte får vite om noen som eier en av disse rasene.  Om du melder fra kan du hindre at flere blir skadd.

Hunder flest er ikke farlige, men likevel skal en aldri gå bort til en hund i bånd eller klappe hunden uten eierens tillatelse. Når det gjelder små barn mener jeg det er fornuftig at de heller ikke klapper en hund uten at eieren ser på, eller er alene med hund. Det er ikke gitt at hunden oppfører seg likt når han er med eieren sin og når eieren er ute av syne.

Er du blitt redd for hund etter den siste tidens mediaoppslag? Opplever du at folk er mer skeptisk til deg som hundeeier enn tidligere? 

Del dine tanker med meg. 

**

Diktet er hentet fra Trond Brænne & Iben Sandemose sin bok «Røde hunder»

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

18 kommentarer på “Sikleknurr

 1. Hilde Herigstad
  8. juli 2012

  Er ikke redd hunder, og kommer aldri til å bli det heller. Skjønner at folk kan bli skremte slik som media legger opp svartmalingen av hunder for tiden. Årets agurknytt ser ut til å være hunder som biter og angriper. Hunden er et villdyr som vi har tatt inn i våre stuer, vi kan kalle den tamhund, men må aldri stole 100% på et dyr og alltid ta enkle forhåndsregler i omgang med alle dyr!

  Liker

  • Lammelåret
   8. juli 2012

   Jeg ser det ikke som agurk-nyheter siden det nylig var alvorlige hendelser, tvert imot.

   Kanskje det burde være mer diskusjoner rundt hundehold? Det virker som om det er mange som ser på hunder som «mennesker» eller en slags varme kosedyr. Som du sier: «Hunden er et villdyr som vi har tatt inn i våre stuer, vi kan kalle den tamhund, men må aldri stole 100% på et dyr og alltid ta enkle forhåndsregler i omgang med alle dyr!»

   Liker

   • Hilde Herigstad
    8. juli 2012

    Hunder biter og angriper hele året, det blir som regel skrevet et lite innlegg om det på nettavisene, men ikke de store presseoppslagene som har vært den siste uken. Men i mangel av noe å virkelig skrive om, så blir det slått stort opp, eksperter blir ringt, bilder av hundene som har angrepet blir tatt og publisert. Hundene får sin nok dødsdom, og vil ikke bite igjen, kanskje bra, hunder som biter uprovosert bør ikke leve, når det finnes flotte hunder som ikke biter som trenger et hjem. Men det er jo eierne vi må «til livs», det er jo der det virkelige problemet ligger. Men hva, hvordan skal vi luke vekk de som «aldri skulle hatt hund», når alle som vil kan få barn…

    Liker

    • Lammelåret
     8. juli 2012

     Det er gode og vesentlige spørsmål du kommer med!

     Apropos oppslag i media, så er vel disse først og fremst rettet mot de ulovlige hunderasene?

     Liker

 2. Innie
  8. juli 2012

  Politiet har skrivefeil på en av rasene. hehe
  Den heter TosA Inu, ikke Toso.

  Annet enn det så er jeg helt ærlig helt imot at man forbyr hunderaser. Det finnes andre løsninger enn å forby de.

  Å forby Argentinsk Mastiff (Dogo Argentino) henger ikke på greip hos meg da dette er en jakthund for storvilt. Ja, den har og et sterkt beskyttelses instinkt, men det sier seg jo selv at det skal hunder ha som blir brukt i jakt på dyr som faktisk skader deg. (I dette tilfellet Puma og Villsvin) Det er og en fantastisk arbeids hund, som veldig mange andre raser av samme sort. Jeg har snakket med mange eiere av rasen på blant annet verdens utstillinger og har et veldig godt intrykk av den.
  Selv om den er avlet av en «fighter hund», så ble den spesifikt ikke brukt som det, og aggresiviteten ble avlet bort da man ønsket en jakthund som kunne jobbe sammens med andre folk og hunder.

  Jeg synes og at å forby Fila blir helt feil. Det er en elskelig og hengiven hund. Den passer ikke alle, men det er det mange som ikke gjør, og den er skeptisk for fremmede, men den er jo avlet som «vakthund» på storgårder osv. Så det sier seg jo selv at den skal være slik.

  Alt i alt så er det ikke hunden som er problemet veldig ofte, men eier. Når feil eier får hund eller kjøper seg en hund som h*n strengt tatt ikke kan noe om eller klarer håndtere så kan ethvert dyr bli farlig.

  JEg synes det er så trasig at man skal «være redd» visse hunderaser fordi de SER ut som den og den hunden, men Golden retriever som ofte har flere bitt bak seg enn mange andre raser, blir fortsatt sett på som en søt liten pelsdott som alle vil eie.

  Det viser bare at uasnett så er det eiers ansvar, men det er og forbipasserendes ansvar å sørge for at man er sikret mot bitt.
  Man går jo aldri bort til en hund som står alene. Heller løper man jo ikke bort til en hund som går tur.
  Og er man fra før av redd for hunder så går man ikke tur på en tursti som flokkvis av hundeeiere bruker, fordi båndtvang er ikke hele året.

  Så alt i alt så er jeg mere for at man forandrer på loven og heller istede for å forby, og dermed tror at dette fikser alt, så må man komme med andre løsninger.

  Her i England er det for eksempel lovpålagt å ha munnkurv på alle raser som har pitbull i seg. Altså er det en blandingshund osv osv, så må den ha munnkurv på offentlig sted til enhver tid.
  Dette for både hunden og andres sikkerhet. Hunden trenger strengt tatt ikke være farlig, men da er man på den sikre siden.

  Liker

  • Lammelåret
   8. juli 2012

   Skrivefeil hos politiet, hehe.. du får sende en epost!

   Har du noensinne hørt om noen som går på storviltjakt med en Argentinsk Mastiff i Norge?

   Jeg kjøper ikke argumentet ditt med at dyret er brukt i jakt på villsvin og puma, fordi vi ikke har disse dyrene i Norge.

   Golden Retriver kommer høyt oppe på bitt-statistikken, men så er også dette en hund som er veldig utbredt i Norge og dermed ikke så rart, kanskje.

   Jeg vet ikke hva som kan gjøres for å begrense ulykker med hund eller for at bare de kyndige menneskene skal skaffe seg en. Har du forslag?

   Liker

 3. tuppelina
  9. juli 2012

  den siste tidens artikler er bare enda et bevis på at jeg har rett; det er viktig å få et dyrepoliti som kan gå inn og se på hva som helst av dyrehold!
  og som mamma så er jeg også ganske så forbannet på egoistiske mennesker som ikke tar hensyn når de har hund! -med hundehold så tar man på seg et ekstremt stort ansvar, og det er det mange som ikke forstår. de ser bare at ‘jeg vil ha hund’ og tenker ikke så mye på alle sider ved hundehold…

  jeg er for all del glad i hunder, har en selv, men der er grenser.
  slik som her hvor jeg bor så er det mange hunder, og mange raser -bla rodesian ridgeback, malamute, sheltie og husky. av disse hundeholdene så er jeg helt avslappet mot de fleste, for eierne har vett på godt hundehold og har kontroll på dyrene. dette gjelder dessverre ikke den naboen som har 12 huskyer….

  dvs; hundene har det sikkert greit nok, men ikke vi naboene!
  -gjøing døgnet rundt, stank fra hundegården og alt for ofte at 1 eller flere hunder stikker av og skremmer både voksne, unger og dyr (en hund i løpestreng er ikke så glad for å bli konfrontert med tre huskyer). samt at når de går tur med hundene så er det aldeles ikke noe tegn til at de bryr seg om noen er redd for hundene, eller synes det er ekkelt når 3-4 viltre hunder river og sliter i båndene fordi de vil bort til hunden og barnevognen å snuse…

  nei det er absolutt ikke ok at noen kjøper seg 12 hunder MIDT inne i et byggefelt!
  -og så er det den evige; vi kan ikke klage på naboen, vi kan ikke ringe politiet/mattilsynet å klage, for da kan det bli ugreie her (alt i alt en liten bygd dette her). -men skal vi da vente til en/flere hunder har stukket av og bitt noen av barna til døde?

  Liker

  • Lammelåret
   9. juli 2012

   Dette høres på ingen måte greit ut, altså den hundeeieren med 12 huskyer. Jeg skjønner at det ikke er lett å tipse når det er stor sannsynlighet for bråk. Vil tro at naboene uansett blir mistenkeliggjort, ellers kunne noen utenfra meldt fra uten risiko.

   Likevel: Dette høres potensielt farlig ut og noen bør vel gjøre noe?

   Hundepoliti.. blir ikke det dekket inn ved mattilsynets funksjoner?

   Liker

   • tuppelina
    9. juli 2012

    problemet er at om man kontakter politiet direkte så vil de videreformidle hvem som har klaget på han (ihvertfall det jeg fikk beskjed om for noen år siden)

    og mattilsynet har egentlig bare begrenset makt, skal de gå inn og gjøre noe så må de ha assistanse fra politiet. er derfor jeg håper på en etat osm har samme makt som politiet, men som bare har fokus på dyr…

    – eneste gang mattilsynet har vært til hjelp for meg var en gangen for noen år siden når de videreformidlet en klage til politiet for meg, slik at jeg slapp å være den som skulle bli oppgitt som ‘klager’. -den gangen var det også en klage på hundehold; en svær dobberman som fikk gå løst, og de bodde are 50m unna skole/barnehage. og den hunden var skremmende for alle som gikk/syklet forbi, for da stod den og bjeffet mot oss…
    -etter noen dager ble hunden heldigvis satt i bånd-og det uten at jeg skulle bli plaget av eieren…

    -spørs om jeg vil gjøre det samme igjen….

    Liker

 4. Mormor
  10. juli 2012

  Er «redd» for alle hunder jeg ikke kjenner.
  Men liker og er glad i dem som jeg blir introdusert til på en skikkelig måte. Og det er sjelden hundens feil, når den blir «bitehund».

  Noe som får meg rimelig ute av balanse er løse hunder som kommer i hurtigtogsfart og danser lystig rundt, gjerne med «tonefølge», mens eier(e) smilende forsikrer meg om at «h*n er så snill så» etter hvert som de nærmer seg.
  Det kan vel ikke jeg vite?? Om hunden er såkalt snill? Det er et rovdyr, akkurat som katten. Som regel mye større og sterkere. Ofte velegnet til å «felle» en mormor på 157 cm, i «yr glede», som han sa. Eieren.
  Å ha dyr er som å være forelder til en liten unge som aldri vokser opp. pleier jeg å si.
  Ha en fin dag 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   10. juli 2012

   Jeg synes det er helt irrelevant om hunden er snill eller ikke. Når det er sjanse for å møte på andre mennesker synes jeg hunden skal holdes i bånd. Jeg mener det er en rett å kunne færdes ute uten å få interesserte hunder i beina.

   En fin dag ønskes deg også!

   Liker

 5. JunePune.com
  19. august 2012

  Jeg er helt og holdent i mot raseforbudet som finnes i dette landet her.. Det er det største idioti som gjelder husdyrhold ever!
  Jeg synes folk skal få eie både pitbull og amstaff om de vil det.. MEN jeg vil gjerne at man i tillegg til å gjennomføre «the calgary model» med hund og barn i barneskolen også skal ha et kurs for disse eierene..

  Det er ikke hunden det er noe galt med, men mennesket bak!

  Liker

  • Lammelåret
   19. august 2012

   Kan du fortelle kort om the calgary model?

   Liker

   • JunePune.com
    19. august 2012

    Her tror jeg du kan lese litt 🙂
    http://www.defendingdog.com/id38.html

    I stede for å forby raser så lærer man mennesker å omgåes hund. 🙂

    Liker

    • Lammelåret
     19. august 2012

     Beklager, men jeg klarer ikke lese tekster på engelsk.
     Når du skriver at mennesker må lære å omgås hund, så høres det i mine ører ut som om mennesker skal tilpasse seg hunden: Er ikke det litt bakvendt?

     Kan godt være at jeg misforstår deg her, det må jeg understreke.

     Vi må huske på at hunder er dyr. På meg virker det som om en del folk tillegger hunden menneskelige egenskaper og følelser. Da er det kanskje ikke så rart at hunden utvikler seg på uønskede måter?

     Liker

     • JunePune.com
      19. august 2012

      Nei, jeg vil ikke si at det er å tilpasse seg hunden, men å lære språket deres sånn at man kan kommunisere med hverandre 🙂
      Og når antall biteulykker er redusert med over 80% sier det seg jo selv at det virker.. Det er snakk om noen timers undervisning i 2 og 3 klasse.

      Og velger man å skaffe seg en hund velger man jo også å tilpasse livet sitt til en viss grad til hunden også.. 🙂 Det er mye man rett og slett ikke kan gjøre med hund, men de bakdelene mener iallefall jeg veies opp av gledene og de fordelene jeg ser ved å ha hund i hus.

      Men de som ikke har hund selv, trenger selvfølgelig ikke denne typen tilpassning, men å vite hvordan man oppfører seg rundt dyr kan umulig skade uansett 🙂

      Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: