Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Mammablogging er ikke bra!

Debatten om mammablogging tatt seg opp de siste dagene. 

Det hele startet med maddam-bloggere som skrev en kronikk i Dagbladet kalt Familielykke fanget i nettet. Kronikken var ikke enkel å forstå, på den måten at budskapet var vanskelig å få tak i. Likevel har den skapt debatt, det vil si at debatten har blitt tatt bort fra kronikken med tilhørende kommentarfelt og fulgt opp i en rekke blogger.

Her følger et knippe av dem, opplys meg gjerne dersom jeg mangler noen.

Mammadamen – «Bør mammabloggerne blogge om at de plukker avklippede negler og hår fra vannsluket?»

Jorid/Noe på hjertet – «(interiør)mammablogg»

Junepune – «..: Er det egentlig interessant? :..»

Astrid/I just had to tell you so… –  «min versjon av virkeligheten»

Serendipity Cat – «bloggvirkelighet og annen virkelighet.»

Fru Jacobsen – «Så er det på’n igjen..»

Ane Hagen – «lykken er å kjenne på lykken»

Liv-Inger – «Bør mødre egentlig blogge ever??» les også: «Datatilsynet advarer mot mammablogging»

Susanne Kaluza – «Det ska’kke være lett»

Puslespillbrikker – Idyll?

Mandagsmor – Blogging mamas

Frøken Makeløs – Mammabloggernes ansvar

Jeg lurer på hva kritikken bunner i.

Nesten parallelt med denne debatten diskuteres det om bloggere har makt til å påvirke politikere til å bevilge penger til medisinske forskningsprosjekter. Debatten tar for seg et helt annet tema, men også her forsøker forfatterne av kronikken å overbevise leseren om at hun har full oversikt over bloggland. Slike forsøk på generaliseringer ut fra enkelte eksempler lykkes ikke, for markedet er stort og lite oversiktlig. Det slår meg at bloggkritikere som skriver kronikker ikke virkelig har satt seg inn i hva blogging er eller hva bloggene de bruker som eksempel virkelig står for.

Er ikke det rart? En skulle nesten tro at kritikken var personlig.

**

Maddam har svart i innlegget Om mammalykken på nett. Les svaret der for utdyping av kronikken og respons på kommentarene som er lagt ned i blogger, blant annet dem som er lenket til over her.  Takk til maddam som fortsetter debatten!

**

Flere kronikker publisert i norske aviser om temaet mamma(pappa)blogging:

Galt å være engasjert pappa? – Ole Morten Knudsen/Superpapsen

Bloggsfærens nye parikaste? Karianne Gamkinn/Mammadamen

Livsløgn og balansekunst – Kristianne Ervik/Positive avvik

Mammabloggernes ansvar – Jorunn Stokke Aamodt/Frøken Makeløs

Og min oppfølging og avslutning av temaet finner du i innlegget Mamma er mamma verst – om mindreverdighetskomplekser

**

Innlegget er oppdatert 25.7.2012

**

Hvis du synes dette innlegget er interessant kan det være at du liker flere innlegg jeg har skrevet, eller at du kjenner noen som også har lyst til å lese dette. Derfor må du gjerne dele dette innlegget med nettverket ditt. Følg gjerne bloggen min på Facebook, der vil det av og til publiseres innlegg og lenker som ikke blogges. Velkommen!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

42 kommentarer på “Mammablogging er ikke bra!

 1. Takk for at du samler innlegg! Syns det er flott at motreaksjonene synliggjøres. Og takk for at du tok med mitt innlegg. Stas! 🙂

  Helt enig med deg. Det virker som om kritikerne ikke har tatt seg bryet med å gjøre seg kjent med fenomenet de kritiserer. Det hele ender som en saus av rare argumenter og sitater tatt helt ut av sin sammenheng.

  Hadde vært interessant om Maddam kom med svar på tiltale et eller annet sted. For her har de virkelig levert en svak kronikk. En ting er nå at man er uenig med kronikken. Men når vi ikke helt skjønner hva det er de egentlig vil kan det vel ikke akkurat kalles godt håndverk?

  Liker

  • PS. Har delt innlegget ditt på min egen Facebook-profil. Syns som nevnt det er knall at reaksjonene deles.

   Liker

   • Lammelåret
    16. juli 2012

    Kjempeflott at du deler!

    Jeg har sendt epost til maddam med lenke til dette innlegget, så kan de velge selv om de vil følge det opp. Jeg oppfordrer dem til det, for jeg tror det tar debatten videre. Å bare skrive kronikk blir halvgjort arbeid, særlig siden kronikken har fått så mye respons. Med så mange som står oppført som forfattere burde noen av dem kunne følge opp, synes jeg.

    Godt at du likte at jeg tok med ditt innlegg!
    Jeg tenker at kanskje flere kan synes det er nyttig.

    Liker

 2. Ege Denne
  16. juli 2012

  Flott!

  Den siste linjen der: «En skulle nesten tro at kritikken var personlig».. Vet du? Det tenkte jeg også..

  Etter å ha lest innlegget til Astrid og SerendipityCat, fant jeg ut at det her egentlig dreier seg rundt nedlatende holdninger. Kritikk og vurderinger rundt hvem, hva og hvor, som er BRA NOK. ( Jeg er så lei av at folk holder på sånn………. ) Det er ikke rart at jeg tenker tilbake til barndom der den gamle damen i gyngestolen vugget fornøyd og var tilfreds med sitt. Visdommen, og klokskapen som lyste ut av henne.

  Legger en link inn til mitt innlegg 😉

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   Eller kanskje det er et forsøk på å se tendenser i samfunnet og trekke noen lange linjer samtidig som de forsøker å gi et overblikk siste nytt innen mammablogging? Jeg vet ikke. Og det er der problemet ligger, tror jeg: Folk forstår ikke poenget. Og når mange ulike folk ikke forstår poenget kan det umulig være klart kommunisert. Tenker jeg. Derfor den siste, tenkende setningen.

   Senere, en annen dag, kommer et innlegg om jantelov, slik jeg opplever den. Jeg har tenkt på et slikt innlegg en stund, men nå fikk temaet ny aktualitet – selv om det kanskje ikke er noe slikt som ligger i bunn.

   Liker

 3. Bustenellik
  16. juli 2012

  Jeg leste kronikken nå, og sitter igjen med ett spørsmål: Hva vil forfatteren frem til? Jeg forstår det rett og slett ikke.

  Jeg kan vel selv kategoriseres som mammablogger, og jeg leser mange mammablogger, og jeg kjenner meg overhodet ikke igjen! Leser jeg «feil» mammablogger, eller har forfatteren helt enkelt bare ikke helt forstått mammablogg-begrepet?

  Det nytter jo ikke å lese ett innlegg på en mammablogg og så danne seg en mening om hva en mammablogg er? Eller…? Følger man disse bloggene over tid, vil man få et mer reelt inntrykk av hva en mammablogg er, hva en mammablogger forsøker å presentere, og ikke minst hvorfor hun gjør det.

  Såvidt meg bekjent, så er det ingen mammabloggere, og svært, svært få bloggere generelt, som blogger for å fremstå som så veldig vellykkede. Vi blogger fordi det er et pusterom i hverdagen som vi ønsker å fylle med noe POSITIVT! Og dessuten, skulle vi ha blogget om alle hverdagsnegativitetene, så ville vi ha eksponert familien vår i så stor grad at det med rette kunne vært kritisert.

  Jeg kjenner jeg blir fryktelig provosert av kronikken, samtidig som jeg også fikk meg en god latter, for det var jo bare kritikk for kritikkens skyld, og dét blir for dumt.

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   Flott at du la igjen en kommentar, Bustenellik!

   Jeg har forkastet mange blogger fordi jeg ikke skjønte hva som var så bra med de, dette var før jeg skjønte at en blogg ikke nødvendigvis fenger med én gang. Man må rett og slett fordype seg i en blogg og lese den over tid for å forstå den, iallfall er det slik med de aller fleste bloggene, synes jeg.

   Det med vellykkethet: Jeg vet ikke hva slags motiver folk har for bloggingen sin, men jeg vet at det som er naturlig og intuitivt for noen oppfattes av andre som smart og vellykket. Hvis en kjenner etter og tør være ærlig med seg selv vil noen kanskje finne at det de ser som vellykkethet hos andre er det de selv ønsker å ha. Eksempel: Skulle man ønske at man var en racer på pop-cakes og leser blogger som er det, vil en enten føle seg mislykket (og oppleve at bloggeren trøkker det opp i trynet) eller en vil se den andre som et forbilde og forsøke å få til det samme. For er det ikke nesten slik at «vellykket» nesten er et nedsettende uttykk? Litt iallfall?

   Det du trekker fram med de negative sidene ved famililivet: JA, kan ikke bli mer enig!

   Liker

   • Bustenellik
    17. juli 2012

    Jeg så meg til slutt nødt til å skrive et innlegg jeg også 🙂 Ligger på Bustebloggen.

    Liker

 4. Casa Kaos
  16. juli 2012

  Kopiere kommentaren jeg la igjen hos Mammadamen:

  Så fint at vi utfyller hverandre da.
  La de som ønsker det skrive om cupcakes, cakepops og fine barneklær. Og la de som ønsker det skrive om møkkete unger, trassalder, rotete hus og bæsj i badevannet. Jeg tilhører den siste kategorien, men kan fint leve med at andre skriver om helt andre ting enn meg.
  Lenge leve mangfoldet!

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   Ja til mangfoldet, det sier jeg også, og ønsker flere velkomne på bloggemarkedet som blogger alternativt som du gjør!

   Liker

 5. Tilbaketråkk: Om mammalykken på nett | MadDam

 6. ~Trollmors tanker~
  16. juli 2012

  Som litt fersk blogger er jeg usikker på reglene i min nye verden. Noe jeg også har forsøkt å sette ord på i et innlegg jeg skrev for ei stund sia.: «Om å hoppe ut på dypt vann uten å kunne svømme.».
  For å forstå mer av bloggverdenen har jeg lest kronikken, og en del av motinnleggene. Selv om det er mammabloggerne som får gjennomgå her, kunne det vel egentlig vært hvem som helst. Neste gang er det kanskje noen andre som står for tur?
  Og det er vel opp til hver enkelt hvilke blogger man velger å lese? Jeg har vært innom en del, på leting etter blogger jeg har lyst å lese og kommentere på. Og jeg velger selvsagt de som treffer noe personlig hos meg, som kan tilføre meg noe positivt, eller lærerikt.
  Kan vi ikke bare godta at ikke alt passer for alle, og hoppe over det vi ikke liker? Som sagt over her, at dette virket som «kritikk for kritikkens egen skyld». Jeg er enig, og i tillegg kanskje også et forsøk på latterliggjøring?

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   Trollmor!

   Det er ikke lett å skjønne seg på bloggelovene, men som noen sa «Man kommer langt med sunn fornuft». Likevel komplisers den sunne fornuften, fordi den er bygget på en felles forståelse av hva «sunn fornuft» er. Når noen ikke er oppdradd til den samme sunne fornuften, så blir det litt vanskeligere.

   Skal jeg lage et innlegg om bloggetikk og noen enkle tips som kanskje mest appellerer til nybegynnere?

   Jeg har lest bloggen din og synes du klarer deg bra, skrive godt gjør du også!

   Jeg tenker som deg: Velg ut de bloggene som gir deg noe og la resten være. Det er så mange gode blogger der ute at det er bortkastet tid og energi å lese noe som ikke gir noe.

   Takk for kommentaren din!

   Liker

   • ~Trollmors tanker~
    16. juli 2012

    Jeg kunne hatt nytte av å lese et innlegg med tips til nybegynnere, så gjerne det, takk 🙂

    Liker

    • Lammelåret
     16. juli 2012

     Det skal jeg prøve å få til!

     (kanskje trenger jeg en påminnelse)

     Liker

 7. Hilde
  16. juli 2012

  Må si meg veldig enig med hele kommentaren til Bustenellik.
  Tror jeg også leser «feil» blogger… Javisst er det mange glansbildeblogger, hvor alt virker idyllisk og problemfritt. Men det er så mange mammablogger som inneholder flere aspekter. Søvnproblemer, trasige unger, syke barn, klesvask, tidsklemme – det er fullt av livets realiteter rundt om i mammabloggene.
  Og om det bare ser ut til å være idyll i andre blogger, hva er problemet? Som flere skriver, man velger jo selv hva man ønsker å lese. Om man leser om idyllen i et ukeblad eller ser på tv-programmer eller hvor det måtte være, så kan man vel det i en blogg også. Jeg kan mange ganger tenke at «åh, det har jeg også lyst til» e.l., men det må jo være lov å drømme? Eller inspirere?
  Alle har vi våre utfordringer, men det er ikke alt vi ønsker å dele med hvemsomhelst. For de fleste er blogging en hobby, og man fyller den med det man selv ønsker.

  Og absolutt ja til mangfold! Både idyll, den harde hverdagen, og en blanding av dem 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   .. og så er det opp til den enkelte å lage den miksen en selv ønsker seg!

   Liker

   • Hilde
    16. juli 2012

    Absolutt!

    Og den miksen kan forandre seg fra dag til dag. En dag drømmer man seg bort i vakre hjem med søte unger i nystrøkne klær, og man lar seg inspirere til egne prosjekter av ulike slag. Den neste dagen står alt på huet hjemme og man suger til seg glamourløse hverdagsinnlegg fra medbloggere og får igang smilebåndet og nikker gjenkjennende – eller tenker «det slipper heldigvis vi!»

    Liker

 8. Ane
  16. juli 2012

  Takk for samle innlegg Lammelåret! Vi trenger det når debatten raser 🙂 Linker fra Facebook siden min jeg også.

  Liker

  • Lammelåret
   16. juli 2012

   Så flott at du lenker, Ane!

   Legg merke til at Maddam har svart på kritikken og utdypet kronikken. Det synes jeg er bra!

   Liker

   • Ane
    16. juli 2012

    Var inne å leste den nå, og ja, det er flott de utdyper, men jeg synes neste det så mer ut som om de har tatt årene fatt og prøver å ro seg vekk fra rotet i kronikken.

    Jeg forstår at anti husmødre hæren så sin mulighet til å fortelle verden at ingen kan ha det bra hele tiden og de som tror det er idyllisk å gå hjemme med barna har blitt desillusjonert! Samtidig så er det nå faktisk slik at flere og flere finner en levevei som gjør dem lykkeligere. Det er også faktisk slik at det finnes familier som fungerer så bra at de slipper å kjefte på ungene sine. (utrolig nok) Men det er ikke akseptert fordi det gjør at andre føler at de har feilet, fordi de stresser og ikke har kontroll.

    Jeg synes vi går inn i en tid hvor vi begynner å ta ansvar for vårt eget liv og gjøre det Vi føler er best uansett hva rødstrømpene eller ammefanatikerne sier. Det må vi fortsette med! Så får folk bare tro at vi juger når vi sier vi er lykkelige. Det er ikke vårt problem, det er deres!

    Liker

 9. ellen
  17. juli 2012

  Takk!

  Liker

 10. villkatta
  17. juli 2012

  Takk for at du samlar lenkene! Kristin Oydmayer har skrive eit godt innlegg her:
  http://curlylife.com/2012/07/17/for-mye-av-det-gode/

  Liker

  • Lammelåret
   18. juli 2012

   Jeg har sett det og er enig i at det er et godt innlegg!

   Liker

 11. Tilbaketråkk: Starring Amanda, featuring coffee « De mange verdener

 12. ~SerendipityCat~
  17. juli 2012

  Fin oppsummering av innleggene, og et interessant kommentarfelt her!

  Sitter vel igjen med samme inntrykk som de fleste. Samtidig så skjønner jeg _på en måte_ noe av kritikken, men jeg klarer ikke helt forklare det for meg selv… Fordi – hvis det var sånn at bloggerne HADDE fremstilt livet som småbarnsmor og hjemmeværende cupcakes-baker og blogger som veldig idyllisk, og dermed trukket kvinner ut av arbeidslivet for å strømme til kjøkkenbenken, DA ville jeg også vært bekymret. Det er bare det at jeg føler ikke at det er et veldig reellt fenomen… Ikke synes jeg bloggerne fremstiller virkeligheten så ensidig, og ikke kan jeg skjønne at vi skal tro at folk som leser er så tette i pappen at de virkelig på alvor tror at dette er det eneste disse damene holder på med.

  Men jo, jeg fryder meg jo også av blogger som ironiserer familieidyllen, realitetsorienterer oss litt og skriver humoristisk om de mindre glansede sidene ved livet. Jo, jeg gjør jo det…

  Litt av hvert, ja takk! 😀

  PS: Så forresten at noen hadde lagt ut innlegget ditt her: http://hjemogfamilie.no/?p=5512

  Liker

  • Lammelåret
   18. juli 2012

   Hei SerendipityCat!

   Kritikken ville vært relevant dersom den ble rettet mot tradisjonelle mediers fremstilling av morsrollen, men jeg synes den mister sin relevans når den rettes mot blogger. Man velger selv ut de bloggene man besøker og følger, men i tradisjonelle medier er det en redaktør som velger ut hva slags stoff vi får tilgang på. Jeg synes forskjellen er stor.

   Jeg liker også blogger som leker med de mindre idylliske sidene, men jeg ser også at det krever mer å skrive en slik blogg fordi en kommer opp i en del etiske problemstillinger. Mest av alt vil en beskytte ungene sine!

   Jeg vet at innlegget ligger på hjem og familie, men takk for at du sier ifra likevel!

   Liker

 13. Tonje Westrebø olsen
  17. juli 2012

  Ja, god kveld i stuen, på kjøkkenbenken, på kontoret eller hvor enn du har din bloggekrok.

  Det var for meg sjokkerende at lammelår har tanker og følelser. Jeg er herved vegetarianer, takker for det.

  Vil forøvrig takke hjerteligst for kommentar på min blogg. Det er mennesker som deg som gjør blogging til den fantastiske egoboosten det er:) masse varme og svette sommerklemmer fra meg.

  Liker

  • Lammelåret
   18. juli 2012

   Hei Tonje!

   Jeg er glad for å kunne bidra til å styrke egoet ditt!
   Du styrker smilemusklene mine!

   Liker

 14. Rødhette
  17. juli 2012

  Etter å ha lest kronikken satt jeg også igjen med en forståelse av at det neimen ikke var mye igjen å blogge om hvis alt de ramset opp skulle være feil. Snakk om å sparke i alle retninger. Jeg knotet ned noen ord om det på min egen blogg. Ikke akkurat et dyptgripende innlegg i debatten, men ihvertfall mine tanker om temaet.
  http://blafrende.blogspot.no/2012/07/hva-skal-jeg-lese-og-skrive.html

  Liker

  • Lammelåret
   18. juli 2012

   Rødhette – det var et fint nick!

   Fint at du også tar opp temaet på din blogg og legger igjen lenke til det her! Det er godt å få fram mange synspunkter i saken!

   Liker

 15. Tilbaketråkk: Mamma er mamma verst – om mindreverdighetskomplekser « Lammelårtanker

 16. Tilbaketråkk: AneHagen.com - Nysgjerrige lesere, og bloggernes eksponeringsbehov.

 17. piggsvin
  20. juli 2012

  Nå er jo jeg verken mamma eller mammablogger, men da jeg så denne debatten tenkte jeg at dette jo ikke er noe nytt. Det er vel ganske menneskelig å ville fortelle verden om ting som er bra, noe man er stolt over eller noe man gleder seg over? Er du en mislykket feminist hvis du gleder deg over noe og deler det med andre? Jeg har jo også kjent på at «alle andre er bedre enn meg» etter å ha logget inn på Facebook, men da er det viktig å minne seg selv på at man ikke ser hele personen, men man ser det de mestrer. Og det skal man unne andre å få vise frem.

  Liker

  • Lammelåret
   20. juli 2012

   Velkommen til bloggen, piggsvin!

   Kritikk av andre er et sirkeltema: Det når deg før eller siden enten man blogger om familieliv, sykdom eller hva man nå blogger om.

   Det er fint at folk deler det som er bra, særlig når det som deles inkluderer spesifikke andre og især barn som ikke kan samtykke til eksponeringen.

   Samtidig skjønner jeg behovet for å lese om det som stikker dypere og som representerer den mindre ønskede virkeligheten. En har behov for ekte mennesker som viser mange sider av seg selv. Det må likevel være opp til den enkelte blogger hva han eller hun skriver om, så lenge norsk lov følges. Tenker jeg.

   Liker

 18. Tilbaketråkk: Mammabloggernes ansvar | Frøken Makeløs

 19. Tilbaketråkk: Utvalgte mødre og andre mødre på nett « Lammelårtanker

 20. Tilbaketråkk: Utvalgte mødre og andre mødre på nett : Hjem og familie

 21. Tilbaketråkk: Din selvtillit – mitt ansvar? « Lammelårtanker

 22. Tilbaketråkk: Din selvtillit – mitt ansvar? : Hjem og familie

 23. Tilbaketråkk: Mammablogging = krangling eller konstruktiv debatt? « Lammelårtanker

 24. Tilbaketråkk: Mammablogging = krangling eller konstruktiv debatt? : Hjem og familie

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: