Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Utvalgte mødre og andre mødre på nett

Mor er alles forbilde, både for den som vokste opp med og den som vokste opp uten en mor.

Det er gjennom barneårene vår verdensoppfatning og våre dypeste holdningene blir til. Slik vi er vokst opp vil for alltid bli en del av det dypere selvet; både det vi ønsker å ta med oss og det vil helst skulle vært foruten. Etterhvert som vi vokser til søker vi forbilder i andre enn dem vi voker opp sammen med, vi finner noen som kan dekke eller kompensere for det vi ikke fikk hjemme.

Denne søken etter forbilder var mye mer begrenset før internett; vi måtte nøye oss med ukeblader, hverandre og tv. Nå finner vi forbilder ved å skrive inn riktig søkerord på google. Flott, ikke sant?

Gunn Taagerud er jordmor og sier at hun gjennom 20 års fartstid aldri har opplevd så mange usikre gravide som nå. Hun sier i artikkelen  Nettvett for gravide at mange svangre kvinner blir bekymret etter å ha googlet seg fram til svar istedenfor å snakke med fagfolk. Folk stoler på andres erfaringer framfor å søke i forskningsbasert litteratur eller søke helsepersonell som kilde. Er vi mer skeptiske til leger og jordmødre enn ukjente vi møter på nett?

Ved å delta på forum og ved å lese blogger om bestemte tema, f.eks om foreldrerollen, formes vårt inntrykk av hva morsrollen innebærer. Hvordan vi skal være som mor i dag er vesensforskjellig fra hvordan morsrollen ble utformet for 20-30 år siden (da vi som er foreldre i dag ble oppdratt). Det er likevel bare de ytre tingene som er ulike. Barn trenger fremdeles de samme tingene: Nærhet, mental tilstedeværelse, «riktige» klær (her tenker jeg ikke på merkeklær), grensesetting, kjærlighet og trygge og varme hus.

Selv om barn trenger det samme som barn alltid har trengt, opplever jeg at det er en forskyvning av hvordan disse behovene skal tilfredsstilles. Riktige klær blir til merkeklær, mental tilstedeværelse blir til å leke med ungene hele tiden, grensesetting – den hopper vi over, for det er virkelig ikke helt  nødvendig å drikke kaff’n varm, er det vel?

Samtidig som kravene og forventningene til seg selv synliggjøres gjennom blogg som vindu økes forventningene til hva blivende mødre tror er nødvendig. Det handler ikke nødvendigvis om de grunnleggende behovene til babyen, men om mors behov for å være blant de «gode» mødrene, de som ikke utsetter ungene for unødig skrik og gråt.

På forumet Din baby diskuteres det jevnlig hva som er høy- og lavstatus, det kan være alt fra navn, til mat, til fritidsaktiviteter og klær. Slike diskusjoner er uttrykk for det samme: Hvordan kan jeg være en riktig mamma i andre mødres øyne?

Det handler også om usikkerhet, for alle disse som ikke skriver et ord om det som er vanskelig og utfordrende de gir samtidig et bilde av foreldreskapet som enkelt og sjarmerende. Når vi aldri hører et ord om det tyngste av det tyngste, blir dette til et slags tabu: Det er bare lov å snakke om det som er bra. Hvor blir det av det andre? Eller er andre virkelig så lykkelige som de framstår som? Er dette i virkeligheten et selvforsvar, for ikke å bli dømt for å være en dårlig mor (alle mødres skrekk)?

Bloggkollektivet Maddam har skrevet flere kronikker om mammabloggere denne sommeren. Kronikkene er godt fulgt opp i diverse blogger. En oversikt over disse finner du her: Mammablogging er ikke bra.

I motsetning til Maddam mener ikke jeg at den enkelte blogger har et ansvar utover det som foregår på sin egen blogg og det hun publiserer forøvrig på nett. Det jeg derimot mener er at de som skriver om flere sider av livet kan trenge å bli løftet fram. Jeg mener at magasiner og ukeblader har et stort ansvar her, for det er gjennom tradisjonelle medier forbildene blir fremhevet og der de når ut til flest. Man skal ha blogget lenge og ha godt grep om sosiale medier for å nå fram som enkeltstående blogger. Det er en sannhet at man trenger andre for å komme opp og fram og at de som allerede er løftet fram av tradisjonelle medier ikke alltid utgjør et bredt spekter av hva f.eks morsrollen innebærer.

På egenhånd kan man ikke endre hele bloggsfæren, men vi kan gjøre vårt ved å fremheve dem vi mener er gode forbilder, dem som viser en litt annen side ved foreldreutfordringer enn det det er rom for i private, offentlig tilgjengelige blogger.

Jeg mener at en ikke kan kritisere bloggere for å ha et ensidig tema på bloggen, men en kan forsøke å se det faktum i et større samfunnsperspektiv, noe jeg synes Jorunn Stokke Aamodt ala Frøken Makeløs klarer ganske bra i debattinnlegget Hvorfor blir de provosert?. Det handler altså ikke om den enkelte blogger, men om totalen, om helheten. Og slike refleksjoner og kritikk må heves høyere opp enn det jeg oppfatter at Maddam gjør. Metaperspektivet blir borte i Maddam sin kritikk, noe som gjør at den enkelte såkalte mammablogger opplever kritikken som personlig, mer eller mindre. Det kommer vi ingen vei med. Ikke er det interessant for andre enn de internt involverte heller.

Vi søker de forbildene vi trenger, er det derfor blogger av en viss type blir mer populære enn andre?

***

Maddam sine kronikker: Oss damer imellom, En kvinnerolle i skrustikka? 

Om mammablogging: Bloggere uten glasur 

Se forøvrig lenkesamling i Mammablogging er ikke bra (lenke høyere oppe i teksten)

Til slutt: I lenken om nettvett ligger det mange gode lenker til nettsteder med råd til gravide og mødre som ammer

***

Hvis du synes dette innlegget er interessant kan det være at du liker flere innlegg jeg har skrevet, eller at du kjenner noen som også har lyst til å lese dette. Derfor må du gjerne dele dette innlegget med nettverket ditt. Følg gjerne bloggen min på Facebook, der vil det av og til publiseres innlegg og lenker som ikke blogges. Velkommen!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Utvalgte mødre og andre mødre på nett

 1. mirapisani
  4. august 2012

  Jøsses! Dette var noe å tenke over Lammelåret. Det du sier er jo veldig logisk og en smule urovekkende…
  Ønsker deg en fin lørdag. 🙂

  Liker

 2. Ege Denne
  4. august 2012

  Ja, det var noe av det jeg ville frem til i det innlegget om slanking. Legger dette innlegget til under de andre mammadebatt-greiene 🙂

  Liker

 3. fjellcoachen
  7. august 2012

  Takk skal du ha! Viktige refleksjonrer jeg kan kjenne meg igjen i og som vi akkurat diskuterte ved frokostbordet før jeg leste bloggen din… Hvis vi skreller «god mor» begerepet helt inn til beinet handler det i mine øyne verken om klær eller utstyr, men om tid, varme, nærhet og tydelige rammer/grenser.

  Liker

  • Lammelåret
   7. august 2012

   Resten handler kanskje om status, konkurranse og selvhevding?

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: