Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Babyblues, fødselsdepresjon og veien ut av det

Hun ser på meg med et litt granskende blikk, snur seg bort og titter på klokken rundt armen og teller. Det er tredje dagen, sier hun, og avslutter saken. Mitt våte fang er fullstendig uinteressant, hvilken nybakt mor gråter vel ikke?

Opplevelsen sitter godt i. Det var liksom ikke noe å snakke om fordi jeg fulgte skjemaet, men for meg var det nytt. Det lå mer i tårene enn hormoner. Det var faktisk noe jeg ville sette ord på, men hun hadde ikke tid. Hun skulle ta flere samtaler. Jordmødre er travle damer.

Barseltårer

Barseltårer er ikke det samme om barseldepresjon. Nesten alle nybakte mødre (50-80 %) har en kort periode etter fødselen der de er ekstra følsomme og lettrørte. Vanligvis varer det 2-3 døgn. Det er normalt og ufarlig. Og det er ingen krise om du ikke sipper!

Fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon er depresjon knyttet til tiden rundt svangerskap og barseltid, men selve fødselen er ikke utløsende for depresjonen. Jeg synes ikke det er rart om en del blir deprimerte i denne perioden. Det er mye som skjer fysisk,psykisk og praktisk, som kan være vanskelig å håndtere. For noen innebærer graviditet store endringer og mye å ta stilling til og forholde seg til. For den som har mange bekymringer kan graviditeten og barseltiden være tøff.

Klassiske symptomer er nedstemthet, opplevelse av håpløshet, tristhet, endret spisemønster, endret søvnmønster, økt alkoholkonsum og utmattelse.

Risikofaktorer

Dem som tidligere har hatt depresjoner er mer utsatt for nye depresjoner enn folk som ikke har slike erfaringer. Den som har anlegg for bekymringer kan være mer utsatt enn andre. I det hele tatt kan store livshendelser, særlig i kombinasjon med lite søvn og mat være utløsende faktorer. Derfor kan det være lurt å legge en liten strategi for å oppdage sin egen tilstand, dersom en er bekymret for at en kan synke ned i en depresjon. Det høres kanskje rart ut, men også fedre kan få depresjon i forbindelse med svangerskap og fødsel – og det handler ikke om lovbestemt rettigheter! Faktisk opplever 7 % dette og risikofaktorer er depresjon hos partner og hos dem selv tidligere i livet.

Psykolog Silje Marie Haga har skrevet doktoravhandling (2012) om risikofaktorer for barseldepresjon, oppgaven hennes heter

«Identifying risk factors for postpartum depressive symptoms:

the importance of social support, self-efficacy, and emotion regulation.»

Hun fant at vanskeligheter knyttet til amming kan være risikofaktor for utvikling av depresjon. Hun peker på at holdningen om at en god mor er en mor som ammer kan være belastende for nybakte mødre som sliter med ammingen. Det ligger et stort press på mange nybakte mødre, og presset kommer ikke bare fra dem selv.  Jeg tenker at det derfor er veldig viktig hvilke påvirkninger vi utsetter oss for. Barselkvinner bør ikke forlese seg på blogger og artikler som gir avmaktsfølelse og som virker nedtrykkende.

En annen faktor jeg legger merke til, er at Haga tar fram holdningen til livet og personlighet. Dem som er avslappet og som tar det som det kommer og som ikke trenger å planlegge alt har lavere risiko for depresjon. Det er (sitat:)

«mangelen på innfrielse av spesifikke forventninger, som kan bidra til depresjon.»

–  Psykolog Silje Marie Haga

.. utfordringer blir derfor utfordringer og ikke problemer for mer avslappede mennesker.

Hvor mange rammes?

Studier spriker med tall fra 10 – 16,5 %, men antakelig er det store mørketall. Jeg tror noe av det skyldes at folk ikke tenker depresjon, men antar at barseltiden skal være tøff. De tror kanskje at de er uegnet som mor, føler skam over følelsene og vil gjemme dem bort. Dersom en selv ikke klarer identifisere følelsene og ikke har noen som tar tak i det, er det heller ikke lett å gjøre noe med det. Depresjoner kan forsterkes, så det er en dårlig idé å unngå å søke hjelp.

Hjelpen er nær!

Heldigvis skal det ikke mye til for å gjøre situasjonen lettere. Doktorgradsstipendiat Kari Glavin har kommet fram til at økt fokus på psykisk helse og støttesamtaler med helsesøster kan være svært virkningsfullt og forebyggende. Jeg tenker at det er begrenset hva som kan observeres av fagpersoner, en må selv våge å si noe om det en føler. Jeg tror at noen kan være avholdne fordi de har negative erfaringer med åpenhet og kanskje er engstelige for å bli misforstått. Likevel vil det være mye å tjene på å snakke med helsepersonell om de plagsomme tankene fordi det kan forhindre en videre depresjonsutvikling. Dersom situasjonen vedvarer kan det være lurt å ta en samtale med fastlegen din.

Alle kan bidra

Jeg tror vi alle kan bidra til større åpenhet og fravær av frykt for utstøting ved å snakke om mer enn idyllen ved den nye livssituasjonen. Vi lever i et effektivt og profesjonelt samfunn der mange mister troen på seg selv. Jeg er opptatt av at uformelle nettverk kan være vel så hjelpsomme som profesjonelle nettverk. Å ha noen å betro seg til er ofte alt som skal til. Det handler om å bli akseptert som en er, både når en smiler og når en gråter.

**

Kilder:

Depresjon før og etter fødselen/Tidsskrift for Den norske legeforening

Når babylykken uteblir/Forskning.no – artikkel basert på forskningen til psykolog Silje Marie Haga og intervju

Samtaler kan forebygge fødselsdepresjon/Dagens Medisin – artikkel basert på doktorgradsarbeidet til førstelektor Kari Glavin

**

Les gjerne Casa Didriksen sitt innlegg: Når barseltårene varer og varer og varer

Stine Enits om: Når morskapet får en tøff start og rosene er fylt med torner, hva skjer med tilknytningen da?

Oda Rygh: Litt lei meg lissom  –  om symptomer

Artikkel i Aftenposten: 10 % av gravide er deprimerte – om masseundersøkelse og feildiagnostisering

Psyk.Nytt: Hva hjelper egentlig mot fødselsdepresjon?

**

Mitt innlegg: Trygg mammamedisin

**

Følg gjerne bloggen min på Facebook eller via Bloglovin’!  Jeg er nominert til Årets mest velskrevne mammablogg på Foreldremanualen. Du kan stemme på meg eller andre favoritter ved å trykke på lenken. Siste dag for å stemme er 29.1.2013. På forhånd takk!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

7 kommentarer på “Babyblues, fødselsdepresjon og veien ut av det

 1. enits1985
  26. januar 2013

  Bevisstgjøring er utrolig viktig! Takk for et flott innlegg 🙂

  Liker

 2. Mormor
  26. januar 2013

  Og det nettverket, det uformelle nettverket må man bygge selv. Gjerne i forkant. Man har ikke tid, andre har ikke tid, man har ikke flere generasjoner under samme tak. I denne perioden kan det virke som om det er tomt rundt en. Og for all del. ikke sykeliggjøre alt mellom himmel og jord.
  Jeg sippet over alt i flere måneder. Vakre bilder, musikk, barneøyne, et stearinlys, en himmelsk kopp kaffe kunne få tåreflommen til å ligne Niagarafallene. Men på den annen side. Jeg tok det ikke så fryktelig tungt, tenkte nærmest at det bare var slik det var.
  Klem på kveldsiden 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   26. januar 2013

   Helt enig med deg, mormor, vi må ikke tenke sykdom med det samme livet ikke er fullt kontrollerbart lenger. Det tar tid å bli vant med en ny livssituasjon og tårer er ikke farlig.

   Go’ kveld til deg!

   Liker

 3. Livet i CasaDidriksen
  26. januar 2013

  Takk for link 🙂 Tårer er som dere sier ikke farlig, men når tårene bli til hinder for hverdagslig liv og man BARE gråter… Da trenger man hjelp.

  Liker

 4. reisemamma
  27. januar 2013

  Bra å sette fokus på det:-) Har heldigvis sluppet unna, men følte jeg fikk en god del info både før og etter fødsel.

  Liker

 5. frumeyer
  28. januar 2013

  Jeg fikk terapeut under svangerskapet, det var rett og slett herlig å lasse ut alle bekymringer og nedstemthet.. Når en er gravid så får en tilgang på terapeut raskt (innen et par mnd, kontra årevis som vanlig pasient) Jeg kunne av og til tenke meg mer ‘amerikanske’ tilstander, hvor det var vanlig å gå til terapeut/psykolog. For det er noe med å ha noen å snakke med som har taushetsplikt, er forstående og bare lytter – samt kommer med kloke kommentarer 🙂 Det at det bare er ‘gærninger’ som går til psykologen virker som henger litt i? Eller…? Jeg tror de fleste hadde hatt godt av å snakke med noen utenforstående av og til! Uavhengig av fødsel og graviditet.

  Liker

 6. Tilbaketråkk: Psykisk helse – så mye mer enn sykdom! Le litt da! | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: