Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Det kjipe voksenlivet!

Det finnes visst sånne rare voksne som elsker å fjerne støv og som fargesorterer bøkene i bokhylla –  det er rare mennsker, det!

Damer i møbelkatalog-hjem som aldri har sofasmak i rompa, som jevnlig vasker tastaturet og som vier livet til knipsing av nyeste Ting. De er laget av noe annet enn meg.

Jeg synes det er dritkjedelig og frykelig unødvendig å vaske gulv flere ganger i uken, så jeg lar være. Å hele tiden ha rene kjøkkenbenker og ikke engang ha lodne kaniner som husdyr. Eller bare ha planter som lever, som er grønne og glinsende. Jeg skjønner meg ikke på slike folk.

Det er urkjedelig å bruke all tiden på slike huslige sysler som paraplybegrepet husarbeid dekker. Det er ikke noe problem å la alt flyte, for etter en kort stund er du så vant med rotet at det kjennes trygt og godt og vet at det er slik det skal være! Alle irritasjonsmomenter blir borte, vips! Jeg må nesten le litt når jeg leser om folk som anser seg som slappfisker fordi de bare gjør fredagsreint. Ha ha! Tenke seg til om det var rent overalt hver fredag! Eller om det noensinne ble vasket vegger og tak, som andre hevder å gjøre en gang eller to i året.

Det handler bare om å sammenligne seg med de rette folka, og unnlate å lese interiørblogger og titte på rikmannshjem.

Tenk om alle kunne gi litt mer faen og heller vært sammen enn å bruke tiden på kjipe oppgaver med kortvarig effekt? Altså; en blir ikke en bedre mamma eller pappa av å holde orden hele tiden!

Kanskje folk ble litt lykkeligere om de ga litt mer blaffen i hvordan det ser ut i huset? Det kunne kanskje skjøvet utbrenthet og sykemeldinger lenger bort? Det er tross alt kvinner som oftest blir utbrent og som stadig har dårlig samvittighet (antakelig for ting de selv tror er nødvendig å gjøre, men som få andre bryr seg om).

Senk heller skuldrene og innfør minst en dag i uken der alt husarbeid (foruten lystbetont muffinsbaking) er bannlyst. Det gir mer fritid og lettere liv. I gamledager i kristne hjem var søndagen hellig, det var Hviledagen. Dritkjedelig for unger, men antakelig svært heldig for de voksne. Hva med å innføre det igjen?

Jeg mener: Noen «slappper» ikke av før de blir dausjuke av omgangssyke eller får influensa. Da er det noe galt et sted. Forventningene til seg selv er i det høyeste laget.

God, slapp søndag!

**

Les også Selvutslettende husmorstolthet og Råd som gjør at parforhold varer

Du kan følge bloggen på Facebook. Jeg har vært treg med å legge ut lenker til andres tekster og relevante artikler, men skal forsøke å ta det opp igjen. Følg med! Og du? Takk for at du følger bloggen min, det er kjempefint å vite at noen verdsetter det jeg skriver og tenker høyt om!

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

32 kommentarer på “Det kjipe voksenlivet!

 1. Refleksjon på livsvegen
  3. februar 2013

  Hadde no alle i huset lagt ting på rett plass til ei kvar tid..
  Så hadde mengda med rot blitt litt mindre i allefall..
  Inkludert meg sjølv!!
  Og absolutt JA til søndag som kviledag igjen!!!
  Ha flott FRI Kviledag og Helligdag der du er det:-)

  Liker

  • Lammelåret
   3. februar 2013

   Helt enig, men når det er et faktum at ryddingen uteblir, så funker det ganske godt å stikke hodet i sanden også!

   Liker

 2. Mandagsmor
  3. februar 2013

  Jeg liker ikke rot, men har ikke støv på hjernen. Søndag er faktisk vaskedag for meg. Den eneste dagen i uka da jeg ikke skal noe annet og kan daske rundt med vaskefilla – uten stress. Nesten litt koselig. Nesten.

  Liker

  • Lammelåret
   3. februar 2013

   Nesten, ja. Det må være en stor fordel å trives med støvfilla og synes det er kvalitetstid å gjøre rent!

   Liker

 3. Trude
  3. februar 2013

  Dette innlegget likte jeg! Blir like overrasket hver gang jeg finner ut at det ikke bare er jeg som lar det være rotete hjemme.. 🙂 Du har sikkert lest dette før, men jeg liker dette innlegget fra Mammadamen veldig godt: http://www.mammadamen.com/2012/11/har-du-darlig-samvittighet/

  Det berører noe av det du skriver.

  Liker

 4. Casa Kaos
  3. februar 2013

  Bare én dag i uken uten husarbeid? Bør nå i hvert fall ha to. Helst tre. Ok, jeg vasker klær hver dag, og kjører en oppvaskmaskin, men utover det…gjør jeg fint lite daglig husarbeid.

  Liker

  • Lammelåret
   3. februar 2013

   Altså, for å være ærlig så nøyer jeg meg med en halv dags arbeid på en uke tilsammen, men så tenkte jeg liksom at jeg skulle imitere normale folk og da ble det som det ble. 😀

   Liker

 5. Morten Besshø
  3. februar 2013

  Åh, lammet mitt … «tenk om alle kunne gi litt mer faen»
  Sukk, det er jo bare så vemodig vakkert å lese disse ordene.
  Godt innlegg.

  Jeg syns for øvrig at du burde trene litt mer og skaffe deg en au-pair …

  😉

  Liker

  • Lammelåret
   3. februar 2013

   Det funker ganske godt med mørke solbriller også (risikerer å snuble og falle ned trappa, men det er egentlig ikke noe problem, for om benet knekker så er det desto større grunn til å sitte på baken og gjøre ingenting!) *dagens tips*

   Liker

 6. etlivleve
  3. februar 2013

  Kunne tenke meg en automatisk støvsuger som gjør jobben, samtidlig som jeg gjør noe helt annet. 😉
  Hvis det går over en uke reagerer jeg med allergi mot støv og da blir jeg i dårlig form.
  Sorterer bort unødvendige ting, slik at det blir enkelt å rydde her. Finns mange måter og gjøre ting enklere. 😉

  Liker

  • Lammelåret
   3. februar 2013

   Når jeg en sjelden gang ser interiørprogrammer (vakre hjem og hva det nå heter) sjokkeres jeg alltid av langraggede tepper og gardiner som henger ned til gulvet og kjempesvære hus. Jeg skjønner ikke at folk orker! Finnes det ikke noe mer verdifullt å bruke tiden sin på? Det er visst godt at vi er forskjellige…

   Få ting er en redder, helt klart!

   Og det er et problem når en reagerer på støv, en god grunn til å ha få tekstiler (men bare en teori for meg).

   Velkommen til bloggen, etlivleve!

   Liker

 7. Malin
  3. februar 2013

  Jeg liker så sykt godt å slenge meg i sofaen med vissheten om at huset er strøkent. Derfor sørger jeg også ofte for at det er det:) (Og jeg syns ikke der er spesielt kjedelig å vaske gulv, støvsuge, tørke støv osv. Det eneste som er gørrkjedelig er å legge sammen tøy)

  Liker

 8. elisar12
  3. februar 2013

  Jeg har fulgt deg på sidelinjen og via Facebook en stund, og jeg virkelig liker bloggen din og temaene du tar opp!

  Jeg har egentlig alltid vært veldig rotete av meg, men jeg hadde en skikkelig ryddesjau for et par år siden som jeg lever på fortsatt! Jeg kastet for fote, donerte til Fretex, osv, og fikk såpass orden i skap og hyller at det er lett å holde det ryddig for både meg og familien. På tide å bli ryddig i en alder av 40 år… Og det var faktisk ganske befriende, nesten en form for renselse!

  I hverdagen vil jeg helst rydde minst mulig. Vi prøver å rydde småting etter oss, og av og til tar vi en liten sjau. Men jeg har funnet ut at cluet er å ha det noenlunde ryddig, da tar det bare en times tid å ordne hele huset. Og så har jeg blitt flink til å multitaske, for eksempel moppe mens jeg snakker i mobilen, da merkes det nesten ikke at jeg rydder… Alt i alt bruker jeg sikkert mindre enn en halv dag på husarbeidet (mannen min står for matlagingen og klesvasken).

  Liker

 9. Åh det er godt det er noen som kjemper for latskapen. Ok, så liker jeg ikke at det er skittent på kjøkkenet eller badet, så der løper jeg stadig med filla, hele uken.. Men ellers så driter jeg vanligvis i om det ligger ting strødd utover hele leiligheten 5 utav 7 dager i uka -minst.

  Liker

 10. Lene
  3. februar 2013

  Nemlig 🙂 Jeg fusket og hadde litt hjelp til slike ting og det var deilig det!! Myye frigitt tid..

  Har ikke råd til det lenger og sliter med å senke standarden må jeg innrømme..
  Så i dag hadde det ikke vært stas med overraskende besøk, for å si det sånn..
  For i dag har vi prioritert tur fremfor å rydde ferdig, som egentlig var dagens plan..
  Har hund så er avhengig av å sope over gulvene med ganske jevne mellomrom av rent helsemessige årsaker ellers så kunne vi egentlig bare flyttet ut i hagen etter noen uker, for det meste av sanden og jorden derfra hadde befunnet seg på golvet likevel.. men å sortere bøkene i hyllen etter farger!! DET gjør jeg ikke..

  Liker

 11. Line Konstali
  4. februar 2013

  Jeg synes det er fantastisk å være voksen. Du har frihet til å bestemme selv – tenk så herlig! Det var en fantastisk følelse å «gå inn i de voksnes rekker» da jeg var ung voksen. Jeg kunne reise hvor jeg ville og studere hva jeg ville UTEN å spørre mamma og pappa 😉 Denne friheten består også av å være fri til å ikke føle seg presset av interiørblogger. Jeg skjønner ærlig talt ikke problemet. Kan ikke interiørbloggerne ha sine interresser i fred uten at vi (som ikke er flinke på interiør) skal kritisere dem? Det er sikkert noe andre misunner deg for også, Lammelåret 🙂 F.eks. at du er så innmari flink til å skrive.

  Liker

  • Lammelåret
   4. februar 2013

   Jadda, det er mye fint ved å være voksen, men ikke alt er like flott. Nå var ikke dette er superseriøst innlegg, altså, og jeg føler meg overhode ikke presset av interiørblogger (fordi jeg ikke leser dem). Jeg synes det blir tullete når fire fjernkontroller på et bord oppfattes som rot, men det er meg… Innlegget var bare harselas med meg selv.

   Liker

 12. underveis
  4. februar 2013

  Her i huset så er vi mange og vi er mye hjemme og vi driver med veldig mye. Det synes. Jeg ville gjerne hatt det litt mer ryddig. Men jeg vil ikke ta jobben med å a) rydde alt selv eller b) mase på andre til å rydde hele dagen. Så jeg har lært meg til å leve ganske bra med mylderet og mangfoldet. Men jeg synes også at det skal være et fellesskap rundt å ta ansvar for det vi driver med – det dreier seg også om å plukke opp fra gulvet, rydde av bordet, henge opp jakka, plukke sammen spillbrikkene etter lek osv. Vi – som alle andre – har for mange ting – og jeg vil i hvertfall ikke at det skal få oss til å ta dårlig vare på det vi har.
  Men sånn lekkert hvitt og matchende og pent organisert og tomme benkeflater – sånn er det virkelig absolutt ikke her. -heller morsomt og fargerikt og myldrende, med barnetegninger og syprosjekter og legobyggverk og masse matlaging og masse bøker og blader framme og ting som dingler fra lyse»krona» (hehe – lysekrone, liksom). Og vi vasker når det trengs.

  Liker

 13. villkatta
  4. februar 2013

  Mykje rydding vert for meg ein litt manisk greie, noko eg gjer når eg ikkje har det bra og skal ta kontroll over kjensler ved å gjere ytre ting.
  For å setje det litt på spissen; for meg er rot i heimen eit lukkeleg sinn 😉 I heimen vert husarbeid ganske nedprioritert til vanleg. Det er vel helst fleire dagar i veka utan rydding som er normen hjå meg 🙂

  Liker

 14. Synna
  4. februar 2013

  Vi mnnesker er jo forskjellige. Og innerst inne skulle keg kanskje ønsket at jeg klarte å tenke som deg.
  Jeg er nok en rotete type, men der i mot oppvokst i et super striglet hjem. (Der en bok på bordet ble oppfattet som kjempe kaos). Det har gjort noe med meg kjenner jeg. Selv om jeg er super dyktig på å produsere rot så trives jeg ikke med det. Rett og slett fodi jeg nok er vant med at det skal være fint og ryddet hele tiden. Klarer faktisk ikke å slappe av med skitne gulv og masse rot rundt meg.
  Jeg har et hjem der folk går ut og inn mye og det ringes på hver helg m overasskelsesbesøk. Noe jeg synes er super koselig. Samtdig blir jeg blitt svett hvis jeg ser at kjøkkenet er litt skittent og stua flyter og at andre skal gå opp i det. Men jeg jobber m saken altså! 🙂
  Om dagen vasker jeg faktisk gulvet omtrent hver dag på kjøkkenet, men det er ikke standard, det er bare fordi ett åringen min elsker å kaste mat rundt for så å spise gårsdagens rester, så de vil jeg helst sope bort…

  Liker

 15. Ann Judith
  4. februar 2013

  Jeg blir litt lei av å ha dårlig samvittighet av at jeg liker å ha det ryddig og ganske rent! Registrerer at flere skriver om at vi som er så rare liksom ikke har et godt nok liv..!
  I dagens lettstelte hjem og med dagens vaskemidler (fibermopper og fiberkluter) tar det faktisk lite tid å sveipe over gulvet en gang innimellom. At det tar tid er fordi det må ryddes så mye på forhånd. Jeg er mamma til fire og for å overleve hverdagens rot (som det naturligvis blir!) lærte jeg dem at ting skulle på plass etter endt lek og endt dag. Dette måtte til hvis vi skulle ha tid til kos og lek. Og det forsto de. Ja, vi bakte mye boller, spillte spill, leste bøker og lagde ting sammen – ofte. Sofastundene ble den gangen under lesestundene med ungene eller når de var lagt.
  Det vi opplevde som etterhvert spiste opp tiden var alle fritidsaktivitetene, foreldremøter mm. Men vi gjorde fremdeles rent en gang i uka. Og det gikk faktisk ganske fort når ting var på sine vante steder.
  Dessuten gjelder det å ha en positiv innstilling til det å rydde og gjøre rent. jeg tror fsktisk de fleste syns det er ganske allright å ha det ok rundt seg (og jeg mener ikke striglet!).
  PS: Jeg har en ganske ryddig bokhylle også, men den har glassdører (Billy, fra IKEA) og jeg tørker støv inni den max en gang i året;) Tjihi:)

  Liker

  • Lammelåret
   4. februar 2013

   Hvorfor skulle du ha dårlig samvittighet for å like å ha det ryddig? Det er da ikke nødvendig. Jeg har iallfall ikke sagt noe om at folk som stadig rydder har et dårlig liv. Det er forskjell på folk og dette innlegget er skrevet i en ironisk, lett tone ut fra meg selv. Det er ingen analyse av husmorrollen eller noe annet seriøst.

   Det lille alvoret som ligger i teksten handler om at alle gjøremål har et lag av prioritering i seg. Dersom en sliter seg ut, blir irritert over andres uryddighet eller tiden til ønskelige ting blir borte, ja da kan en revurdere verdiene og valgene. Ellers: Gjør som du vil!

   Jeg synes det høres fantastisk ut å leve med naturlig ryddige mennesker, men når en ikke gjør det, så synes jeg det er bedre å slappe av med rot rundt seg enn å slite seg ihjel med å oppfylle en urealistisk standard, som kanskje ikke er ens egen engang.

   Jeg har prøvd mye og mange ganger for å holde orden i hjemmet, få folk til å rydde opp i seg, lage systemer mm, men har innsett at det eneste som skjer er at jeg blir gretten og irritert. Man velger sine kamper og resultater. I mitt tilfelle er hyggelig stemning viktigere enn rent og pent hjem. I mitt tilfelle er det faktisk motsetninger i dette. Heldige er dem som klarer begge deler!

   Liker

 16. JunePune
  4. februar 2013

  åååh.. sånn har jeg egentlig lyst å leve, men jeg blir så innihampen STRESSA av rot og dritt! Jeg trives virkelig ikke blandt skitne golv og støvete vinduskarmer altså 😦 Men skal prøve å slappe av neste gang jeg ser det flyter litt i stedefor å fyke opp å tappe i vaskebøtta 😉

  Liker

 17. c'est la vie!
  5. februar 2013

  Jeg var ei uhelbredelig rotekjerring før, men da jeg ble mamma og klesvasken hopet seg opp og tok over huset – ja, virkelig – så måtte jeg finne på noe. Etter et raskt google søk fant jeg min reddende engel, nemlig FLY lady, som jeg har tilpasset en light-versjon av i mitt eget hjem. Med få enkle grep lever jeg ikke i CHAOS (can’t have anyone over syndrome) lenger. Det betyr ikke at hjemmet mitt kan fotograferes i en interiørblogg, men at vi stort sett har rene klær, at middagen kan spises uten at kopper og kar fra gårsdagens middag fortsatt står på spisebordet og at vi stort sett vet hvor ting er når vi trenger dem. Ogg det betyr heller ikke at jeg noensinne kommer til å bli som min bestemor, som strøk sengeklær fordi det ser så vakkert ut i skapet, lang derifra! 😉

  Liker

  • Lammelåret
   6. februar 2013

   Hehe.. bestemoren din, ja. Stryking er for noen terapi (!), men for andre er det mest arbeid.

   Hauger av skitne klær er en slager, men trikset er å ikke ha mer klær enn nødvendig, for da blir de faktisk vasket når de er skitne.

   Velkommen så mye til bloggen, c’est la vie!

   Liker

 18. fjellcoachen
  5. februar 2013

  Etter to uker med tilnærmet fullt hus over flere generasjoner(mot normalt bare meg) innser jeg at systemet jeg har laget meg og lista jeg har lagt (sånn litt under midt på treet) gikk for total kollaps her om dagen, så jeg gikk over til å feire den lilles energiske angrep på rundstykker og annen mat med påfølgende haug med smuler som kunne foret en hel hønsefarm. Alternativet kunne jo vært et blekt og passivt barn…. http://fjellcoachen.wordpress.com/2013/01/28/smuler-fra-de-rikes-bord/

  Liker

 19. Cassandra
  5. februar 2013

  Det finnes sånne rare mennesker, men jeg er redd for at ryddemanier og vasketrang kan være smitsomt, så jeg holder meg helst unna 😉

  Liker

 20. ungkul
  8. februar 2013

  Litt morsomt at jeg leste dette i dag, da jeg akkurat har skiftet på sengen og vasket klær. Fordi jeg gjør dette sjelden. Jeg glemmer det, er flink til å holde det rent og ryddig. Ja noen ganger må jeg faktisk rote, fordi det er for ryddig;-)

  Liker

 21. egedenne
  11. februar 2013

  Dette innlegget har jeg helt gått glipp av! 🙂 hehe Man skulle tro at jeg som elsker hvitt rydder og vasker hele tiden, men det gjør jeg faktisk ikke 😉 Jeg er for lat til det, og kroppen vil ikke være med på det heller.

  Alt bra hos deg? 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   12. februar 2013

   Har hatt en dårlig periode, men det kan se ut som om jeg er på vei ut av den nå, dermed går det bedre.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: