Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Med ‘morsrollen’ som trademark, og lenkesamling om kvinnerollen anno 2013

Mye bra blir publisert under tematikken likestilling mellom kjønn, oppvekst, foreldrepermisjon, kontantstøtte – kort sagt om samfunnsutviklingen i et kvinneperspektiv. Jeg savner et mer kjønnsnøytralt perspektiv. Lenkesamlingen er ment å være en ressursbank til inspirasjon. Rull nedover teksten for å komme til selve innlegget.

Kontantstøtte til bortskjemte småbarnsforeldreJorunn Stokke Aamodt

Kvinnekamp i 2013: Økt lønn og mindre vold – Tor Arne andreassen og Frode Sætran/Aftenposten

Et hjemmeværende dilemmaFimreite

Valg er mer en jente- enn gutteting – Mari Teigen, Guro Ødegård/Aftenposten

Vår tids kvinnekamp!Anne Hilde Bermingrud

Vi trenger en norsk Lena Dunham! – Elise Dybvig Søreide

En skamløs feminisme – Ragnhild Laukholm Sandvik og Ingrid Wik

Feminismen fjerner seg fra grasrota – Gunhilild Maria Hugdal Marchen

Med penis på parolemøte – Christoffer Biong

Småbarnsfamiliedebatten: Et innlegg om det meste bort sett fra kontantstøtten – Ylvalia

Vi menn blir lurt! – Superpapsen

Respektløst om alminnelige kvinners liv – Gunhild Maria Hugdal Marchen (hennes andre innlegg som svar på Feminismen fjerner seg fra grasrota: Se lenke over)

Beklager, jeg må være mamma – Karianne Gamkinn

Man kan si det er like verdifullt å gå hjemme med barn som å jobbe – men det er det ikke– Inga Marte Thorkildsen

Mindre likestilt som foreldre – Likestillingsombudet mener deltidsdebatten har vært ensidig – Sofie Gran Aspunvik og Marie Melgård

Morshjerte i samfunnsklemma – Lill May Vestly

Hva er et lykkelig liv? – Nina Björk intervjues av Miriam Lund Knapstad

Minimalt med pensjonstap for hjemmeværende – Marie Melgård

Hvem sin feminisme? – Anette Basso/Oh Chérie

Undreverset har også laget en flott lenkesamling som jeg anbefaler deg å sjekke ut: Feministisk leseliste i anledning kvinnedagen 2013

.. og der stopper jeg. I noen av lenkene vil du finne lenker til flere artikler og kronikker.

De aller fleste bidragene er fra kvinner. Hvorfor er det slik? Jeg tror det handler om at kvinner og barn fremdeles anses for å være en enhet, som far er heldig hvis han får være en del av. Det er ennå slik at fedrekvoten anses for å være et overgrep mot familien av myndighetene i noen miljøer. Noen mener til og med at fedrekvoten er et overgrep mot menn. For meg er det svært uforståelig.

Det er ennå slik at det stilles ulike forventninger til menn og kvinner når det kommer til omsorg for barn og familie. Det skal mindre innsats til for en mann enn for en kvinne for å få skryt. Det som forventes av en kvinne som er blitt mor er annerledes enn det som forventes av en mann som er blitt far. Bare den som velger tradisjonelt har valgfrihet.

Om jeg skulle revet meg i håret hver gang jeg reagerte, ville jeg vært hårløs på toppen, for jeg kan innrømme det: Jeg blir provosert når noen snakker på vegne av meg fordi vi tilhører samme kjønn. Jeg blir gretten når noen forteller meg hva jeg føler og hvordan jeg reagerer fordi jeg er mor. Jeg er kanskje ikke kvinne nok, ikke mor nok, siden jeg ikke bekymret meg for ungene da de var i barnehagen? Eller siden jeg ikke lengtet etter dem? Eller siden jeg jobbet og ikke hadde dårlig samvittighet fordi jeg jobbet istedenfor å være hjemmeværende? Det legges sterke føringer på hvordan man skal være og hvordan man skal reagere i enkelte artikler, blogginnlegg og  kronikker skrevet av mødre til relativt små barn. Jeg liker det ikke. Jeg vil selv utforme min morsrolle slik det er riktig for meg, og det gjør jeg. Jeg vil slippe å bli formidlet snevre grenser for hvordan jeg skal være fordi jeg er kvinne, fordi jeg er mor. Likevel blir jeg det stadig vekk. Det kan være tungt og slitsomt å stå i. Og fordi jeg opplever at kvinnerollen og morsrollen blir snevrere og snevrere ser jeg at serien min Slik er livet mitt – en bloggserie om livserfaringer fortsatt er viktig og fortsatt har en funksjon. Den viser at vi er forskjellige og at det kanskje er mer som skiller oss enn som forener oss? Det ER mange måter å være mor på, men ikke alle er like aksepterte.

Debattene og innleggene som har vært i forbindelse med kvinnedagen denne siste uken har stort sett vært skrevet av damer med små barn. Jeg savner stemmen fra eldre og yngre og fra begge kjønn. Jeg ønsker meg et miljø der det er lettere å skille seg ut, der andres meninger er velkomne og der man ikke blir stilt spørsmål ved, dersom man ikke befinner seg midt i målgruppen. Det er i noen tilfeller ren hersketeknikk å kneble meningsmotstandere fordi de ikke har barn selv, fordi de ikke jobber, fordi de ikke er som oss? Jeg mener bestemt at vi trenger stemmen fra alle og at det kan tilføre debatter mye verdifullt. Vi har alle et ansvar der. Tenker jeg.

**

Les gjerne gårsdagens innlegg fra meg: Det er faktisk ikke barnehageplikt i Norge! og følg med i dagene som kommer. Jeg har mye jeg vil ha sagt og noe av det kommer i form av blogginnlegg. Det er i det minste meningen. Del gjerne!

Om du er ny her: Velkommen så mye! 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

8 kommentarer på “Med ‘morsrollen’ som trademark, og lenkesamling om kvinnerollen anno 2013

  1. mirapisani
    10. mars 2013

    Dette likte jeg å lese Lammelåret. Spesielt det siste avsnittet. For det er jo det det er i mange sammenhenger. Hersketeknikk.
    Men jeg må komme tilbake når signalstyrken er bedre for de linkene har jeg lyst til å lese.
    Ha en fin søndag kveld. 😉

    Liker

    • Lammelåret
      11. mars 2013

      Kom tilbake! Det er mange gode og viktige bidrag som skjuler seg i lenkene.

      Ønsker deg en flott uke!

      Liker

  2. Sparringmamma
    10. mars 2013

    Absolutt enig! At andre mener de vet bedre hva eller hvordan andre skal eller bør være som mor eller kvinne er vel noe vi opplever alle sammen..

    Er det derfor det er så vanskelig å finne en «ny fasitkvinne»? Fordi det alltid vil være noen som ikke passer inn?

    Jeg lever helt feil ut fra et «feministperspektiv». Likevel er jeg opptatt av likestilling, kvinners liv og rettigheter. Jeg mener det bør være plass for meg i feministkampen også, men føler ikke alltid det. .

    Liker

    • Lammelåret
      11. mars 2013

      Litt av problemet med slike debatter er at folk veksler mellom det personlige perspektivet og samfunnsperspektivet. Det blir vanskelig å diskutere når folk er svært personlig engasjert og ikke klarer å se lenger enn hva som passer akkurat dem i deres nåværende situasjon. Ofte opplever jeg også at mye usikkerhet kommer opp og at folk forsvarer sitt syn og sitt valg – mens motdebattanten diskuterer temaet i et samfunnsperspektiv (eller prøver på det).

      Liker

  3. Mandagsmor
    11. mars 2013

    «Jeg blir provosert når noen snakker på vegne av meg fordi vi tilhører samme kjønn. »
    Kan godt kjenne meg igjen i det du skriver om her. Jeg tror at menn slipper å tenke så mye på å fylle «papparollen», mens kvinner påtvinges en hel haug med fordommer og forventninger når de går inn i «mammarollen». Plutselig er det ikke nok å være DEG lenger, du må være noe mer, bedre, større, …

    Liker

    • Lammelåret
      11. mars 2013

      Tror nok at det ligger flere føringer for kvinner, ja, og så er det vel noe med det at kvinner i større grad enn menn sammenligner seg med andre (og i egne øyne kommer dårligst ut).

      Liker

  4. Tilbaketråkk: ..: Sånn derre mislykket jeg da eller? :.. | JunePune!

  5. Tilbaketråkk: Hva skal vi med menn? | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: