Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Matblogging: Safrankringler – til minne om sola

Å finne mange melsorter, smelte smør og lunke melk, for så å blande det hele sammen og kna deigen for hånd – det er noe av det jeg liker best. Duften som stiger opp mellom hendene mine og som sprer seg i mange rom mens deigen hever, det gjør meg glad!

 

Altså: matblogging: Safrankringler til minne om sola!

Safrankringler

  1. En pakke tørrgjær
  2. Tre desiliter melk
  3. 50 gram smeltet smør
  4. 1 ts fint salt
  5. 1 ss grovt salt
  6. 1 egg
  7. 0,5 gram safran
  8. Et par spiseskjeer sesamfrø
  9. ca 1 1/2 desiliter grovt hvetemel
  10. 8-10 dl hvetemel
  11. Egg til pensling

Dette gjorde jeg:

  • Smeltet smør i gryte på mellomsterk varme (3 av 6 på min komfyr)
  • Helte over melken slik at det hele blir omtrent fingervarmt, er ikke så nøye om det blir mindre varmt
  • Blandet det tørre
  • Helte over det våte og egget
  • Blandet alt godt sammen i bollen og helte deigen på et lett melet bakebord
  • Knadde deigen for hånd ca 10 minutter (husmortrim som er kjekt mot grevinneheng!)
  • Lot stå til heving i ovnen med bakehåndkle over (plast duger også) og lampen på – det gir litt varme som er bra for heveprosessen
  • Deigen lot jeg heve 50 minutter
klar til heving

klar til heving

 

Etter mer baking i hevepausen, som blir avslørt i et senere innlegg, var denne deigen klar til utbaking. Jeg knadde deigen litt mer og formet den til en pølse som jeg delte opp i mange emner. Jeg glemte å telle hvor mange jeg fikk, fymeg! Jeg lagde kringlene ganske store og fikk en halv stekeplate.

ferdighevet safrankringledeig

ferdighevet safrankringledeig

 

Etterhveingen tok vel en halv times tid, tenker jeg. Så penslet jeg kringlene med pisket egg og satte dem midt i en forvarmet ovn.

ett egg

ett egg

 

Kringlene skal stekes på 250 grader, ca 8 minutter avhengig av størrelsen på kringlene. Avkjøles på rist under bakehåndkle.

Hva er forskjellen mellom disse og lussekatter? Tja, forskjellen er nok først og fremst salt- og sukkermengden, samt at jeg har brukt noe grovt mel. Jeg har aldri bakt disse før, men de ble ganske fine, ikke sant? Gode var de også og de er godt egnet til skryt av bakeferdigheter – det er viktig, det!

en stykk nystekt safrankringle

en stykk nystekt safrankringle

Kringlene er til å bli glad av, ikke sant?

fantastisk gulfarge inni!

fantastisk gulfarge inni!

**
Hæ?! Hva skjer? Er dette blitt en bakeblogg? Åneidu, jeg måtte bare gjøre noe mens Mannen passer sykt barn og det ble aldeles umulig å lese boka jeg lengter etter. Det er Christina fra alleoppskrifter.no som har påstått at jeg har «et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen», noe jeg synes var ganske morsomt all den tid jeg har 11 av 415 innlegg i kategorien ‘Mat og oppskrifter’ og bare et fåtall faktisk er oppskrifter. Uansett så ble jeg iallfall inspirert til å matblogge og til og med knipse bilder. Hva synes du?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “Matblogging: Safrankringler – til minne om sola

  1. mettemia
    29. mars 2013

    Vakkert, Lammelåret…. Utrolig flotte bilder og deilig, gul påskebakst. Kos deg videre og fortsatt god påske. Takk 🙂

    Liker

  2. Åshild
    30. mars 2013

    Har inntrykk at det er lurt å holde seg langt unna alleoppskrifter. Her er hva som sto på Matbloggsentralen i fjor: http://www.matbloggsentralen.com/2012/11/vare-danske-matblogg-kollegaer-boikotter.html

    Baksten så forøvrig nydelig ut.

    Liker

    • Lammelåret
      30. mars 2013

      Takk for tips, Åshild!
      Har du tips om andre steder der jeg kan pinge matinnlegg? Det blir ikke mange slike innlegg i løpet av et år, men når jeg til en forandring legger ut en oppskrift er det fint å dele den med mange.

      Liker

  3. Casa Kaos
    30. mars 2013

    Flott bilde av deg!
    Og av kringla. Den så veldig god ut.
    God påske til deg.

    Liker

    • Lammelåret
      30. mars 2013

      🙂 Takk!

      Det var morsomt å bake og ta bilder, har aldri gjort det før.

      Liker

  4. Sara
    30. mars 2013

    Koselig innlegg! Jeg er så glad i safran, fargen og smaken, så dette fristet veldig. Så fint å se bilde av deg også! God påske:)

    Liker

    • Lammelåret
      3. april 2013

      Du må virkelig prøve de og fortelle meg om det når du har smakt!

      Liker

  5. Elisabeth
    1. april 2013

    Disse ser digg ut. Hm, påsken er jo slutt, men kan vel lage gule kringler til en annen tid på året også? OPpskrift herved notert. Takk.
    Artig med denne matblogginga di. Og bilder. Fin er du.

    Liker

    • Lammelåret
      3. april 2013

      Njaa.. jeg er ikke sikker på om deigen virker utenom påskedagene, hehe..

      Er glad for at du liker matbloggingen, det er faktisk ganske morsomt!

      Liker

  6. marthecl
    3. april 2013

    Så veldig bra ut: ) Vet ikke om du har oppdaget kaldheving, men det er en helt ny type magi 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      3. april 2013

      Åjoda, kaldheving bruker jeg på en fast oppskrift. Ellers kan kaldheving brukes dersom en ikke rekker å bake på vanlig måte likevel, det er lov å ombestemme seg.

      Kaldheving er smart!

      Liker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft