Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

I dag er verdens tobakkfrie dag!

Strengt tatt var dagen i går, men det tar jeg ikke så høytidelig, og egentlig så burde det være tobakkfri dag hver dag!

Det er skikkelig frustrerende å ikke kunne sitte ute og spise fordi noen har funnet ut at de har større rett enn meg til å bruke utearealet. Å måtte holde seg innendørs på de beste dagene hvis en skal unngå røyklukt som siver inn nesen og forstyrrer smaksopplevelsen er ikke mye gøy. Jeg jubler for røykeloven og applauderer for strengere regler slik at færre risikerer kortere liv og gis bedre livskvalitet – og for at jeg selv skal kunne spise ute uten neseklype når det måtte passe meg!

I aldersgruppen 16-24 år er andelen som røyker daglig 7 %, noe som er bra sett i lys av hvordan det var tidligere, men antallet er likevel for høyt. Særlig 16- og 17 åringer burde være røykfrie siden det ikke er lov å kjøpe røyk for så unge mennesker. Dessverre er det en oppgang i antall snusere – fysjforskam!

Fra første juli får barn lovfestet vern mot passiv røyking – hurra! Det er jammen meg på tide, spør du meg. Og om ett år, det vil si neste juli, blir det også forbudt for personale å røyke i barnehager, skoler og foran inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter – hurra igjen! Så lenge man har ansvar for unger, er man også forbilde og som forbilde må man tenker over egne holdninger og handlinger: Hva vil jeg at barna skal ta etter og hva vil jeg at de skal styre unna? Å røyke i smug funker bare ikke, unger får det med seg!

Selv om det er supert at det blir forbud mot røyking, skulle jeg gjerne sett at det også ble forbud mot snusing, for til tross for at snusing er mindre skadelig enn røyking, er det ikke helt ufarlig. Det ligger økt kreftrisiko ved snusbruk også.

**

Kilde: Tønsberg blad 31.5.2013. Artikkelen finner du på Vårt Land.

Ps! Du må bare lese Ingvar Ambjørnsens betroelse: En annen tid.

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “I dag er verdens tobakkfrie dag!

 1. Mandagsmor
  1. juni 2013

  Verdens tobakkfrie dag? Det har jeg ikke fått med meg, enda jeg er en hund etter aviser kan jeg ikke si at jeg har sett noen ting om det!
  Jeg burde vel føle meg truffet, siden jeg røyker som en svamp. Men jeg liker røykeloven og er glad den blir utvidet enda mer! Det er herlig å kunne sitte på kafe med – både alene og med barn, uten å måtte «spise røyk». Nå er jeg en hensynsfull røyker, tror jeg, som faktisk også tar hensyn også utendørs. Mange står f.eks. i buss-skuret og røyker uten tanke for de som står rundt, – barn og voksne.
  Og ja, om du lurer; Jeg har prøvd omtrent alt for å slutte med røyk. Det er vanskelig. Mest fordi jeg har røkt siden jeg var fjortis og tobakk er en så innarbeidet del av min tilværelse.
  Staten sender folk på avrusing, – kan ikke vi innbarka røykere få tilbud om noe tilsvarende? Fire uker på en øde øy, mye aktivitet og psykologhjelp…. det hadde vært noe det! 😉
  Eller – hvorfor kan de ikke bare forby tobakk totalt? Lovlydig som jeg er ville jeg ikke turt å røyke!

  Liker

  • Lammelåret
   2. juni 2013

   Jeg trodde avrøyking var et tilbud allerede? Altså via fastlegen. Om det ikke er det burde det bli satt igang, synes jeg, for det kan bli et stort problem.

   Slik du forteller høres det ut som om røykingen er en vane, en del av deg som er noe mer enn selve røyken. Å avvenne seg er krevende. Vi er mye vanene vi legger oss til. Jeg tror man må finne sin egen motivasjon for å slutte, ikke bare den overfladiske som er lett å ty til. Og så må det være riktig tid for å slutte – en indre følelse av at nå går det. Det ligger jo mye psykologi i dette, så ja: Bort med deg til en øde øy og kom hjem igjen med friskere lunger!

   Liker

 2. Jenny
  1. juni 2013

  Helt enig med deg 🙂 gruer meg alltid til å gå ut dørene på flyplassen, for isteden for frisk luft, innhalerer jeg andres røyk. gufs

  Snus er bedre for lufta, men det er helt uforståelig for meg at det kan være kult. Akkurat sompogs, fotballkort og jojo er altså snus tingen for ungdommen. Det er fælt.

  Liker

  • Lammelåret
   2. juni 2013

   Det er ubehagelig for noen, mens andre nærmest får kvelningsfornemmelser – ekkelt.

   Snus som tred skremmer meg også. I artikkelen sto det at snusboksene fins i lekker innpakning og med smakstilsvarianter av sjokolade og mint! Forby det!

   Hehe.. jeg er ikke så bevandret i dette og må lese meg til hvordan snusboksene ser ut.. !

   Liker

 3. Therese
  2. juni 2013

  Jeg har et lignende innlegg lagret. Det er skikkelig ille å skulle bruke utearealet på for eksempel uterestauranter. Noen MÅ røyke hele tiden, og jeg orker ikke å spise når noen røyker ved siden av meg.

  Det er ganske ille at restauranter har fått lov til å bygge inn uteplassene så røykerne kan boltre seg. De som ikke tåler/liker røyk må sitte inne på solskinnsdagene.

  Jeg hater røyking!

  Liker

 4. annebloggen
  2. juni 2013

  Røykeloven var et kjempestort framskritt. Før det var det håpløst for meg å kunne hygge meg ute på kafeer og resturanter. Da røykeloven kom, var det mange røykere som opplevde seg «mobbet», men jeg vet ikke om de vet hvor mye vi ikke-røykere måtte tåle av hets hvis vi forsiktig prøvde å antyde røykfrie personalfester eller prøvde å henstille vennlig om å vente med røyk til alle var ferdige med maten. Vi ble kalt fanatikere og festbremser og ingen tok hensyn uansett. Pauserommene i de første barnehagene jeg jobbet i var umulige for meg å oppholde meg i uten å bli dårlig, men den første sjefen min påla meg å ha pause sammen med fire røykere. Pausen var betalt og han hadde styringsrett! Det er godt det går framover. Ungenes rettigheter er det viktigste nå synes jeg. Her jeg bor er ikke dette med uteresturanter noe veldig aktuelt tema. Men jeg skulle ønske at folk kunne skjønne at røyk utendørs også irriterer.

  Liker

  • Lammelåret
   3. juni 2013

   Heldigvis er ikke røyking normalen lenger!
   Den sjefen din høres ikke mye sympatisk ut, og ganske lite opptatt av arbeidsmiljøet. Noe sier meg at det var ganske stort sykefravær?

   Liker

   • annebloggen
    3. juni 2013

    Det er jo tredve år siden nå. Den gangen var det jeg og en kollega som var i mindretall og ble sett på som litt sære og røyking pågikk over alt. Jeg er veldig glad for at vi har kommet litt lenger nå:-)

    Liker

 5. egedenne
  3. juni 2013

  Hva med røykeforbud i bussskur og sånne steder? Mange røykere gidder ikke ta hensyn i det hele tatt..

  Liker

  • Lammelåret
   3. juni 2013

   Det inngår vel i definisjonen av «det offentlige rom»?

   Liker

 6. Tilbaketråkk: Jeg – en dårlig nordmann | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: