Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Lesing i sommervarmen som oppmerksomhetstrening og kos!

Den beste måten å finne roen på og å flytte fokus fra det ytre til det indre er å lese! Når vi er forenet med oss selv er vi mer mottakelig for andres godhet og mer åpen for andres verdensbilde. Det igjen kan gir oss større innsikt og bedre forståelse for andres måter å leve på. Det vi forstår har vi lettere for å godta enn ting som er ukjente for oss.

Den som liker å lese går aldri tom for underholdning, spenning, kognitive utfordringer eller tåredryppende historier. Å lese er å skape sitt eget univers, sin egen plass som samtidig gir rom for andre – ganske unikt, ikke sant?

Sommer er bra lesetid. Det er smart å oppfordre barna til å lese og selv engasjere seg i bøkene til ungene. Å finne riktig bok er kilden til leseglede! Det hjelper også å dele fra bøker en leser selv, fordi det gir signaler til barnet om at lesing er en viktig aktivitet.

Biblioteker landet over arrangerer lese»konkurranser» for unger i barneskolealder. Hva slags opplegg som fins varierer fra fylke til fylke. Sjekk ut det som gjelder der du bor.

I Vestfold gjelder Lesekortet – sjekk mer på Vestfoldbibliotekene!

I Kristiansand kommune gjelder Sommerles.

I Tromsø gjelder Les for svingende!

les-for-svingende-20133

Hvis du ikke liker å lese høyt for ungene, men likevel vil gi barnet ditt leseglede, er lydbøker en god ting.  Å legge vekt på lesing og bøker er særlig viktig for skolestartere og unger som ellers sliter med lesingen. Det gjelder å gjøre det morsomt! Dersom du ikke vet helt hvordan du skal vekke leseinteresse hos barnet ditt, har jeg flere tips å komme med. For en tid tilbake ble jeg intervjuet av Propell forlag, der gir jeg blant annet en del tips om dette. Intervjuet finner du her:

Uten å være på nett kan barn lett havne utenfor det sosiale fellesskapet

Jeg skriver også om nettbruk og grensesetting, kanskje du får noen tips eller nye idéer til hva som kan fungere hos deg? Gi meg gjerne tilbakemeldinger!

Har du planer om å lese i sommer? Har du fokus på at lesing er morsomt eller er det noe som bare hører skoletiden til?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

16 kommentarer på “Lesing i sommervarmen som oppmerksomhetstrening og kos!

 1. Dongwook
  15. juni 2013

  Jeg har en 15-åring som ikke gidder å lese. Hver sommer både lærerene hans og ejg oppfordret ham til å lese. Jeg har spurt spurt om det er spesielle bøker han ønsker seg, og ahr kjøp eller lånt dem til ham. Han har topåpen lest halvparten i bøkene han har begynt på så gidder han ikke mer.

  Hvordan man skal fremme leselyst da vet ikke jeg, han er god t il å lese så det er ikke der problemet ligger. Han gidder rett og slett ikke.

  Liker

  • Lammelåret
   16. juni 2013

   Slik jeg ser det er poenget å gjøre barna lesedyktige slik at de kan hente informasjon fra en tekst og ha et høyt nok lesetempo til å kunne fungere i en skole-/studiesituasjon. Utover det er lesing en glede for mange, men jeg tror også det er viktig å akseptere at lesing ikke er for alle.

   Det høres ut som om du har gjort en god jobb med sønnen din!

   Liker

  • hellekarinajohansen
   16. juni 2013

   En femten år gammel gutt har kanskje andre ting å drive med enn å lese?

   Og, skal heller ikke undervurdere internett som en arena å lese på..

   Liker

 2. Tror hele familien har fått med seg hvilken bok jeg har lest de siste dagene. Husvask og matlaging har måttet vike for «Politi». Ble ferdig halv tre i natt.

  Lesing er superviktig. Den som er glad i å lese, kan oppleve så mye. Ikke minst oppmuntrer vi vår niåring til å lære seg å like å lese, da vil framtidige skolefag bli enklere også. Så klart vi er med på denne sommerkampanjen. Sommer er absolutt lesetid for vår familie.

  Liker

  • Lammelåret
   16. juni 2013

   Var den bra?

   Liker

   • hellekarinajohansen
    16. juni 2013

    Nei. Oppskrytt. Om du er en Nesbø-leser i utgangspunktet er den et must, men er virkelig ikke den beste boka han har skrevet..

    Liker

    • Lammelåret
     17. juni 2013

     Har ikke lest Nesbø, så det er nok ikke den jeg skal starte med heller.

     Liker

     • hellekarinajohansen
      17. juni 2013

      Nei, det hadde virkelig vært dumt.

      Liker

 3. Refleksjon på livsvegen
  15. juni 2013

  Eg elskar eigentleg å lese..
  Har berre for lite tid til det, trur eg 😉

  God helg!

  Liker

  • Lammelåret
   16. juni 2013

   Liten tid, kanskje, eller ikke gjort det til en vane?
   Når jeg leser lite handler det mye om at jeg ikke har ro nok eller ikke har nok fokus på det. Når jeg har bra lesetempo trenger jeg ikke tiden, det går nesten av seg selv.

   Liker

 4. Ingrid Urdal Øvern
  17. juni 2013

  Jeg har planer om å lese masse i sommer! Alt fra engelsk pensumlitteratur til barnebøker, klassikere, kristen faglitteratur og mye mer. Har en lang kø på soverommet. Men akkurat nå går det i «a Child called ‘it’ «. Hver gang jeg har lest en bok, skriver jeg en anmeldelse på bloggen, så du kan ta en titt hvis du vil 🙂

  Jeg er forresten helt enig i at å lese er viktig for barna – og for meg selv. Det er ingenting som en god bok når jeg virkelig trenger en «reality-escape»….

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2013

   Det beste er å låne bøker fra biblioteket, synes jeg. Da får jeg opp lesetempoet fordi det ligger et lite press/utenfra-motivasjon der.

   Skal absolutt besøke bloggen din, Ingrid!

   Liker

 5. Ellen
  17. juni 2013

  De siste årene har jeg lest mindre enn jeg gjorde før. Jeg leste alltid skjønnlitteratur, gjerne et par romaner i uka. Men de siste årene har jeg jobbet mer med henda og kroppen, og det har blitt mindre tid til bøker. Jeg var på biblioteket innimellom, men jeg fant ingenting jeg hadde lyst til å lese. Helt til jeg oppdaget at bøker var mer enn skjønnlitteratur (det visste jeg jo, men LESING, sånn i sofaen, det var det samme som romaner for meg). Nå leser jeg mest faglitteratur. For tiden er det Døden, skal vi danse, av Per Fugelli. Den er fantastisk bra! I sommer har jeg en bok jeg skal kjempe meg gjennom: Efter folkkyrkan av Patrik Hagman. Hvor godt den egner seg til strandkos, får vi se…

  For meg er det med lesning og barn bare sånn passe viktig. Jeg tenker at de vokser opp i et hjem der vi voksne alltid har ei bok vi holder på med, huset er i og for seg tapetsert med bøker. Men jeg har ingen barn som er så interesserte. Den eldste leser Donald Pocket og faglitteratur (hun har et bestemt yrkesmål og har hatt det i mange år). Nummer to er rett og slett ingen leser, ikke nummer tre heller. Men vi koser oss med Finn ordet, sånne kryssordaktige greier, å kose seg med ord, er jo bra uansett. Yngstemann kan ikke lese enda, men hun har i alle fall ro nok til å bli en leser. Vi får se. Men alle sammen elsker vi å være på biblioteket, og jeg tror den kampanjen kanskje kan få den eldste til å hive seg rundt i sommer. 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   17. juni 2013

   Lesing er så mangt. Det er ikke alltid interessant å lese skjønnlitteratur, men faglitteratur går fint. Andre ganger er det omvendt. Godt det er mye å velge mellom slik at en kan finne «den rette» boka til enhver sinnsstemning.

   Lesing er viktig for så mye, men som forelder er det viktigst for meg at barna mestrer det så godt at de ikke sliter på skolen. Om de i tillegg blir litteraturelskere, så er det ikke meg imot, men heller ikke et veldig viktig mål.

   Liker

 6. Jeg er kjempeglad i å lese. Likevel går det litt i rykk og napp. Akkurat nå, som bedriftsetablering tar mye tid, har det blitt lite lesing. Men jeg unner meg litt tid med ei bok innimellom da. Akkurat nå leser jeg «Tweens», en bok om dagens unge mellom 8 og 12. Spennende! Og godt poeng fra forfatterne om at vi som er voksne i dag har aldri vært tweens. Vi har aldri levd verken barne- eller ungdomsår med det tempoet dagens barn og unge opplever!

  Ellers er jeg stor fan av biblioteket. Var innom her om dagen og satte meg på venteliste på den siste til Dan Brown, «Inferno». Gleder meg! Lånte også en Minette Walters-bok på lydbok. Jeg elsker lydbok! Aldri går det så greit å stryke klær som når jeg har en lydbok på øret!

  Heldigvis er ungene glade i å lese. Måtte det vare! Vi oppmuntrer i alle fall. 🙂

  Liker

 7. marthecl
  18. juni 2013

  Jeg elsker å lese – og har alltid gjort det. Men noe av det jeg liker best er jo at boken er bare min og jeg kan bestemme når og hvordan helt selv. Derfor er kanskje lydbøker fint også n

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: