Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Ta ut pengene!

Med tennene i hendene

… er gapet tomt.

De bløte kinnene synker inn, fremmer fine linjer fra kinnben til lepper. Øynene er blanke av for mye væske, litt av den lager en sti mot den åpne munnen. Hun svelger.

I ett blunk forandres ansiktet fra apatisk til sint. Hun velter glasset, kaster tennene, skriker: «Hvem er der?!»

Stillheten har ingen svar.

Hun faller sammen igjen, stammer «hjelp meg, jeg er ikke meg»

… men ingen svarer. Hun er helt alene. I stillheten.

~*~*~

Damen i speilet

En gammel dame stirrer på henne. Hun kjenner henne ikke, men hun legger merke til den skrukkete huden og øynene som liksom har glidd litt skjevt ned. Kinnene ser myke ut, den løse huden bløt som silke. Den unge piken legger hodet litt på skakke og ser at den gamle kopierer bevegelsen. Rart.

Hun stirrer en stund til, fascineres av den andres blikk, ser noe gjenkjennende hos henne; hun ligner kanskje litt på hennes mormor?

Den unge piken åpner munnen for å si noe, men stopper opp før ordene formes da hun ser den gamle i ferd med å starte på en setning samtidig. For et sammentreff! Hun ler litt og den gamle gjør det samme, men dette er virkelig ikke morsomt. Den unge piken begynner å kjenne uro og irritasjon over den gamle. Gjør hun narr av henne?

Idet hun tar sats for å si hva hun mener om den gamles oppførsel, legger hun merke til døren bak den gamle, som er helt lik den hun selv har på badet sitt. I åpningen inn til stuen bak døren ser hun gjenstander hun vagt drar kjensel på.

Noe stemmer ikke, noe er helt feil, forvirringen fyller hele henne, får henne til å synke sammen og søke etter en stol. Hun setter seg tungt, føler seg med ett så gammel, så tung. Med en kraftanstrengelse vrir hun hodet mot der hun så den gamle i sted, men alt hun ser er en stor blank flate.

Den gamle er borte.

**

Tv-aksjonen for demens

I morgen er det TV-aksjon med innsamling til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens. Mine to tekster sier litt om hvordan demens kan være. Når fysiske funksjoner forsvinner en etter en, og tilknytningen til arbeidsliv og sosialt liv svekkes og siden forsvinner, er livskvalitet det som betyr mest. Når evnen til selvhjelp er så liten at hjelpsomme andre er den eneste veien til overlevelse, da betyr «de andres» verdier, holdninger og kunnskap mest av alt.

Høy kvalitet i eldreomsorgen – men ikke nok

Eldreomsorgen i dag er preget av høy kvalitet, men ikke bare. Dessverre råder en holdning om at hvem som helst kan jobbe innen eldreomsorgen og på sykehjem, det er til og med foreslått at førstegangstjenesten skal kunne tas på sykehjem. Det er fullstendig uakseptert, det er ikke da verdigheten settes høyest. Vi trenger penger til forskning på demens, både for forebygging, for å få vite nok om hva personer med demens trenger og for å kunne gjøre pårørende og helsepersonell i best stand til å gjøre en god og riktig jobb. Det må ligge forskning til grunn!

Ung med demens – hva er ung?

Demens rammer ikke bare gamle folk, men også unge. Det er skummelt fordi sykdommen på en måte kommer nærmere en selv, – ting virker mindre truende på avstand. Det er også skummelt fordi mange ikke kjenner tegnene på demens, dermed blir det vanskelig å gjøre riktige tiltak tidlig eller henvise vedkommende til utredning.

Lisbet Rugtvedt skriver om unge med demens i sin blogg. Det viser seg at det er økning av mennesker med demens før 65 år, omtrent 3000 mennesker her i landet. Det er mange enkeltskjebner, og deres sykdom har store ringvirkninger.

Første tegn kan være..

For noen er stor personlighetsendring første varselsignal om at «noe» er galt. Det kan være at personen alltid har vært rolig, men på kort tid blir hissig og handler på en utypisk måte for han eller henne. I noen av disse tilfellene kan man mistenke en hjerneorganisk sykdom.  Det kan være starten på demensutvikling.

Kompetansesenter

Det ligger mye informasjon på nett om demens. En god kilde til informasjon er Kompetansesenteret for aldring og helse – her finner du oppdatert informasjon om utredninger og mye mer.

Anbefalt litteratur

Selv kan jeg anbefale:

Du tror du vet alt av Marie Peterson – en bok om å være datter til en svært demenssyk mor,

Året med tusen dager av Berit Degnæs – nytt forhold, stor kjærlighet, men hva skjer når han viser tegn til demens? og en skjønnlitterær bok

Alltid Alice av Lisa Genova – om fallet fra å være en respektert og anerkjent fagperson til at sykdommen overtar alt.

Blogg

Jeg har oppdaget en blogg som handler om å være ung pårørende til en far med demens. Bloggen heter demensdatter, sjekk den gjerne.

**

Visste du forresten at demens ikke er én sykdom, men en samlebetegnelse for sykdommer? 

Har du tatt ut «ordentlige» penger? Har du planer om å gå med bøsse selv, og ta med ungene? Jeg skulle gjerne gjort det selv, men må holde meg til å skrive om det og oppfordre deg til å delta på din måte. 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

4 kommentarer på “Ta ut pengene!

 1. ellens oase
  19. oktober 2013

  Har ordentlige penger, og har allerede fått mye mer innsikt enn jeg hadde om demens. Det er jeg glad for. Dette har jeg visst lite om, og bare håpet at det ikke rammer oss. Tror åpenhen kan kjøre det lettere å være en god pårørende, og gi bedre tid mellom den demente og de rundt. Veldig bra aksjon!

  Liker

  • Lammelåret
   20. oktober 2013

   Flott at du har tatt ut ordentlige penger, Ellen!
   Det er altfor liten kunnskap om demens blant vanlige folk, også blant helsepersonell, faktisk.
   Så bra at jeg har klart å tilføre deg noe, det tar jeg med meg videre (tolket deg dit).

   Ønsker deg en flott søndag!

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: