Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Smart av skolen!

Hva gjør du dersom barnet ditt er for sykt til å gå på skolen?

På skolen til barnet mitt er det slik at foreldrene skal ringe innen undervisningsstart og gi beskjed om at barnet ikke kommer. Jeg trodde i all min naivitet at det var en selvfølgelighet for alle. Å bare utebli kjennes unaturlig og rart. Foreldre som velger denne løsningen: tror de at barnet deres ikke betyr noe for helheten, at det ikke blir savnet?

Selvfølgelig må man gi beskjed når ungen ikke kommer på skolen!

Sett i et større perspektiv er det viktig for undervisningens del at læreren vet hvorfor barnet ikke stiller opp. Det er viktig at vi som foreldre vet at barnet har kommet frem på skolen til undervisningsstart; at det ikke skulker eller er blitt kidnappet. Ved å ha god oppfølging kan vi lettere oppdage mobbing og dårlig miljø langs skoleveien.

På skolen til barnet mitt er det slik at unger som ikke kommer til undervisningen i tide blir ringt etter. Foreldrene blir kontaktet og dem som ikke tar seg tid til å informere skolen får kanskje dårlig samvittighet. Det gjør i tilfelle ingenting! Dårlig samvittighet kan være et bra utgangspunkt for endring!

Ved skolen til barnet mitt har skulkingen blitt redusert etter oppringingen ved fravær startet. Det er en flott bivirkning!

2013-10-29 17.16.07

**

Hva slags løsning er det på skolen til barnet ditt? Eller på den skolen du jobber? Gir du beskjed om barnet ikke skal på skolen en dag eller praktiserer du andre regler for dem enn for deg?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

14 kommentarer på “Smart av skolen!

 1. Vi praktiserer de reglene som gjelder ved skolen. Altså melding I ETTERKANT av fravær. Eller det vil si, fravær av typen være bort en time for å dra til legen eller lignende meldes i forkant, via meldebok. Sykefravær meldes i etterkant. Men enig med deg, føltes rart til å begynne med. For i barnehagen er vi vant til å gi beskjed om morgneen dersom barnet ikke kommer.

  Liker

  • Lammelåret
   29. oktober 2013

   Det var jeg også vant med helt til i vår da det ble gjort til et prosjekt. Tror idéen ble lansert på bakgrunn av bortføringsforsøkene det var så mange av i en periode. Som en bieffekt viste det seg at fravært som skyldes skulk gikk ned. En relativt tett oppfølging på dette området hadde altså en positiv effekt.

   Hadde vært interessant å høre om andres erfaringer på dette.

   Dersom ungen ikke møter, kan det ta lang tid før det oppdages. I tilfelle bortføring gir det bortførerne mange timer å «jobbe» på.. ganske skummelt!

   Liker

 2. livelovelaugh
  29. oktober 2013

  På vår skole gjør vi som for deres. Det er et eget nr vi sender sms eller ringer til hvis barnet ikke kommer. En stor trygghet å vite at noen sjekker hvis barnet ikke dukker opp til timen!

  Liker

 3. Malin
  29. oktober 2013

  Melding i etterkant av fravær. Tlf ved fravær over tre dager.

  Liker

  • Lammelåret
   29. oktober 2013

   Jøss, ungen kan altså være borte fra skolen tre dager uten å bli etterlyst?

   Liker

 4. elisabethinnerstiveien
  29. oktober 2013

  Hos oss er det nylig opprettet en epostadresse som skal brukes kun til dette formålet. Og man må gi beskjed før klokka åtte om morgenen. Godt at slike tiltak reduserer skulking.

  Liker

  • Lammelåret
   29. oktober 2013

   Det høres bra ut, Elisabeth!
   Hva skjer dersom foreldrene ikke melder fra om at barnet blir borte fra skolen?

   Liker

 5. Cecilie
  29. oktober 2013

  Så lenge jeg har hatt skolebarn (er på 5. år nå) har vi ringt kontoret innen (helst senest ti minutter før) skolestart for å gi beskjed. Hvis beskjed ikke er gitt innen første time er gått blir vi oppringt av lærer eller noen på kontoret. Det er både for skolens del, men også for oss foreldre så vi vet ungene er kommet fram eller ikke.

  Meldingsboka er på vei ut. Tidligere måtte vi skrive i etterkant av sykefravær, noe vi ikke må lenger. Som de sier, dobbelt arbeid når det allerede er meldt fra. Meldingsbok er nå til fri ved lege ol., fri utover en dag må søkes permisjon om.

  Jeg må si det høres en smule uggent ut å ikke skulle gi beskjed/få beskjed… Både med tanke på galskapen som skjer rundt forbi, men også ift ulykker og andre uhell som kan skje…

  Liker

 6. Tilbaketråkk: Smart av skolen! : Hjem og familie

 7. Nina Elisabeth
  2. november 2013

  Nå har vi bare barn i barnehage, men dog. Dersom barnet er sykt eller ikke kommer av andre årsaker, så skal det gis beskjed til avdelingen innen kl. 09.30 samme dagen.
  Det jeg syns er litt kjipt er at ingen etterlyser barnet dersom det ikke er der, og barnehagen ikke har fått beskjed.

  Vi står midt oppe i husbygging (langt unna der vi bor i dag), noe som medfører at vi av og til ikke reiser tilbake før mandagen. Da skjer det det gjerne at vi glemmer å gi beskjed om at jentungen ikke kommer i barnehagen. Ingen i barnehagen som sjekker ut hvorfor.

  Jeg syns det er litt skummelt jeg da. Sjansen er jo liten, men det har jo skjedd at unger har blitt glemt igjen i glovarme biler av stressede foreldre osv. Her kunne jo enkelte tragiske hendelser vært ungått dersom barnehagene hadde rutine for å kontakte foreldre og høre hva som skjer. Jeg ser jo at det kanskje er viktigere med tilbakemlding fra skolen, siden ungene da kommer seg dit selv, men likevel.

  Liker

  • Lammelåret
   2. november 2013

   Det som er spesielt med skolen er nettopp at barnet har mange timer alene dersom det ikke drar på skolen og heller ikke blir etterlyst. Mye ubehagelig kan skje da. Barnehagebarn er vel mer sikret i så måte, da de ikke går inn eller ut uten en voksen. Er det ikke slik, da, at foreldrene skal gi beskjed om en annen enn foreldrene henter? Om det ikke er slik, er det skummelt!

   Liker

   • Nina Elisabeth
    2. november 2013

    Jo, det er ingen som får lov å ta med barnet ut av bhg utenom foreldre dersom det ikke er gitt beskjed om det. Og det er jo veldig bra.
    Iallefall er det sånn hos oss.

    Som jeg skrev, ser helt klart at det er større behov for denne type tilbakemelding i skolen 🙂

    Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 29. oktober 2013 av i Samfunn og meninger, Skole med stikkord , , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: