Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Er fotballfruen problemet?

Den godeste fotballfruen er blitt mor – men hun ser ikke ut som en mor. Hun mangler nemlig den deigete, pløsete nyfødt-magen de fleste har. Og det er ikke bra. Virkelig ikke.

Sukk.

Jeg er sånn passelig lei av at det bare er én standard som teller når det kommer til utseendet. Og av kritikken som hagler når noen beveger seg utenfor denne smale malen. Fotballfruens store popularitet er tydeligvis en portåpner for all slags dritt. Selv på et nettsted som Kvinneguiden tillates det side opp og ned med usaklig kritikk og sjikane av damen.

Problemet er visstnok at den nevnte fruen får Suzanne Aabel til å føle seg feit! Og ikke bare det, men fruen er også blitt anklaget for å være et dårlig forbilde for små jenter og hvem vet: Kanskje gutter med. Det er bare det at hvis «andre» ukjente mennesker (med mindre du kaller en kjendis bekjent, da..) klarer å påføre deg spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde, ja da står det ikke mye bra til med selvbildet fra før av. Hva med å ta ansvar selv istedenfor å legge det over på andre?

En blogger får ikke større makt enn vi lar henne få. En blogger får ingen innflytelse dersom ingen klikker eller deler leser. Den som ikke blir spredd får ingen tilbud om reklame, om produkter, om noe som helst. Ikke en krone kommer på kontoen for dem som ikke håndterer mediet. Derfor faller kritikken fra hverandre. Det virkelige spørsmålet er hvorfor fotballfruen er blitt så populær. Hva slags behov dekkes ved å besøke bloggen hennes?

Jeg ser ofte at kritikken kommer fra  dem som selv er mødre til jenter i starten av tenårene, kanskje yngre. Hva forventer de egentlig? At bloggeren skal endre seg etter deres behov? At hun skal legge ned levebrødet sitt fordi noen synes hun er for tynn, for mager, for trent, for.. ja hva som helst egentlig?

Nyhet: Verden er stygg! Verden er farlig! Og det er ditt ansvar å geleide ungene dine gjennom verden – ikke prøve å tilpasse verden ditt behov. Gjør foreldrejobben din istedenfor å legge ansvaret over på en fjern blogger, som tjener til livets opphold fordi du klikker deg ihjæl på bloggen hennes.

Caroline, om du av en merkelig grunn skulle klare å forville deg inn på denne smale mikrobloggen min: Gratulerer så mye med baby! Jeg ønsker deg en flott barseltid og håper du tillater deg å kjenne på det du føler – uansett om det er boblende glede eller tristhet. Begge deler er normalt! 

**
Lenke til fotballfruens blogg.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

43 kommentarer på “Er fotballfruen problemet?

 1. Morten Besshø
  28. november 2013

  «En blogger får ikke større makt enn vi lar henne få» – spot on!

  Jeg innrømmer å ha sett på sidene hennes – mest som en øvelse i mine sosialantropologiske selvstudier – og det er jo bare trist at det er mulig å bli «kjendis» av å gå hjemme hele dagen og ikke ha noe annet å gjøre enn å skifte antrekk og ta bilder av det …

  Liten digresjon, men er litt spent på reaksjonene som sikkert kommer nå som en annen rosadåse griner i mediene fordi outfitbildene hennes er misbrukt.
  Grøss

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Hun dekker åpenbart et behov hos folk, det er det vi bør være kritiske til – ikke henne i seg selv. Synes jeg.

   God helg, Morten!

   Liker

 2. gromykl
  28. november 2013

  Takk! Godt noen kan si ting som de er. Blir gal av alt som skrives om sosiale mediers påvirkningskraft, man kan ikke tilpasse verden til sitt eget behov nei. Tenk, noen er tykke, noen er tynne, noen klarer en ting, noen får til noe annet.

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Vi bør heller hylle ulikeheten mellom oss, enn å gjøre en bestemt kropp til malen de færreste kan navigere etter. Det er da mye bedre å finne forbilder som ligner på oss selv, og som er i nærheten av hva vi kan oppnå selv.

   Liker

 3. Kristin
  28. november 2013

  Folk må få gjøre hva de vil og bloggere er selvsagt intet unntak. Og jantelov, misunnelse, sjalusi, egosentrisme og selvforherligelse finnes i mange ulike former.
  Mye av alt det overnevnte florerer da også naturligvis på sosiale medier. Det er bla. ikke uten grunn at aksjoner a la den UngHjelp har satt igang for å bøte på selvskrytet.

  For uansett hvordan man snur og vender på denne saken har jeg kommet frem til at jeg nok synes det er en god smule spesielt å poste bilder av seg selv i trusa og bh’n på sosiale medier. Og fotballfrue eller ei, det er naturlig nok for mange en skjerpende omstendighet å gjøre så 4 dager etter en fødsel….

  For la oss gjøre en liten sjalusisjekk/fordomssjekk:

  Om dattera di, nabojenta eller en kollega postet et trusebilde 4 dager etter fødsel, hadde man ikke lurt på om vedkommende hadde en liten skrue løs…?
  Også uavhengig av kropp a la «null babykilo»..?

  Så etter min mening trengs det hverken sjalusi, misunnelse, tenåringsdøtre eller sneversynthet mht ulike kroppsfasonger for å tenke akkurat den tanken…

  Liker

  • Camulen
   28. november 2013

   Jeg er enig med deg, Kristin. I tillegg mener jeg at bloggere har et visst ansvar for sine lesere. Akkurat som andre offentlige medier har det. Blogging er offentlig, etter min mening. Og spesielt idet du har gjort det til ditt levebrød, som Fotballfrue har gjort. Hun er dessuten 26 år, og dermed voksen. Det kreves mer av voksne medmennesker. Hun må innse at hun er et stort forbilde for mange, mange unge jenter, og det mener jeg hun bør ta hensyn til. Jeg synes det er skuffende at hun fokuserer på kropp rett etter fødsel.

   Liker

   • Ida Sundae
    29. november 2013

    Enig med dere! Hun har mange lesere og bør derfor tenke på hvilke signaler hun sender ut når hun legger ut sexy mama-bilde så kort tid etter fødsel… kroppsfokus, hello!! Hun er utrolig flott, da, det skal sies.
    Jeg er bare så dødsglad for at jeg ikke er 16 år i dag… tror jeg hadde slitt litt mer enn jeg gjorde på 90-tallet.
    Prøver bare å forsvare jenter med dårlig selvbilde her…

    Liker

  • Elin
   1. desember 2013

   Så enig. Det som er rart med denne saken er jo det å legge ut et bilde av seg sjøl i trusa og bh’n! Hadde det vært sommer, bikini og sol, hadde det riktig nok vært noe annet, mer normal setting, sjøl om jeg fortsatt syns det er snodig at folk legger ut bilder av seg selv hvor de poserer nærmest i netto’n. Tynn, tykk… Har ingen ting å si. Jeg bare syns det er en rar ting å gjøre…
   Med det bildet det her er snakk om får jeg følelsen av å ha sett noe privat…som om «oj, fikk delt bildet jeg tenkte sende mannen min, med alle på instagram»…liksom…
   Ingen kritikk av Fotballfrues kropp, den er jo superfin, den. Mer som en generell kritikk av alle flashe-hud-mens-man-gjør-en-pose-bildene som det bare blir mer og mer av. Er det ikke litt ålreit å la noe forbli privat, da!? 🙂

   Liker

 4. sotengelen
  28. november 2013

  Folk må gjerne poste trusebilder av seg selv, jeg klarer å la være å se på. Det som nå blir spennende er hvor mye av den babyen sitt liv som kommer til å bli dokumentert og delt. Det er her Fotballfruen virkelig må tenke seg om. Voksne folk får stå for egne valg – barn har ikke alltid et valg.

  Liker

  • Lammelåret
   28. november 2013

   Det kan bli en svær utfordring, så omstridt som hun er. Jeg har ikke veldig stor tro på folks vett og hensyn til den lille babyen.

   Liker

 5. VK
  28. november 2013

  Bra skrevet. Er helt enig i det du sier her! 🙂

  Liker

 6. Synnøve Kleive (@pixelsynn)
  29. november 2013

  Jeg leser ofte fotballfrues blogg, slik jeg leser din blogg og mange andres 🙂
  Jeg tror ikke hun bare diller hjemme hele dagen og tar bilder av det hun har på seg slik det ble påstått i en av kommentarene oppe her (@morten). Bloggen er altfor proff til det. Jeg tror hun jobber knallhardt og driver jo i praksis sitt helt eget dameblad som vanligvis krever en hel redaksjon! Og hvorfor leser folk bloggen? Jeg tror svaret på det er det samme som hvorfor folk leser dameblader.. oppskrifter, interiørtips, treningsinspirasjon osv osv..
  Men selv om jeg er en «tilhenger» så synes jeg det omstridte bildet er litt trist. Fordi kropp etter fødsel er veldig privat. I hvert fall så var det det for meg. Ikke fordi jeg skammet meg på noen måte, men fordi den tilhørte meg selv, barnet mitt og mannen min. Jeg håper fotballfrue klarer å balansere videre mellom den offentlige og private sfære i den omtåkede hormonelle boblen hun garantert befinner seg i akkurat nå.

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Jeg synes det blir noe sært å kritisere det man leser når man helt på egenhånd har valgt å lese det.. Hvorfor gir folk masse oppmerksomhet til det de ikke liker?

   Ønsker henne alt godt, jeg også. Dette må være en utrolig krevende situasjon å være i – med en million synsere over det ganske land samtidig som hun er nybakt mor og har en bedrift å ta seg av.

   Liker

 7. Casa Kaos
  29. november 2013

  Jeg er enig med de over her som syns det er litt rart å poste bilde av seg selv i undertøyet fire dager etter fødselen.
  Men hun ser jo fantastisk ut. Goddamn it! Hvordan er det mulig?

  Så må vi huske på at dama er full av hormoner og har muligens et par barseltårer i øyekroken. Kanskje hadde hun behov for litt skryt og ros akkurat denne dagen.

  Liker

  • Camulen
   29. november 2013

   Hehe, det siste har jeg tenkt også. Også er hun kanskje heller ikke helt «tilregnelig» om dagen heller midt i hormoner, amming og alt…

   Liker

  • Kristin
   29. november 2013

   😉 Ja om ikke annet så kan vel «ammetåke» også unnskylde posting av u-decente bilder på sosiale medier! Akkurat den tanken har slått meg også…. ;-p

   Liker

  • Jill Walker Rettberg
   29. november 2013

   Jeg har også tenkt på det, man er jo ekstremt emosjonelt ustabil etter en fødsel. Det gjør jo også at hun ganske sannsynlig er desto mer sårbar for alt dette hatet som velter ut mot henne nå. Håper hun har bra støtte rundt seg.

   Liker

 8. Ellen
  29. november 2013

  Men altså: Du krever veldig mye av mennesker, dersom du mener at alle skal klare å stå i mot det kommersielle presset som slike bloggere er en del av.

  Jeg tror at reklamen (inkludert budskapet til slike bloggere som fotballfrue&co) får oss til å flytte drømmene våre inn i kommers-land. Drømmene våre er pakket inn i reklamens budskap. Vi drømmer om å være tilfredse, men så er drømmen omgjort til å handle om en perfekt kropp. Vi vet jo at det er sånn, vi er ikke dumme, men det er noen psykologiske og sosioligiske prosesser her som man skal være veldig sterk for å ikke bli en del av. Vi er jo tross alt del av et fellesskap. Og dette er fellesskapets språk.

  Liker

  • Carina
   29. november 2013

   Enig Ellen, godt sagt. Felleskapets språk, det uttrykket likte jeg!

   Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Ja, men det fins en million blogger der ute, sånn cirka, og da må vi sjøl være kritiske til hvilke vi besøker og lære ungene våre å være kritiske og snakke om de mest populære stedene. Ff blir ikke den desidert mest leste og omtalte bloggen om den ikke dekket et behov. Det er dette behovet jeg lurer på hvorfor er så sterkt. Og jeg er kritisk til bekymrede mødre som legger ansvaret sitt over på en blogger.

   Liker

   • Ellen
    29. november 2013

    Men det behovet re jo ikke i første rekke et personlig behov. Det handler jo om at vi er en del av en kultur. Og det er tungt arbeid å løfte seg selv etter håret.

    Liker

 9. Ann Judith
  29. november 2013

  Hadde hun vært min datter hadde jeg vært svært bekymret. Det kan vel ikke være noen som helst tvil om at hun er sykelig opptatt av kroppen sin? Jeg er overhode ikke misunnelig. Jeg la selv på meg bare 9 kilo med mine to første og 15 med tvillinger etterpå. Jeg var selvsagt beundringsverdig slank raskt etterpå, men jeg kan love at jeg ikke følte for å vise fram kroppen min. Jeg ble altfor tynn… Jeg tror forballfruen også vil føle seg rimelig «skrapa» om noen uker etter amming og nattevåk… Og kanskje vil hun DA begynne å tenke litt annerledes. Jeg håper det.
  PS: jeg følger ikke bloggen hennes, men måtte inn og se etter alt viraket rundt dette i de siste dagene. Så ha meg unnskyldt hvis jeg vet for lite om henne. Det er bare førsteinntrykket som snakker. Jeg føler tristhet…

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Jeg vil ikke si at hun er sykelig opptatt av kroppen sin, jeg kjenner henne ikke. Er ikke alle idrettsutøvere «sykelig opptatt» av kroppen sin, da? Det er mange idretter som har enormt stort fokus på kroppens ytre, Fotballfruen er bare en av dem.

   Liker

 10. Tilbaketråkk: Hysteria | Ida Sundae

 11. Sofie
  29. november 2013

  Blir ganske sjokkert over hva voksne og ansvarlige kvinner (ja, det er for det meste kvinner) får seg til å kommentere over kroppen til andre kvinner. Dersom fotballfrue hadde lagt ut bilde av seg med en deigete/pølsete mage hadde hun sikkert blitt hyllet som tøff. Men hun ser ut som hun ser ut. Skal hun ikke ha lov til å dele bilde av seg selv om hun faktisk ser fordømt bra ut (I manges øyne) fire dager etter fødselen? Altså, jeg hadde heller aldri postet et bilde av meg selv I undertøyet, uansett tidspunkt. Men jeg synes det er helt greit at andre voksne og ansvarlige mennesker gjør det. Og jeg synes det er flott at hun er stolt av kroppen sin etter fødselen.

  Det jeg synes er fryktelig synd er at vi, voksne kvinner, ikke klarer å ha rak nok rygg til å la være å rakke ned på andres kropper. Og dette tror jeg (I stor grad) kommer av egen usikkerhet. Vær stolt over kroppene deres!! Lev det livet DU ønsker med den kroppen, det kostholdet og den treningen som gjør DEG lykkelig! Jeg tenker at det er den beste måten å være et godt forbilde på: å være stolt av seg selv. Ikke lengte etter et annet ideal.

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Jeg er langt mer kritisk til medienes kroppsfokus enn en blogger på ett nettsted sin hyllest til egen kropp.

   Det kan virke som om det er allmenn tillatt å slenge dritt og snakke nedsettende til mennesker som er uvanlig veltrent og tilsynelatende vellykkede. Om folk heller rettet oppmerksomheten mot hva de selv har av ressurser, så ville verden blitt et bedre sted å være! Ikke sant?

   Er så enig med deg i innspillet ditt, Sofie!

   Liker

 12. Tilbaketråkk: Er fotballfruen problemet? : Hjem og familie

 13. underveis
  29. november 2013

  Nei – hva er problemet! Det finnes jo mengder av andre ordentlige problemer her i verden. Jeg synes bloggen hennes er en utrolig underlig rosa selvfokusert greie – som jeg ser på i blant en sen kveld fordi det er virkelig underholdende. Som en Disney-film, liksom. Og jeg ser jo at fruen jobber knallhardt med dette rosa, tynne, spreke, fantastiske universet. Og så tenker jeg som noen over her at hadde jeg vært søstra eller mammaen eller venninna hennes, så hadde jeg jo vært bekymra for hvordan det egentlig står til , for eksempel særlig når en legger ut trusebilder rett etter fødsel. Det virker jo ikke helt bra.
  Og jeg ser jo at dette kan være ille for andre. Spesielt for helt unge jenter. Men det er en hel verden av for-tynn-for-perfekt-påvirkning der ute. Det er ikke fru Eriksens skyld alene. Så hun kan vel få være i fred noen dager nå i ammetåka i hvertfall.
  (Og tenker jeg at det er en del utfordringer når en har barn og har en så eksponert posisjon. Men – det får vi jo regne med at fruen tenker over)

  Liker

 14. Carina
  29. november 2013

  For å svare på spørsmålet ditt, nei det er ikke Fotballfrue som er problemet. Det er aviser og magasiner, med sine overskrifter av typen «slik inspirerer Fotballfrue andre damer til å komme i form etter fødsel.» Ti tusen tips til hvordan vi kan «få tilbake kroppen», og det generelle synet på at tynn er riktig. Som om den postgravide kroppen ikke er naturlig, men befinner seg i en slags unntakstilstand man fortest mulig skal bort fra. Det er dette fokuset på «slank og pen» fremfor «sunn og frisk for barnet» ved den gravid kroppen som er problemet. Å tro at mange ikke blir påvirket av et slikt budskap (felleskapets språk som Ellen så godt beskriver det!), er naivt. Og ja, det er selvsagt vårt ansvar som foreldre å snakke med barna om dette kroppsfokuset.

  Fotballfrue er selvsagt ikke ansvarlig alene. Dog bidrar hun til fokuset, blant annet ved å reklamere for magebelter som skal få magen «ut av unntakstilstanden.» . Men slik enorm hetsing av henne er ikke greit, det er jeg fullstendig enig i.

  Liker

  • Lammelåret
   29. november 2013

   Jepp. Vi har et kollektivt ansvar og det blir for dumt å dytte det på en enkelt person!

   Liker

 15. Lammelåret
  29. november 2013

  Jeg ser flere nye navn her i kommentarfeltet og det er fint. Velkommen så mye til dere nye og takk for at dere legger igjen meningene deres og diskuterer dere imellom!

  Ønsker dere alle en fin helg! Fortsett å si hva dere mener, mange perspektiver på ting er bra!

  Liker

 16. Tilbaketråkk: Om fotballfrue og mager. | ToPlussTre

 17. fivrelden
  29. november 2013

  Jeg tror noe av problemet er at det for flere lesere kan være vanskelig å se den reviderte siden hun viser frem. At de utsnittene hun velger, som vi bloggere til dels alle velger, er et rosenrødt som ikke nødvendigvis speiler tingene sånn de er. Hun tjener penger på dette, produktet må vises frem » perfekt» Selv om virkeligheten nok er en annen.

  Liker

  • Lammelåret
   30. november 2013

   Jepp, det har vært mange slike diskusjoner i bloggverdenen – og da blant ikke spesielt glamorøse bloggere: Hvor mye av oss er det i bloggen? Kjekk problemstilling.

   Jeg tenker jo at mediakunnskap burde vært obligatorisk for 8.klassinger slik at de lærer seg å gjennomskue teknikkene som gjør at folk fremstår som ensidige. Jeg tror mediakunnskap kunne gjort det lettere for mange usikre mennesker på jakt etter forbilder.

   Liker

   • fivrelden
    30. november 2013

    Jeg er enig. Jeg tror og på psykologi for de unge 🙂

    Liker

 18. FruMeyer
  30. november 2013

  Åh. jeg er så oppgitt over denne saken! Folk er forskjellige noen liker seg i trusa, andre ikke. Noen blir tynne etter fødsel, andre ikke. Men felles for de fleste en 4 dager etter fødsel er vel villt melkespreng? Shit, jeg synes synd på henne kommenterte venninna mi, tenk så vonde de puppa der må være 😉

  Liker

 19. Nanne
  30. november 2013

  Bra at noen har beina godt plantet på jorda her. Jeg er så hjertens enig med deg i det du skriver, Lammelåret. Kvinne er kvinne verst, heter det, og hele denne Fotballfrue-«debatten» er et godt eksempel på det, synes jeg. Noe av det jeg er mest oppgitt over, er at voksne og (antatt) oppegående kvinner kan få seg til å skrive noen av de kommentarene som er kommet fram i media. Mulig det er meg det er noe i veien med, men jeg klarer bare ikke å la meg provosere at at FF legger ut dette bildet. Man kan saktens stille seg spørsmålet om hvorfor hun velger å gjøre det, men provosert blir jeg ikke. Ei heller misunnelig. Jeg vil ikke ha verken kroppen eller livet hennes, jeg er rimelig fornøyd med det jeg har 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   30. november 2013

   Det er så mye usakligheter at jeg ikke kan la være å skrive både her og der. Tenk å tro at man ikke bryr seg om babyen sin bare fordi man klarer å poste ett bilde av seg selv og legge på bloggen? Eller at man heller burde eksponere ungen enn seg selv?

   Fysøren for en jobb hun har for å skjerme den ungen.

   Så godt å høre at du er fornøyd med det du har! Det er det viktigste av alt!

   Ønsker deg en fin adventshelg!

   Liker

 20. Tilbaketråkk: Stolte menn og mislykkede kvinner | Lammelårtanker

 21. Tilbaketråkk: Niqab, hijab og tatoveringer | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: