Dette trenger seksåringen din til skolestart
Jeg vet at mange av mine lesere har skolebarn til høsten, og tenkte derfor å dele mine tanker og triks med dere.
Spør du meg så er verden for materialisert allerede, og skolestart er intet unntak.
Hva trenger ungene til skolestart? Det er ikke mye
- Sekk (med mindre barnet tilhører en skole som får gratis sekk, som i Sørfold kommune: http://www.sorfold.kommune.no/deler-ut-skolesekker
- Matboks (nei, det trenger ikke være en fancy en og du trenger ikke presse ut stjerner og planeter og små kaniner til brødblingsene)
- Gjerne en tursekk, men dette er ikke nødvendig, bare praktisk
- Pennalhus
- Drikkeflaske
Det var vel ikke mye?
Hva er kjekt å ha ordnet før skolestart, av praktiske saker?
- Et egnet leksested, gjerne kjøkkenbordet. De minste har gjerne få lekser og trenger oppfølging fra deg – og skal helst gjøre leksene sammen med en voksen de første årene. Altså trenger ikke barnet en egen leksepult i starten
- En perm til beskjeder fra skolen, som står på en fast plass

Pennalhus, trenger ikke være av den dyre sorten til flere hundre kroner
Hva bør barnet kunne før skolestart og hva er lurt å trene på
- Å kjøre på med rutiner fra første stund er gull i munn. Her kjenner du barnet ditt best selv, men rutiner virker for mange samlende og strukturerende og gjør ettermiddagene forutsigbare for barna. Min holdning er at lekser og mat må prioriteres over fritidsaktiviter, men her må du vurdere hva fritidsaktivtetene gjør med barnets motivasjon, glede, sosiale behov og annet. For noen unger er det best å kunne ha en fritidsaktivitet før leksene gjøres. Dette er et typisk prøve og feile-område, som ikke alltid har ett svar. Det viktigste, synes jeg, er at barnet forstår at lekser er noe som skal gjøres og ikke noe som kan gjøres hvis det blir tid til det. Også viktitg å se til at barnet ikke er sultent og at det ikke er urolig for noe før leksejobben starter (hvem klarer vel konsentrere seg på tom mage?)
- Barnet må kunne kle seg selv når det får beskjed om det og mestre å kneppe knapper, snøre lisser mm (at ungen ikke «kan» det når du ser på, betyr ikke at det ikke kan det..)
- Barnet skal helst kunne kjenne når det må å på do og klare seg der alene (inkl håndvask)
- Skrive navnet sitt, iallfall gjenkjenne initialene
- Kjekt om barnet kan navnet på foreldre, søsken og bostedsadressen sin
- Å rekke opp hånden før man prater og vente på tur (noe av det første man bør lære barn, spør du meg)
- Vise med fingrene hvor mange år det er
Det er ikke nødvendig at ungene kan lese, tegne innenfor streken og så videre. Noe må de lære på skolen! Og husk at det viktigste er at barnet ditt gleder seg og at du viser entusiasme og interesse, rett og slett at du er positivt innstilt (selv om du kanskje ikke elsket skolen selv – ikke overfør det til barnet ditt).
Det som likevel er smart er å skape interesse for lesing, for eksempel ved høytlesing (eller lydbok). Hvis barnet ditt er urolig og ikke klarer sitte stille når du leser, kan du lese mens det bygger lego eller andre leker som foregår relativt stille (å skrike en bok er anstrengende, og lite koselig, eller hva?).
Hvordan skape leseinteresse?
- Se over
- Finne «bokstaven sin», altså forbokstaven i fornavnet(-ene) på forskjellige steder (f.eks i matbutikken, hente en vare på en bestemt bokstav; unngå – S – og – G – i ukedagene), til familien og andre
- Fortelle om en bok du leser med entusiasme
- Tulle med ord
- Kjøpe magnetbokstaver og leke med de
- Bake bokstaver (ja, og spise de) evt bokstavkjeks
- Ta med barnet på biblioteket og bruk god tid der, lese og gå på oppdagelsesferd, ta med en stabel eller en utvalgt – alt etter hva som inspirerer mest
- Sett av fast lesetid (f.eks når barnet bader eller til et måltid med romslig tid rundt)
- Lese skilt
- Påpeke hva det står overalt hvor det er bokstaver (ikke gjøre det hele tiden, såklart, men innimellom når det er stemning for det)
Matteinteressen og -ferdigheten kan trenes opp ved å
- Skrive tall
- Måle barnets (!) vekt og høyde og skrive opp et sted dere lett finner frem til (spares og regn ut hvor mye barnet har vokst eller et visst antall måneder)
- Bake sammen (nye læring i et desilitermål eller en fem-kilosvekt)
- Måle hva som helst i huset
- Sjekke hva som skjer med vekten hvis en bolle fylles med mer og mer vann: Hvor mye veier en desiliter vann?
- Telling
- Tegne tall og antall
- Lære klokka (ikke digital)

– vær alltid positiv til skolen –
Skolestart er en milepæl, et farvel med en livsfase, men kanskje mest for deg som forelder. Noen barn er lei seg fordi de skal slutte i barnehagen. Vær oppmerksom på det, vis respekt og aksept. Ikke alle unger synes det er gøy å bli «stor», mange har storkost seg i barnehagen og en del synes det er trygt med det de kjenner. Den nye hverdagen kan være skremmende.
Hva gjør du dersom barnet ditt ikke vil starte på skolen eller virker umodent?
- Hvis barnehagen arrangerer skoletreff, la henne være med på alle. Om barnehage/skole ikke samarbeider om dette (eller barnet ditt ikke går i barnehagen), ta selv initiativ til at de kommende førsteklassingene kan treffes for å bli kjent med hverdandre. Om det ikke er igang ennå, er det på tide å få til to, tre treff før skolestart. Meningen med dette er å lage overgangen fra barnehage til skole så smidig som mulig.
- Kontakt lærer og sfo tidlig og fortell om dine bekymringer. Kanskje trenger barnet ditt ekstra oppfølging. Jeg har en følelse av at foreldre tror andres barn er mer modne enn deres er, og derfor feilvurderer eget barn. Ingen skolestartere er modne, men er små barn i nye situasjoner. Det vet lærere. Dessuten kan mye skje fra mai til august. Som kjent vokser unger som ugress om sommeren.
- La barnet få noen dager på sfo før skolestart. Reduserte dager kan være smart slik at overgangen blir langsom. Det er gjerne færre unger på sfo de første ukene av august og personalet har bedre tid til å ta seg av den enkelte. Når storinntrykket med kanskje 100 unger kommer i løpet av få dager, er det en utfordrende situasjon for personalet. Derfor er det smart å bruke noen dager på sfo før det strengt tatt er nødvendig.
- Avtal med en venn å slå følge til skolen eller en dag der begge skal på sfo, slik at det er minst en kjent person der – det skaper trygghet.
De første ukene av skoleåret brukes stort sett til å bli kjent med skolen og hverandre, og er en mild innføring av skolehverdagen. Det er mye nytt for ungen din, så vær ekstra raus og forstå at hun sikkert blir sliten av alt det nye. Jeg tror det er lurt å ikke legge opp til mye greier på fritiden de første ukene etter skolestart.
Hvis hun er ditt første skolebarn, får du sikkert sjokk av all ferien hun skal ha. Etter bare noen uker er det høstferie, så juleferie, vinterferie, påskeferie og en haug enkeltdager. Det er nesten mer fri enn skole! Så jeg håper du legger barnets ferier til skoleferiene og ikke tuller til med ferier midt i skoleåret. Det er ikke bra for klassemiljøet og heller ikke for den enkelte elevs læring. Selv om du skulle ha et faglig sterkt barn, så har den sosiale biten mye å si og en del læring foregår i dette samspillet. Det kan dessuten virke forstyrrende når det stadig er tomme pulter. Noen barn har også problemer med tilpassingen etter lengre ferieopphold. Husk at dine behov som voksen ikke skal trumfe barnets behov. Husk at ferieukene er mange og på en eller annen måte må fylles opp – hvis du ikke vil at seksåringen skal være mutters alene mens du er på jobb, da.. Tenk feriekabal hele året.
Har du skolestarter i år?
Eller noe du vil kommentere eller føye til innelgget mitt? Jeg tar imot med takk, så blir innlegget enda bedre!
Om Anne-Helene
Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv.
Velkommen så mye!
Min fars tanter kjøpte bokstavkjeks og lot meg få leke med dem. Det var ikke dumt, tror jeg.
LikerLiker
Smart! Et langt ord kan skrives og f.eks spise opp en bokstav, så dukker det opp et annet ord. Hvilket ord ble da spist?
LikerLiker
Jeg fikk leke med bokstavkjeks som min fars tanter hadde kjøpt. Det var lærerikt, og jeg brukte fantasien.
LikerLiker
Supre tips! Jeg har også 6 åring i år og han gleder seg veldig til å starte. Vi øver på en del av tingene ovenfor. Jeg er veldig opptatt av å ha et godt forholdt til læreren, slik at terskelen for å snakke om det som er av utfordringer blir lavere, samt også et godt forhold til de andre foreldrene i klassen. At barna ser vi voksne snakker sammen, ler og har det trivelig vil være forebyggende både mot mobbing og skape fellesskap «mamman min kjenner mamman din». Å bygge relasjoner med tanke på at barna blir eldre er også greit og trygt, når barna er blitt ungdom og skal ut på egne føtter- da er det greit å kunne snakke litt med de andre foreldrene om regler og rammer, samt å kjenne hverandre godt nok til å kunne si ifra om du vet noe som burde blitt fortalt.
Innesko! er ofte noe barna må ha med seg til skolen:) Sånn er det her vertfall:)
LikerLiker
Nettverk er veldig viktig, så blir det lettere å ta kontakt om det skulle være noe. Når «alle andre får lov», kan det være kjekt å sjekke ut om det stemmer. Det er lettere når man har vekslet noen ord tidligere. Det kan også virke dempende på ryktespredning, som eksempel.
Det blir sagt at ungene skal ha innesko, men i våre tilfeller har de omtrent aldri blitt brukt. Det er bare i gymsalen de blir brukt. Husk å velge noen som ikke setter merker i gulvet.
LikerLiker
På Fjellhamar må de ha innesko. De har også trangt om plassen, så en type sekk/ pose i tøy med kraftig hank (ikke plastpose, de blir ofte revet ned) til skiftetøy. Og ekstra regntøy/ støvler.
Ikke flere skolestarter her!
LikerLiker
Handlenett kan være kjekt å bruke til formålet, som de på Meny.
Ekstra regntøy, altså? Krever skolen det, eller er det din erfaring?
LikerLiker
Erfaring 🙂
LikerLiker
Kommentaren min forsvant, let i søppel. 😉
LikerLiker
Jeg har et overaktivt spamfilter, altså! Aner ikke hvor mange ganger jeg har fortalt det at du ikke er søppel!
LikerLiker
Har ikke skolestart i år.. men om 2 år, 3 måneder, og 17 dager!! Så jeg har bookmarket dette geniale innlegget til den tid! 😉
LikerLiker
Har du virkelig bokmerket innlegget? Wow..
LikerLiker
Blir du overrasket? Jeg har nemlig også store planer om å bokmerke, og her er det 4 ÅR og 3 måneder og 17 dager til skolestart 😉
LikerLiker
Ja!
Jeg hadde ikke forestilt meg at folk skulle synes dette innlegget var så nyttig at det var verd å ta vare på.
Takk så mye! Det er alltid godt å kunne bidra!
LikerLiker
Tilbaketråkk: Guide til papirpålegging | Lammelårtanker