Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Barnas beste ofres for OL

Barn og unges helse ofres for idretten, mer bestemt OL.

Vi har selvsagt råd til OL i 2022, vi har i grunn råd til det meste – iallfall hvis vi tenker kortsiktig. Kan vi tillate oss det? Nei.

Bare søknaden i seg selv er beregnet til å koste opp mot 150 millioner, en latterlig høy sum som ellers kunne vært brukt til helsesøstertjenesten – som faktisk kommer alle barn til gode over hele landet.

For å sammenligne:

Helsesøstertjenesten fikk overført 160 millioner kroner i fjor, som skulle gå til forebyggende arbeid blant barn og ungdom, men pengene forsvant i en slunken kommunekasse. Bare rundt halvparten av stillingene som skulle vært opprettet, ble det. Dette er stillinger som favner en bred barnegruppe. Helsesøstre driver med mer enn babyveiing og vaksinesetting, i det minste ønsker de å drive med mer enn dette, men da må de gis anledning til det – og denne anledningen koster – penger. Likevel synes noen det er helt greit å bruke samme sum på en søknad om noe som bare kommer enkelte av oss til del?!

Det er sjukt!

2014-02-12 14.20.47

Jeg, for min del, er dritlei argumentasjon som at idrettsanleggene som bygges opp i forbindelse med OL kommer alle til gode, det er rent tøv. Hvor ofte reiser folk fra Finnmark til Oslo for å hoppe på ski, liksom? Neppe særlig ofte. Det som derimot skjer ofte, iallfall like ofte i Finnmark og Troms som i Oslo, er svangerskapsavbrudd. Og for de yngste, som er elever på ungdomsskoler og videregående skoler, er helsesøster den elevene tar kontakt med når livet er vanskelig. Hun støtter og lytter til henne. Hun burde ha romslig med tid, men blir ikke gitt det fordi kommunene sliter økonomisk. Fordi noe er fullstendig galt.

Hvordan kan vi tillate å sløse med penger på ett område og forsømme unger på et annet? Hvordan kan OL-fans forsvare det?

Det er uforståelig at vi kan bruke mangfoldige millioner på noe tilsvarende ingenting og mange milliarder på en lek som eksponerer oss for hele verden, som en gruppe ivrige nordmenn elsker. Hvordan kan vi ha råd til disse lekene, men ikke til dem som trenger samtalehjelp og veiledning, som står foran alvorlige livsvalg?

Fastlegers mulighet for å reservere seg mot å henvise til abort har vært debattert i ukesvis. Jeg er overrasket over at ingen anerkjenner helsesøsters rolle som samtalepartner, for en samtalepartner er ofte det som skal til for at den som sliter skal komme opp av det dypeste mørket der alle valg synes for tunge og vanskelige. Hun kan bidra til at liv reddes, til at hun som ikke var klar for å bli mor som forvirret tenåring, mer bevisst velger det som er rett for henne – og ser livsvalget i et lengre perspektiv. Eller at hun som tenkte på å avslutte sitt eget, fikk hjelp til å se at det vonde ville gå over og at livet ville bli bedre senere.

Hvordan kan vi foretrekke noen dagers festligheter, men ikke passe på at unger som sliter, kommer seg noenlunde hele gjennom barndommen, men sliter med traumer fra den langt inn i voksenlivet?

Jeg er overbevist om at helsesøstre redder liv. En av dem reddet mitt.

Kilder:

Nrk – oversikt over utgifter og OL-prosessen fra søknad til kunngjøring om hvem som får tildelt

Osloby.no – Hva koster OL-søknaden?

Sykepleien – Helsesøsterkroner har gått i det store sluket

Folkehelseinstituttet – Abortstatitstikk

Aftenposten – Helsesøster tar den første, vanskelige telefonen

Kristin Vinje – Hvorfor skal vi skal vi arrangere OL i 2022?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

10 kommentarer på “Barnas beste ofres for OL

 1. John Olav Ytreland
  30. april 2014

  Det er ikke mange ting som irriterer meg mer enn OL-debatten. Det snakkes om at vi fortjener en folkefest og at breddeidretten i Oslo trenger å få oppgradert anleggene sine. Ufattelig dumme argumenter. Jeg har lest en plass at lekene i verste fall vil koste 37 milliarder (men alle leker har hatt overskridelser) og at Oslo skal betale maksimalt 2,5 milliard. Det er klart idretten og Oslopolitikerne vil ha en slik deal.

  Hvis det allerede er vanskelig å få penger til viktige ting, som å hjelpe barn og potensielle mødre som kanskje fremdeles er litt barn, hvordan skal det da bli hvis idretten tvinger gjennom denne kostbare festen? I tillegg kommer alle de andre gruppene som allerede har ventet lenge på hjelp. Prisen kan komme til å bli ufattelig stor med mange menneskelige lidelser i kjølvannet. Men de ser vel på det som irrelevante poster i regnskapet.

  Liker

  • Lammelåret
   1. mai 2014

   Jeg ser absolutt ingenting som kan forsvare pengebruken. Vi er helt enige i denne saken!

   Liker

 2. underveis
  30. april 2014

  Jeg er mot OL i Norge og jeg er mot OL i andre land – så lenge dette drives som en slikt enormt pengehysterisk sirkus som det gjør nå. Dette har ingenting med fredlig lek mellom nasjonene å gjøre lenger. Og – ja – det trengs idrettsanlegg i Oslo (som sikkert fortsatt ligger på bånn her i landet mht nærmiljøanlegg), men det vi trenger er nærmiljøanlegg, fotballbaner for barn, idrettshaller til flerbruk, flere basseng til vanlig svømming – ikke toppidrettsanlegg.

  Liker

  • Lammelåret
   1. mai 2014

   Lavtersketilbud som når vanlige folk er viktigere å investere i enn toppidrettsanlegg, enig med deg her! Og ikke minst bør alle unger få solid svømmeundervisning, hva skal vi med bassenger uten vann, tro? OL er pengesløseri og lek for de privilegerte, neitakk.

   Liker

 3. EventyrElin
  30. april 2014

  WORD!!! Dette er jeg så utrolig enig i! Vi VET at forebyggende folkehelsearbeid har stor effekt, likevel brukes omlag bare 2 % av helsebudsjettet på dette. Jeg kunne skrevet i bøtter og spann, men bak meg koker grønnsaksmosen snart ut av kasserollen – men jeg er så enig med deg! Idrettsanlegg er vel og bra, men utbygging av lavterskeltilbud som kan nå ut til de som gjerne faller utenfor typiske idrettsarenaer – og som ofte er de som trenger det mest – hadde vært mye mer fornuftig, tenker jeg.

  Liker

  • Lammelåret
   1. mai 2014

   .. og det som iallfall provoserer er når toppolitikere er null kritiske, bare hyller OL og synes det er selvfølgelig at vi skal arrangere (sjekk den nederste lenken i innlegget). Jeg forventer mer av politikere på stortinget. Det er hetl utrolig at de så totalt hopper bukk over forebygging og hverdagen til unger, det slår tilbake på oss selv om få år.

   Liker

 4. Tilbaketråkk: Fasciststaten Norge | John Olavs skriveloft

 5. Line
  6. mai 2014

  Jeg blir så oppgitt! HVORFOR tenker noen sånn?
  Her på Notodden har de akkurat bygget et grisedyrt bok- og blueshus med kino og blues-museum og hele pakka, og det er fint og flott det, jeg skal ikke si jeg misliker det – men kommunen sliter økonomisk så nå skal de slå sammen barnehagene og lage en storbarnehage med 150-200 barn. HÆ?!

  Liker

  • Lammelåret
   7. mai 2014

   Som politiker må det være utrolig kjekt å ha flere budsjetter, for da kan de alltid vri seg unna ved å henvise til et annet budsjett. Hva med å tenke helhetlig istedet? Det er mange merkelige prioriteringer som blir gjort. Og hvor er de med faglig kompetanse når slike avgjørelser blir tatt?

   Liker

   • Line
    7. mai 2014

    Jeg skjønner det virkelig ikke.. At økonomi skal gå utover barnas beste. Alle (?) skjønner vel at en så stor barnehage gir meg utfordringer enn fordeler?

    Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: