Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

17.mai-MÅ og tradisjoner

Det er dagen før den store og alle som tar seg tid til å blogge om 17.mai-MÅ og tradisjoner, forteller om hvor strevsomt det er. Selv sitter jeg i sofaen og gjør ingenting, men det er ingen nyhet.

Den store planen går ut på å stryke et par skjorter og med svelget stolthet kan det være jeg stryker mannens óg.

Alt er like rotete som det pleier å være, men jeg er blitt temmelig god på å lukke øynene og tenke på helt andre ting. Det fungerer så bra atte!

Prestasjonsforventningen er temmelig lave. Det meste kan delegeres bort, det meste kan hoppes bukk over.

Den strevsomme greia med søttende mai er at jeg må legge merke til hvordan jeg ser ut. Det holder liksom ikke bare å være tilstede, man må kle seg noenlunde normalt, ha vasket håret og sånt. Æsj.

Og så er det barna da, uten nyklipt hår, uten nye klær, men de er cirka rene og med vann og styiling går det meste. Hvem har sagt at festdager må være dyre?

Maten? Tja, invitert på diger gryte med pølser, det skal ikke mere til. Og en bakemann med hendene fulle av mel, ja, da er vi i mål da!

I morgen, etter en forhåpentlig langsom frokost, finner jeg frem et eller annet fra skapet. Det har hengt der noen år, men til tross for dets alder er det temmelig rynkefritt. Satser jeg på. Jeg er virkelig ikke venn med strykejernet!

det norske flagget

Det norske flagget

 

Gleder du deg til i morgen eller er det strevsomt og bare det?

Er det viktig for deg å videreføre de tradisjonene du vokste opp med?

Jeg har skrevet om 17. mai hvert år. Det ene innlegget heter Er 17.mai Norges bursdag? Klikk deg inn for å finne lenker til de andre innleggene.

Er du ny her? Velkommen så mye!

Lik gjerne bloggen min på Facebook!

Jeg ønsker deg en flott morgendag. Hipp hurra for vår 200. grunnlovsdag!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

22 kommentarer på “17.mai-MÅ og tradisjoner

 1. Therese
  16. mai 2014

  Jeg synes 17.mai er hyggelig – men slitsomt Min oppgave er derfor å lage 17.mai-lunsjen, pølser, brød og lomper. Noen kaker blir det, og så har jeg sågar gått over med støvkluten.
  Men jeg dropper bunaden i år, selv om den passer (!!). Den er så tung og varm når jeg kun skal ha kjøkkentjeneste, og stå utenfor huset og se barnetog en liiiten stund. Etter at lunsjen er inntatt, så har jeg fri 🙂

  Det er viktig for meg å delta, og tradisjoner er også viktig for meg. Så sant jeg har mulighet strekker jeg meg for å holde på dem.

  Håper du får en fin 17.mai 🙂

  Likt av 1 person

 2. ~SerendipityCat~
  16. mai 2014

  Jeg har skippet alle ambisjoner i år. Bittelitt pynt, kjøpt kake, sender mann og bonusbarn ut av huset etter frokost. Sånn blir det. 🙂

  Liker

 3. Abelone
  16. mai 2014

  Vi har feiret 17. Mai på forskjellige steder og har egentlig ikke laget oss en fast tradisjon enda. Men nå som vi har skolebarn blir det nok mer fast. Rolig så langt, har planer å å lage en daimiskake. Også bør vel den nye grillen monteres…

  Liker

  • Lammelåret
   16. mai 2014

   Daimiskake er det beste!

   Å ha skolebarn legger sterke føringer, men så kan det være kjekt når planene er klare og at gjentar seg fra år til år også.

   Liker

   • Abelone
    16. mai 2014

    Gjentagelser er greit så lenge de ikke blir en unnskyldning. I noen sammenhenger hvor jeg har foreslått en endring har jeg blitt møtt med «det er jo en tradisjon». Ting kan endres – vi feirer vel ikke akkurat likt som i 1815 eller 1940 i grunnen. Om forandringen som har skjedd har vært til det positive kan imidlertid diskuteres.

    Liker

 4. Vi skal ikke være hjemme i år. Maten blir nok pølser et eller annet sted. Vi skal innom sykehuset og besøke et familiemedlem og så borgertoget før det bærer hjem.

  Vi pleier å feire i nabokommunen og jeg gruer meg til ungene begynner på skolen og vi må feire her. For jeg får virkelig NULL stemning her vi bor fordi jeg er vant med å ha marinemusikken og x antall andre korps i toget. Her er det et skolekorps og et promenade orkester. LIker IKKE. Så jeg manner meg opp til at om 2 år er det noe helt annet 😦

  Liker

  • Lammelåret
   16. mai 2014

   Du venner deg nok til det, nå har du to år på å bli vant med den plassen dere bor på. Egentlig så er det en del fordeler ved å feire på en liten plass. For ungene blir det beste stedet der de får minner. Det handler mye om innstilling.

   Liker

 5. Sovebebibloggen
  16. mai 2014

  Å, jeg liker å bruke sånne anledninger til å gjøre ting som burde vært gjort likevel. Som å ordne i hagen, selvom det ikke er noen som ser inn hit fra veien. Og rydde og vaske hjemme, selvom vi ikke skal ha besøk. Så er det ekstra hyggelig å komme hjem på kvelden:)
  Men lite har blitt gjort i år, det skal jeg innrømme, men vi får det nok koselig likevel:)

  God 17. mai!

  Liker

  • Lammelåret
   16. mai 2014

   Det er sant; det kan være lurt å sette seg noen mål eller frister for når ting skal være gjort.

   Liker

 6. Sulvis
  16. mai 2014

  Morsomt å lese denne etter å ha publisert en post om hvor strevsomt jeg hadde det i kveld. Jaja. Nå er jeg fornøyd – og gleder meg til i morgen. Ha en fin dag!

  Likt av 1 person

 7. Casa Kaos
  16. mai 2014

  Jeg har tatt på meg rollen som troll i barnehagetoget i morgen. Det betyr full trolliniform og svart parykk. Så slipper jeg og stryke kjolen og ordne håret.
  Genialt 🙂
  Ha en fin 17. mai. Uten stress.

  Liker

  • Lammelåret
   16. mai 2014

   Der var du smart! Tipper at det ikke var svær konkurranse om rollen, hehe..

   Liker

 8. John Olav Ytreland
  17. mai 2014

  16. mai og noen timer på morgenkvisten den 17. er et slit, men jeg synes det er viktig å prøve å overføre noen tradisjoner til den neste generasjonen. Vi får dessverre ikke med alle tradisjonene, for det er vanligvis en av få dager vi treffer hele familien en eller gang i løpet av dagen. Jeg bor i Nordland og hele slekta er i Rogaland, så det skjer nesten aldri lenger.

  Det er litt stusselig tog uten korps her, og hele bygda går i toget. Det er ingen som ser på. Litt spesielt. Høydepunktet mitt er som regel når vi kommer hjem. Da avslutter vi gjerne dagen med grilling i hagen. Det er meldt 8 grader og regn hele dagen, så det blir neppe middag i hagen i år.

  Nå er det snart tid for en gammel familietradisjon, frokost med mat vi aldri tar oss råd til ellers. Som jentungen sier, det er godt for meg.

  Liker

  • Lammelåret
   18. mai 2014

   Uten korps er det nok litt stusselig, ja.

   Det gjelder å finne sine egne tradisjoner, det er fordelen med å bli foreldre selv!

   Håper dagen din ble bra.

   Liker

 9. villkatta
  17. mai 2014

  I år har jeg ikke gjort noe som helst, bortsett fra å bysse på en febersyk baby. Eldstemann og mann sendte jeg ut på skolen, i noen finklær funnet i siste øyeblikk. De siste, få dagene, har baby blitt syk, jeg har begynt i jobb igjen etter permisjonen, og vi selger hus og dermed hatt fotograf og takstmann på besøk. 17. mai kom veldig, veldig brått på, og uten forberedelser!

  Til neste år tenker jeg det blir nærmeste familie invitert på 17. mai frokost, en tur på skolen, og gjerne litt grillmat dersom været er bra. Men jeg kommer nok aldri til å stresse og kave så mye. Jeg vil heller beholde roen og kosen 🙂

  Dessuten må jeg skamfult innrømme, at til tross for at jeg har fylt tredve, får jeg fortsatt hjelp av mamma med bunaden! 😛

  Liker

  • Lammelåret
   18. mai 2014

   Mye som skjer på en gang hos deg, villkatta!
   Ønsker dere et god salg og god bedring til minstemann.

   Liker

 10. Anja Elisabeth Holt
  18. mai 2014

  Vi lagde grillmat. Et gjestepar hadde med sjømat og kake. Noen kom med kanelsnurrer. En annen med smågodt. Null stress!

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: