Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Valgfrihet for 6000 kroner?

Krf banker gjennom økt kontantstøttebeløp, visstnok for mer valgfrihet, men for hvem?

Med 6000 inn for ingenting er jeg enig med Inga Marte Thorkildsen i at dette er et tilbakesteg for likestillingen.

For en del kvinner er denne summen akkurat det som skal til for at hun fortsetter å ikke ha tilknytning til arbeidslivet. Med dårlig tilknytning til arbeidslivet blir det vanskeligere å komme seg tilbake senere. Det kan bli et problem for den enkelte og er et problem for samfunnet. Unge mennesker som synes barn er løsningen på mistrivsel med arbeidssituasjon, som er litt redde, som har litt angst og som realiserer seg selv gjennom morsrollen, risikerer mye.

- med kontantstøtte rekker du å lage mange sånne!

– med kontantstøtte rekker du å lage mange sånne!

Ikke at alle hjemmeværende mødre er hjemme fordi de elsker å være sammen med ungene sine og har vurdert det opp mot barnehageplass for barnet og jobb for seg. Noen elsker faktisk å være sammen med tv’n sin og lar ungene skal klare seg selv.

Arbeidslivet liker best arbeidstakere som har vært det før. Mange år utenfor arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner er ingen fordel i jobbsøkingen.

Er det riktig av regjeringen å legge til rette for at flere grupper skal fortsette å være mindre attraktive på arbeidsmarkedet?

Det gir ikke større valgfrihet å få kontantstøtte. Hvis en ikke får barnehageplass, og ikke vil bruke dagmamma, så har en ikke noe valg – da må en bli hjemme. Det er bare Krf som får det til å bli et valg. Bare nok barnehageplasser til lav nok pris, kan gi reell valgfrihet.

Nesseby kommune er et eksempel på at foreldre ønsker barnehageplass. Plassene er gratis og gir derfor ingen utgift til foreldrene. Kommunen har faktisk hatt tilflytning fordi de tilbyr gratis barnehageplass. Er ikke det et tegn på hvor attraktivt barnehagen er, så vet ikke jeg.

Det som faktisk er et valg er å ikke bruke barnehageplass. Det er ikke barnehageplikt i Norge!

Det er et trekk ved samfunnet vårt at alle problemer skal løses med statlige midler, det personlige ansvaret svekkes (bortsett fra når det gjelder lykke).

Som Vestlandsembla er inne på i innlegget Kontantstøtte eller snarvei til kontanter, så er ikke akkurat år som hjemmeværende noe sjakktrekk (!) for å gjøre det lettere å være kvinne på arbeidsmarkedet.

Denne «valgfriheten» Krf skryter av, er i virkeligheten en utestegelse av kvinnelig arbeidskraft.

Den gir kvinner et dårlig rykte og et forsvar for midlertidig ansettelser hun går vel snart ut i permisjon.. Det blir dermed vanskeligere (særlig for uutdannede og kvinner med svak tilknytning til arbeidslivet) å få en fot innenfor, og å samle kompetanse som grunnlag for lønnsstigning. Eller i det hele tatt få mulighet til å forsørge seg selv. Jeg kan ikke forstå hvorfor Krf synes dette er smart.

Det blir vanskelig å satse på unge kvinner for en arbeidsgiver. Kvinner uten barn som høyst sannsynlig skal ha to år ute av arbeidslivet ved hver baby som blir født – det er ikke vanskelig å forstå at det er lite attraktivt å ansette barnløse kvinner. – Vestlandsembla

Embla spør hva konsekvensene av Krf’s politikk blir:

 Flere kvinner vil få problemer med å komme inn på arbeidslivet i etableringsfasen.

Kvinner som allerede har store utfordringer med å etablere seg i norsk miljø, som sliter med integreringsproblematikk, vil velge denne løsningen. Barna vil være eldre når de begynner i barnehage, når de starter sitt liv i norsk miljø og integreres i norsk språk. – Vestlandsembla

Dette står vi for? Jeg gjør ikke.

Denne tiden utenfor arbeidslivet dreier seg bare om to år, sier noen (for i fedrekvoten tar de selvsagt ferie selv eller perm uten lønn – for familiens skyld, de jobber ikke mens far er hjemme – hvis han i det hele tatt er det). Det argumentasjonen ikke tar høyde for er at de fleste får mer enn ett barn og det er ikke uvanlig at det er under to år mellom. Det utgjør fort flere år hjemme, som forsterker problemet med å få kvinner inn på arbeidsmarkedet.

**

Les også:

Krf hyller den hjemmeværende kvinnen med barn

Jeg har skrevet om kontantstøtte og foreldrepermisjonsspørsmål i tre år. Selv om det ikke er spørsmål som berører meg i min hverdag, er det likevel et tema jeg engasjerer meg i. Dette handler ikke bare om familier i etableringsfasen eller dem som er i denne livsfasen, det handler om oss som samfunn og hvilke verdier vi setter høyest.

For to år siden skrev jeg om Kontantstøttedrama, les det gjerne! Du kan også bla deg bakover for å finne andre tekster om tematikken. 

**

Til deg som er mann: Kunne du tenke deg å være hjemme med barna for 6000 kroner i måneden? Om svaret er nei: Hvorfor?

**

Nyheter: Kontantstøtten kan bli satt opp med tusen kroner fra neste år, En av fem støtter utvidelse av kontantstøtten,

Dagsavisen: Derfor er kvinner oftere sykemeldt

Andre bloggere: Kontantstøtte eller snarvei til kontanter?,

 

Del gjerne innlegget og lenk til det hvis du skriver om samme tema selv. Jeg vil gjerne lese dine tanker om temaet! Du finner meg også på Facebook, Lammelårtankers side og i Samfunnspraten.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

27 kommentarer på “Valgfrihet for 6000 kroner?

  1. Cecilie von der Ohe.
    26. mai 2014

    Jeg tror ikke kontantstøte er en god ide. Barn har godt av å bli sosialisert sammen med andre barn, mener jeg. Selv har jeg gode minner fra årene i barnehage.

    Cecilie

    Liker

  2. Anja Elisabeth Holt
    26. mai 2014

    Ja til gratis barnehage.

    Når folk får keisersnitt så de rekker barnehageopptak burde det si skremmende mye…..

    Liker

  3. EventyrElin
    26. mai 2014

    For oss vil dette personlig ha en del å si, men likevel mener jeg helt klart at kontantstøtten ikke bør utvides – det er et skritt tilbake for likestilling (på samme måte som regjeringens fedrekvotepolitikk) og integrering.

    Vi har valgt å ha ungene hjemme, men det økonomiske har alltid vært sekundært, og jeg mener dette er et valg som ikke bør subsidieres (mer) av noen andre enn en selv.

    Liker

    • Lammelåret
      26. mai 2014

      Altfor mange tenker bare på sin egen situasjon når de tar stilling til kontantstøtta, men jeg synes det er viktig å se den i sammenheng med andre ting og ikke bare hva som passer i egen livssituasjon.

      Det er godt å se at du tenker prinsippielt og ikke bare ut fra hva som passer deg og deres situasjon, Elin!

      Liker

  4. Kristin
    26. mai 2014

    Jeg er så enig, så enig!

    Både når det gjelder de gruppene du nevner over, som risikerer å falle helt ut av arbeidslivet, noe som hverken er bra for samfunnet eller dem selv.

    Videre- ikke minst gruppen jeg selv tilhører, som synes en økning til 6000 skarve kroner nærmest er et hån mot den lønnen vi taper når vi må være hjemme (ufrivillig) pga mangel på barnehageplass…Blant annet fordi vi har vært så idiotiske å få barn på høsten…eller tidlig på våren…Dumme oss!

    Jeg kan bare ikke fatte og begripe at partier, som feks Høyre, kan forsvare en reversering av de Rød-grønnes forslag om plasser til også «høstbarna» med en lusen tusenlapp!. Her er det jo tross alt snakk om hundrevis av mødre/fedre som VIL jobbe, men som må bli hjemme (med kun ett barn hver!), og skape problemer for både sine arbeidsgivere og sin familie.

    Jeg mener selvsagt ikke at dette gjelder alle som benytter kontantstøtte, og all ære til dem som velvillig kutter ned på forbruk etc for å være hjemmed med unger- men jeg vet likevel at det er mange av oss som blant annet ser med skrekkblandet fryd frem mot termindatoer i August…NB! Jeg har ikke mast meg til keisersnitt ;p

    Liker

    • Lammelåret
      26. mai 2014

      En passende mellomløsning kunne vært kontantstøtte inntil barnehageplass er ledig, men jeg er redd det ville blitt i overkant kostbart med tanke på organiseringen.

      Den oppskrytte valgfriheten er noe tull, når barnehager legges ned fordi kommunene liksom gir mødre mulighet til å være hjemme, minner om løgn. Det handler om å kjøpe seg tillit og spare på det. Genialt egentlig!

      Enig med deg i at det er supert med folk som velger å være hjemme med ungene og som tilpasser livsstilen slik at det blir økonomisk mulig! Det er likevel mange som vil jobbe og da er det merkelig av politikerne å si neitakk.

      Liker

  5. Carina
    27. mai 2014

    » Det er bare Krf som får det til å bli et valg. Bare nok barnehageplasser til lav nok pris, kan gi reell valgfrihet.» Nettopp! Enig.

    Liker

  6. Ellen Hageman
    30. mai 2014

    Kontantstøtte er ikke noe kampsak for meg. Men barnehager er det. Jeg mener vi bør begrense bruken av barnehager, jobbe mindre og være mer sammen med ungene våre. Unger trenger kjedelige hverdager. De trenger å være med på husarbeid, de trenger nærhet til foreldre og søsken. De trenger ikke aldersegregerte pedagogiske institusjoner. Det er det BNP som trenger.

    At Aftenposten fremstiller kvinner som får barn etter 1.september som offer – det er flau lesning. Det er ettåringer i barnehage som er offer. Offer for en økonomisk politikk som krever overforbruk og produksjon av overflødige ting og tjenester for å holde det gående.

    Liker

    • Lammelåret
      30. mai 2014

      Vi som «forbrukere» bør begrense bruken av barnehager eller staten som tilbydere bør begrense tilgangen?

      Liker

      • Ellen Hageman
        30. mai 2014

        I alle fall slutte å bare tilby heldagsplasser. Barneparker der ungene kan leke ute et par timer under tilsyn på dagtid, sånne som det var mange av før, kan gjerne gjeninnføres. Kan være viktig i byen særlig.

        Men først må folk slutte å pusse opp kjøkkenet og skjønne at hver time de jobber for det unødvendige luksustullet, det kunne de spart og vært sammen med dem som betyr mest for dem.

        Barnehager er blitt en menneskerett. For voksne.

        Liker

        • Lammelåret
          30. mai 2014

          Spørs om det ikke blir veldig forstyrrende for resten av gruppa dersom noen barn bare skal være i bhg tre timer mens resten går full dag.

          Tilbys bare heldagsplasser, altså? Det er iallfall mulig å begrense antall dager og ikke levere ungen når bhg åpner og hente rett ved stengetid. En styrer mye selv.

          Liker

  7. Ellen Hageman
    30. mai 2014

    Veldig mye heldagsplasser. Trist. Det blir normalen å levere ungene i barnehagen selv om man har fri fra jobben, f.eks jobber seinvakt. Barnehagehverdag blir en norm. Du aner ikke hvor mange ganger jeg har vært på butikken eller ute og lekt og fått høre: Jasså, har hun/de fri fra barnehagen i dag?

    Og argumentet om at det er forstyrrende at noen er der tre timer, viser jo bare galskapen i det hele: At barnehage er blitt den normale barndommen. Fra ett år!!! Vi organiserer livet ut fra hva de voksne har behov for og ut fra hva vekstøkonomien trenger. Unger trenger ikke barnehage. Det er et konstruert behov.

    Liker

    • Lammelåret
      31. mai 2014

      Nja, vet ikke om det er skremmende at det kan virke forstyrrende hvis unger er der få timer. Å dra når man er midt i leken med venner er vel aldri gøy? Ser på det som helt naturlig og ikke som galskap.

      Liker

      • Ellen Hageman
        1. juni 2014

        Man kan være midt i leken kl.16 også. Eller 16.30. Eller 17.00. Hvis det er forstyrrende at noen unger er der kortere tid: Lag barneparker og korttidsbarnehager. Gi barn mer frihet og færre pedagoger!

        Barnehager er for voksne. Det synes jeg der er like greit at vi innrømmer først som sist. Unger overlever av å være der. Unger er tilpasningsdyktige. Men barnehager er en institusjonalisering av barndommen. Også i sandkassa kan det være lurt å kalle en spade for en spade.

        Liker

        • Lammelåret
          1. juni 2014

          Nei, mot slutten av dagen er ikke ungene like inne i leken som tidligere. Senere er de mer opptatt av å bli hentet, eller de leker på en annen måte.

          Tror du skal være forsikitg med å være så negativ til barnehager. Jeg vil heller si ja til pedagoger enn til ufaglærte uten pedagogisk veiledning. Å være pedagog er å forstå barns behov. Da vil jeg heller være skeptisk til politikere som vil gjøre barnehagene til miniskoler ved å innføre en haug med læringsmål.

          Liker

          • Ellen Hageman
            3. juni 2014

            Det med miniskoler er jeg helt enig med deg i! Sydde forresten disse kommentarene sammen til et lite debattinnlegg. Takk for hjelpen til å klarne tankene! 🙂

            Liker

  8. Astrid Larsen
    2. juni 2014

    Kjenner du virkelig ingen menn som har vært hjemme med kontantstøtte?? Jeg kjenner flere. Mannen min var hjemme i ett år med sønnen vår. Fra han var 6 måneder. Så var jeg hjemme med ham i et halvt år til, også begynte han i barnehagen da han var 2 år. Dette var for fire år siden, og da var kontantstøtten 3000 kroner. Vi hadde gjort det uansett, det sier seg selv at det ikke handler om penger når beløpet er så lite, men det var likevel deilig med de pengene. Jeg synes det virker lettvint å skylde på at det er kontantstøtten som holder kvinner vekk fra arbeidsmarkedet. Jeg tror det er mye større enn det. Samfunnet har over lang, lang tid tillagt aktiviteter som typisk har blitt utført av kvinner mindre verdi. Det er vårt ansvar å bryte ut av disse mønstrene. Jeg tror mye av dette er inne i hodene våre. Da jeg var hjemmeværende følte jeg hele tiden en trang til å forsvare meg: «mannen min har også vært hjemme med han. Like lenge som meg.» Jeg hatet at jeg tenkte på den måten. Og tror du at det påvirket mannens karrieremuligheter at han var vekk fra arbeidslivet i ett år?? Eh, nei.

    Liker

    • Lammelåret
      3. juni 2014

      Kontantstøtten er én faktor som hindrer deltakelse i arbeidslivet, selvsagt er det flere. Den som har dårlig økonomi og som velger mellom å få 6000 eller ha en utgift på 3000, vel, da er valget opplagt for mange.

      Karrieremessig: For mange menn er det en fordel å ha vært hjemme med barn en periode, for kvinner er det motsatt. Det er noe å tenke på.

      Liker

      • Astrid
        3. juni 2014

        Nettopp! Det var det som var mitt poeng også! For menn er det som regel en fordel å være hjemme med barn. Menn som er hjemme med barn, tradisjonelt sett kvinnens oppgave, får som regel skryt for det. Mødre som er yrkesaktive og tjener penger, tradisjonelt sett mannens oppgave, må tåle mye kritikk fordi de «overlater» barna til mannen. Hvorfor er det sånn? Det synes jeg er mye mer interessant å diskutere enn kontantstøtten. Hvis vi kan begynne å endre denne holdningen, da tror jeg man er langt på vei til virkelig likestilling.

        Liker

        • Lammelåret
          3. juni 2014

          Dette er kjempespennende! Jeg har skrevet mye om likestilling mellom kjønn med mange innfallsvinkler. Kontantstøtta har også et likestillingsperspektiv, men er kanskje mest relevant i debatter om kvinner & arbeidsliv – i seg selv?

          Det er vel også slik at kvinner som gjør «mannsarbeid» er rare og egoistiske hvis de arbeider fullt når ungene er små, mens menn ikke stilles spørsmål ved når de utfordrer mannsrollen.

          Liker

  9. marivige
    6. juni 2014

    Ellen Hageman, jeg er veldig enig i alt du skriver. Barnehagen er mest for voksne og kanskje de største barna. I alle fall ikke noe for 1 åringer. Har jobbet i barnehage i mange år, og har sett nok av 1 åringer gråte i ukesvis. Så sier man at nå går det så greit, så. Han leker fint og har det så bra. Men hvilket valg har han? Kan jo ikke si fra om noe og må bare innfinne seg med situasjonen. Er veldig for kortidsbarnehager/park slik det var før. Jeg er så takknemlig og glad for all den tiden jeg får med min minste tass på 1,5 år. Han koser seg hjemme, vi går på tur og leker. Og han leker for seg selv. Barn i den alderen trenger ikke sosialisering sammen med 15 andre på samme alder, men med familie og venner i alle aldere. Men det er en prioritering. Jeg jobber hjemmefra når han sover, og kontantstøtta kommer godt med. Men jeg hadde gjort det om jeg ikke fikk kontantstøtte også. Fordi jeg mener det er viktig og bra for de små, og for familielivet. 🙂

    Liker

  10. marivige
    6. juni 2014

    Men jeg ser at kontantstøtte ikke alltid er bra, men det jeg håper er at den kanskje bidrar til at flere er hjemme i alle fall til barna er 2 år. Mor eller far..

    Liker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft