Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Kvinneklemma?

Kvinner skvises inn i idealer som bare kan oppnås i fotoshop, virkelige kvinner ser ikke slik ut. Likevel klamrer vi oss til idealer vi blir sjuke av. Hva er det med kvinner?

Jeg har inntrykk av at kvinner deles inn i to grupper: De ekte og de andre. De andre er idealene – vi finner dem på bilpanser og i reklamer for sexleketøy og shampo (det er jammen meg ikke lett å forstå hva de prøver selge når de uansett er halvnakne, seg selv kanskje?), eller som forstyrra bloggere som bærer sine arr og traumer utenpå kroppen istedenfor å gjemme de vekk i psykologtimer. De andre er de vi forguder og fordømmer, de som er oppsiktsvekkende bra ut, men som vi i smug kanskje synes litt synd på.

Kvinner har en merkelig hang til å finne feil ved seg selv, ved sin kropp – som om kroppen er alt. Nest etter selvforaktet kommer forakten for kvinner som mestrer det forhatte – langvarig seigpining, kroner store hos kirurger, et kosthold som gir mangelsykdommer på sikt.

Jeg prøver skjønne hva som er galt, hvorfor kvinner fremdeles holder på med sånt og hvorfor ansvaret for innholdet i blogger utelukkende legges på bloggeren og ikke leseren. Så vidt jeg vet er det frivillig å lese blogg og den som bruker kanalen må selv holde seg unna dersom den virker negativt inn. Vi kan ikke som Suzanne Aabel gjør i debattinnlegget Jeg føler meg feit fordi fotballfrua har født legge skylda på andre for vårt skrantne selvbilde. Eller for så vidt på dameblader som Kamille, som Ellen Hageman gjør. Vi må heller spørre oss om hvorfor kvinner oppsøker arenaer som får dem til å føle seg dårlig?

Jeg har selv valgt bort mange arenaer som bare påpeker utilstrekkeligheten min, som tirrer i en litt vaklende kroppslig selvtillit. Jeg trenger det ikke i livet mitt. Jeg vil nemlig ha det godt. Og jeg ser at jeg må ta ansvaret selv. Likevel stiller jeg meg ved Linn Stalsbergs side når hun i innlegget Trange kvinneliv (se lenke under) påpeker at vi ikke bare er individer, men at vi utgjør en helhet, er en del av samfunnet. Og det samfunnet som er kvinneskeptisk må vi bidra til å skape en forandring i. Det gjøres ikke ved å kritiseres enkeltindivider som er blitt store nettopp fordi de ser ut som de gjør, spiser som de gjør og trener som de gjør. Dette er individer som har fått suksess fordi de dekker behov ingen andre dekker. Så derfor må vi heller stille spørsmål ved hvorfor kvinner er så sultne og ikke hvorfor de spiser. Mange kvinner forsøker å la være.

Kvinner brukes fremdeles som blikkfang og som klikkmagnet i aviser på nett og papir, men det ser ut til at halvnakne kvinner er mer poppis blant kvinner enn menn. Bare sjekk damebladene og tenk en liten stund over at manneblader som FHM ble nedlagt på grunn av lavere salgstall når de hadde kvinner på forsiden, mens magasinet MANN opplevde det motsatte når de hadde menn på forsiden.

Sier ikke det noe om at kvinner er kvinners største plage? At vi jåler oss til og manipulerer kroppen for å bli noe annet enn vi er, for å ligne et kunstig ideal istedenfor å jobbe for å godta oss selv akkurat som vi er. Sier det ikke at problemet er kvinner som sulter seg i fillebiter, kvinner som kritiserer idealer de selv har skapt og som ikke klarer godta seg selv og heller ikke klarer sette grenser – for nettopp seg selv?

Vi er selv vår største fiende. For hvem kjemper vi?

 

Kilder og inspirasjon:

Dagsavisen – Nakne damer selger ikke lenger

Ellen Hageman – Snu speilet

Linn Stalsberg – Trange kvinneliv

Følg gjerne lammelårtanker på Facebook og del innlegget med dem det passer for. Hvis du er interessert i samfunnssaker, sjekk ut Samfunnspraten!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “Kvinneklemma?

 1. Heidi
  6. juni 2014

  Enig med deg i at den enkelte har et ansvar her. Bladene har det også – jeg mener de er problematiske og bør kritiseres -, men de eksisterer fordi ganske mange kvinner kjøper dem, og ved det stemmer leserne frem et visst sett med verdier og et kommersialisert menneskesyn. Så kan man si at det er annerledes for de yngre, de sosialiseres inn i dette, og da er det vanskeligere å bryte ut. Men voksne damer bør ikke infantiliseres.

  Liker

  • Lammelåret
   6. juni 2014

   Enig i at bladene har ansvar, men det er kjøperne som holder liv i bladene, så hvem sier det mest om?

   Tidligere var det samfunnsstoff innimellom fjaset, men så ble det tatt bort fordi det bare skulle kjøres ren feel-good. Jaja..

   Annerledes for de yngste, joda, men ikke lettere og bedre. I gamledager fantes idealene bare på papir (grov forenkling), mens i dag er de overalt. Umulig å lese nyheter uten å få med seg nakne kropper samtidig.

   Liker

 2. villkatta
  6. juni 2014

  Dette innlegget får meg til å tenke på en filmsnutt jeg såg på YouTube, hvor de bytter om på menn og kvinner sine roller i reklamefilmer; «If women´s roles in ads were played by men».

  Det er tankevekkende var at i «manneversjonen» såg det latterlig ut, men kvinnerollen er skremmende vanlig å se.

  Du burde søke den opp og ta en titt. Vurderte å legge med lenke her, men vet ikke om spam filteret ville tatt den? 🙂

  Liker

 3. Ellen Hageman
  7. juni 2014

  NB! Når jeg kritiserer Kamille og glansede magasiner er det fordi de er en av de mest tydelige uttrykkene for den forbrukerkulturen vi lever i. Sammen med reklamen. De fleste av oss har jo ikke behov for en ny bikini. Men i en forbrukerøkonomi skapes det hele tiden behov for nye ting. Det er det som får hjulene i økonomien vår til å gå rundt er at en bikini fra i fjor føles avleggs. Poenget er å gi oss den følelsen, at vi trenger noe nytt selv om vi har noe gammelt. Det er her drittdrømmeproduksjonen kommer inn i bildet.

  Å angripe damebladene isolert sett, tror jeg derfor er nytteløst. Det blir som når gamle Kåre Willoch ber beinharde kapitalister drive måtehold med moralsk fortegn. Det gjennomføres bare dersom det gir bedre børsnoteringer.

  Liker

  • Ellen Hageman
   7. juni 2014

   Altså: Hadde vi vært fornøyde med det vi har og det vi er, hadde økonomien kollapset. Det er ganske sprøtt og tenke på!

   Liker

 4. Super Lenny
  7. juni 2014

  Synes det er urettferdig å kalle dette først og fremst et kvinneproblem. Har du ikke sett x-antall ideer om hvordan menn skal være? Ikke alle er like komfortabel med at det forventes sixpack og interesse for øl, motor og generelt være handy og velbygd. Maskuliniteten er en tvangstrøye som er like stram som feminiteten.

  Liker

  • Anja Elisabeth Holt
   8. juni 2014

   Henger meg på Lenny. Det er nok sine greier ved å være menn også. Kanskje de bare skjuler det mer?

   Liker

   • Lammelåret
    12. juni 2014

    Joda, menn har også sine greier, men det gjør ikke kroppspresset kvinner opplever noe mindre.

    Liker

  • Lammelåret
   12. juni 2014

   Jo, jeg ser at særlig Nettavisa fremmer et urealistisk mannsideal. Det er likevel et temmelig svært problem blant kvinner og et mindre blant menn. Det betyr ikke at kroppspresset menn opplever er mindre alvorlig.

   Det hadde vært supert om du ville skrive et innlegg om hvordan du opplever den moderne mannsrollen. Ta kontakt med meg dersom du er interessert, Lenny. lammelaaret@gmail.com

   Liker

 5. msjackson
  8. juni 2014

  Jeg utfordrer deg til å være med på humlebloggstafetten! Her kan du lese om den: http://moseplassen.com/2014/05/humlestafetten/

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 6. juni 2014 av i Samfunn og meninger med stikkord , , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere like this: