Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Sommerferiearroganse

Det aller viktigste du kan gjøre for andre er å inkludere dem. Det vondeste er å bli utestengt eller å bli syntes synd på.

Sommerferien avslører hvordan det egentlig står til, hva du egentlig tenker om dine medmennesker, noe som kommer frem når vi snakker om ferier.

Jeg leser en tekst av Karine Næss Frafjord på Babyverden der hun skriver

Mange barn som har foreldre som ikke har råd til å ta dem (les: barna) med på ferie til Mallorca, Kongeparken eller USA.

.. Det er sårt og vondt. Og det skjærer i mitt mammahjerte. Kanskje spesielt fordi mine unger er heldige og får opptil flere reiser hvert år.

 

Er det ikke nettopp her problemet ligger? Foreldreskapt forventning om at feriene skal tilbringes i utlandet, og at de nærmeste utlandene ikke er «ordentlig ferie»? At det er litt synd på unger som ikke kan reise dit, som bare får reise innenlands.

Jeg lurer på hva Næss Frafjord gjør med uroen hun får, om den bare «skjærer i mammahjertet» eller om hun endrer vaner. Har hun tenkt på at feriene kan bli lettere for disse «stakkars barna» dersom hun gjør noe mer enn å synes synd på dem? Kanskje endrer på egne valg og velger en mer solidarisk ferieform?

- hjemmeferie -

– hjemmeferie –

Jeg er skeptisk til forbrukskulturen.

Når det nesten er unormalt å feriere i Norge, hvilke signaler gir det til familier som ikke ferierer i Norge heller?

Noen av dem tar opp lån for kunne gjøre som «alle andre» og sliter med gjeld i ettertid – jeg ser på det som en konsekvens av normalitetsforventningene som stadig inkluderer mer penger.

Det blir stadig dyrere å høre til.

Å være fattig i Norge i dag handler ikke om å dra på ferie til familie andre steder i landet. Å være barn i en lavinntektsfamilie handler om å ikke kunne dra i bursdager eller på kino. Det betyr å ikke ha råd til noe annet enn å holde seg hjemme – på samme flekk som resten av året.

Skal vi legge til rette for at flere unger kan delta eller skal vi fortsette å synes synd på disse ungene? Hvor selvtilfreds skal vi tillate oss å være?

**

Kilder:

Aftenposten – 1 av 4 regner med å ta ferien på kreditt

Babyverden – Hvor har du vært på ferie?

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

31 kommentarer på “Sommerferiearroganse

  1. Lammelåret
    11. juni 2014

    Et mer personlig innlegg kommer en av dagene. Ting har toppet seg litt og plutselig kommer en skikkelig innleggssprut! Følg med!

    Liker

  2. Casa Kaos
    11. juni 2014

    Flott skrevet!
    Jeg mener også dette i veldig stor grad er et foreldreskapt problem. Det er vi voksne som har bestemt at for å kunne regnes som en ekte ferie, må man dra til utlandet. Eller i det minste til Kongeparken.
    Jeg leste også dette innlegget du refererer til, og tenkte at det var da aldeles synd at forfatterens mammahjerte blør for mine barn! De som har det så bra. Men som skal bære hjemme hele ferien. Snakk om unødvendig bekymring.
    Det er ikke synd på barn som skal være hjemme hele sommeren. Og i hvert fall ikke barnehagebarn som denne redaktøren skriver om. De er altfor små til å forstå noe av dette. De koser seg så lenge de får være sammen med familien sin. Igjen, et problem skapt av oss foreldre.

    Liker

    • Lammelåret
      11. juni 2014

      Synes det er viktig å få med at foreldre ikke bare skaper forventninger hos egne unger, men også påvirker andres barn og andre familier fordi standarden alltid forflyttes mot dem som velger dyrest. Sydenferier er jo nesten blitt et folkekrav nå!

      Jeg synes det er viktig å skille mellom dem som velger hjemmeferie og dem som ikke har alternativer, som lever i lavinntekts–/fattige familier. Å bruke hele ferien (snakk om nesten ni uker!) i en liten overbefolket blokkleilighet er ikke noe man trenger å være superfornøyd med, tenker jeg. Da handler det om noe helt annet enn en valgt hjemmeferie med småbarn.

      Redaktøren bommer – og viser svært tydelig sin egen sosiale posisjon. Samtidig ble det kanskje tydelig for henne at barn egentlig ikke trenger de flotteste feriene. Det er en bra innsikt, tross alt. Spør du meg så bruker vi ungene som unnskyldning for en del ting, men det tilhører et annet innlegg.

      Liker

      • Casa Kaos
        12. juni 2014

        Men det er da mye man kan finne på selv om man bor i en trang blokkleilighet. Ikke trenger det koste så mye heller. Man trenger jo ikke sitte inne i ni uker!
        Og så lurer jeg på hvorfor du tar det for gitt at vår hjemmeferie er selvvalgt? Aller helst skulle jeg ønske vi kunne bli med resten av familien til Kapp Verde. Men det får vi dessverre ikke til i år. 🙂

        Liker

        • Lammelåret
          14. juni 2014

          .. men poenget er at vi som har litt ekstra ressurser må gjøre noe for dem som ikke har det. Kreative mennesker med vilje kan finne på mange morsomme ting ut av ingenting, men mange er ikke det. Mange sliter ræva av seg om sommeren. Og da synes jeg vi skal inkludere dem i våre aktiviteter.

          Er ikke sikker på hvorfor jeg antar at dere har valgt å være hjemme i år. Kanskje fordi dere fremstår som svært ressurssterke og kunne valgt noe annet dersom dere hadde lyst til det?

          Liker

  3. underveis
    11. juni 2014

    Jeg synes også det er en sær og konstruert ide. Det finnes fattigdom og fattige barn. Men det får jo være grenser for hvor høyt en legger lista for normalitet.

    Liker

  4. Heidi
    12. juni 2014

    For et par år siden la jeg merke til at jeg oftere ble spurt om hvor jeg skulle i ferien enn hva jeg skulle, som om ferie må innebære reising. Siden jeg ikke har barn, har jeg vært mer opptatt av miljøaspektet ved det hele. Jeg forstår ikke hvordan den enkelte kan rettferdiggjøre all denne reisingen – ikke bare årlige ferieturer, men til og med flere ganger i året -, for de er vel ikke klimaskeptikere hele gjengen?

    Liker

    • Lammelåret
      12. juni 2014

      Man tar da ikke miljøhensyn når det kommer til ferie, nei til nød sorterer man plast og papp fra restavfallet og tenker at det holder i massevis. Ferie er ferie – da skal man ikke tenke på sånne ubehageligheter, men kose seg!

      Liker

  5. Anja Elisabeth Holt
    12. juni 2014

    Jeg har kjent litt på den der, og ikke minst også bursdager, det blir jo flottere og flottere for hvert år. Så i år sa jeg: hjemmebursdag.

    Vilde på 9 år ville grille pølser og marshmallow på bålpanne og steke vafler ute. Ingen organisert lek (selv om jeg hadde forberedt meg på ti alternativer når jeg spurte henne om dette).

    «Nei, mamma, ikke noe organisering»!

    Er det stemmen til en unge som selv tør å sette standarden og si STOPP?

    Likt av 1 person

    • underveis
      12. juni 2014

      Da en pappa hentet datteren i niårsdag hos oss for en stund siden, sa han «Ja, det var jo originalt». Det han mente var at vi hadde bursdag hjemme, det er blitt det originale! (Der hadde en av ungene vært i tre bursdager på samme lekeland på ei uke.) Så det er vi standhaftige kjedelige hjemme-ordne-sjøl-folka som ender opp som trendy og originale, hehe.

      Liker

      • Anja Elisabeth Holt
        12. juni 2014

        Hvem så DEN komme?

        Da Ida ble 10 år hadde hun hjemmebursdag det fortsatt snakkes om. SPA er helt genialt, småsøsken masserer for 50 kroner timen forresten!» 😉

        Du kan se tipsene her: http://avdelingholt.no/anja/?p=15226

        Liker

        • underveis
          12. juni 2014

          Vi har hatt alle hittil 30 bursdagsfeiringer hjemme (8+10+12). Vi finner jo på ting, alt etter alder, årstid og ønsker fra barna. Mer action og program med 20 sjuåringer enn med 5 tiåringer. Med de store merker vi jo hvor hyggelig vennene synes det er å bare samles rundt et bord til god mat og prat hjemme hos noen. Det er jo litt sært at det å invitere hjem på pizza har blitt en uvanlig begivenhet!

          Liker

          • Lammelåret
            12. juni 2014

            enig i at det er litt rart, men på den annen side så er plassen ofte begrensningen. Mange barn krever mye plass. Sommerarrangementer er som regel lettere å få til siden man kan være både inne og ute, uten mye styr med påkledning og slike ting.

            Liker

      • flettemette
        12. juni 2014

        Ja, til hjemmebursdag. Er så lei: bowlingbursdag, lekeland og discobursdag på lokalet. Hjemmebursdag er så hyggelig, og ungene synes det er gøy å komme hjem til hverandre. Det nye nå er overnattingsbursdag, Slitsomt for foreldrene, men akk så morsomt for ungene 🙂 Hihihihi….»originalt med hjemmebursdag,» lissom!

        Likt av 1 person

  6. Anja Elisabeth Holt
    12. juni 2014

    Og i samme slengen sa jeg at jeg, da jeg skulle gifte meg og forloveren spurte om hva slags tanker jeg hadde om utdrikningslaget, at om det blir organisert noe som koster penger for folk å delta på blir jeg gæærn. Jeg hadde sagt nei til intet mindre enn tre utdrikningslag det året fordi det kostet for mye å delta….. jeg fikk ønsket oppfylt, det ble en hyggelig lunch i en park og rebus for å finne alle vennene mine, helt perfekt!

    Alle vil vi ha det bedre og flottere enn naboen…. det er så slitsomt!

    Liker

    • Lammelåret
      12. juni 2014

      Det må være en ny trend? Hvor mye kostet utdrikningslagene og hva skulle pengene dekke? Trist hvis økonomien skal begrense deltakelse i sånne sammenhenger!

      Liker

      • Anja Elisabeth Holt
        12. juni 2014

        Pengene skulle dekke bl.a en reise for ei, hotell til brud og forlover, eksklusiv mat og drikke, spa til brud og forlover.

        Ja til å dekke egen mat og drikke. Ja til å spytte inn noe til bruden. Nei til å betale mer enn 500kr per person i «potten til bruden».

        Nå er det visst en del som arrangerer fotoshoot, innspilling av sang i studio….?

        Hver sin lyst! Eggerøre med spekeskinke med flattbrød på papptallerkner og kartongvin, inntatt på pledd – veldig innafor!

        Liker

  7. Sigrun J. Karbu
    12. juni 2014

    Ferie for oss er ganske enkelt fri! Selv om mye av ferien også i år går med til å renovere hus, siden vi ikke har anledning til å betale for og få det gjort. Da gjelder det å være kreativ i forkant av ferien og i tillegg finne på små eventyr mellom snekringa. Men jeg merker stadig at listen for både normal ferie og normal bursdagsfeiring legges høyere og høyere. En telttur er liksom ikke nok ferie, det er hvor i utlandet du har vært eller hvilke temaparker en kan skilte med i form av fine t-skjorter med motiver etter ferien som teller mest for mange. Jeg opplever at vi nærmer oss mer og mer et samfunn hvor «nullene» på kontoen skal vises fram mest mulig hele tiden. Min mor sa bestandig «mye vil ha mer», noe som nok gjelder fortsatt selv om det er et oppbrukt ordtak.

    Selv har vi bestandig hatt hjemme bursdag for lille frøkna. Men det siste året har hun vært i selskap til andre barn hvor det nærmest konkurreres i å overgå naboen med hoppeslott og Pinatas! Ballonger, sjokoladekake og perleverksted på kjøkkenbordet er for noen ikke nok bursdag. Selv om jeg tror ekstravagansen både i ferie og bursdager er mest for de voksne, som flere har nevnt ovenfor. Ungene er ofte fornøyd med mindre enn oss voksne. Så lenge noen vil sitte i gresset i timevis og flytte rundt på små plastfigurer og spise melon så har de det fint!

    Liker

    • Lammelåret
      12. juni 2014

      Jeg merker det godt når folk snakker. De har liksom bare vært hjemme og tatt en tur i en fornøyelsespark, som er en selvfølge og ikke noe ekstra. En dag i fornøyelsespark koster raskt 1000-2000 kroner – det er mye; for mange altfor mye.

      Det som er bra er at vi faktisk kan gjøre noe med nivået feiringene legges på. Det er viktig at vi gjør, synes jeg.

      Liker

      • Sigrun J. Karbu
        12. juni 2014

        Helt enig! Særlig blir det fort dyrt for de som har mange som skal med. Ja selv en liten tur i badeland kommer fort opp i 500-600 kr for to voksne og et barn. Det er dyrt å oppleve ting i dagens Norge, så da gjelder det kanskje å være kreativ for oss som må spare inn litt selv i ferien. men det er mye man kan finne på i egen hage også!

        Forrige helg slo vi opp telt i hagen, riktig nok har vi ikke startet ferien enda, men lillefrøkna storkoste seg hele dagen både inne i og rundt om teltet. Det var liksom nok for henne og hun hadde lyst til å telte igjen allerede neste dag!

        Liker

  8. John Olav Ytreland
    12. juni 2014

    Jeg vokste opp i et område som grenset til et stort rekreasjonsområde. Jeg husker med glede lek i skogen og oppover fjellet i denne dalen, fisking i to vann og i bekken som rant mellom dem. Jeg husker også besøk på mine besteforeldres hytte og campingturer i Norge og Sverige. Det var så artig at jeg knapt nok hadde tid til å spise. Vi var ikke trendy, men jeg tror vi opplevde mer enn mange barn i dag. Kanskje romantiserer jeg litt, men jeg tror ikke vi visste hva kjedsomhet var. Det vi ser i dag er sikkert en del av det generelle jaget etter forbruk og status. Vi bare må ha det samme som de andre. I går hadde vi for øvrig bursdag for jentungen. Enkle leker som dans/frys og lek med terning der de som fikk 6’er fikk en liten gave (såpebobler og vannpistol) ble en stor suksess. Etterpå ble det lek med disse premiene i hagen. Det var ingen som merket at vi ikke hadde kjøpt godteri heller, men de fikk kake.

    Liker

    • Lammelåret
      12. juni 2014

      Opplevelser i skog og mark gir noe helt annet enn park.opplevelser, det er jeg overbevist om. Tror at det fremdeles er slik at mennesket trenger naturen og at samspillet er godt for oss. I dag er folk nærmest redde for natur, tror at flåtten er livsfarlig og at ulver lusker rundt hvert hushjørne klare for å angripe!

      Det er vel noe med det at naturen er så tilgjengelig og billig at den nesten ikke teller lenger. Bare det som kan betales for betyr noe. Rart med det! Tror noen ganger at vi har mistet selvtilliten i å finne på ting selv.

      Jeg tror «Det enkle er det beste» er veldig sant!

      Liker

  9. flettemette
    12. juni 2014

    Hvert år ferierer vi i båt. Vi farter rundt omkring i vår vakre skjærgård på Tjøme.Vi fisker, bader og opplever naturen. Vi, foreldrene altså, er helt trygge på at vi gir ungene opplevelser for livet. Det hender vi reiser en tur utenlands, men aller helst vil ungene på øya. Vi bryr oss filla hvordan andre velger å feriere. Mener noen det er synd på våre barn, ja, så får de synes så. Ungene våre kan sløye fisk, er habile svømmere, og dykker gjerne med maske og snorkel. Flott? Ferie kan være så mangt, og vi foreldre må stole på at det vi velger for våre barn, er godt nok. Enig med deg: Det enkle, er ofte det beste.

    Liker

  10. Tilbaketråkk: Sommersprell | John Olavs skriveloft

  11. Tilbaketråkk: Sommerferien – min lille egotripp? | Lammelårtanker

  12. Karine
    17. juni 2014

    Hei Lammelåret. Jeg ser du har tatt et utdrag fra bloggen min, og setter den i sammenheng med en overskift du kaller sommerferiearroganse. Min hensikt med innlegget var på ingen måte å være arrogant overfor barn som ferierer i Norge – tvert i mot! Hadde du lest hele bloggen, og ikke bare hengt deg opp i et utdrag av den, tror jeg du hadde sett det.

    Ja, jeg synes det er trist at det er forventninger blant barn om at man skal på dyre ferier – gjerne til utlandet. Det meste er foreldreskapt, men mine barn er så store nå, at jeg ser disse tendensen også i jentegjengen. Dette misliker jeg sterkt, og derfor er jeg tydelig overfor mine barn at ikke noe reisemål er «bedre» enn noe annet. De beste ferieopplevelsene mine barn har hatt, har vært gratis – i vår egen kommune. Men de har også hatt flotte opplevelser på utenlandsferier, og det er heller ikke noe å skamme seg over.

    Jeg har snakket med barn i vennegjengene til mine jenter som ikke har de store tingene å fortelle om etter ferien. Det er faktisk slik at det er mange barn i Norge som slett ikke får noen særlig opplevelser i ferien. Det er ikke alle foreldre som bryr seg om å gi dem det. Det er vondt, brutalt – og det skjærer meg i mammahjertet. Og overfor disse barna forsøker jeg å være en voksen som løfter opp det positive de har opplevd, anerkjenner det foran vennene, som har mer å fortelle.

    Din løsning er at jeg skal endre mine ferievaner. Jeg tror ikke det løser noe. Folk er forskjellige. Noen liker camping, andre foretrekker charter. Noen går i fjellet, andre ligger på ei strand. Det er flott, alt sammen. Men jeg mener at man ikke kan rangere ferie etter hvor man har vært eller hvor mye penger man har brukt.

    Det viktige er opplevelsene man får og hvem man deler dem med.

    Jeg tror vi er enige, Lammelåret, uansett det du velger å definere som «sosial posisjon». Les hele teksten neste gang.

    Karine

    Liker

    • Lammelåret
      17. juni 2014

      Jeg har lest hele teksten, men siterer selvsagt ikke alt. Den som vil lese alt kan klikke seg inn til deg. Hvorfor i all verden tror du at jeg ikke har lest alt? Er enighet et mål?

      Det jeg mener mange overser er at det ikke bare er den enkelte familie som påvirker hverandre internt, men at den enkelte families valg også påvirker miljøet (ja, både det grønne – naturen, men her først og fremst det sosiale miljøet) man tilhører. Det tenker jeg at vi bør være mer bevisst. Jeg har skrevet et oppfølgingsinnlegg etter å ha fulgt debatter i mange kanaler, etter dette innlegget ble publisert, les gjerne der om hva jeg mener den enkelte kan gjøre.

      Jeg mener altså at vi bør tenke på flere enn oss selv, og gjøre noe mer enn å synes synd på (som «skjærer i mammahjertet» betyr for meg). Vi har påvirkningskraft og det synes jeg er positivt.

      Jeg tror du undervurderer unger når du sier at det er innholdet som betyr noe og ikke reisemålet i seg selv. Det er ikke min erfaring.

      .. men les oppfølgingsinnlegget og si hva du mener igjen!

      Sommerferien – min lille egotripp?

      Liker

  13. Tilbaketråkk: Ikke råd til soft-is | Lamme Tanker

  14. Tilbaketråkk: En sommer jeg tar meg råd til | John Olavs skriveloft

Takk for kommentaren!

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 11. juni 2014 av i Samfunn og meninger med stikkord , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft