Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

10 miljøtips til deg!

Jeg ble så inspirert da jeg leste en artikkel i Tønsberg Blad (11.6) om personlig miljøvern, at jeg bare måtte skrive noe om det selv. Framtiden i våre hender og noen miljøbevisste familier på Nøtterøy ble intervjuet om hva de gjør i sine hverdager for å være miljøsnille. Hvis du leker detektiv en stund, finner du kanskje artikkelen på nett.

Det beste er når jeg kan gjøre noe for miljøet uten egentlig å gjøre noe, for jeg har ikke stor kapasitet til å sette meg inn i produksjonsprosesser, etisk handel og slike ting.

Passiv-aktive handlinger er derimot undervurdert, for heldigvis må en ikke engasjere seg spesielt mye for å bidra noe! Bare sjekk hvordan jeg har vært miljøvennlig uten å vite om det: Ubevisst smart!

Det beste er kanskje at en kan spare penger i samme sleng som en sparer miljøet!

- helt tom og klar for vask og sortering -

– helt tom og klar for vask og sortering –

Mine egne små tips:

  1. Bruk vannkoker – du sparer koketid = strømtid og det er lett å beregne vannmengden som kokes i forhold til hvor mye du skal bruke
  2. Sykle når du skal reise mindre enn en kilometer
  3. Handle på nærmeste butikk, eller storhandle sjeldnere når du må reise til en butikk som ligger lenger vekk
  4. Beregn middagsporsjoner og bruk rester som «tapas»måltid eller ha som lunsj dagen etter
  5. Når du planlegger middag: Sørg for at du bruker alt av hver ingrediens og tenk uken under ett slik at alt du kjøper inn blir spist
  6. Handleposer i plast kan brukes til skittentøy og som søppelposer til sist. Dermed får du brukt hver pose maksimalt antall ganger
  7. Sorter søppla og grip tak i kommunen din dersom de ikke kildesorterer plast, metall, papp, mat og restavfall
  8. Hvis du ikke har mulighet for å arve klær, gi vekk de du ikke bruker lenger
  9. Selg eller gi vekk ting du ikke bruker lenger. Om ingen du kjenner vil ha det, kan du legge det ut på en gi-bort-gruppe på Facebook eller på Finn. Du kan også arrangere byttedag på skolen din eller kontakte et flyktningmottak eller krisesenter. Bøker kan i noen tilfeller gis til biblioteket.
  10. Ikke vask klær etter en dags bruk, som regel kan klær brukes flere dager

Den som vil gjøre de store tingene, kan for eksempel vurdere om neste ferie skal være en ren sykkelferie istedenfor en flyferie. Eller å innføre shoppestop ut året.

Har du gode tips til hverdagsmiljøvern? Eller kommentarer til lista mi? Da vil jeg gjerne høre fra deg. Og hvis du vil gjøre en passiv-aktiv innsats for miljøet sprer du dette innlegget eller skriver et lignende innlegg selv. Kanskje kan det inspirere til mer miljøvennlige handlinger?

Jeg er absolutt ingen ekspert eller spesielt opplyst på dette området, men prøver å bidra litt på lavterskelvis. Jeg synes jeg må.

**

Sjekk Framtiden i våre hender sine tips for både deg som er middels interessert og for deg som virkelig vil bli mer miljøvennlig.

Om passiv-aktivt miljøvern

**

Har du litt svart miljøsamvittighet?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

13 kommentarer på “10 miljøtips til deg!

  1. Line
    24. juni 2014

    Oj, sykkelferie høres ut som noe jeg kunne likt! Lommeboka og miljøet har godt av at jeg skrenker inn på flyreisene, kanskje neste års ferie burde bli miljøferie? 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      24. juni 2014

      Ja! Det hadde vært kult om du hadde gjort! Tenk på hva det hadde gjort med kroppen – naturlig trening kaller jeg det når man trener uten at det i seg selv er formålet.

      Si ifra hvis du bestemmer deg for det, da.

      Liker

      • Line
        24. juni 2014

        Ja jeg tror jeg hadde følt meg superfresh etter en sånn ferie. Det må bli neste år da årets ferie allerede er planlagt, men jeg tenker noe a la Danmark. Det skal jeg selvfølgelig gjøre!

        Liker

  2. Heidi
    24. juni 2014

    Min erfaring er at en miljøvennlig livsstil som regel også er billigere, selv om det kan kreve noen engangsinvesteringer som der og da koster mer, men som jevner seg ut i lengden. Sånt som å kjøpe kvalitetsgjenstander som varer lenger, og så bruke det til det er helt utslitt – selv mobiltelefonen, liksom. Også gjenbruksløsninger som bærenett (poser på rull er billigere og tynnere enn dem man får i kassen), vaskbare menstruasjonsprodukter, tøykluter, og selvfølgelig kopper og sånt hjelper og krever bare bittelitt ekstra innsats. Men det som er litt skummelt, er at det viser seg at de moderat interesserte i miljøspørsmål, de som gjør litt, også gjør mer av det som virkelig forurenser, antagelig fordi de tenker at de kan unne seg noe ekstra fordi de har vært så flinke. Blant annet flyr de mer – det å feriere hjemme eller lokalt er virkelig noe av det beste passivt-aktive man kan gjøre. (http://www.cicero.uio.no/webnews/index.aspx?id=11290)

    Liker

    • Lammelåret
      24. juni 2014

      Interessant det du sier om middels miljøinteresserte, det var nytt for meg.

      Tror nok det er forskjell på hvordan en definerer seg selv kontra hvordan forskere ville definert.

      Liker

  3. EventyrElin
    24. juni 2014

    Jeg måtte smile da jeg så tannkremtuben, for jeg har vokst opp i et hjem med begrensede midler hvor vi gjorde mye for å spare penger. Blant annet ble tannkremtuben klippet i to for å bruke _absolutt alt_ før man kastet den. Det som er så fint er at denne livsstilen jeg har arvet (okei da, så klipper jeg ikke tannkremtuben..men jeg klemmer veldig, veldig hardt – og lenge!) ofte viser seg å være miljøsparende også. Vi skrur av lys i rom vi ikke oppholder oss (17 sek skal være den magiske grensa, har jeg lest, aner ikke om det stemmer), vi spiser salat fra hagen, grønnsaker og fisk trekker på ettervarme, vi bruker lokk på kasseroller (er du sikker på det med varmekoker mtp induksjon forresten?), vi handler en gang i uka og supplerer mot helga når en av oss skal et ærend forbi likevel, kildesorterer og er tilhengere av gjenbruk. Arver mye klær. Vi flyr ikke..og jeg har drømt i mange år om sykkelferie – kanskje vi møtes på halvveien, Line!? 🙂 Vi spiser så og si ikke rødt kjøtt, foruten det kjøttet mannen har skutt i skogen. Det er garantert mer, men det er dette jeg kommer på i farta. Og når jeg ser hva jeg har skrevet ser vi jo ganske hippie ut, gjør vi ikke? 🙂 Hurra for miljøengasjementet ditt, jeg signerer!

    Leste forresten et triks om å koke opp potetvannet (med poteter i) om morgenen, sette på lokk og pakke det hele godt inn i avispapir. Sette det i senga og legge på dyna; da ville potetene være ferdige til en kom hjem. Ernæringsdama i meg sier jo «men poteter inneholder vannløselige vitaminer…?», men miljømessig er det kanskje fint? 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      24. juni 2014

      Jeg pleier å klippe over lotiontubene, men det er ikke så mye å hente på det siden det som ikke blir brukt tørker inn til neste gang den skal brukes.

      Visste forresten at risengrynsgrøt noen steder tilberedes som dynegrøt? I gamledager ble grøten kokt opp om morgenen, pakket inn i dyne og så sto den der til arbeidsdagen var over. Så var det bare å gi den et oppkok. Jeg gjør noe av det samme i dag, bare at jeg setter gryta i stekeovnen med lyset på. Det fungerer supert og jeg slipper mye stå og røre tid rett før middagen skal spises.

      Nei, jeg vet ikke om det er noe særlig å hente på å bruk vannkoker kontra induksjonsplater, tipper ikke?

      Potetkoketrikset fungerer sikkert bra hvis skallet blir beholdt under kokingen?

      Liker

  4. Refleksjon på livsvegen
    24. juni 2014

    Masse smarte tips!
    Og ein del gjer eg utan å tenkje miljø.
    Takk at du deler 🙂

    Likt av 1 person

  5. underveis
    26. juni 2014

    Reparere og gjenbruke. Arve og kjøpe brukt. Gi bort eget gammelt. Klare seg med det vi har. Spise opp alt -dvs resirkulere rester i nye retter. Lage mat fra bunnen av selv. Spise lite kjøtt og velge kjøtt fra dyr som har levd levelige liv. Tørke tøy ute – ikke ha tørketrommel. Sykle, gå, kollektivt. Dyrke så mye egen mat vi greier, bær, grønnsaker, epler, poteter. Aldri papptallerkner, plastglass etc, bare vanlig servise som vaskes opp. Stoffservietter (ikke papir), en til hver i egen serviettring, går i vaska når det trengs. Veldig lite flyreising. Kildesortering av «alt». Egen varmkompost til kjøkkenavfall. Etterisolering av huset – går mindre energi til oppvarming.

    Liker

  6. motionocean
    3. juli 2014

    JA!!! DU er hærlig! Åh, blir så glad av sånne innlegg ❤ ❤ ❤

    Liker

  7. Tilbaketråkk: Du er for pen til å mene! | Lamme Tanker

  8. Tilbaketråkk: Ikke råd til soft-is | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 24. juni 2014 av i Tips og råd med stikkord , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft