Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Slik smører du lefser!

Noe av det jeg digger mest er nysmurte lefser med salt smør på.

Det fungerer til alt fra fest til niste, og er like godt alene som til fiskesuppe.

Å få tak i skikkelig gode lefser er litt av en skattejakt, for håndlaget betyr alt. Lefsene skal nemlig være tynne, så tynne at de nesten er gjennomsiktige. Dessuten skal de lages av poteter – ikke potetmos, de skal stekes på takke og de skal ikke ha smør eller melk i seg. Gammaldags lefsebaking er en kunst!

Det er år og dager mellom hver gang jeg får tak i lefser som tilfredsstiller mine høye krav, og når jeg gjør det, blir jeg lykkelig!

Noen synes det virker vanskelig å smøre lefser selv, særlig når lefsene er stive. At det er vanskelig er en myte, ikke tar det lang tid heller.

Stive (tørre) lefser skal bløtlegges cirka tjue minutter før smøring, slik gjør du det:

1) Skyld lefsen i rennende lunket vann eller bruk en spruteflaske til å dynke den godt med. Husk å åpne den slik at det blir fuktig på hele lefsen (ofte brettes lefsa i to, viktig å få med seg den innerste delen)

2) Pakk lefsen inn i et rent og mykt kjøkkenhåndkle, også «inni» lefsa (i bretten) slik at sidene ikke klistrer seg

3) Vent 20 minutter og sjekk underveis om den er mjuk nok eller om den trenger litt mer tid på seg. Dynk/dusj den eventuelt mer. Å dynke lefsen godt nok er viktig for best mulig resultat

 

Så er du kommet til selve smøringen, følg med!

IMAG2839

Her ser du tydelig hvor brettene er, noe som gir en fin pekepinn på hvor langt du skal smøre

1) Brett ut lefsa (jeg kjøpte myke lefser fordi de ikke hadde stive og den var brettet slik du ser på bildet) IMAG2837 2) Bruk ekstra salt smør som er romtemperert, helst enda mjukere. Jeg fikk tak i Setesdalssmør, Kvitseidsmør er også veldig godt. Bruk iallfall ikke Bremykt, for det ødelegger hele lefsa – min personlige smak! IMAG2856 3) Smør 2/3 deler av lefsa og godt ut i kantene, spar den siste 1/3 delen (eller mindre) usmørt

Ser du nøyere etter ser du det gule smøret. Jeg har begynt å brette lefsa, som du ser.

Ser du nøyere etter ser du det gule smøret. Jeg har begynt å brette lefsa, som du ser.

4) Brett som på bildet

Her ser du andre brett. Deretter skal den brettes en siste gang. Du bretter annenhver gang fra den siden som er lengst fra deg og nærmest deg.

Her ser du andre brett. Deretter skal den brettes en siste gang. Du bretter annenhver gang fra den siden som er lengst fra deg og nærmest deg.

5) Klipp vekk «filla», altså kanten (den er lov å spise med en gang!) IMAG2843 6) Klipp passelig brede biter, personlig liker jeg at de er ca fire centimeter brede IMAG2845

Til slutt legger du haugen av lefser i en plastpose og lar de «hvile» en god stund (en times tid?). Lefsene tåler frysing, men er best som ferskvare (hvis du er av den kresne typen).

Så kan du kose deg glugg ihjel med fillene og være svært fornøyd med deg selv!

- lykke! -

– lykke! –

 

Siden jeg brukte myke lefser, trengte jeg bare fukte dem litt. Jeg brukte vel brukte fem-ti minutter (inkludert bilder og prat) på å smøre ei lefse på 60 cm.

Å smøre lefser sammen er en superkoselig aktivitet – anbefales som mor-datter-aktivitet eller som bestemor-barnebarn-aktivitet!

Spør hvis du lurer på noe!

Baker du lefser selv?

~Lik lammelårtanker på Facebook ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

23 kommentarer på “Slik smører du lefser!

  1. Refleksjon på livsvegen
    21. juli 2014

    Dette såg godt ut.
    Systå og eg lagar lefser til Jul, men ikkje potetlefser.
    Det er kjekt med det som er heimelaga og så smakar det SÅ godt.

    Vonar du nyt sommaren 🙂

    Liker

  2. motionocean
    22. juli 2014

    Nå som jeg flytter på hybel, så er sånt velkommen i posten, heeeheehe – lefser ❤

    Liker

  3. Irene
    22. juli 2014

    Du får lage lefsene dine sjøl, det er ikke så vanskelig! 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      23. juli 2014

      Åjo, perfekte potetlefser av det slaget jeg viser på bildene krever cirka et helt liv å bli dyktig på. Bakstekonene skal helst være 75 + (men jeg innser at det fins enkelte unntak av den yngre garde som har det i kroppen, hehe)

      Liker

  4. Irene
    22. juli 2014

    Men, ååååå! Du! Du må ha gomme på dem! Eller eggost! *Dååån* og *smelt* på en gang!

    Liker

    • Lammelåret
      23. juli 2014

      Nei, jeg må ikke det! Gomme kan jeg ha på andre lefser, eller.. ble litt usikker nå..

      Liker

  5. Irene
    23. juli 2014

    Hehe, jeg og min svigermor baker potetlefser til pinnekjøttemiddagene til hver jul. Det har vi gjort i 18 år nå. Hun lager deigen og jeg kjevler, og de har jeg faktisk fått skryt for, av bakstekoner på 75+… 😉

    Njeeeei, du MÅ kanskje ikke, men du burde prøve sånn brun sørlandsgomme eller eggost på dem. Det er noe aldeles forskrekkelig godt! 🙂

    Liker

  6. Anja Elisabeth Holt
    24. juli 2014

    Min lefse er med smør, sukker og kanel a’la Vestlandslefsa….. Er jeg i trøbbel nå?

    Liker

    • Lammelåret
      24. juli 2014

      Neida, induvidalisme er ikke så dumt – bare jeg får ha min lefse i fred!

      Liker

  7. Irene
    24. juli 2014

    Jeg kommer fra en lefsefamilie. Da den ene niesa mi skulle gifte seg hadde de ikke bryllupskake men en oppsats med 12-14 ulike lefsesorter og fire forskjellige gommetyper. Kult og godt!

    Likt av 1 person

  8. Drømmelykke
    28. juli 2014

    Jeg hadde en ekssvigerfarmor som bare laget de beste lefsene! Og ja, det var en kunst. Hun og mannen gjorde dette sammen. Hun laget deig og kjevlet ut mens han hadde ansvar for stekingen. Det var presisjon til fingespissene. De laget hvite lefser da. Smakte fantastisk og jeg skulle ønske jeg hadde vært mer interessert den gangen slik at jeg hadde fått lært meg kunsten (og fått oppskriften…)!

    Liker

    • Lammelåret
      28. juli 2014

      Høres veldig koselig ut å gjøre dette til et felles gjøremål!

      Hva er hvite lefser?

      Liker

  9. annebloggen
    28. juli 2014

    Tantene mine i Sandnessjøen bakte krinalefser.Det var godt, det! Gode potetlefser finnes ikke her jeg bor, dessverre.

    Liker

  10. Tilbaketråkk: Matkultur på sitt beste: Lefser til jul! | Lammelårtanker

  11. Tilbaketråkk: Lefsesmøring på et lunt kjøkken | Lammelårtanker

Leave a reply to Lammelåret Avbryt svar

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft