Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Student innlagt med meslinger og det er DIN skyld!

Sølje Bergman: Jeg støtter deg i din rett til å ytre din mening og ikke bli hetset for det!

Kristin G-I. Mohn og Rebecca J. Cox har skrevet et lang brev til Sølje Bergman, publisert i

Bergens Tidene

der de går langt i å gi Bergman skylden for en rekke barnedødsfall som kanskje kan komme som følge av meslingvaksinenekt. Brevskriverne går så langt som å si at Bergman er en fare for landet.

Jøss.

Det vi er mest opprørt over er den skremsel for vaksiner du sprer. Vi ønsker at du skal se konsekvensene av dine holdninger, som vi mener er regelrett farlige for samfunnet og våre barn. Holdningene er med på å skape ubegrunnet frykt for vaksiner hos foreldre, og undergraver tilliten til barnevaksinasjonsprogrammet.

 

Sølje Bergman har altså større troverdighet enn norsk helsevesen og norske helsemyndigheter. DET bekymrer meg.

vaksine

vaksine

At en tilfeldig skuespiller med kontroversielle standpunkt har større påvirkningskraft enn institusjoner som har stor troverdighet og som er bygget på tonn av kunnskap og erfaring – det burde bekymre norsk helsevesen mer enn vill synsing fra en alternativ frue.

Norsk helsevesen har et kommunikasjonsproblem. Da er det selvsagt lettere å skylde på Sølje Bergman enn på mediene som fremhever hennes synspunkter, lettere å skylde på andre enn å granske seg selv.

Brevskriverne legger virkelig ikke bånd på seg

Hva du gjør for deg selv i det stille er én ting, men å formidle sterke meninger om helse offentlig, uten den nødvendige medisinske kunnskapen, fører med seg et stort ansvar. Dersom foreldre hører på dine «råd» mot bedre vitende, og deretter mister et barn på grunn av meslinger, vil du ta på deg det ansvaret?

– som om ikke hver enkelt familie klarer å velge for seg og sine, men konsulterer Bergman før de velger. Hvorfor gi Bergman så stor makt, så stort ansvar? Hvorfor kritiseres ikke mediene som gir Bergman taleplass?

I følge en undersøkelse VG Helg har gjort (resultatet er kort gjengitt her), er 16 % av foreldre i tvil om de skal følge barnevaksineprogrammet.

Jeg er ikke i tvil om at det er lite bekymringsfullt. Barnevaksineprogrammet inneholder for eksempel vaksine mot rotaviruset, også kjent som kastopp-virus. Det er i mine øyne svær forskjell på omgangssyka og på meslingutbrudd i befolkningen. Hvor bekymringsfullt er det egentlig at folk lar ungen sin spy?

Tror virkelig Kristin G.-I. Monn og Rebecca J. Cox at Sølje Bergman er en så stor trussel mot landets helsevesen?

På tide å la Sølje Bergman være den skuespilleren hun er, på tide å gi media ansvar!

 

**

Lenker til fordyping:

Fakta om vaksiner, flokkimmunitet og mer finner du på Folkehelseinstituttet.

Helseminsiter Bent Høie mener det er uklokt å ikke vaksinere, men vil ikke påby det.

Student smittet av meslinger

**

Følg Lamme Lår på Facebook og fortelle meg hva du mener i kommentarfeltet!

**

Oppdatering 26.3.2015:  Flere tar kontakt med helsestasjonen og ønsker å vaksinere ungene sine mot meslinger. Kan hende er det nyheter fra land som har en opphoping av meslinger som er årsaken? Les om dette i Aftenposten.

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

11 kommentarer på “Student innlagt med meslinger og det er DIN skyld!

 1. Siri
  25. mars 2015

  Jeg undrer meg også over at «kjendiser» (aldri hørt om dama for andre ting enn vaksinemotstand) er en kilde til tillit og medisinsk kunnskap. Skremmende.

  Liker

  • Lammelårtanker
   26. mars 2015

   Ikke sant? Det er fint å få inn andre synspunkter enn det rådende, men det er en balansegang. Synes det er viktig som Henriette Stensup påpeker, at kompetanse er viktig å ta med i vurderingen av vaksiner eller ikke. Det er jo merkelig dersom folk uten utdannelse tror at de har et bedre vurderingsgrunnlag enn folk som har tonnevis av kunnskap og erfaring forstår og råder om. Noe skurrer.

   Liker

 2. Heidi
  26. mars 2015

  Brevskriverne tok usaklig hardt i. Jeg skulle ønske de kunne formulert brevet med en større faglig nøkternhet, men de har likevel noen poenger. Da Jenny McCarthy m.fl. begynte å ytre seg aktivt i amerikanske medier om at sønnen hennes liksom ble autist etter en vaksine, skjedde det en merkbar nedgang i vaksineringen i USA. For ikke å snakke om at det bidro til tendensen til å fremstille autisme som en ulykke for alle involverte, noe som igjen påvirker hvordan autister behandles i det daglige. Hennes engasjement (godt hjulpet av mediene!) har fått negative konsekvenser for enkeltmennesker. I den grad det vaksinemotstanderne sier fører til at færre vaksineres for slikt som meslinger, med alt det innebærer, mener jeg de er delvis moralsk ansvarlig for det, ettersom det skjer som en følge av deres handlinger, hvor følgen altså er klart forutsigelig. Hovedansvaret ligger selvfølgelig på dem som tar avgjørelsene, men ord former likevel verden, og jeg mener alle er ansvarlig for sitt ledd i kjeden. På den annen side bør man være forsiktig med å stemple ytringer en ikke liker som farlige.

  Dessverre har kjendiser stor påvirkningskraft, også på områder de ikke har noe faglig grunnlag – det er jo derfor de brukes i reklamer og som talspersoner for allverdens organisasjoner og formål. Så dette er ikke akkurat noe brevskriverne finner på: I kraft av sin kjendisstatus er det, tåpelig nok, sannsynlig at Bergman får en viss innflytelse når hun uttaler seg om vaksiner. Å uttale seg har hun selvfølgelig lov til, og det ville nok vært mer formålstjenlig å møte påstandene hennes kun med motargumenter, heller enn også å problematisere det at hun uttaler seg, selv om sånt av og til kan være på sin plass, for noen ytringer er uetiske i seg selv, men jeg er usikker på om det er tilfelle her.

  Forresten har en av Aftenpostens spaltister kritisert Se & Hør for oppslaget som det brevet er et svar på. Som rett er, selv om jeg heller ikke var så begeistret for tonen hennes.

  Likt av 1 person

  • Lammelårtanker
   26. mars 2015

   Jeg ser i Aftenposten i dag (se oppdatering fra i dag) at flere tar kontakt med helsestasjonen for å vaksinere ungene. Jeg tar det som et tegn på at folk føler mer realitet i hva vaksinen betyr. Det blir ikke så abstrakt når de leser om hva sykdommen gjør og at den faktisk fins – ikke er noe utdaterte helsefolk finner på – det kommer nærmere på et vis. Så da betyr det også noe hva de velger for ungene sine.

   Det jeg synes er ille med brevet er det enorme ansvaret som legges på denne kjendisen, som ikke engang dokumenteres. Hvordan kan brevskriverne vite at folk har latt være å vaksinere bare pga Bergmans uttalelser? Hvorfor kritiserer de ikke heller sine egne som ikke har klart å nå en viss del av befolkningen? Jeg synes det er rått parti og jeg vet ikke om det har noen positiv effekt på foreldres valg heller.

   Jeg mener også at enhver har ansvar for sine ytringer. Jeg er bare tvilende til hvor kraftfulle de er uten hjelp av media..

   Liker

   • Heidi
    26. mars 2015

    Enig med deg i at mediene her spiller en stor rolle. Noe jeg særlig mislikte med brevet, var at det nettopp var formet som et brev. De kunne svart på Bergmans uttalelser i form av en vanlig kronikk og uten å gjøre det så personlig med all «du»-ingen.

    Likt av 1 person

 3. Det er dessverre tendensen, folk har mer troverdighet til pene mennesker og kjendiser. Jeg er for vaksinering, men syntes man bør holde seg unna personangrep av den typen jeg oppfatter dette brevet er.

  Liker

  • Lammelårtanker
   27. mars 2015

   Jeg mener da at media bør kritiseres langt mer enn S. Bergman – det er tross alt media som gir henne rekkevidden.

   Liker

 4. villkatta
  27. mars 2015

  Hjelpes. Det var en voldsom reaksjon. Svaret/brevet lignet mer på personangrep enn debatt!

  Liker

  • Lammelårtanker
   27. mars 2015

   Det er jeg helt enig med deg i! Brevet et en demonstrasjon av nedlatenhet.

   Liker

 5. Ellinor
  11. april 2015

  Jeg blir så oppgitt over at hun får så mye tv- og avis-tid som hun får!
  Ja, hun er bare en tilfeldig skuespiller. Når hun er i debatter er jo motparten en fagperson. Kan de ikke i det minste finne en fagperson som er vaksinemotstander?
  Men det finnes kanskje ikke..

  Liker

  • Lammelårtanker
   15. april 2015

   Hehe.. jeg tror nok det er bort i mot umulig å finne en fagperson som er vaksinemotstander. Generelt er det færre vaksineskeptikere i Norge og det er i all hovedsak en positiv ting – for oss alle.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: