Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Alt seksåringen trenger til skolestart

Skolestart er kjempedyrt! Hundrelappene får vinger og noen tror at listen over er superlang.

Den trenger ikke det.

For å gjøre det lettere å vite hva som virkelig trengs til skolestart for seksåringer, kan du sjekke ut min liste.

  1. Sekk (med mindre barnet tilhører en skole som får gratis sekk, som i Nordreisa kommune). Å bruke penger på en god skolesekk er superviktig, og da må du ikke la ungen velge den kuleste sekken helt blindt. Å bære godt fjerner masse sutring – og for å si det sånn: Jo mindre jo bedre! Jeg synes også det er et poeng at ungen skal kunne bære sekken selv. Så: Bruk god tid på å velge den rette sekken! 
  2. Matboks (nei, det trenger ikke være en fancy med tusen rom og du trenger ikke presse ut stjerner og planeter og små kaniner til brødblingsene). Strengt tatt trengs ikke matboksen heller, det går fint an å bruke matpapir, men det er mindre miljøvennlig og må handles inn ofte.
  3. Tursekk – ikke helt nødvendig, men veldig kjekt å ha. Ungene mine har brukt tursekken sin i flere år. Hvis barnet ditt har gått på Tine fotballskole, kan sekken de fikk brukes som tursekk.
  4. Pennalhus – trenger heller ikke koste skjorta hvis du orker gjøre en liten innsats for det (jeg har funnet et til 40,- uten at jeg har leita meg ihjel for det). Et triks her er å kjøpe pennalhus uten at ungen er med, få valg er ofte det beste (og billigste)
  5. Drikkeflaske. Jeg synes en tom brusflaske duger, de lukter ingenting – i motsetning til andre flasker

Det var vel ikke mye? En sekk og et pennalhus holder lenge.

Det varierer fra skole til skole om det er nødvendig med innesko, så se det an etterhvert.

Skolestart

Skolestart

Men så var det det med å etablere gode vaner tidlig. Her vil jeg anbefale, basert på egne erfaringer

  • Et egnet leksested, gjerne kjøkkenbordet. De minste har få lekser, men trenger oppfølging fra deg – de minste skal ikke gjøre leksene aleine. Altså trenger ikke barnet en egen leksepult i starten. I vår familie har leksene blitt gjort ved kjøkkenbordet de første fem årene.
  • En perm til beskjeder fra skolen, som står på en fast plass
  • Etablere en fast lekserutine: Rett etter skolen? Rett etter middag? Annet?

Har du andre tips? Erfaringer du vil dele? Bruk kommentarfeltet og del gjerne innlegget med andre.

Den trofaste leser gjenkjenner kanskje deler av teksten fra i fjor. Denne er oppdatert. De neste to, tre ukene kommer flere tanker og tips om skolestart, så heng gjerne med.

Har du ønsker for temaer jeg skal ta opp? Fortell meg om det!

Ønsker deg lykke til med skolestart! Det er en ny fase – for oss foreldre!

Lamme Tanker på Facebook finner du her.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Alt seksåringen trenger til skolestart

  1. Siri
    6. august 2015

    Bokbind. Alle bøker må ha bokbind. Det er tusen tips og instruksjoner om å sy selv og stretch som passer til alle bøker overalt. Jeg har testet et sånt på den boken jeg leser og synes det sugde. Jeg sverger til vanlig bokbind, det er ikke vanskelig å sette på. Legg ut boken, brett ut papir, brett sammen boken, klipp til marger og tape.
    Hva du enn gjør, unngå plast. Det er et bent frem helvete å sette på og i fjor gjorde jeg dødssynden over alle; jeg tapet fast i boken. Grøss.

    Kjør på med skolemelk så leenge det går, og unngå fristelser som juice og sjokomelk som Skolemelk også tilbyr.

    Her bruker vi skolesekken som tursekk. Og da han begynte i fjerde ble det ny sekk, naturlig nok. Nå bruker han småskolesekken som tursekk med familien.

    Ellers har vi mange flasker og matbokser, det har noe med oppvasklogistikken å gjøre. Og min gutt får det han vil, ofte er det jeg som presser på. Jeg er ødelagt, nemlig. Elsker skolestart.

    Liker

    • Lamme Tanker
      6. august 2015

      Plasttrekk! Å legge på plasttrekk er å ville seg selv vondt!! Det beste er gråpapir, det holder hele skoleåret. Jeg tenker å publisere guiden jeg lagde i fjor om hvordan legge på bokbind, men nå har jo du fortalt alt, hehe..

      Skolemelk er et must, ja, det synes jeg faktisk. Ikke minst fordi det er èn ting mindre å huske på.

      Er ikke så ofte vi vasker matboksene, som regel er det bare noen tørre smuler der og da trengs det ikke.

      Takk for tips!

      (skolestart får meg til å tro at jeg fortsatt er student, litt misunnelig på dem som utdanner seg nå)

      Liker

  2. Irene
    6. august 2015

    Mange gode tips! Et annet råd er å tenke langsiktig ved innkjøp. Da yngstejenta skulle begynne i barnehagen, kjøpte vi en nøytral, burgunder sekk. Denne bruker hun fortsatt som tursekk – hun begynner i 9. klasse nå…

    Men så er det jo de av oss som bare elsker høst, skolestart og alt som hører med. Vi som blir blanke i øynene og mo i knærne når vi kjenner lukten av papir og viskelær sive ut fra bokhandelen når vi går forbi… Til uka skal jeg og døtrene mine på 14 og 18 på førskoleshopping, og vi gleder oss! ❤ 😉

    Likt av 1 person

  3. Fru Jacobsen
    9. august 2015

    Takk for mange gode tips 🙂 Her skal skolemelk bestilles , det har 6 åringen bestemt helt selv. Det fikk de på besøksdagen og det var så stas 🙂

    Jeg er selv så glad i høst og skolestart så jeg vurderer å kjøpe meg penal og linjebøker bare for å ha det pga lukten og følelsen av å kjøpe det 😀 Også er det jo kjekt å ha alt på et sted når man skal hjelpe poden med lekser ikke sant? 😛

    Liker

    • Lamme Tanker
      9. august 2015

      Absolutt! Hadde ikke blitt gjort mye lekser hos oss uten konstant overvåking av ungen!

      Jeg skal selv innom bokhandelen på Høyskolen snart, må ha meg et par bøker! Det gir den rette stemningen, tenker jeg. Lukten, ja kanskje det er en stor del av opplevelsen?

      Liker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft