Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

.. men hjemme skal ungene sove

Oslo kommune synes det er en super idè med døgnåpne barnehager, ja, for da blir det enda vanskeligere å si nei til kveldsvakter og nattevakter. Hvis bare tilbudet om barnepass er på plass, kan hjelpepleiere og sykepleiere og vernepleiere fortsatt jobbe i kommunene – det er jo helt topp!

Og manglende barnepass blir heller ikke noe argument mot søndagsåpne butikker – mot et helåpent samfunn som aldri tar pauser.

Det er allerede et problem for aleneforeldre å jobbe i turnusyrker, langåpne butikker kan gi problemer til mange.

Likevel synes jeg ikke løsningen er heltidsbarnehager – der heltid er faktisk heltid. Glem 100 prosent barnehageplass forstått som åpningstiden 7-1630, nå kan 100 prosent barnehageplass brukes når som helst på døgnet, alle dager i uken.

Er det best for barna?

Det er til og med best for pus å sove hjemme.

Det er til og med best for pus å sove hjemme.

Hvordan oppleves en barndom uten forutsigbar rytme?

Hvis barnet stadig får sisteplass i foreldrenes liv, hvordan oppleves det?

Jeg tror det kan føre til enda mer angst, uro, såkalte adferdsforstyrrelser og andre reaksjoner.

For: Jeg ser på mange av disse sykdommene som et resultat av et liv i ubalanse, symptomer på noe som ikke er i orden, ofte symptomer på hva slags liv ungene får mulighet til å leve. Ofte tror jeg slike samfunnsproblemer minst av alt handler om ungene og mest av alt handler om livsbetingelsene de lever under.

Jeg tror uroen som ligger i å bare av og til sove hjemme i egen seng kan forsterke de andre vanskelighetene i barnet hverdag.

Og hva gjør det med ungene som har to hjem fra før: Tre hjem blir bare rot:

Hvordan skal ungene klare å holde orden på alt dette. Er det virkelig godt å leve i et slikt kaos av hjem og senger?

Jeg bare spør.

Svarer du?

Ville du brukt døgnåpen barnehage?

 

~ Lamme Tanker på Facebook ~

Lenke

VG – Forsker om nattåpne barnehager – Barna burde sove hjemme i egen seng

Jeg oppfordrer deg til å lese Nattåpne barnehager av ei aleinemor som argumenterer for nattåpen barnehager.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

8 kommentarer på “.. men hjemme skal ungene sove

 1. Refleksjon på livsvegen
  20. oktober 2015

  Som styrar/dagleg leiar i ein barnehage og som mor til tre svarar eg høgt og tydeleg NEI til heildøgnsopne barnehagar og til heildøgnsope samfunn.

  Takk for alltid tankevekkande innlegg!!

  Liker

  • Anne-Helene
   20. oktober 2015

   Jeg ser for meg stor utnytting av både foreldre og barnehager dersom dette blir en etablert ordning, enda vanskeligere å gi ungene den barndommen en ønsker for dem når de blir restposten etter alt annet.

   Blir så engasjert!

   Takk for at du delte ditt standpunkt, Refleksjon!

   Liker

 2. fjellcoachen
  21. oktober 2015

  Jeg ser og deler bekymringen, men har likevel noen innspill i motsatt retning. Da tenker jeg på foreldre som ikke har noe alternativ, og som har utdannet seg til turnusarbeid, uten å vite at de også ble enslige forsørgere, og som gjennom en slik ordning kan tilby barna forutsigbarhet og trygge rammer, og vite at de selv kan stå i jobben. For de må jo forsørge. Omsorg har mange aspekter. Turnusarbeid har fordeler også i form av lengre friperioder som kan styrke dem i foreldrerollen. Det som bekymrer meg mer er barnas tilknytning til andre barn hvis de aldri møter de samme i barnehagen…

  Liker

  • Anne-Helene
   21. oktober 2015

   Flott med innspill i motsatt retning!

   Jeg vet at en løsning er å bruke barnevakter, i en slags turnus som gjør at hun kan jobbe. Andre bruker nettverket sitt og noen får tilrettelegging på jobben. Arbeidsmiljøloven har noen reguleringer for folk som har små barn, men jeg har ikke satt meg skikkelig inn i det.

   Det er mange spørsmål knyttet til døgnåpne barnehager. Et er hvordan det kan reguleres slik at de brukes av folk som virkelig trenger det og ikke som en slags barnevakter. Jeg synes bloggeren jeg lenker til har noen kloke tanker om dette; om hvordan det kan reguleres.

   Hvordan det påvirker unger å aldri møte de samme i barnehagen, det har jeg ikke tenkt på! Er heller ikke så sikker på om det er en reell problemstilling, men kanskje i de største barnehagene? Hm.. noe å tenke på..

   Takk for at du delte dine refleksjoner, fjellcoachen!

   Liker

 3. Gyri
  21. oktober 2015

  Hvis tanken er at ungene skal sove i barnehagen når eneforsørgeren er på nattevakt, lurer jeg på når mor/far skal sove?

  Liker

 4. John Olav Ytreland
  21. oktober 2015

  Mener Oslo Ap foreslo dette for noen år tilbake også. Jeg er likevel fremdeles skeptisk.

  Det er sikkert vanskelig å få gjennomslag for den tanken at barna ikke skal hjem. Når vi først har godtatt det kan det bli lett å bruke det selv i tilfeller der det ikke er nødvendig, både for arbeidsgiver og foreldre Jeg vet ikke hvor vanlig det er, men jeg har sett tilfeller der barna ofte ble sendt til slektninger fordi foreldrene måtte ha en pause. Jeg tror tanken er god, men for noen er det faktisk fristende å kjøpe seg fri.

  Jeg tror vi vil få et tøffere arbeidsmarked fordi det blir stadig vanskeligere å opprettholde de tjenestene vi har vent oss til. Det vil skje uavhengig av dette forslaget, men det vil neppe hjelpe. Det blir kanskje ikke like ille som i USA, men vi beveger oss muligens litt i den retningen. Jeg kjenner til flere tilfeller fra den store Wall Mart-kjeden der ansatte hadde valget mellom å godta de skiftene de ble pålagt eller å få sparken. Kona mi jobbet for øvrig på en Wall Mart da hun studerte i USA og denne butikken stengte aldri. Hun opplevde arbeidsgiveren som veldig lite fleksibel. Det er mange fattige på minimumslønn der som er tvunget til å godta mye. Ikke at jeg tror det blir amerikanske tilstander her, men dette er nok ei dør jeg vil foretrekke å holde stengt.

  Jeg tenker ellers som jeg gjør i forhold til lengre åpningstider for butikkene. Daglig leder er nok interessert i færrest mulig ansatte og da blir det kanskje en del av arbeidskontrakten at en må godta et visst antall nattevakter. Alternativet er muligens at det stort sett blir ufaglærte som jobber kveld og natt. Da blir barnehagen rett og slett et lager.

  Liker

  • Anne-Helene
   21. oktober 2015

   Det er allerede sjuke vakter for mange. Vet ikke om det ennå er sånn, men for noen få år siden hadde bussjåførene i mitt fylke vakter ala 7- 15 og fri et par timer og så rett på kveldsvakt igjen. Det blir ikke mye tid til familieliv igjen da.

   MDG vil ha normalarbeidstiden redusert til seks timer, hva det vil gjøre med yrker som i dag har tredelt turnus (altså at døgnet er delt inn i tre vakter), vil jeg gjerne vite. Jeg tror ikke det er smart – for pasientene, og heller ikke for de ansatte som trenger flere vakter for å komme opp i samme inntekt (som det går an å leve av).

   Vi har mye å lære av USA, godt du trekker frem erfaringer derfra.

   Barnehage som lager – skrekk og gru!

   Takk igjen for at du bidrar i bloggen min, JO.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: