Lammelårtanker

– en hverdagsblogg om foreldrerollen, samfunn og likestilling

Matkultur på sitt beste: Lefser til jul!

Spør du meg så tar det et helt liv å bli ekspert på å bake lefser.

Kanskje er det derfor jeg forbinder lefsebaking med lubne, gamle damer med forkle som dekker brystet? Sånne fine med rysjer eller blonder langs kantene?

Nostalgi til side; en som kommenterte på

Slik smører du lefser

spurte etter oppskrift på sjølve lefsene og snill som jeg er deler jeg villig vekk (selv om hun strengt tatt spurte en annen, men hva så? Her er formidlingsgleden svær).

Nå er det sånn at jeg bare har fått oppskriften en gang, men aldri prøvd den ut, men selv jeg skjønner at lefser ikke er en nybegynnerting å sette i gang med. Faktisk har jeg forsøkt å bake noen andre potetlefser en gang og endte med å meldekke både vegger og tak, og sånn endte min potetlefselompekarriere.

Lefse som den skal være cirka 50 centimeter i diameter

Lefse, som den skal være: ca 50 centimeter i diameter.

 

Store lefser, oppskrift fra Valle, Setesdalen

Ingredienser

2 kg malte poteter

1 kopp smelta smør

1 liten kopp melk

Sikta hvetemel

 

Slik gjør du

  1. Kok og mal potetene, bruk kjøttkvern til å male de i.
  2. Ha smør og melk i deigen og kna i melet til deigen er utkjevlingsklar.
  3. Del deigen i passelig store emner
  4. Kjevle med rutet kjevle i tre, så tynt som mulig, fra midten og ut til hver side
  5. Legg lefsa på takka og dusj litt vann på den.
  6. Stekes til det dukker opp små brune blemmer på. Bruk stekepinne i tre til å snu lefsa med.

Som du ser er dette en temmelig omtrentlig oppskrift. Kunsten ligger i håndlaget og erfaringen, som så mye annet som er tungt tradisjonsdrevet.

Om du baker disse hadde det vært utrolig stas om du fortalte meg hvordan det gikk!

Du slipper kanskje nedvask etterpå?

Eller kanskje du har en egen bakstebu? Nostalgi, nostalgi..

 

~ Lammelårtanker på Face ~

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en hverdagsblogg om samfunn, likestilling og foreldrerollen. Ironi sniker seg inn her og der. Velkommen så mye!

6 comments on “Matkultur på sitt beste: Lefser til jul!

  1. Irene
    25. november 2015

    Svigermor og jeg er allerede ferdige med årets potetlefser. De skal spises til pinnekjøttet på julaften – jeg gleder meg!🙂

    Vår oppskrift er enda enklere: mal kokte poteter (Beate eller Folva) to ganger. Kna inn så lite mel som må til for å klare å kjevle dem tynne og fine. (Ikke spør hvor mye! Svigermor knar og jeg kjevler…) Tørrstekes, eller egentlig tørkes, på takka. Bløtes før de skal brukes.

    Lik

    • Anne-Helene
      25. november 2015

      Høres ut som en god oppskrift!
      Koselig å gjøre det sammen, da!

      Lik

  2. underveis
    25. november 2015

    ÅÅÅÅ – jeg ønsker meg takke!!

    Likt av 1 person

  3. Refleksjon på livsvegen
    25. november 2015

    Hei!
    Då mamma levde (Akkurat no følest det som ei æve sidan. Ho døde i år 2000)
    brukte ho alltid å kome til systå mi (som bor 10.minutt i frå meg) for å bake lefser til Jul. Alltid dit fordi systa har størst kjøkken.
    Akkurat no ser eg henne for meg med forkle og skaut på hovudet. Lett raudsmussa i kinna og ivrig med kjevle.. gode minner som varmar hjertet mitt. Heldigvis har vi dei fleste åra etterpå klart å halde fram med denne tradisjonen.
    Så fredag 4.des er den store Lefsebakedagen og eg får litt kvalitetstid med systå.

    klem og takk for at du minte meg🙂

    Likt av 2 personer

    • Anne-Helene
      27. november 2015

      Å, det høres så koselig ut!

      Du, det spørsmålet om oppskrift på lefser, tror jeg var rettet mot deg, så hvis du vil kan du svare hun som spurte.

      God helg!

      Lik

  4. Tilbaketråkk: Lefsesmøring på et lunt kjøkken | Lammelårtanker

Takk for at du legger igjen en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 25. november 2015 av i Mat og oppskrifter med stikkord , , , , , .
%d bloggers like this: