Spør du meg så tar det et helt liv å bli ekspert på å bake lefser.
Kanskje er det derfor jeg forbinder lefsebaking med lubne, gamle damer med forkle som dekker brystet? Sånne fine med rysjer eller blonder langs kantene?
Nostalgi til side; en som kommenterte på
spurte etter oppskrift på sjølve lefsene og snill som jeg er deler jeg villig vekk (selv om hun strengt tatt spurte en annen, men hva så? Her er formidlingsgleden svær).
Nå er det sånn at jeg bare har fått oppskriften en gang, men aldri prøvd den ut, men selv jeg skjønner at lefser ikke er en nybegynnerting å sette i gang med. Faktisk har jeg forsøkt å bake noen andre potetlefser en gang og endte med å meldekke både vegger og tak, og sånn endte min potetlefselompekarriere.
Store lefser, oppskrift fra Valle, Setesdalen
Ingredienser
2 kg malte poteter
1 kopp smelta smør
1 liten kopp melk
Sikta hvetemel
Slik gjør du
Som du ser er dette en temmelig omtrentlig oppskrift. Kunsten ligger i håndlaget og erfaringen, som så mye annet som er tungt tradisjonsdrevet.
Om du baker disse hadde det vært utrolig stas om du fortalte meg hvordan det gikk!
Du slipper kanskje nedvask etterpå?
Eller kanskje du har en egen bakstebu? Nostalgi, nostalgi..
Svigermor og jeg er allerede ferdige med årets potetlefser. De skal spises til pinnekjøttet på julaften – jeg gleder meg! 🙂
Vår oppskrift er enda enklere: mal kokte poteter (Beate eller Folva) to ganger. Kna inn så lite mel som må til for å klare å kjevle dem tynne og fine. (Ikke spør hvor mye! Svigermor knar og jeg kjevler…) Tørrstekes, eller egentlig tørkes, på takka. Bløtes før de skal brukes.
LikerLiker
Høres ut som en god oppskrift!
Koselig å gjøre det sammen, da!
LikerLiker
ÅÅÅÅ – jeg ønsker meg takke!!
LikerLikt av 1 person
Hei!
Då mamma levde (Akkurat no følest det som ei æve sidan. Ho døde i år 2000)
brukte ho alltid å kome til systå mi (som bor 10.minutt i frå meg) for å bake lefser til Jul. Alltid dit fordi systa har størst kjøkken.
Akkurat no ser eg henne for meg med forkle og skaut på hovudet. Lett raudsmussa i kinna og ivrig med kjevle.. gode minner som varmar hjertet mitt. Heldigvis har vi dei fleste åra etterpå klart å halde fram med denne tradisjonen.
Så fredag 4.des er den store Lefsebakedagen og eg får litt kvalitetstid med systå.
klem og takk for at du minte meg 🙂
LikerLikt av 2 personer
Å, det høres så koselig ut!
Du, det spørsmålet om oppskrift på lefser, tror jeg var rettet mot deg, så hvis du vil kan du svare hun som spurte.
God helg!
LikerLiker
Tilbaketråkk: Lefsesmøring på et lunt kjøkken | Lammelårtanker
Kan jeg spørre om du har vann på før du bruker dem? Altså er de tørre?
LikerLiker