Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Kast mobberen ut

Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsministeren fra Høyre, vil flytte mobberen vekk fra offeret – ikke motsatt.

Til Dagsavisen sier han 6.1.2016

Det er et kjent mønster at det ofte er mobbeofferet som ender opp med å bytte skole. Dette mener jeg er feil. Vi bør i større grad flytte de som mobber når andre tiltak ikke virker.

Det høres fristende med en så klar løsning, ikke noe rom for tvil, liksom: Ut med hen!

Det er neppe så enkelt?

 

Splittet familie

Jeg ser for meg en mobber med fire søsken i skolealder bosatt i et fylke med én barne- og ungdomsskole. Hvis flytting skal bli mulig må enten barnet bo uten familien sin, familien må splittes eller alle må flytte. Er det virkelig en god løsning? Røe Isaksen kan vel ikke tvangsflytte en hel familie?

 

Mobbing er kriminalitet?

I Norge har voksne kriminelle rettigheter. Den kriminelle lavalderen er 15 år. Hvis det skal bli mulig å bortvise – for godt – en mobber under 15 år; jeg lurer på hvilke konsekvenser det kan få – sett i et helhetsperspektiv, der mobberens fremtid er med i vurderingen.

På hvilken måte legges det til rette for læring, for rehabilitering, for at hen skal se sammenhengen mellom egen adferd og følgene for andre?

Jeg mener: Selv kriminelle med lange dommer skal en dag tilbake til samfunnet. Når forebyggingen ikke har vært god nok slik at mobbingen får svære konsekvenser, da må vi våkne! Et helt team må aktiveres!

 

Forebygging av nye krenkelser

Dersom vi ikke forebygger etter noe har skjedd, hvordan kan vi da forvente at barnet/tenåringen oppføreer seg bra senere? Det er nok et svik fra samfunnet dersom vi lar mobberen klare seg selv. Om mobbing er en adferdsforstyrrelse, reparerer den seg ikke selv.

 

Mobbing = en adferdsforstyrrelse?

Mobberen er ikke alene. Hen har familie. For å hjelpe en mobber ut av adferden, ut av dette fysiske språket, så må vi se på dennes bakgrunn, på familien og miljøet rundt: Er adferden en reaksjon på indre spenninger? Skyldes den mangel på språk for å uttrykke misnøye og uenigheter? Skyldes det mangel forståelse for sosiale koder? Det kan være vanskelig å endre adferd dersom en ikke har kartlagt årsakene. Alvorlig mobbing må ses på som andre adferdsforstyrrelser; som noe behandlingstrengende.

 

Skolebyttets konsekvenser

I de delene av landet der bytting av skole er mulig uten å splitte opp familien eller kreve flytting, er det fornuftig å flytte mobberen, men:

Hvordan kan vi sørge for at adferden stanses, slik at problemet ikke forsterkes (og fortsetter på ny skole) og at mobbing blir en identitet for vedkommende? For dersom mobbing er språk, må språkvask til.

Før et skolebytte må vi spørre oss om det er en god start for mobberen når grunnen til skolebyttet lekkes?

Er det en god start for mobbeofferet når det blir klart at hen «sørget for» at mobberen måtte skifte skole?

Hvis det ikke er gitt hvem det er best at flytter til et nytt miljø: Hvem avgjør hvem som må dra?

 

Tidligere skrevet

Hva gjør du når barnet faller utenfor fellesskapet?

Er barnet mitt en mobber?

 

Tenker du noe nytt om mobbing og skolebytte etter denne teksten?

Er mobbing en sak for barnevernet?

 

Lammelårtanker på Facebook

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

9 kommentarer på “Kast mobberen ut

 1. Anja Elisabeth Holt
  10. januar 2016

  Jeg har et barn som ble mobbet. Gud hjelpe meg så mange tiltak det ble gjort. Faktisk så mange at hun selv følte at det var henne (!!!) som var problemet. Til slutt endte det med at HUN måtte bytte skole. Nå har vi to søsken på ulike skoler. Det er ikke plass på noen andre offentlige skoler i Lørenskog så vi må selv dekke privat skole slik at ungen vår ikke skal bli mer ødelagt.

  Jeg klarer ikke si det er rett heller.

  Liker

  • Anne-Helene
   10. januar 2016

   Grunnen til at jeg fokuserer på mobberen er at uten hen så blir det heller ikke noe mobbeoffer. Innlegget har blitt lest uventet lite, noe som kanskje betyr at folk er mer opptatt av offeret enn av mobberen?

   Hvor mye vil du si ble gjort overfor datteren din og hvor mye ble det fokusert på dem/den som mobbet? Var det hun som skulle gjøre spesielle ting eller forholde seg til mobberen på en bestemt måte? Snakket du med foreldrene til den/dem som sto bak mobbingen?

   Det er helt sjukt at dere må dekke privatskole, jeg trodde faktisk ikke det var lov. Jeg ville sjekket det ut, om du ikke allerede har gjort det.

   Liker

 2. Liza
  10. januar 2016

  Interessante tanker. Det er oftest barn, begge (eller alle). Alle involverte trenger voksenhjelp, tror jeg.

  Var på en konferanse hvor tidligere mobbere fortalte. En av dem sa at mobbingen besto i at de gjorde mobbeofferet til mobber overfor de voksne. Paradokset kan altså bli at mobberne kan kvitte seg med en medelev ved at vedkommende tvinges til å flytte – som mobber. Det er ikke enkle løsninger på dette, tror jeg.

  Liker

  • Anne-Helene
   10. januar 2016

   Det hørtes avansert ut. Det viser vel bare at vi ikke skal undervurdere hva unger er i stand til. Hvor gamle var ungene det var snakk om?

   Liker

 3. Heidi
  11. januar 2016

  Jeg ble så satt ut av at du skriver ‘hen’!

  Liker

 4. Elisabeth, Innerst i veien
  15. januar 2016

  God tanker. Dette er kompleks og det finnes neppe én løsning. Uansett blir noen skadelidende. Om man skal flytte mobberne, hvordan peker man ut disse? Skal lederen av mobben flyttes, eller alle som på en eller annen måte har bidratt? Om du leser mitt siste innlegg, så skjønner du at i vårt tilfelle hadde nesten hele klassen blitt tvangsflytta.

  Liker

  • Anne-Helene
   17. januar 2016

   Godt poeng, Elisabeth!

   Skulle gjerne hørt Isaksens tanker om slike problestillinger.

   Jeg legger ved direktelenke til innlegget ditt, så blir det enkelt å finne for andre også: Jeg var også en mobber.

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: