Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Uten pupp ingen stemme

Vil du få masse oppmerksomhet for hva du mener lønner det seg å blotte puppen!

Hvis du er ung er det forventet at du ikke mener noe om annet et botox, løshår og silikon. Hvis du skulle vise samfunnsengasjement, blir verden sjokkert og løfter deg opp som er forbilde for unge jenter.

Kombinasjonen av et oppsiktsvekkende ytre, vilje til å putte fremmedlegemer i kroppen for å få den «perfekte kroppen» og sterke meninger, ja det er oppskriften på klikksuksess – ikke bare for bloggeren selv, men absolutt også for tradisjonelle medier som lager nyheter ut av ganske lite.

Cecilie Asker er kulturkommentator i Aftenposten. I kommentaren Full pupp fremover skriver hun om Sophie Elise, som vant folkets favoritt-pris på Vixen Blog Award. Sophie Elise viste puppen i protest mot kroppsfokuset, for å vise at det er bare en pupp – ikke noe å gnåle om.

Jeg blir nesten imponert over alle dem som viser kroppen for å vise at de er i mot kroppsfokus. Ser de virkelig ikke ironien?

Asker skriver

Skal samfunnsdebatten kun være forbeholdt dem som har det ”riktige” utseende og ”riktige” interesser? Det ville i så fall svekke mangfoldet og i verste fall være innskrenkende for demokratiet.

Hun argumenterer for at et utseendet som enkelte kaller perfekt ikke skal være ekskluderende for deltakelse i samfunnsdebatten. Det må være lov å være opptatt av sitt ytre uten å bli oppfattet som overfladisk og uengasjert.

Det er bare det at når Asker argumenterer for at det ytre ikke skal bety noe, så gjør hun det ytre relevant. Hvis vi anerkjenner debattanter, så er deres ytre fremtoning irrelevant, ikke en brekkstang for å få mediaplass. Derfor blir det rart å både gi SEs utseendet oppmerksomhet og samtidig fortelle oss at det ikke har noe å si. Det henger ikke på greip.

Jeg ønsker større bevissthet i media om hvilke signaler de sender ut når de først legger vekt på naken pupp og i samme artikkel sier at naken pupp ikke betyr noe.

Medier som fokuserer på hvordan debattanter ser ut, bidrar til kroppsfokus. For hver gang de publiserer bilder der kroppen får hovedfokus, forteller de leserne at det er relevant. I forlengelse av dette gir det også signaler om at dersom du skal oppnå noe, dersom synspunktene dine skal få spalteplass, så er det en fordel å flashe hud.

Media har et stort ansvar for å gjøre kropp mindre viktig – og helt uviktig når det kommer til hvilke samfunnsdebatter som gis plass.

For, som Asker fremhever: Utseendet og samfunnsengasjement er ikke to uforenelige enheter. Det kan fint befinne seg i samme person.

Og nettopp derfor er det på tide at media tar et oppgjør med seg selv, slik at flere våger seg frempå – og at fokuset ligger i argumentasjonen, ikke i innpakningen. Også når innpakningen er det som gir klikkrekord.

 

Tidligere skrevet

For slike jenter vil vi ha?

For pen til å mene

Sjekk også gjerne Sophie Elises blogg

 

(bildet er brukt med tillatelse)

~ Lammelårtanker på Facebook ~

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

4 kommentarer på “Uten pupp ingen stemme

 1. Ida A
  24. januar 2016

  «Jeg blir nesten imponert over alle dem som viser kroppen for å vise at de er i mot kroppsfokus. Ser de virkelig ikke ironien?» Takk! Det handler ikke om å hate Sofie Elise, og jeg ønsker absolutt ikke å frarøve henne stemmen sin, men trenger vi virkelig enda en naken pupp i media for å protestere mot kroppsfokus? Funker det?

  Liker

  • Anne-Helene
   24. januar 2016

   Det funker så det suser! Er ikke noe som gir mer oppmerksomhet enn en (halv)naken kropp. Det er det som er så dumt; at media stadig spiller på dette gamle knepet. Respekterer de en samfunnsdebattant, hopper de bukk over hvordan hun ser ut.

   Er så lei..

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Blogger under falskt flagg | John Olavs skriveloft

 3. Tante Pimpernell
  25. januar 2016

  Enig i mye her! Særlig synes jeg du har et godt poeng her:

  «Og nettopp derfor er det på tide at media tar et oppgjør med seg selv, slik at flere våger seg frempå – og at fokuset ligger i argumentasjonen, ikke i innpakningen.»

  Kunne ikke sagt det bedre selv. Gi plass til mangfoldet synes jeg, vi trenger å høre hva flere stemmer har å si! Ha en fortsatt fin mandag!

  Likt av 1 person

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 24. januar 2016 av i Samfunn og meninger med stikkord , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft

Sunn fornuft

%d bloggere like this: