Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Jeg er enig med Fugelli

Rabalderet som følger Fugelli er svært, man slipper ikke unna kritikk når man mener at folk skal møtes med

god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov

Fugelli til nrk 2.februar 2016

 

En del flyktninger som har kommet til Norge de siste månedene har med seg sine barnebruder, derav den yngste er 11 år. I november kom en gravid fjorten år gammel jente over grensen med sitt barn på halvannet år og sin mann på 23. Det skapte store overskrifter på norske nettsteder.

Forståelig nok.

For dette er kulturer som er så fremmede for oss at vi umiddelbart reagerer når våre normer brytes. Dette er ikke riktig!

Og magefølelsen er viktig. Den henger noen ganger sammen med innsikten i hva barndommen er, og for de av oss som husker egen barndom eller som har barn på den alderen barnebrudene er, steiler når vi hører om sånt. Sånn skal det være!

 

Litt fakta

For å inngå ekteskap i Norge må du være myndig, altså 18 år. Hvis du vil gifte deg før 18-årsdagen må du ha samtykke av foreldrene dine og fylkesmannen – altså er det et offentlig anliggende.

Den seksuelle lavalder er 16 år i Norge. Det er både for å beskytte barnet fra seksuelt press fra voksenpersoner som kan lede til overgrep og for å beskytte den unge selv mot å debutere før hen er moden for det.

 

Altså vil barneekteskap bryte med begge bestemmelsene.

Og i dette ligger det at i ekteskap som inkluderer samleie vil alle disse defineres som voldtekt. Samleie med en person under 14 kan straffes med opp til 15 år i fengsel (kilde Ung.no). Det er altså ingen tvil om at seksuell aktivitet med barn er ulovlig.

Og dette er noe innvandrere fra land der en slik kultur er vanlig bør opplyses om så raskt som naturlig er!

Anne Grønsund, leder av barnevernspedagogene i Akademikerforbundet mener barnebrudene må fjernes fra sine ektemenn

Barn under seksuell lavalder skal selvfølgelig ikke bo sammen med en mann som utføre seksuelle handlinger mot dem. Det er klinkende klart i Norge.

 

Det jeg lurer på er

-Kan Norge, med juridisk begrunnelse, tvangsoppløse ekteskap?

-Er det sånn at ekteskap inngått i utlandet må godkjennes i Norge for å være gyldig?

-Er oppløsing av ekteskap eneste tiltak? I så fall: Hvilke følger får det for den mindreåringe konen og for hennes barn?

 

Fugellis oppfordring om å prøve å forstå møtes med massiv motstand, som om forståelse og aksept av traumatiserende skikker er ett.

Når han sier at

– de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive.

så nikker jeg samtykkende, for dem som kommer fra slike kulturer har ikke nødvendigvis kunnskap og innsikt i hva et barn er og trenger. Hvordan kan vi fordømme folk som ikke vet om noe annet? Hvis vi møter nye medmennesker med nedlatende holdninger, så legges det vel ikke det til rette for samarbeidsvilje? Skal vi hjelpe og endre, må vi møte den andre der han er.

2016-01-31 14.15.31

Dersom vi ikke prøver å forstå og sette oss inn i fremmede måter å leve på. Hvordan kan vi forvente god integrering dersom vi kun forlanger og aldri kommer i møte? Det er ikke denne kontante avvisende fordømmelsen som gir åpenhet for nye måter å leve på, for dem som er nye i landet. Jeg blir iallfall ikke innstilt på samarbeid hvis folk behandler meg som dritt.

Men:

Vi som samfunn skal være veldig tydelige på vår juss og våre verdier, men det er ikke et hinder fra å forstå.

Å forstå er ikke å nikke med dum aksept av en kultur som traumatiserer og ødelegger barndommer.

Å prøve å forstå er å vise respekt for individene. I møte med mennesker må vi huske at det er mennesker vi møter, ikke personifiseringen av en kultur. Som mennesker er vi likeverdige.

Dialog uten respekt fører ikke med seg positive endringer, tvert i mot kan det føre til at holdninger og vaner som i Norge er uakseptable forsterkes. Skyver vi folk fra oss, blir det vanskeligere i neste omgang å trekke dem til oss igjen.

Derfor er respekt utgangspunktet for endring. Derfor er respekt helt nødvendig for at Norge skal fortsette å være et godt land å bo i.

Nemlig.

Derfor er jeg enig med Fugelli.

~~

Del gjerne innlegget og meningene dine!

~ Lammelårtanker på Face  ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

8 kommentarer på “Jeg er enig med Fugelli

 1. Morten Besshø
  16. februar 2016

  Jeg, og 🙂

  Likt av 1 person

 2. Dit Peppern Gror
  16. februar 2016

  Jeg er også enig med Fugelli. Det er jo ikke slik at disse menneskene måtte forholde seg til norske lover FØR de trådde over grensen til Norge. De utfører sine saker i tråd med den kulturen de lever i, uansett hvor mye VI måtte mene om det er sømmelig, lovlig eller ikke. MEN når de da kommer hit må de forholde seg til norske lover videre i livet. Det må også legges tilrette for at de som kommer får god nok informasjon hva som forventes av dem. Det må også gjøres klart at barneekteskap er ulovlig. Noen ganger er aldersforskjellen så stor at det er helt åpenbart et «overgrep», andre ganger er forskjellen mindre og da spiller jo selvsagt modenheten en rolle, så her er det mange variabler.

  Liker

  • Anne-Helene
   16. februar 2016

   Nettopp! Det kan virke som om mange som er forferdet over dette tror at alle innvandrere er vel informert om norsk juss FØR de kommer hit. Det blir jo litt merkelig!

   Liker

 3. Anita Husevåg
  16. februar 2016

  Uansett om dette måtte være et arrangert ekteskap eller ikke er nok dette en stor påkjenning for de unge jentene (og barna deres). Her skal de dra til Norge, og håper nok at drømmene om et bedre liv her går i oppfyllelse, også møtes de med fraskillelse fra ektemannen. Huff!

  Liker

  • Anne-Helene
   16. februar 2016

   .. men hvis mannen voldtar dem, er det kanskje ikke så mye trygghet i ham?

   Liker

 4. Tilbaketråkk: Vi vant vi vant, men er det alt? | Lammelårtanker

 5. Tilbaketråkk: Obligatorisk foreldrekurs – en god idé? | Lammelårtanker

 6. Tilbaketråkk: Send innvandrere på foreldrekurs | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: