Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Vi vant vi vant, men er det alt?

Merkelig nok kan det se ut som om de viktigste feministsakene her i landet er hva unger kler seg ut som på karneval og hvordan frisørkappa ser ut.

Spør du meg handler ikke dette om likestilling i det hele tatt.

De viktige likestillingsutfordringene finner vi i innvandrermiljøene og i visse kristne miljøer. I dag, på den internasjonale kvinnedagen, setter jeg fokus på disse.

 

Feminisme i innvandrermiljøene

– er viktig fordi holdninger innad i miljøet former forventningene vi har til hverandre. Hvis vi forteller ungene våre at bare menns meninger teller, forstryrrer det maktforholdet mellom kvinner og menn. Dersom vi som tar utdannelse og ytringsfrihet som selvfølgelige verdier aksepterer at andre kulturer og miljøer ikke gjør det, så gir vi aksept til diskriminering.

Det kan være kort vei mellom forventninger og handlinger, derfor er det så viktig at vi stiller spørsmål og ikke blindt godtar undertrykkende holdninger fordi det gjelder i en kultur vi føler oss fremmed overfor.

I miljøer der likestilling er en grunnleggende verdi vil alt kretse om å virkeliggjøre eller vedlikeholde disse verdiene. Og nye generasjoner vil adoptere dette fordi det gir en individuell frihet som kommer hele samfunnet til gode.

I likestillingen ligger frihet, kanskje i sterkest grad hos den som selv har opplevd overgangen: Vi vant vi vant?. Det er derfor viktig å minne hverandre på hva vi har vunnet og at det ikke er noen selvfølgelighet at disse verdiene fortsetter av seg selv. For: Er det alt?

 

Ikke oppdra jentene til å bli husmødre!

Vi må derfor være oppmerksomme på krefter som vil motarbeide det vi har oppnådd, som fedrekvoten og full rett til selvbestemt abort. Og ikke ordløst akseptere at jenter og kvinner ikke oppmuntres til å ta ordet i enkelte kristne miljøer eller fratas stemmeretten. Vi må ikke taust akseptere at jenter oppdras til å bli husmødre, fordi det ikke handler om at vi sjøl blir det. Vi må fortsette å stille kritiske spørsmål om dette – om ikke annet så for bevisstgjøringens skyld.

Å møtes med ulike holdninger utelukkende basert på kjønn, er ikke noe vi skal godta her i landet.

 

Kristne og muslimer

Amal Aden skriver om utfordringer i det somaliske miljøet, Det er lett å tenke at muslimer er noe annet enn oss, at undertykkende religiøse handlinger ikke angår oss, men vold gjør like vondt for en med nordiske aner som en med sør-afrikanske aner – og begge deler er like straffbart. Krenkelser er krenkelser.

Vi må huske på at likestillingsutfordringene ikke handler om farge på hud og fremmed kultur! Som nevnt over: også innad i en del kristne miljøer er likestillingsutfordringene store. Ikke minst når det kommer til holdningen til homofili.

 

Legning og seksuell identitet

Å ikke bli akseptert som den man er, med den seksuelle identiteten man har, det er å leve i et undertrykkende miljø. Det er ikke bra for mennesker, verken den som krenkes eller den som krenker.

Å si i fra når vi oppdager uverdig behandling kan være kimen til forandring, gi følelsen av at noen står ved ens side. Jeg tenker at vi alle har et medmenneskelig ansvar her. Det handler om empati. Det handler om samfunn og likeverdighet.

 

Det handler om feminisme og likestilling.

Det handler om hvordan vi skaper et godt samfunn.

**

 

Andre interne lenker

Homofile – seksuelle selvmordsbombere?

Innvandrerkvinner – en trussel mot min velferd

Jeg er enig med Fugelli

 

Eksterne lenker

Susanne Kaluza – 12 grunner til å feire Kvinnedagen

VG – Kvinnekamp i lenker

Lik Lammelårtanker på Face ~

 

 

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

2 kommentarer på “Vi vant vi vant, men er det alt?

  1. Tilbaketråkk: Ut av skapet | Lammelårtanker

  2. Tilbaketråkk: Burkini – et inkluderingsplagg? | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: