Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Konfirmant neste år? Få opp farta!

Konfirmasjon var så enkelt før. Enten var du kristen og konfirmerte deg i et eller annet kirkesamfunn eller så tok du borgerlig konfirmasjon. Å ikke konfirmere seg var ikke noe alternativ.

I dag er konfirmasjon valg – og da mener jeg ikke ja eller nei, men valg mellom ulike former for konfirmasjon. En kan spørre seg om hva en skal med alternativer, i og med at konfirmasjon er frivillig, men det er et annet tema; les La ungene filosofere!.

Jeg har rotet litt rundt på nett etter jeg oppdaget at det fins flere alternativer enn kristen og humanistisk konfirmasjon, men informasjonen er ikke så lett tilgjengelig som jeg skulle ønske.

Uansett: Her er alternativene jeg fant:

 

HOLISTIISK

– Holistisk Forbund er en livssynsorganisasjon som søker kunnskap og refleksjon rundt åndelige spørsmål. Deres form for konfirmasjon er «en reise for å bekrefte troen på seg selv». Selve konfirmasjonsundervisningen strekker seg over ni kvelder, pluss en såkalt visjonshelg med overnatting ute og til slutt seremonien. Temaene er blant annet energiforståelse og drømmetydning, spiritualitet og vitenskap og alternativ behandling. Les mer ved å klikke på teksten.

 

FILOSOFISK

-Arrangeres av senter for filosofering med barn og ungdom. Konfirmasjonsundervisningen gir «anledning for den enkelte ungdom til å undersøke sin egen eksistens gjennom en bevisstgjørende dannelsesreise i filosofiens historie.» Undervisningen tar utgangspunkt i filosofiske tradisjoner helt fra antikken til vår tid og den filosfiske samtalen er sentral. Hensikten er å øke refleksjonsnivået med samtalen som verktøy. Kurset består av fem tre-timers helgesamlinger og avsluttes med konfirmasjonsseremonien. Kurset koster 2400,- Les mer på hjemmesiden.

 

HUMANISTISK (tidligere kalt borgerlig konfirmasjon)

-Arrangeres av Human-Etisk forbund og er den mest vanlige formen for konfirmasjon som ikke er i kristen regi. Dette er et kurs i etikk og livssyn som avsluttes med en høytidelig seremoni, som ofte holdes i samfunnshus og lignende. Siden de fleste har en formening om hva humanistisk konfirmasjon er, dropper jeg å gå nærmere inn på det her. Oppfordrer deg heller til å besøke nettsiden Human.no for mer informasjon.

 

Hvis du har konfirmant neste år kan det være lurt å sette seg inn i alternativene nå. Selv om det er lenge til selve seremonidagen, er det ikke like lenge til påmelding åpner.

~~

Hva tenker du om konfirmasjonsalternativene? Får barnet ditt velge helt fritt? Fortell meg gjerne om erfaringer fra de ulike formene.

Er konfirmasjonen vårens vakreste eventyr?

Del gjerne!

 

~ Lammelårtanker på Face ~

~ Bildene mine på Instagram ~

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

4 kommentarer på “Konfirmant neste år? Få opp farta!

 1. Anja Elisabeth Holt
  1. mai 2016

  Har arrangert en konfirmasjon for stedatter. Hun fikk velge fritt.

  Har et tips til skilsmissekids:

  Velg offentlige lokaler hvor ingen sv foreldrene har noe ansikt å miste. Velg et stort nok lokale slik at evt litt ruskne familiekonstellasjoner ikke må gå oppå hverandre. Ha en toastmaster. Lekekrok for små barn. Og foreldre: vis at dere er voksne denne dagen. Dette er ikke dagen for sure stikk.

  «Vår» konfirmant fikk, etter hennes egne ord, verdens beste konfirmasjon med det beste fra alle verdener. Vi elsker henne alle.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: La ungene filosofere! | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: