Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Jøss, Rwanda

Jeg som trodde at Rwanda var et veldig annerledes land enn Norge har tatt feil.

Altså, det er selvfølgelig mange forskjeller på et langstrakt land høyt i nord og et land inneklemt blant andre land langt fra nord. Og så er det mer enn dobbelt så mange innbyggere der på veldig mye mindre plass. Og værforholdene er helt annerledes og sånt, men bortsett fra det, når det kommer til det vi liker å kalle sivilisasjonen så er det masse likheter.

Norsk Folkehjelp og Human-Etisk Forbund har et samarbeid om å gjøre noe med undertrykkingen og diskrimineringen som grunner i religion eller tradisjon, noe som nesten alltid går utover jentene. I prosjektet deres jobber de for å bevisstgjøre menn som slår og voldtar.

Organisasjonen Profemme samler en haug av andre organisasjoner og ledes av Emma Bugingo. En annen organisasjon, Rwanda Women Network (RWN), jobber for det samme. Prosjektet de samarbeider med Norsk Folkehjelp med heter End Genderbased Violence (EGV).

Det som er kult er at de sammen har fått innført et slagt kvotesystem som sørger for at kvinner representeres i alle nivåer i samfunnet. De har for eksempel rett til tre måneders fødselspermisjon! Og jeg som har tenkt på Rwanda som et utviklingsland med jordhytter og barbente kvinner med turban og utmagrede geiter, langt unna storsamfunnet. Haha, så lite jeg vet! Og vet du hva? Den fødselspermisjonen er betalt! Den første halvdelen er betalt av arbeidsgiver og den andre delen av staten – tenk det!

Emma sier at Profemme jobber for å få lovfestet at kvinner ikke skal kunne gifte seg før de fyller 18, det er noe å tenke på med debatten om barneekteskap i minne. For barneekteskap og fattigdom henger sammen. Med lov som sier at ekteskapsinngåelse ikke skal skje før jenta er minst 18, sendes viktige signaler ut.

Det med å bevisstgjøre menn på hva vold mot kvinner betyr, er viktig så lenge det fører til mindre vold. Og det gjør det!

For en fyr som heter Felipe, som er sjef for Norsk Folkehjelp i Rwanda og sjøl er fra Sør-Afrika, forteller til Fri Tanke om kanskje 70 prosent reduksjon av voldstilfeller i landsbygder der de har hatt prosjekt. Er det ikke fantastisk? Jeg lurer på hva som blir gjort i Norge for voldelige menn?

Etter å ha lest artikkelen i Fri Tanke har jeg skjønt at Rwanda er kontrastenes land. Likhetstrekkene med Norge er der, men på viktige områder er forskjellene enorme. Nesten ingen i Norge er analfabeter og alle har tilgang på rent vann. Arbeidsledigheten for norsk ungdom er ikke 90 %. Men det som imponerer meg er resultatene prosjektene får, at de systematisk øker verdien til kvinnene i landet, at de er på vei mot et mer likestilt samfunn.

For selv om mange kan mene at likestillingen i Norge har gått for langt (fordi den føles truende når en sjøl må gi avkall på goder..), så er det kanskje i land som Rwanda at det er synligst hva feminismen kan utrette.

Visste du dette om Rwanda?

~~

Kilde: Fri Tanke #3, 2016 du finner hele artikkelen under denne skriften.

OBS! Sjekk ut minaksjon.folkehjelp.no/human-etisk-forbund-innsamling hvis du vil bidra

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

2 kommentarer på “Jøss, Rwanda

  1. Anja Elisabeth Holt
    16. september 2016

    Nei, her var jaggu Anja full av fordommer som nå skal viskes vekk….. jeg er mer enn imponert!

    Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: