Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Farlig fleece

Fleeceklær er genialt: Det er mykt, varmt og tar lite plass. Dessuten tørker det vanvittig fort etter vask, utrolig praktisk!

Altså: Ingen grunn til ikke å bruke det!

Eller..?

Jo! Det er faktisk en svær grunn til ikke å bruke fleeceklær. Den heter mikroplast.

Mikroplasten ligger i magen min som dårlig samvittighet, for jeg har masse fleeceklær, ungene óg! Og så får jeg vite at dette fantastiske stoffet ødelegger naturen. Det er til og med funnet biter av mikroplast i skilpadder og sjøløver. Det er skikkelig ekkelt, synes jeg.

Og når jeg skriver at det ligger i magen min, så høres det sikkert rart ut, men det kan være helt sant. Biter av mikroplast blir spist av fisk og nettopp denne kan det være at jeg spiser selv og serverer ungene.

Egentlig kjempefarlig?

Egentlig kjempefarlig?

Nå er det jo sånn at vaskemaskinene ikke stanser mikroplasten fra å forsvinne ut i havet, men at moderne renseanlegg begrenser hvor mye som slippes ut. Det høres betryggende ut, men det er en falsk trygghet, for opp til 35 millioner plastpartikler blir likevel sluppet ut – per time! Altså: PER TIME – hallo! Det er jo helt forferdelig mye.

Men så er det en genial fyr som heter Boyan Slat som bryr seg litt om havet og framtida vår – og som har evne til mer enn grubling, godt det fins sånne som han! Han har altså funnet opp en slags slynge som samler havplasten. Den virker sånn at havstrømmene gjør hovedjobben og så fanges plasten i oppsamlingsplattformer. Disse lenselignende installasjonene blir en slags falsk kystlinje, som så kan resirkuleres – ganske genialt! Altså, Slat har ikke kommet superlangt med prosjektet sitt, men han er i gang, så det blir spennende å se om idéen hans virkelig fungerer i praksis.

I mellomtiden kan du og jeg slutte å handle plastfleeceprodukter, slutte å bruke tannkrem med slipepartikler og ikke bruke sånne skrubbekremer med plastbiter i. Det er sikkert masse andre tiltak vi også kan gjøre for å redusere forekomsten av mikroplast, men dette tipper jeg er det viktigste.

Naturvernforbundet har forresten tips til hvordan du kan lage din egen miljøvennlige skrubbekrem (et flott gavetips..!), så sjekk gjerne sida deres!

Hva tror du om Slats prosjekt? Var du klar over hvor stort miljøproblem mikroplasten utgjør?

Slutter du å kjøpe fleece nå, eller?

~~

Kilde Dagsavisen. NTB, gjengitt i Tønsberg Blad mandag 26.9.2016

Hvis du vil vite mer om mikroplast, finner du masse info på naturvernforbundet.

Obs! Ullfleece er fortsatt lov

~~

Andre har også skrevet om mikroplast

Fru Jacobsen – Fleece kan gjøre oss veldig syke

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

11 kommentarer på “Farlig fleece

  1. terjebjornstad
    28. september 2016

    Mikroplast er et stort problem – sannsynligvis større enn vi aner.

    Det eneste vi (du og jeg) kan gjøre, er å endre forbruksvanene våre. Forbedrede renseanlegg og oppsamlingsanlegg ligger vel håpløst langt inn i fremtiden?

    Fleece er én synder, – en annen er tannkrem, særlig de som inneholder polyetylen (også kalt polyeten, eller PE). Her er Colgate en av verstingene. Jeg er imponert av hvor effektivt Colgate’s norske ledelse greier å gå «under jorden» hver gang pressen griper fatt i problemet.

    Velg en tannkrem uten dette svineriet!

    Men hvis du er litt opp i årene, som meg, må du huske på å ta med deg lesebriller i butikken. Det er nemlig ikke så enkelt å lese det som står med liten skrift.

    Liker

    • Anne-Helene
      28. september 2016

      Jeg leste i Aftenposten Innsikt, tror jeg det var, for et år eller to siden, om en fyr som fant opp et filter man kunne sette i vaskemaskinen som ville fange opp disse partiklene, men maskinprodusentene var ikke interessert. Sånt irriterer meg! Et enkelt og godt tiltak som blankt blir avvist..

      Dette er jo et godt tema for Debatten i Nrk..

      Likt av 2 personer

  2. Anja Elisabeth Holt
    29. september 2016

    Skrubbevotter funker fint!

    Ull er aller best, men Vilde nekter å bruke annet enn nettopp fleece som mellomlag. Mens Jeg og Ida elsker ull, lag på lag, så tenker jeg at vi får være fornøyd med at fleecebruken er redusert fra tre til en.

    Jeg bytter ikke ting jeg får i gave, men jeg prøver tenke tre tanker innimellom. Faktisk. Jeg har tannbørste i bambus. Hele familien, faktisk. Vi gjør små grep!

    Liker

  3. Abelone
    29. september 2016

    Ungen min fikk beskjed i barnehagen om at han trengte fleece. Jeg klikket nesten i vinkel, for han hadde masse hjemmestrikket ulltøy som er mye bedre enn fleece (selv om det blir en del tyngere når det er vått).

    At vaskemaskin produsentene ikke vil sette inn det filteret er vel forståelig? Forbrukeren vil jo ikke kjøpe den dyreste maskina! (og gidder vi å ettermontere? neppe).

    Ellers synes jeg det er vanskelig å vite hva som er bra for miljøet og ikke, synes det dukker opp nye ting hele tiden vi må passe på.

    Liker

    • Anne-Helene
      29. september 2016

      Synes ikke det er forståelig at vaskemaskinprodusentene ikke ville installere filteret, de kunne tjent mer på det.

      Jeg synes også det er vanskelig å vite hva som er innafor og hva som – for tiden – er miljøfælt. Er vel derfor jeg ikke setter meg veldig inn i det, men innimellom blir jeg veldig engasjert. Tenker at det som er enkelt å gjøre noe med, det gjør jeg. Og så må det være greit å ikke være flink på alle områder. Litt som det Anja Holt skriver. Å gjøre noe er godt nok.

      Liker

  4. Fru Jacobsen (@frujacobsenno)
    30. september 2016

    Jeg kommer absolutt til å tenke meg om to ganger fremover ja! Fleece er ikke spesielt godt å bli varm i heller, man blir bare veldig svett fordi det ikke puster.

    Ungene er atopikere, så ull på huden går ikke. Men heller viskose da enn fleece, og ull oppå den 😉

    Takk for flott og tankevekkende innlegg…

    Og jeg er enig med deg, det skulle vært et slikt filter i vaskemaskiner og forsåvidt et filter man kunne satt i vasken også.

    Ha en super helg, fine deg.

    Liker

    • Anne-Helene
      2. oktober 2016

      Så flott, Fru Jacobsen! Hadde vært supert om du ville dele kunnskapen med sine lesere slik at vi får spredd det mer. Eventuelt kan du lenke til dette innlegget.

      Ønsker deg en fin høstferie (og les neste innlegg)!

      Liker

  5. Heidi
    2. oktober 2016

    Jeg syns dette er så vanskelig, for mens fleece avgir mikroplast, er det langt mindre ressurskrevende å lage enn ull, særlig om det er snakk om resirkulert fleece, så FIVH anbefaler fleece fremfor en del andre naturmaterialer. Likevel sitter det fryktelig langt inne for meg å skulle erstatte naturmaterialer med fleece.

    Liker

  6. Tilbaketråkk: Fleece kan gjøre oss veldig syke | Blopp.no

  7. Tine
    17. oktober 2016

    Jeg er livredd når vi har bål på jobb og ungene har på seg fleece. (SFO med fokus på uteaktiviteter) kommer det en liten gnist så smelter jo hele plaggetiden omtrent. Skumle greier.

    Liker

    • Anne-Helene
      17. oktober 2016

      Veldig skummelt! Og nå som det nærmer seg haloween er det ekkelt å tenke på alle disse kunstige stoffene folk putter ungene inn i. Det skal ikke mye til før hele stasen tar fyr og ungen blir brannskadd.

      (fint å se deg her inne!)

      Liker

Takk for kommentaren!

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 28. september 2016 av i Samfunn og meninger med stikkord , , , , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft