Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Alle mener noe, men få gjør noe

Spør du Julia Ane Ødegaard Borge har det ikke noen positiv påvirkning om ungdom er med på skoledebattene eller ikke, iallfall ikke når det kommer til å stemme ved valg.

Ødegaard har tatt doktorgrad på sammenhengen skolevalg-skoledebatter ved Universitetet i Bergen (UiB), så hun vet hva hun snakker om.

Jeg synes det er interessant.

Til min store skuffelse og bekymring vant Donald Trump presidentvalget i USA. Det skremmer meg skikkelig, for makan til ustabil, krenkende og kunnskapsløs fyr skal man lete lenge etter. At amerikanerne gir han all makt, vel, det sier en del om hvor vanskelige levevilkår mange har og hvor håpløs de opplever situasjonen sin og hvem av kandidatene de opplevde at møtte deres behov best og hvem som snakket et mest appellerende språk til akkurat de.

Ikke at jeg er noen amerikaekspert eller kvalifisert til å forstå et samfunn jeg ikke er en del av eller kan skryte på meg innsikt i politikk og så videre, men en del får man likevel med seg gjennom dokumentarer og artikler og debatter mellom folk som kan, som er kvalifiserte.

Det lille som er gjengitt i Klassekampen (9.11.16) forteller at skolevalgene gir lyst til å stemme ved ordinære valg; det er skoledebattene med politikerne som virker litt mot sin hensikt, det blir for mye show.

Greia er at hvis flere skal engasjere seg ved valg og ikke sitte hjemme og mene uten handling, så må vi gjøre noe. Folk stemmer når de blir eldre, men unge er mer mottakelig for budskap og påvirkninger. Og det er kanskje her populismen har best groforhold, fordi budskapene er enkle og lett å relatere seg til. Det er som regel lettere å ta stilling til sort eller hvitt enn å sette seg inn i alle grånyansene. Men jo enklere et budskap er, jo mindre synlig blir konsekvensene av valgene. Og desto lettere er det å bli lurt, eller få følelsen av å bli lurt. Å velge uten å vite hva en har valgt.

Alle mener noe, men få gjør noe. Hvis flere unge skal engasjere seg ved valg, må vi som foreldre vise sammenhengen mellom samfunnet som det er i det hverdagslige og hva som står på stemmeseddelen. Det er vanskelig, synes jeg, det med sammenhenger, for det er så mye lettere å konkludere med at sånn er det bare.

Ikke sant?

Leser om saken setter meg inn i saken

Leser om saken, setter meg inn i saken

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

Én kommentar på “Alle mener noe, men få gjør noe

  1. Anja Elisabeth Holt
    10. november 2016

    Denne filmen bruker de på skolen, synes denne illustrerer veldig godt og den er enkel å relatere til: https://www.youtube.com/watch?v=QFrqTFRy-LU

    Denne startet de å se i femteklasse og børster stadig støv av.

    Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: