Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Ja eller nei til skolelunsjpenger?

Det kommer til et tidspunkt der ungene, som for lenge siden ble ungdommer, får lov til å gå utenfor skolens område og inn i nærmeste bakeri. Det kommer til et tidspunkt der ungene, som for lenge siden ble ungdommer, har egne penger som voksne ikke helt har oversikt over.

Men samma hvor mye penger de har og samme hvor mye lyst de har, så er de ikke upåvirket av holdningen til gamlingene, eller foreldrene om du vil.

Problemstillingen er: Skal ungdommen få aksept for å kjøpe seg lunsj på bakeri?

Stikk fingeren i jorda: Det er stor sannsynlighet for at lunsjen blir søt, og mer enn søt. Det er ikke bare fordi ungdommen i seg selv er søt, men vel så mye fordi utvalget av grovt og det mamma kaller sunt er lite.

Hva mener du? Er det uproblematisk at ungdomsskoleelever stikker bort til nærmeste bakeri i skoletiden?

For dersom det er greit må vi samtidig være klar over at det er et visst press på elevene på å handle, siden «alle andre» gjør det. Og det blir tydeligere hvem som ikke har penger og hvem som har.

Men, dersom du tenker at det ikke er greit så planter jeg denne tanker i deg: Det skjer faktisk at ikke alle kommer fra et kjøkken fullt av mat, men heller får en femtilapp stukket til seg på vei ut av døra. Og da er det vel bedre med bakerimat enn ingen mat?

Det er heller ikke fremmed at tenåringen har fått det for seg at hjemmematen er æsj og det eneste som duger er lunken-ferske bakevarer. Så da gir mat sunt-kosthold-kampen opp?

Byggrynssalat - ikke ungdommens førstevalg

Byggrynssalat – ikke ungdommens førstevalg

Innlegget er en del av kropps- og matuken her på bloggen.

Tidligere skrevet:

Hele Norges funksjonshemming

Kaller du barnet ditt overvektig, så blir hun overvektig

To av ti er undervektige – skremmende

Gulrot med dings

 

I morgen kommer tips om hvordan du kan spare penger på matbudsjettet.

 

~ Følg Lammelårtanker på Facebook og del gjerne innlegg ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

21 kommentarer på “Ja eller nei til skolelunsjpenger?

 1. Tilbaketråkk: Hele Norges funksjonshemming | Lammelårtanker

 2. Tilbaketråkk: Kaller du barnet ditt overvektig så blir hun overvektig! | Lammelårtanker

 3. Tilbaketråkk: To av ti er undervektige – skremmende! | Lammelårtanker

 4. Anja Elisabeth Holt
  26. januar 2017

  Jeg tenker gylden middelvei.

  Ida har kantine. Hun spør sjelden om penger dit. Hun liker skolematen sin men det hender hun kjøper der. Det hender oftere at hun kjøper noe ræl på senteret etter skolen.

  Vi har tatt en prat. Vi et enig om at litt er greit. Hun er åpen og ærlig og føler ingen er utelatt. Siste er veldig viktig for oss begge!

  Liker

  • Anne-Helene
   26. januar 2017

   Er det sunn mat i kantina? Kanskje særlig på ungdomsskolen føler de seg fort utenfor dersom de ikke kan gjøre det samme som «alle andre». De er visst mest individualistiske i flokk, hehe..

   Likt av 1 person

 5. Magnhild
  26. januar 2017

  Jeg synes ikke det er greit at ungdommene går til bakeren og kjøper lunsj i stedet for å ha mat med seg hjemmefra. Jeg hadde den kampen med min sønn da han gikk på ungdomsskolen, nærbutikken fristet mer enn matpakke hjemmefra. For ham begrenset handlingen seg, han hadde ikke penger til enhver tid, jeg holdt igjen.

  På hans skole startet de opp med kantinedrift innen mat og helse på 10. trinn. Elevene handlet inn, lagde og solgte baguetter og småretter til de andre elevene på skolen noen dager i uka. Det var et populært tiltak og begrenset handlingen av boller og søtsaker i nærbutikken.

  Liker

  • Anne-Helene
   26. januar 2017

   «Salg av varer og tjenester» er et valgfag på ungdomsskolen, og der blir det ofte solgt mat. Det er et kjempegodt tilbud! Og som du skriver; et alternativ til de søte varene.

   Liker

 6. Tilbaketråkk: Ti triks for å spare penger på mat | Lammelårtanker

 7. Fru Jacobsen
  27. januar 2017

  Jeg kommer til å være åpen for at de skal kunne kjøpe seg lunsj i kantinen eller butikken. Jeg selv fikk ikke lov, og endte med å stadig ta en tier her eller en 20 kroning der om jeg fant det. Eller så spiste jeg ikke i det hele tatt.

  Skal innrømme at det er ikke alt som var sunt, men for det meste var det grov t-briks med et eller annet pålegg og en juice.

  Likt av 1 person

  • Anne-Helene
   27. januar 2017

   Hvis ungen velger sunt, så er det jo kjempebra! Ofte synes jeg utvalget er så dårlig.

   Liker

   • Fru Jacobsen
    27. januar 2017

    Ja, det er jeg enig i. Jeg var eneste i 1 klasse som ville ha ost og skinkesalat, mens de andre skulle ha pølse og chips for å feire. Så det kommer nok litt an på ungene også ja.

    Likt av 1 person

 8. Mandagsmor
  28. januar 2017

  Det er skolelunsj på ungdomsskolen vår, og så å si alle elevene spiser der. Det koster oss litt pr år, men ikke alt for mye, og det gis tilskudd for de med lav inntekt. Lunsjen er sunn, har godt utvalg/variasjon og frister heldigvis ungene mer enn turen til butikken.
  På videregående blir det andre boller (pun intended), for da har alltids noen «lapp og bil» og veien til bakeriet blir kort. Det første halvåret på vgs tror jeg Mellomsten spiste skolebrød og boller daglig. Nesten alle lommepengene forsvant i sukkermat og junk food. Vi maste ikke så mye om det, men nevnte jo ofte at hjemmelaget matpakke så å si er gratis. Hjemme spiste han jo sunn mat, og en får velge sine kamper…

  MEN, da Mellomsten begynte på andre halvår (yrkesfag) var de ute i praksis en uke, og det gikk opp for gutten at det er langt mellom bakeriene ute i «felten»! Dessuten fikk han raskt erfare at det er kun kortvarig energi i en pose boller. Når han kommer ut i arbeid må han ha med skikkelig mat for å klare arbeidsdagen. Erfaringen (som kjentes på kroppen) har hatt langvarig effekt, for etter praksisuka har han smurt matpakke og spiser den på skolen hver dag.

  Liker

  • Anne-Helene
   28. januar 2017

   Høres bra ut at det er sunne lunsjer. Det gjør meg mer positivt innstilt til skolekantiner.

   Interessant det du skriver om oppdagelsen av at sunn mat faktisk er det som gjør kroppen «holdbar» lengst! Det er noe med å erfare ting sjøl.

   Liker

 9. Tilbaketråkk: Mine spise-ute-i-naturen-favoritter | Lammelårtanker

 10. Tine
  29. januar 2017

  Når jeg gikk på i ungdomsskolen for en evighet siden var en 20 kroning nok til en pakke rema boller, en halvliter brus og en kinder maxi. Toppen av lykke. Hadde man ikke så mye penger kunne man kjøpe pønsj hos bakern.. 5 kroner stykket for de store og de ble man METT av…

  Jeg fikk ikke penger hver dag, så det var litt stas de gangene jeg fikk det. Bollepakken fra rema hadde 6 boller, så man sparerte hver sin gang, og delte kinder maxien opp i biter og tok en hver.

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: